גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמרן בעליון: האם פרופ' שטיין יעמוד בציפיות שרת המשפטים?

האם איילת שקד בדרך להגשים את חזונה השנוי במחלוקת? פרופ' אלכס שטיין, השופט השישי שמתמנה בכהונתה כשרת המשפטים, הוא הראשון שהוא שמרן באופן מובהק ● מינויו אושר לאחר לחץ כבד שהפעילה השרה ולמרות התנגדויות שעלו ● שטיין, מאנשי האקדמיה המובילים במשפט פלילי, בדיני נזיקין, ברשלנות רפואית ובגישה כלכלית למשפט, מגיע לערכאה העליונה לאחר שנה כפרופ' אורח בהרווארד

פרופסור אלכס שטיין / צילום: יוסי זמיר
פרופסור אלכס שטיין / צילום: יוסי זמיר

השאיפה של שרת המשפטים, איילת שקד, לשנות את פניו של בית המשפט העליון באמצעות מינוי שופטים "שמרנים" על חשבון שופטים "אקטיביסטיים", הצליחה עד היום בצורה מוגבלת. שישה שופטים נבחרו לעליון מאז מונתה שקד לשרה לפני כשלוש שנים. חמשת הראשונים הם: יעל וילנר, יוסף אלרון, ג'ורג' קרא, ד"ר דוד מינץ ופרופ' עופר גרוסקופף. מינץ ואלרון אומנם נחשבים לשמרנים בגישתם, אבל על אף אחד מהחמישה אי אפשר לומר שעמדותיו זהות לאלו של שקד, בכל הקשור לביקורת החוקתית של בג"ץ ולהתערבותו במלאכת החקיקה של הכנסת. היום (ה') ימונה לעליון פרופ' אלכסנדר (אלכס) שטיין, השופט השישי שמתמנה בתקופתה של שקד והראשון שהוא שמרן באופן מובהק.

שטיין הוא אולי המועמד המפתיע ביותר שמונה לעליון בעשור האחרון. הוא חי שנים בארה"ב ועד ששקד העלתה את שמו כמועמדה לעליון, איש לא חשב עליו כמועמד. כנראה שאפילו שטיין עצמו לא ציפה שזה מה שיקרה לקריירה המשפטית שלו. אולם במסגרת מאמציה של שקד להשפיע על הרכב העליון - ולאחר שהיא הבינה שאין לה סיכוי ממשי למנות לעליו מועמדים שמרנים כמו פרופ' גדעון ספיר, שיצאו חזיתית נגד המהפכה החוקתית - הקדישה שרת המשפטים חודשים רבים כדי לאתר מועמד שיתאים לתפיסת העולם שלה עד שהגיעה אל שטיין.

עסקת הברטר: שטיין-גרוסקופף

מרגע ששקד הבינה ששטיין הוא המועמד הנכון עבורה, היא הפעילה לחץ כבד על חבריה בוועדה לבחירת שופטים כדי שהוא ימונה. הלחץ של שקד נשא לבסוף פרי כשבתמורה למינוי שטיין נאותה שרת המשפטים למנות באותו מועד את גרוסקופף, שהיה מועמד מובהק של נשיאת העליון, אסתר חיות. עסקת ה"ברטר" הזאת, בין שקד לחיות, הובילה את שני האקדמאים הכה שונים בתפיסת עולמם המשפטית לכס הערכאה העליונה.

אחרי בחירתם של שטיין ושל גרוסקופף, מסרה הנשיאה חיות כי היא התרשמה מאוד מהופעתו של שטיין בפני ועדת המשנה, והיא רואה בו משפטן בשיעור קומה שראוי לשבת בעליון. למרות דברי השבח של חיות על שטיין, שאותם היא הייתה חייבת לומר, גם היום ברור שנשיאת העליון הייתה מעדיפה לראות לצדה את אחד מהמועמדים האחרים שהתמודדו והפסידו בשל התנגדות שקד - ובעיקר את חברתה הקרובה, השופטת המצטיינת מהמחלקה הכלכלית בביהמ"ש המחוזי בת"א, רות רונן.

המינוי של שטיין לא עבר בשקט. מיד אחרי פרסום רשימת המועמדים עלו טענות כי ספק אם שטיין כשיר בכלל למלא את התפקיד הרם. המתנגדים טענו כי שטיין אינו עומד לכאורה בתנאי הכשירות שנקבעו בחוק, שכן הוא לא לימד במוסד המוכר בחוק בארץ במשך 10 שנים ברציפות וחי שנים רבות בחו"ל.

שוב יצאה שקד בתוקף להגנת המינוי. השרה עמדה על כך שפרופ' שטיין עומד בתנאים הנדרשים בחוק למועמד לעליון: גם הודות למשך שנותיו כעורך דין פעיל וגם הודות לשנות הוראת משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. שקד ציינה כי שטיין שימש 17 שנות כמרצה באוניברסיטה העברית, וכי במהלך 33 השנים האחרונות שימש עורך דין פעיל בארץ.

צפוי להתנגד להתערבות בחקיקה

גם מתנגדיו של שטיין יסכימו כי הוא אחד מאנשי האקדמיה המובילים במשפט פלילי, דיני נזיקין, רשלנות רפואית, גישה כלכלית למשפט ותורת המשפט. עד למינויו לעליון הוא לימד בבית הספר למשפט של ברוקלין, ניו-יורק, לאחר ששימש במשך שנים פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. על הקריירה של שטיין מעיב אירוע אחד נושן שבו התעמת עם פרופ' אורית קמיר (ראו מסגרת).

