גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיות: "טעות לנסות לנכס את שופטי ישראל למחנה פוליטי"

כך אמרה נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות בטקס השבעתו של פרופ' אלכסנדר שטיין, שמתמנה לשופט בבית המשפט העליון

איילת שקד, רובי ריבלין ואסתר חיות היום / צילום: רפי קוץ
איילת שקד, רובי ריבלין ואסתר חיות היום / צילום: רפי קוץ

טקסי ההשבעה של שופטי העליון החדשים, כמו גם טקסי הפרידה משופטי ביהמ"ש העליון היוצאים לגמלאות, הפכו זה מכבר לבמה המרכזית שבה מתנהלים הדיונים וההתנצחויות סביב המתקפות החוזרות ונשנות על בית המשפט העליון. פעם אחר פעם, מנוצלת הבמה על ידי נשיאי ביהמ"ש העליון על מנת להגן על שופטיהם ועל הערכאה השיפוטית הגבוהה בישראל; ומנגד, גם על ידי שרי המשפטים, שחלקם ביקשו להפחית מכוחו של ביהמ"ש העליון, אשר נתפס על ידם כמי שמאיים לעיתים על השלטון.

טקס ההשבעה של שופט ביהמ"ש העליון החדש, פרופ' אלכס שטיין, שהתקיים הבוקר (ה') לא היה שונה. גם הבוקר פרשו בכירות עולם המשפט - נשיאת ביהמ"ש העליון ושרת המשפטים - את ה"אני מאמין" שלהם בכל הנוגע למעמדו של ביהמ"ש העליון; ואולם, נדמה כי הפערים בין שני המחנות שקיימים לכאורה בזירה הזאת, הצטמצמו והדיבור של כל ראש מחנה הפך למנומס יותר ופחות לוחמני. למעשה, נשיאת ביהמ"ש העליון, השופטת אסתר חיות, ושרת המשפטים איילת שקד אמרו בטקס את אותו הדבר בדיוק: ביהמ"ש העליון היום כולל מגוון דעות וקהלים. ואולם, בעוד נשיאת העליון סבורה, כי כך היה תמיד; שרת המשפטים מייחסת את השינוי לפעילותה בשנים האחרונות בוועדה למינוי שופטים.

פרופ' אלכסנדר שטיין בהשבעתו היום / צילום: רפי קוץ

"נשמעו קולות אשר ביקשו לתייג את שטיין"

נשיאת העליון, חיות, ניצלה את המעמד הבוקר להבהיר, כי שופטים הם לא דמויות פוליטיות ואין לייחס להם השתייכות למחנה פוליטי כזה או אחר. "טעות לנסות לתייג או לנכס את שופטי ישראל בענייני שפיטה למחנה פוליטי כזה או אחר", אמרה חיות בפתח הנאום שנשאה בטקס השבעתו של שופט בית המשפט העליון החדש, פרופ' שטיין.

הדברים נאמרו על רקע העובדה שהליך מינויו של שטיין, שנחשב למועמד מובהק של שרת המשפטים איילת שקד, לווה באמירות כי הוא יחזק את "מחנה הימין" השמרני בעליון. ואולם שטיין נבחר אחרי שגם שקד וגם חיות הגיעו להסכמה על המינוי. שקד ראתה בשטיין משפטן בעל גישה שמרנית, שלא ייטה בפסקי דינו להתערב בעבודת הכנסת או הממשלה. חיות מצדה התרשמה מהופעתו של שטיין בפני ועדת המשנה, והיא רואה בו משפטן בעל שיעור קומה שראוי לשבת בעליון. על הרקע הזה ציינה חיות בנאומה, כי כאשר פורסמה החלטת הוועדה לבחירת שופטים בישיבתה מאפריל השנה בדבר מינויו של שטיין לבית המשפט העליון "נשמעו קולות אשר ביקשו לתייג אותו ואת דעותיו ואף לנכס אותו למחנה פוליטי כזה או אחר", אך הבהירה, כי מנקודת מבטה אף שופט לא יכול להיות משויך לאף מחנה פוליטי. "שופטי ישראל אמונים על האתוס השיפוטי ומחויבים לו מראשית ימי המדינה. האתוס הזה מעוגן בהוראת סעיף 2 לחוק-יסוד: השפיטה ולפיו 'בענייני שפיטה אין מרות על מי שבידו סמכות שפיטה, זולת מרותו של הדין'. הוראה זו משמיעה לנו את העיקרון החשוב של עצמאות ואי-תלות שיפוטית. הוא המצפן המנווט את דרכה של הרשות השופטת, אשר יש מי שמדמים אותה לספינה, והוא המבטיח כי דבר לא יסיט אותה מנתיבה".

השופטת הוסיפה ואמרה, כי חרף ההתקפות על בית המשפט העליון, השופטים לא יירתעו מלהמשיך לבצע את תפקידם. "מבלי להיכנס לסוגיות אשר תלויות ועומדות בהליכים כאלה ואחרים שהוגשו לאחרונה לבית המשפט העליון, אך על רקע ההתדרדרות הנמשכת של השיח הציבורי והשימוש בטרמינולוגיות מטרידות הלקוחות מתחומים של אסונות טבע ועימותים עוינים, חשוב לומר בקול צלול ורם כי על פי הצהרת האמונים של שופטי ישראל - אותה הצהיר זה עתה השופט שטיין - אנו השופטים מחויבים למלא את תפקידנו ללא מורא וללא משוא פנים. כך אנו עושים וכך נמשיך לעשות".

