גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיתונאי אורי אבנרי מאושפז במצב קשה מאז שבת

בשבת הובהל אבנרי אל בית החולים איכילוב לאחר שאיבד את ההכרה בביתו ● אבנרי, 95, ידוע בזכות היותו עיתונאי ואיש שלום שהקים את "המועצה הישראלית למען שלום ישראלי-פלסטיני" ואף נפגש עם יאסר ערפאת

אורי אבנרי, עיתונאי וח"כ לשעבר / צילום: תמר מצפי
אורי אבנרי, עיתונאי וח"כ לשעבר / צילום: תמר מצפי

העיתונאי, סופר וחבר כנסת לשעבר אורי אבנרי, 94 מאושפז במצב קשה מאז יום שבת. הוא מחוסר הכרה וחבריו הקרובים מבקרים אותו.

ביום שבת איבד אבנרי את ההכרה בדירתו אשר ברחוב רופין בתל-אביב והובל לאיכילוב. בחודש ספטמבר הקרוב אמור אבנרי לחגוג יום הולדת 95 ולפי סטטוס שפרסמה אתמול אחת מחברותיו הקרובות, העיתונאית והצלמת ענת סרגוסטי חבריו ומוקיריו הרבים הכינו לכבודו אירוע בצוותא.

אורי אבנרי הוא אחת הדמויות המוערכות והמשפיעות ביותר על החברה הישראלית בעשרות השנים האחרונות. מי שהיה העורך הראשי של שבועון 'העולם הזה' מאז 1950 השפיע על דורות של קוראים, מסוקרים ועיתונאים. במשך 40 שנה בהן ערך את העיתון הוביל מספר רב של חשיפות פרשיות שחיתות וגם הצהיב את העיתונות הישראלית, תוך שהוא היה הראשון לפרסם סנסציות מיניות, תמונות עירום ורכילויות, דברים שלא היו מקובלים בעיתונות המפלגתית הישראלית של אותם הימים.

אבנרי נולד בגרמניה בתקופה של בין המלחמות וכאשר היה בן 10, אחרי שהנאצים עלו לשלטון עלה לארץ ישראל עם הוריו. הוא עזב את בית הספר בגיל צעיר, 14, כדי לעבוד, הצטרף לאצ"ל כנער, עזב והיה פעיל בהסתדרות הציונית החדשה, שהוקמה על ידי הרוויזיוניסטים.

במלחמת העצמאות הצטרף אבנרי לחיל השדה של ההגנה והשתתף בקרבות רבים, כולל במערכה על נגבה, מבצע יואב ונפצע קשה בקרבות אל מול המצרים באזור קריית גת. במהלך המלחמה כתב אבנרי את רשמיו והם פורסמו בעיתון הארץ ולאחר מכן בספר 'בשדות פלשת-1948'.

ב 1950, אחרי תקופת כתיבה קצרה בהארץ, רכש את השבועון 'העולם הזה' ועם הסיסמה 'בלי מורא, בלי משוא פנים' הפך את העיתון לפופולרי מאוד ובעל תפוצה רחבה. ל'עולם הזה' היתה אג'נדה מובהקת של ביטול הממשל הצבאי על הכפרים הערביים, הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, ביקורת קשה נגד שלטון מפא"י. בין החשיפות של 'העולם הזה' ניתן למנות את טבח כפר קאסם, פרשת ידלין (שוחד), פרשת אבהרם עופר, שר השיכון מטעם המערך שהתאבד לאחר החשיפות, פרשת עסק הביש (לבון) ועוד.

בשנת 1965, הקים יחד עם עורכים נוספים ב'עולם הזה', אמנון זכרוני ושלום כהן, מפלגה שתרוץ לכנסת כדי שחבריה יהיו מוגנים בחסינות פרלמנטרית ויוכלו לכתוב ככל העולה על רוחם. אבנרי נבחר להיות ח"כ (סיעת בדד). את עיקר פועלו כח"כ הקדיש להתנגדות לחוק איסור לשון הרע שהגביל את צעדי העיתונות, התנגדות לכפיה דתית, פעילות למען תחבורה ציבורית בשבתות, גיוס בני ישיבות ופירוז המזרח התיכון מנשק.