העובדה ששטיין חייב את המינוי שלו לעליון לשקד, בצירוף תפיסת העולם המשפטית שלו שהביאה לתמיכתה של שקד בו, מביאים למסקנה כי שטיין הוא כנראה השופט הראשון בעליון שצפוי להתיישר באופן כמעט מוחלט עם הגישה המתנגדת באופן נחרץ להתערבות של בית המשפט העליון בחקיקה של הכנסת ובהחלטות הממשלה.

למינוי של שטיין יש לכן חשיבות מכרעת מבחינתה של שקד והיא עשויה בעתיד לקטוף את פירותיו בעת שבג"ץ ידון בעתירות חשובות מבחינתה. אמנם רוב שופטי העליון אינם שמרנים באופן מובהק, אבל אם שטיין ישובץ לדון בעתירות לבג"ץ להרכבים שיכללו שופטים כמו נעם סולברג או יוסף אלרון, אזי התפיסה השמרנית, האנטי-אקטיביסטית תהיה דומיננטית הרבה יותר מאשר בעבר. בכך, שקד, תתחיל להגשים את חזונה השנוי במחלוקת.

סירב להצעה להצטרף לאוקספורד ולימד בעברית עם ערכת אב"כ על השולחן

פרופ' אלכס שטיין נולד בברית-המועצות ועלה לארץ ב-1973. הוא שירת בפרקליטות הצבאית והיה קצין משפטים בממשל הצבאי בעזה. שטיין למד משפטים באוניברסיטה העברית והתמחה אצל השופט מנחם אלון המנוח בעליון ובמחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה.

אחרי ההתמחות נסע שטיין לאנגליה ללימודי דוקטורט, שבעקבותיהם קיבל כמה הצעות עבודה, לרבות הצעה להצטרף לאוקספורד, אך מששמע שבאוניברסיטה העברית התפנה תקן למרצה, ארז את חפציו וחזר מיד ארצה לתוך מלחמת הסקאדים, תוך שהוא מלמד עם ערכת אב"כ על שולחנו. שטיין אף נפצע קל בפיגוע שהיה באוניברסיטה העברית והתפנה לבית החולים הדסה אחרון אחרי שעזר לפנות את הסטודנטים הפצועים מהזירה.

שטיין הגיע לארה"ב בעקבות נישואין לשירלי, ישראלית שגרה ועבדה שם, לשהות שתוכננה להיות קצרה, אך התארכה לנוכח צרכיו המיוחדים של הבן שנולד לבני-הזוג. טיפול בצרכים מיוחדים אלו הצריך את הישארות המשפחה בארה"ב, וגם הוביל לתפנית מקצועית אצל שירלי, שהפסיקה את עבודתה כעו"ד בניו-יורק, החלה לשמש יועצת להורים לילדים עם אוטיזם, לפעול במישור הציבורי למען זכויות הילדים האוטיסטים ואף כתבה ספר בנושא.

פרופ' שטיין חיבר ארבעה ספרים, בהם ספר פורץ דרך בדיני הראיות שפורסם בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד ופירסם עשרות מאמרים בכתבי עת מובילים. מחקריו כוללים פיתוח של דוקטרינת הנזק הראייתי המפורסמת, שנעשה בשיתוף עם פרופ' אריאל פורת מאוניברסיטת ת"א וזכה למאות ציטוטים בפסקי הדין של בתי המשפט בארץ. בשנה שעברה שימש שטיין פרופסור אורח בבית-הספר היוקרתי של הרווארד - זאת, עד שנקרא בצו 8 על-ידי שרת המשפטים לשוב לארץ ולכהן בתפקיד השיפוטי החשוב ביותר. 

העימות עם פרופ' אורית קמיר לא מנע את המינוי

על הקריירה האקדמית המפוארת של פרופ' אלכס שטיין בארץ, העיב אירוע אחד נושן. באותו מקרה שטיין היה מעורב בעימות בין האוניברסיטה העברית בירושלים לבין פרופ' אורית קמיר, שנחשבת ל"אימא הרוחנית" של החוק למניעת הטרדה מינית. בתחילת שנות ה-2000, קמיר לא קיבלה קביעות באוניברסיטה בירושלים למרות הישגיה הרבים. בהמשך היא הגישה תביעה, שבה טענה כי קידומה נעצר בשל שוביניזם גברי.

ראשי האוניברסיטה מצדם טענו כי לקמיר היו יחסים מעורערים עם חלק מעמיתיה. במסגרת התביעה טענה קמיר כי פרופ' שטיין הפיץ עליה ביחד עם אחרים שמועות בדויות ושקריות לחלוטין. שטיין בחר שלא להגיב לדברים. בפברואר 2015 קבע ביה"ד לעבודה כי פיטוריה של קמיר היו שלא כדין ופסק לה פיצויים בסך חצי מיליון שקל.

בעקבות פרסום המועמדות של שטיין לעליון, פנתה קמיר לוועדה לבחירת שופטים והתנגדה למינוי. בעקבות פניית קמיר הגיש יהודה דרורי עתירה לבג"ץ נגד המינוי, אך עתירתו נדחתה על הסף. "לא מצאנו כי עלה בידו של העותר להרים את הנטל הנכבד אשר ניצב לפתחו על מנת לסתור את חזקת התקינות העומדת לוועדה, ולהראות כי עניינו אכן נמנה עם המקרים החריגים שבהם מתעוררת עילה לערוך ביקורת שיפוטית ביחס להתנהלות הוועדה", פסקו השופטים אורי שהם, מני מזוז, ויוסף אלרון. בכך, נסללה סופית דרכו של פרופ' שטיין לעליון. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק