גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נהפוך את ישראל לאחת ממדינות הבינה המלאכותית המובילות"

הפרופסור והאלוף במיל' יצחק בן-ישראל, ששכנע את הממשלה להשקיע בסייבר ב-2010, רוצה לשחזר את ההצלחה עם הבינה המלאכותית ● בימים אלה הוא מגבש ועדה ממשלתית בת 80 מומחים, במטרה לגבש תוכנית שתזניק את ישראל לצמרת ה-AI העולמית ● "אני רוצה שכל סטודנט בכל פקולטה יעבור קורס בסיסי בלמידת מכונה. בינה מלאכותית תילמד בבית הספר התיכון, אולי אפילו כמקצוע חובה"

פרופ‘ אלוף  במיל‘יצחק בן–ישראל / צילום: איל יצהר
פרופ‘ אלוף במיל‘יצחק בן–ישראל / צילום: איל יצהר

אין כמעט סנטימטר מרובע שלא מנוצל על הקירות במשרדו הקטן של הפרופסור והאלוף במיל' יצחק (איציק) בן-ישראל. שורת פסלים של אלברט איינשטיין מביטה אל קירות המכוסים כמעט לחלוטין בדיוקנאות של הפיזיקאי בסגנונות שונים. לקירות שנותרו נקיים מתמונות הוצמדו ספריות המתפקעות מספרים ועבודות דוקטורט ומאסטר בנושאי ביטחון, לצד ספרים שעוסקים באודות ראש ממשלת סינגפור לי קואן יו, ששלט באי המזרח אסייתי עד 1990. במהלך הריאיון ניגש בן-ישראל אל אחד המדפים, שולף משם את אחד הספרים, מעלעל לשעה קלה בדפיו ולבסוף מוצא את שחיפש: ציטוט של קואן יו שמצטט את חזון הביטחון של דוד בן גוריון. ולא בכדי - הראיון כולו מתנהל באווירה של תכנון לטווח ארוך וראיית הנולד.

נראה שהמסר הלא כל כך סמוי כאן שהיוזמה שמקדם כיום בן-ישראל, להפוך את ישראל למעצמה בתחום הבינה המלאכותית (AI), צריכה להיות מוצבת מעל המחלוקות הפוליטיות היומיומיות. ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר אישר לו לצאת לדרך ולגבש ועדה של 80 מומחים שתתווה את היעדים ואת תכנית הפעולה, והעבודה על כך בעיצומה. כרגע השאיפה היא לקבע את המשימה כבעלת חשיבות ביטחונית ראשונה במעלה, ולצמצם מראש את מרחב הפעולה של מי שעלולים לתקוע מקלות בגלגליה. הכל קשור פה בהכל.

משרדו של בן-ישראל ממוקם במרכז הסייבר שבאוניברסיטת תל אביב, שהוא עומד בראשו. גלגול של המהפכה המדינית-טכנולוגית האחרונה שרשומה של שמו. בימים אלה, יחד עם אביתר מתניה, הראש הקודם של מערך הסייבר הממשלתי, מתכנן בן-ישראל לשחזר את תרומתם להצלחה בהפיכתה של ישראל למעצמת סייבר עולמית, הפעם בתחום הבינה המלאכותית.

"אנחנו רוצים לעשות מהלך לאומי כמו שעשינו בסייבר לפני שמונה שנים. את הדוח הגשנו לנתניהו שנה אחרי שיצאנו לדרך, במאי 2011. הצלחנו להתניע מהלך לאומי של תעשייה לצד האקדמיה, מערכת החינוך, הממשלה ומערכת הביטחון. בלי השילוב הזה לא יזוז פה כלום. כדי שנצליח צריך לדאוג לסינרגיה בין כל הגורמים, שכל אחד לא רק יתרום לאחרים אלא גם יקבל משהו בחזרה".

 היה ותוכניותיך ייצאו אל הפועל במלואן, מה חזון ה-AI שלך למדינת ישראל?
"זה מתחיל בחינוך. באוניברסיטאות יוקמו מרכזי מחקר לבינה מלאכותית, וכל סטודנט בכל פקולטה יעבור קורס בסיסי בלמידת מכונה, בצורה שתאפשר לכל חוקר לבצע אנליזה אינטליגנטית של כל סט נתונים, אפילו של סוגיות בספרות או ארכיטקטורה למשל. זה יקרה לא רק בהשכלה הגבוהה - בינה מלאכותית תילמד בבתי ספר תיכון, אולי אפילו כמקצוע חובה".

 ובתעשייה?
"אם הכל יתקדם כהלכה, לפי הערכתי האישית, ישראל תהיה מרכז עולמי לטכנולוגיות בינה מלאכותית שיהפוך אותה לאחת מחמש המדינות המובילות בעולם. הממשלה תפתח מכניזמים חדשים לעידוד הסטארט-אפים בתחום, וכסף מהעולם יזרום לישראל למימון המחקר והמשך הפיתוח.

"יהיה לנו יתרון במערכות בינה מלאכותית שיהיו עמידות למתקפות סייבר שיבואו מצד אלו שירצו לנצל את הטכנולוגיות החדשות לטובתם. כך למשל טכנולוגיות הרכב האוטומטי שיפותחו אצלנו לא יהיו אולי היחידות בעולם, אבל יהיו יותר עמידות מהשאר בפני פריצות סייבר, ולכך תהיה השלכה גדולה על בטיחות הנוסעים ברכב. גם הרפואה תעלה רמה בזכות השימוש ב'רופאי מחשב' שיחליפו חלק גדול ממה שעושים כיום רופאים אנושיים, החל מניתוח הדמיות, דרך דיאגנוזה המבוססת על מכלול הנתונים של הפציינט וכלה במתן אפשרות לדיאגנוזה מהירה בבית".

לדברי בן-ישראל, "היינו צריכים לבחור באילו שטחים אנחנו רוצים שישראל תתפתח. מאחר שאנחנו לא יכולים להתמקד ביותר משלושה-ארבעה נושאים, בחרנו תחומים שישמשו מודל שיאסוף אחריו את שאר המשק: המערך הפיננסי, כלומר פינטק; בריאות ורפואה, שבהם רוב עבודת הרופאים תוחלף בידי מכונות אינטליגנטיות; תחבורה - לא רק מכוניות אוטונומיות אלא יכולת תכנון ברמה העירונית, עד כדי ייתור הרמזורים; ותעשייה - שזה כל תחום הרובוטיקה והאינטרנט של הדברים".

במירוץ עם עוד 20 מדינות

השלב הראשון של המהלך הלאומי, על פי בן-ישראל, הוא בניית אקוסיסטם, כפי שקרה עם מטה הסייבר, שהוקם ב-1 בינואר 2012. הגוף שאמון על הגנת הסייבר של המדינה - רשות הסייבר - הוקם שלוש שנים לאחר מכן. מערך הסייבר, שיצא לדרך בתחילת השנה הנוכחית, איחד את השניים במסגרת גוף אחד.

"היו שתי לנו אז שתי מטרות - ביטחון וכלכלה. לא באמת המצאנו את האקוסיסטם הישראלי, הרי כל האקוסיסטם של ההייטק היה כבר קיים אז 30 שנה. רק לקחנו אותו ועשינו לו קצת הטיה לכיוון הסייבר משום שאיתרנו אותו כנושא שיכול לתפוס ברמה הכלל לאומית".

אם סיפור הרקע נשמע לכם מוכר אולי זה בגלל מאמציהם של גורמים באקדמיה שפועלים עתה במקביל לקידום התמיכה הממשלתית במשפחה טכנולוגית אחרת, המחקר הקוונטי, שעליה דיווחנו כאן ב"גלובס" בסוף החודש שעברה. שתי היוזמות, מסביר בן-ישראל, מקודמות זו לצד זו: אחד התנאים להתקדמות היכולות בתחום הבינה הוא הגדלת כושר המיחשוב, ואחת הדרכים להגיע להגדלה כוח המיחשוב היא בעזרת היכולות שיושגו בזכות ההתקדמות במדע הקוונטי. "לכן יש נגיעה ביניהן, הן לא באות אחת במקום השנייה".

כשהתחלתם לדבר על סייבר ב-2010 התזמון היה נכון, רגע לפני שהתחום פרץ, אבל היום כל העולם כבר מדבר על בינה מלאכותית. האם אתה בטוח שתפסנו את הנושא בזמן?
"כן. אכן ב-2010 העולם לא היה מודע לסייבר, מה שלא נכון לגבי בינה מלאכותית. מה שמכנים 'העולם' זה בעצם מקבלי החלטות ומדינאים, ובתחום הבינה המלאכותית יש עוד כ-20 מדינות שהבינו את המגמה. אבל שאלת המודעות פחות חשובה, הרי כבר היה סייבר ב-2010, רק שאף אחד לא דיבר על זה חוץ מגורמי ביטחון. בשאר העולם הרמה הייתה גבוהה כמו בישראל, אם לא יותר. אנחנו אפילו לא אלה שהעלינו את הנושא למודעות, אלא כל מיני מתקפות סייבר. אנחנו אמרנו - 'עכשיו הזמן הנכון לעשות את מה שרק מדינת ישראל יכולה לעשות: לארגן את כל הגורמים הרלוונטיים לסינרגיה'".

בן-ישראל מתכוון בכך למוסכמה שהתקבעה לא רק בארץ אלא גם בקרב המשקיעים מחו"ל, ולפיה ישראל היא מקום שבו ניתן להזיז דברים בקלות. תורמים לכך שטחה הגיאוגרפי המצומצם, העובדה שתעשיית ההייטק מרוכזת ברובה בכמה מוקדים סמוכים זה לזה, העובדה ש"כולם מכירים את כולם", לצד תרבות של היעדר דיסטנס, כושר אילתור, חשיבה יצירתית וחריצות. בנפרד, לכל אחד מן המרכיבים באקוסיסטם הישראלי קשה להתחרות עם מה שנעשה בחו"ל ובכל תחום יש מרכזים אחרים בעולם שדומים לנו. "אלא שבארה"ב יש את עמק הסיליקון בפינה אחת, ובוסטון בפינה השנייה", אומר בן-ישראל, "יש 300 מיליון אמריקאים, אי אפשר לחבר את כולם לאקוסיסטם אחד, אפילו אם הם ירצו מאוד".

התארגנות מהירה שתפצה על החולשות

לדעת בן-ישראל, יכולת ההתארגנות של ישראל אמורה לפצות על עמדת הפתיחה הרעה שלה בתחום הבינה המלאכותית: "בסייבר היה לנו מראש יתרון בתחומים מסוימים, אבל ברוב התחומים לא הובלנו ואף היו חוסרים שצריך להשלים. כך גם בתחום הבינה המלאכותית: אנחנו בפיגור. יש דברים שבהם אנחנו חזקים, במיוחד בכל מה שקשור לקשר שבין בינה מלאכותית לבין סייבר. יש גם כמה אפליקציות פשוטות של למידת מכונה, שבהן כמעט כל אחד עם רקע במתמטיקה יכול להפוך למומחה - אבל זו חזות מטעה. המציאות היא שיש לבינה מלאכותית הרבה יותר שימושים מאלה שנפוצים בארץ, ואפשר שיהיו הרבה יותר. מי שצריכה ליצור את התשתית זו המדינה, כי אין אף אחד אחר שייצור אותה. חברות כמו פייסבוק, אינטל, גוגל, IBM או עליבאבא יכולות להשקיע משאבים ברמה של מדינה כדי לייצר טכנולוגיות ליבה ב-AI, אבל כל השאר לא. לכן, קודם כל אנחנו צריכים ליצור את התשתית הטכנולוגית.

"לצד הקמת התשתית הזאת, צריך לחשוב על האופן שבו מארגנים הכל: איזה סוג של ארגון צריך - האם מדובר במנהלת עם תקציב או ברגולטורים? מה הרגולציה הדרושה? כיצד משלבים את מערכת הביטחון? מספר הוועדות יעמוד ככל הנראה על 10-15, בכל אחת יכהנו כ-5-10 חברים, כולם בהתנדבות. אנחנו אוספים את האנשים שמוכנים לתרום מזמנם".

בעוד בן-ישראל מסביר את מבנה הוועדות, הוא מקבל שיחת טלפון: על הקו מנהל מרכז פיתוח מקומי של אחד מהתאגידים הרב-לאומיים הגדולים, שמציע את עצמו לראשות אחת מתת הוועדות שיפעלו במסגרת ועדת השמונים של הבינה המלאכותית.

הוא לא היחיד. החברים בוועדה אמורים לכלול שורה ארוכה של בכירים המייצג את חלקי המשק הרלוונטיים, ובהם ראש המועצה לביטחון לאומי (מל"ל), ראש הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) הפועלת במסגרת המועצה להשכלה גבוהה בישראל, וראש המנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון (מפא"ת), גוף שבן-ישראל עצמו עמד בראשו בשנים 1998-2002. לצידם אמורים לשבת בוועדה מומחים מהממשלה ומהאקדמיה.

בן-ישראל לא נותן לשיחת הטלפון להפריע לראיון וממשיך בהסבר: "מעל לתת הוועדות המקצועיות תהיה 'ועדה מתכללת', שתחבר את המסקנות של כל ועדה עם רעותה. לצד חברי ועדת ההיגוי יהיו בוועדה המתכללת נציגים מהתעשייה עצמה - נציגי התעשיות, כמו למשל אינטל שמעבירה את פעילות הבינה המלאכותית לישראל. ומעל לכולם תהיה ועדת ההיגוי, בראשה יעמדו שני החברים שהתמנו על ידי ראש הממשלה - אביתר מתניה ואנוכי, ולצידנו חברים נוספים שהקריטריון לחברותם הוא שהם עומדים בראש גופי מו"פ. הנציגים יהיו ד"ר עמי אפלבום, המדען הראשי ויו"ר הרשות לחדשנות - זהו המו"פ התעשייתי; ראש מפא"ת שמייצג את המו"פ הבטחוני; וראש המו"פ האקדמי שהוא ראש הות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה) ופרופסור דני הרשקוביץ׳, יושב ראש המולמו"פ (המועצה הלאומית למו"פ).

לשלב חברה כמו אינטל בוועדות האלה - זה לא יוצר ניגוד עניינים?

"אולי הם לא יהיו חברים מן המניין, כי זו בכל זאת ועדה ממלכתית ואכן יש חוקים של ניגודי אינטרסים. צריך להבין שאלו דברים בבישול תוך כדי ריצה. אז חלק לא יוכלו להיות חברים אלא בהיבטים מסוימים שאינם מהווים ניגוד עניינים פוטנציאלי, והם יוזמנו רק לדיונים ספציפיים".

זיהוי טילים - וילדים שנופלים לבריכה

מדוע הציבור צריך לשלם על כל זה, אנו שואלים. בן-ישראל לא מתבלבל: "כל העולם אוהב להגיד שההצטיינות של ישראל בסייבר היא בזכות 8200. באותה מידה יש היום יחידות שהקימו בצבא שעושות בינה מלאכותית. אותה טכנולוגיה שלוקחת הרבה נתונים במטרה לגלות טרוריסט יכולה לשמש כדי לגלות מחלות. לכל דוגמה אזרחית יש מקבילה ביטחונית.

"מאז המהפכה התעשייתית, ההיסטוריה מראה שהכסף הגדול תמיד מגיע מהממשלה. זה בדיוק מה שקורה לנו היום בחלל: היו כספים גדולים ששום גוף תעשייתי לא יכול היה להשקיע, אך בשלב מסוים המחיר נעשה נמוך מספיק כדי שגם התעשייה תוכל להיעזר בטכנולוגיה הזו. ברגע שהיא מוכרת באופן המוני המחיר נופל וזה הופך לכדור שלג - יותר אנשים קונים ויש עוד כסף להוריד מחירים.

"כך המטוס הראשון נבנה לצבא ארה"ב, כמו גם המחשב הראשון, ואפילו ה-GPS התחיל כמערכת צבאית. גם הסלולרי הראשון פותח על ידי מוטורולה לצבא האמריקאי בשנות השמונים. בכל הטכנולוגיות האלה הושקעו בתחילת הדרך סכומים אדירים, ולא על ידי השוק. השוק בכלל לא חשב שיש צורך. השוק מתעורר רק כשהטכנולוגיה מתחילה לחדור, וזה בסדר גמור.

"אפשר לראות את זה אפילו בארץ, בטכנולוגיה הישראלית שפותחה בשנות החמישים. בן גוריון זיהה בעיות: למשל, היעדר עצמאות אנרגטית - זה הרי עניין בטחוני. מי פיתח את דודי השמש? המכון לפיזיקה של ממשלת ישראל. התפלת מים? גם על ידי גופים ממשלתיים. והנה, היום כולם יושבים מבסוטים מכך שאנחנו מרכז עולמי בתחומים הללו. בואו נלך רחוק יותר - אפילו טכנולוגיית טילים יכולה לשמש באזרחות. ראיתי מערכת של חברה ישראלית שמפתחת מצלמות שיכולות להתריע על כך שילד, ספציפית ילד מתחת לגיל מסוים, מתקרב לשפת בריכה באופן מסוכן. מה שכן, התנאי הוא למצוא את השילוב הנכון בין מה שתורם לביטחון אבל גם מביא רווח כלכלי, אחרת מדובר בבזבוז.

"את אותן שאלות שאלו על הסייבר. לאוצר היו חיים קלים: הם אמרו 'ברור שזה עוזר לביטחון, אבל לא ברור לנו שזה נותן יתרון כלכלי - אז נתחיל עם הביטחון'. המשמעות היא שהתקציב יילקח מתקציב הביטחון, ואם זה יצליח אז ההצלחה תגיע לאזרחות. הבעיה היא שבחיים האמיתיים זה לא עובד ככה, כי משהו שהולך לביטחון נשאר סודי ובמקרה הטוב ייצא החוצה רק כעבור 20 שנה".

 אם לשפוט מהניסיון שלך מוועדת הסייבר, מה יהיה המרחק בין התוכניות למציאות? אפשר להיות אופטימיים?
"מה שהפתיע זה שהתוכנית והביצוע בשטח בתחום הסייבר יצאו מאוד תואמים אחד את השני. ולא רק שהיה דמיון עצום בין התוכנית לבין הביצוע, אלא שבמציאות היישום אפילו רץ יותר מהר. אמרתי לראש הממשלה, בצחוק כמובן, שלא באמת היינו צריכים את החלטת הממשלה, כי לכל הגופים כבר הייתה הבנה מה הם צריכים לעשות. מתוך 13 סעיפים שעמדו להחלטת ממשלה, הרוב התקבלו בדיון הראשון, ורק ההחלטה על התקציב דרשה עוד כמה דיונים".

ומה הוחלט בדיונים האלה?
"בסוף קיבלנו הכל". 

כיצד תקודם התוכנית האסטרטגית וכמה כסף תידרש הממשלה להשקיע בה?

"חזון העצמת חוסנה של ישראל כמעצמה מדעית טכנולוגית בראיית הביטחון הלאומי והבטחת שגשוגה הכלכלי", זו הכותרת שמתנוססת מעל התוכנית שמגבשים בן-ישראל ומתניה. עוד הם מוסיפים: "מטרת המיזם הוא להציב את ישראל בחמישייה המובילה של מדינות העולם בתחומי הליבה הטכנולוגיים המשרתים את החזון, וזאת בתוך חמש שנים".

בן-ישראל אומר שיש הרבה פרויקטים שנועדו לקדם עוצמה כלכלית או עוצמה ביטחונית של המדינה, ואילו בתוכנית האסטרטגית הזו המטרה כפולה: גם בטיחוני, גם כלכלי. ההיגיון הוא שכשהמגזר הפרטי ייהנה מפירות התוכנית, הוא יזרים את התקציבים שיאפשרו לדחוף אותה עוד קדימה. עיין ערך תוכנית הסייבר הישראלי.

כדי לקדם את החזון השאפתני, מתכוון בן-ישראל להקים מערך של 10 עד 15 ועדות מקצועיות, שיהיו כפופות לוועדה עליונה, שתהיה כפופה לוועדת היגוי. בכל ועדה אמורים להיות חברים 5-10 אנשים, סך של 80 איש ממיטב המוחות בישראל, בשיתוף הממשלה, האקדמיה, המגזר הפרטי ומערכת הביטחון. יחד הם אמורים לבנות את התוכנית לישראל של העידן הבא - ישראל של בינה מלאכותית, שטכנולוגיות הקוונטום יקחו בה חלק חשוב.

כמה זה יעלה לנו? בן-ישראל נמנע מלציין סכומים מפורשים: "אני באמת לא יודע" הוא אומר. אבל אפשר לנסות ולהעריך: ראשית, בפרויקט הסייבר הממשלה השקיעה כ-2.5 מיליארד שקל. שנית, ראש הממשלה נתניהו התבטא לאחרונה בעניין, ואמר שהיקף המיזם הטכנולוגי החדש יהיה כמו הסייבר. ושלישית, המיזם הנוכחי רחב הרבה יותר מהסייבר, הן בעומק הטכנולוגיה והן במשמעותה לביטחון המדינה וכלכלתה. המסקנה היא שהיקף מעורבות הממשלה הפעם יהיה ככל הנראה גבוה יותר, אולי הרבה יותר, מ-2.5 מיליארד שקל.

לפי שעה עדיין אין הקצאה תקציבית ברורה, ובחלק מהתחומים שוררת אי-בהירות. בתחום המחקר הקוונטי, שככל הנראה יהיה חלק מהתוכנית המלאה, ות"ת כבר הגישה תוכנית תקצוב של 600 מיליון שקל על פני חמש שנים, במסגרתה המדינה נדרשת להזרים סכום קטן - 150 מיליון שקלים. מנגד, כפי שנחשף ב"גלובס", ראש הממשלה נתניהו אמר בכנס סגור עם תעשיינים שבכוונתו להעביר 300 מיליון שקל ישירות לאקדמיה לפיתוח מחשב קוונטי. כך או כך, ובאיזו חלוקה תקציבית שלא תהיה, נראה שלפנינו פרויקט אסטרטגי משמעותי ביותר. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35