מיד אחרי מלחמת ששת הימים אבנרי קרא להקים מדינה פלסטינית עצמאית בגדה המערבית ועזה והתריע מפני סיפוח השטחים והפיכת ישראל למדינה דו-לאומית. הוא התנגד למדיניות ההתנחלות בשטחים. ב-1969 התמודד שוב לכנסת ונכנס שנית, עם ח"כ נוסף, עורך המשנה שלו שלום כהן. בבחירות לכנסת השמינית, ביולי 1973 הפסיד אבנרי ולא עבר את אחוז החסימה.

אחרי מלחמת יום הכיפורים הקים אבנרי עם עמוס קינן, מאיר פעיל ואחרים את "המועצה הישראלית למען שלום ישראלי-פלסטיני" - גוף אזרחי שפעל כדי לשכנע את הממשלה בראשות יצחק רבין להכיר באש"ף ולהוביל יוזמות מול הפלסטינים. בשנת 1979 חזר לכנסת והיה מבין התומכים בהסכם השלום בין ישראל למצרים אשר הובל על ידי ממשלת הליכוד בראשות מנחם בגין.

אחד הפרקים המפורסמים ביותר בקורות חייו של אבנרי הוא פגישתו עם יאסר ערפאת ביולי 1982 תוך כדי מלחמת לבנון. ענת סרגוסטי, צלמת עיתונות בעולם הזה ושרית ישי כתבת השבועון נסעו עמו לפגישה שהתקיימה במערב ביירות ולאחריה פרסמו את הראיון הראשון של ערפאת בכלי תקשורת ישראלי. דבר קיום המפגש והראיון עוררו בישראל ביקורת רחבה, דבר שהוביל כעבור כמה שנים לשינוי הפקודה למניעת טרור, "חוק המפגשים", שאסר על ישראלים להיפגש - בישראל או מחוצה לה - עם נציגים של ארגון טרור.

בשנות ה-80 וה-90 המשיך אבנרי בפעילות מרובה בארגוני שלום, התנגד לגירוש פעילי טרור ללבנון (1992), הקים מאהלי מחאה מול בית ראש הממשלה רבין, לאחר מכן, התנגד לתכנית ההתנקות של הליכוד וקדימה כיוון שטען שכל מטרתה היא להקפיא את תהליך השלום. הוא גם התנגד לחרם שהוטל על ידי ישראל על בכירי החמאס בעזה ובגדה והמשיך להיפגש עם ראשי החמאס.

"אין לי הרבה משותף עם אנשי החמאס מבחינה אידאולוגית. אני אדם חילוני שבהיותי חבר כנסת נאבקתי בכל כוחי למען הפרדת הדת מהמדינה, הם אנשים דתיים הרוצים לבנות מדינה דתית. כל זה לגמרי לא מפריע לי לנהל אתם דו-שיח פורה. הדבר החשוב היחיד הוא שהם מייצגים כוח חשוב ומשמעותי בחברה הפלסטינית, ושלום שלא יכלול אותם פשוט לא יחזיק מעמד" אמר אבנרי.

בשנת 2011 נפטרה אשתו של אבנרי רחל. לזוג לא היו ילדים. בשנים האחרונות המשיך אבנרי לכתוב טור שבועי, אשר הופץ לאלפי מנויים בעברית ותורגם על ידי חבריו ותומכיו לאנגלית, ערבית, ספרדית, צרפתית וגרמנית. אבנרי פרסם 15 ספרים, זכה במספר רב של פרסים חשובים, כולל פרסם סוקולוב לעיתונות, פרס ישעיהו ליבוביץ ופרסים מטעמם של ארגונים פלסטיניים וארגוני שלום ברחבי העולם.

עוד כתבות

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ''ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, ציין בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי מלאי התשתיות בישראל נמוך ביחס למדינות מפותחות, וכי הגידול המהיר באוכלוסייה מחייב האצה בהשקעות

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי, כצפוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון  מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות לאחר הנעילה

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● המניה יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים, בשווקים מעריכים שהפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● “הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום”, אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב–לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת השנה שעבר ● והרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● החברה תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לוויתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לוויתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"