"הפסיפס האנושי המרכיב את קהילת השופטים"

מאז מונתה לתפקידה, הנהיגה חיות מדיניות מוצהרת של הנגשת ביהמ"ש העליון לציבור ושיפור תדמיתה הציבורית של מערכת בתי-המשפט ומעמדה בעיני הציבור. בין היתר, גייסה לטובת העניין איש יחסי ציבור והיא מנסה זה תקופה להטמיע בתודעה הציבורית את המונח "הפסיפס האנושי" - בכל הקשור למגוון הדעות וסיפורי החיים של השופטים המכהנים בבית המשפט העליון. גם בנאומה היום התייחסה השופטת שוב ל"פסיפס" הזה, אשר לדבריה משקף את החברה הישראלית בכללותה. השופטת הזכירה, כי בטקס שהתקיים לפני מספר ימים בבית המשפט העליון לציון פרישתו של השופט אורי שהם, כבר אמרה, כי "הפסיפס האנושי המרכיב את קהילת השופטים בישראל הוא פסיפס מרהיב המשקף נאמנה את הסיפור הישראלי כולו", וכעת הוסיפה, כי מינויו של פרופסור אלכס שטיין לשופט של בית המשפט העליון תורם תרומה חשובה להמשך הרכבתו של הפסיפס הזה. "כוונתי לכך שלצד כישוריו כמשפטן, הוא נמנה עם אחת העליות היהודיות אשר ללא ספק עיצבו וממשיכות לעצב את פניה של החברה הישראלית וכוונתי לעלייה מברית המועצות לשעבר", ציינה הנשיאה.

שרת המשפטים, איילת שקד, התייחסה אף היא לאותו "פסיפס אנושי" בו מתגאה נשיאת ביהמ"ש העליון, אך נקודות המבט של השתיים מעט שונות, כאמור, כאשר הנשיאה סבורה כי הפסיפס הזה קיים שנים רבות, אך השרה מייחסת את השינוי לשנים האחרונות בלבד. "בית המשפט העליון היום מגוון יותר, משקף יותר ומאוזן יותר מזה שהיה לפני שלוש שנים", אמרה שקד תוך שהיא מתייחסת לעובדה, כי שטיין הוא השופט השישי שמתמנה לעליון במהלך הקדנציה שלה כשרה - נתון המשקף 40% משופטי העליון, שמונו בתקופה זו.

השרה ציינה עוד, כי "אחת התכונות המרכזיות שמייחדות את שטיין היא עצמאותו המחשבתית. הוא אינו פוסע בהכרח בתלם שנחרש לפניו. הוא אינו מקבל דבר כמובן מאליו. כל נושא, גם כזה הזוכה לקונצנזוס, מנותח על ידו ביסודיות על כל היבטיו בטרם תיקבע עמדתו. משגובשה עמדתו מתבססת היא על מגדל הבנוי לתלפיות. אין לי ספק שחשיבתו המקורית תהווה ערך מוסף משמעותי בבית המשפט העליון".

באשר למחלוקת האינסופית האם שופטי העליון צריכים להיות שמרנים יותר בפסיקותיהם, ציינה שקד במסר מרוכך מעט, כי "למסורת ולתקדים שמור בעיניי מקום של כבוד במערכת המשפט. גם אין זה סוד שאני מחזיקה בתפיסת עולם שמרנית. אלא ששמרנות אין משמעה קפיאה על השמרים. לעתים דווקא היא מחייבת בחינה מחודשת של הדרך שצעדנו בה עד היום. לעתים דווקא היא מחייבת הנחת מסילה חדשה".

מוגדר כ"עילוי משפטי"

השיח הכללי על הזירה המשפטית ומעמדו של ביהמ"ש העליון, התנהל על רקע החגיגות והמחמאות שחילקו כל הנואמים הבוקר לשופט החדש -פרופ' אלכס שטיין, אשר הוגדר על ידי כולם כ"עילוי משפטי".

שטיין, שנולד בברית-המועצות, עלה לארץ עם משפחתו ב-1973. כשסיים את לימודיו בבית הספר לאו באק בחיפה, התגייס לצבא ובין היתר שירת בפרקליטות הצבאית, והיה קצין משפטים בממשל הצבאי בעזה. את לימודי המשפטים סיים בהצטיינות באוניברסיטה העברית בירושלים ובהמשך התמחה אצל השופט מנחם אלון ז"ל בעליון, ובמחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה.

אחרי ההתמחות נסע שטיין לאנגליה ללימודי דוקטורט, שבעקבותיהם קיבל כמה הצעות עבודה, לרבות הצעה להצטרף לאוניברסיטת אוקספורד, אך הוא החליט לחזור לארץ וללמד באוניברסיטה העברית בירושלים, בה אף כיהן כסגן הדיקאן. ב-2004 עבר שטיין להתגורר בארה"ב, שם לימד במשך שנים ארוכות. את מועמדותו לשפיטה בביהמ"ש העליון הציג כשהוא עדיין בארה"ב, אף לאחרונה הוא שב עם משפחתו לישראל - ומהיום יכהן כשופט של בית המשפט העליון.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן