גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי קארד מעלה ריבית הלוואות ומחלקת כדיבידנד 100 מ' ש'

לאומי קארד נערכת להפרדה: הדוחות החצי שנתיים של החברה חושפים כי הריבית הממוצעת על הלוואות עלתה ל-6.9% בעקבות שינוי בתמהיל והגדלת רמת הסיכון • שלוש חברות כרטיסי האשראי רשמו ירידה של 10% ברווח במחצית הראשונה ל-340 מיליון שקל • קיפאון בפעילות אמריקן אקספרס

רון פאינרו - מנכ"ל לאומי קארד, צילום: איל יצהר
רון פאינרו - מנכ"ל לאומי קארד, צילום: איל יצהר

על רקע ההפרדה הצפויה של ישראכרט ולאומי קארד מהבנקים ורפורמת שטרום, סוגרות חברות כרטיסי האשראי מחצית שנה פושרת למדי בתוצאות הכספיות, אך מלאה בדרמות. על אף עלייה של כ-8% בהיקף השימוש בכרטיסי אשראי ל-159 מיליארד שקל וצמיחה של 10% בפעילות האשראי הצרכני, רווחי חברות כרטיסי האשראי ירדו במחצית הראשונה של 2018 ב-10% ל-340 מיליון שקל.

אלא שהירידה ברווח לא נרשמה בכל החברות. לאומי קארד הצליחה לרשום עלייה של קרוב ל-12% ברווח במחצית הראשונה ל-104 מיליון שקל. מדובר בהישג לא טריוויאלי לאור העובדה שמתחרותיה ספגו ירידה ברווח, וכן לאור העובדה שבמחצית הראשונה איבדה לאומי קארד את המועדון המשותף והגדול שלה עם שופרסל, שעברה לעבוד עם כאל.

בעקבות אובדן המועדון ירד מספר הכרטיסים הפעילים של החברה ביותר מ-100 אלף, והיקף מחזורי השימוש בכרטיסי לאומי קארד עלה במחצית הראשונה בכ-3% בלבד, לעומת ממוצע של כ-8% בענף. אולם למרות הירידה בהיקפי הפעילות, לאומי קארד הצליחה לרשום צמיחה ברווחים. החברה, בניהולו של רון פאינרו עשתה זאת באמצעות שינוי משמעותי בתיק ההלוואות שלה.

אמנם היקף התיק נותר כמעט ללא שינוי מתחילת השנה, והוא עומד על 5.4 מיליארד שקל, אולם החברה מבצעת תהליך אגרסיבי של שינוי תמהיל ההלוואות, לכאלו בעלות רמת סיכון ורווחיות גבוהה יותר. התהליך ניכר היטב בהכנסות המימון של החברה שזינקו בכ-38% לעומת המחצית המקבילה ל-144 מיליון שקל.

הריבית הממוצעת בתיק ההלוואות של לאומי קארד עמדה על 6.9% לעומת 6.1% ביוני אשתקד ו-6.7% בסוף הרבעון הראשון של השנה. מדובר בקפיצה משמעותית בשנה האחרונה, אולם הריבית הממוצעת של החברה היא עדיין הנמוכה ביותר בענף, אם כי בקצב הזה, הדבר עשוי להשתנות.

הכנסות עלו, הרווחים ירדו

אצל המתחרה כאל ישנה מגמה הפוכה של הקטנת הסיכון בתיק ומעבר מתיק המוטה לאשראי מתגלגל -הנחשב לתיק ברמת סיכון גבוה - לאשראי צרכני רגיל. כתוצאה מכך הריבית הממוצעת של כאל, שהיא הגבוהה בענף, נמצאת במגמת ירידה והפערים מול לאומי קארד הולכים ומצטמצמים. בשורה התחתונה הריבית הממוצעת בתיק של חברות כרטיסי האשראי עלתה ב-12 החודשים האחרונים מ-8.2% ל-8.4%.

בלאומי קארד מציינים כי החברה לא העלתה ריביות ללקוחות, אלא שינתה את התמהיל - תיק ההלוואות של החברה היה מוטה להלוואות לרכישת רכב המתאפיינות בריבית נמוכה מכיוון שהן נחשבות לבעלות רמת סיכון נמוכה יחסית. לאומי קארד הקטינה ברבעונים האחרונים את החשיפה לתחום זה ב-25%, כך שהיקף ההלוואות לרכב עומד כיום על 1.3 מיליארד שקל. במקביל היא העלתה את חלקו של האשראי הצרכני הרגיל המאפיין בריבית וסיכון גבוהים יותר.

העלייה ברמת הסיכון משתקפת גם בהיקף ההפרשות להפסדי אשראי של לאומי קארד שזינקו במחצית הראשונה בכ-60% ל-50 מיליון שקל, זאת בעוד אצל מתחרותיה נבלם הגידול בהפרשות. יחד עם זאת, עדיין היקף ההפרשות להפסדי אשראי בלאומי קארד הוא הנמוך בענף, על אף שיש לה את התיק הגדול ביותר.

מה שעוד תרם לשיפור הרווחיות בפעילות ההלוואות של לאומי קארד הוא הפסקת שיתוף הפעולה עם שופרסל. לאומי קארד חלקה באופן נדיב את ההכנסות עם שופרסל בתחום האשראי ללקוחות המועדון, וכעת כאשר שיתוף פעולה זה נגמר, היא יכלה להקצות את הסכומים בעצמה וליהנות מנתח גדול יותר של ההכנסות.

עוד נציין כי מדוחות לאומי קארד עולה כי החברה החליטה לחלק דיבידנד של 100 מיליון שקל לבעלי המניות שלה: בנק לאומי (80%) וקבוצת עזריאלי (20%). לרוב מחלקת החברה אחת לשנה דיבידנד בסדר גודל של 50 מיליון שקל, אולם לקראת המכירה הצפויה של החברה לקרן ורבורג פינקוס, היא צפויה לחלק דיבידנד חד-פעמי של כחצי מיליארד שקל. נראה כי המנה הראשונה בדיבידנד חולקה כבר ברבעון זה.

הפרידה מהבנק עולה לישראכרט ברווחים

גם ישראכרט, החברה הגדולה בענף כרטיסי האשראי, פרסמה היום דוחות כספיים. החברה, בניהולו של רון וקסלר, רשמה ירידה של כ-12% ברווח במחצית הראשונה, שעמד על 158 מיליון שקל. הירידה ברווחים נבעה מהוצאות חד-פעמיות הקשורות בהיפרדותה הצפויה מבנק הפועלים: במסגרת הפרידה צריכה ישראכרט לקלוט או לבצע פרישה מוקדמת לעובדי החברה שעד כה היו מושאלים מהבנק.

מה שעוד הביא לירידה ברווח הוא זינוק של 17% בהוצאות השיווק ל-215 מיליון שקל. העלייה בהוצאות נובעת בעיקר על רקע חידוש שיתוף הפעולה עם רשת רמי לוי ורשת סופר פארם במועדונים המשותפים - חידוש השותפות נעשה במחיר של שינוי בחלוקת ההכנסות בין הצדדים לטובת רשתות הקמעונאות.

בעוד בכאל האסטרטגיה היא גידול אגרסיבי בנתח שוק, בעיקר באמצעות מועדון שופרסל, ובלאומי קארד האסטרטגיה היא שינוי חד בתמהיל תיק ההלוואות, בישראכרט נראה כי מנסים בעיקר לשמור על הקיים, לפחות עד שתושלם ההפרדה מבנק הפועלים. החברה עוסקת בעיקר בשימור המועדונים הקיימים, ולא מבצעת שינוי משמעותי בתמהיל ההלוואות שלה, ולראיה הריבית הממוצעת בתיק שומרת על יציבות - 8.2%.

אחד ממנועי הצמיחה של ישראכרט לאורך השנים היה המותג אמריקן אקספרס - מותג בוטיק, שנהנה ממונופול סליקה המאפשר גביית עמלות סליקה גבוהות מבתי העסק. לאורך השנים הציגה אמריקן אקספרס צמיחה גבוהה משמעותית לעומת הממוצע בענף, אולם נראה כי תנופה זו נעצרה. מדוחות אמריקן אקספרס עולה כי היקף המחזורים עלו בדומה לענף (8%), ומספר הכרטיסים הפעילים של החברה אף רשם ירידה קלה של 1.5% מתחילת השנה. בענף מסבירים את הקיפאון בחלק מיישום רפורמת שטרום, המטיל מגבלות על תהליך הפצת כרטיסי האשראי הבנקאיים.

האשראי לבתי עסק בצמיחה משמעותית

אף שהן פעילות באותו ענף, תוצאות חברות כרטיסי האשראי שונות למדי. כך, למשל בכאל נרשם גידול חד בפעילות לצד שחיקה ברווח בעקבות עלייה בהוצאות, ואילו בלאומי קארד נרשם קיטון בפעילות לצד שיפור משמעותי ברווחיות. אולם המשותף לכל החברות הוא ששלושתן הגדילו משמעותית את פעילות האשראי לבתי העסק. היקף האשראי לעסקים זינק בתוך 12 חודשים ביותר מ-40%, אולם הוא עדיין נותר נמוך ועומד על 2.6 מיליארד שקל.

שלוש החברות מסמנות את תחום האשראי לעסקים כיעד אסטרטגי, כאשר הערך המוסף שלהן בתחום הוא הדאטה שיש להן על העסקים בעקבות פעילות הסליקה שהן מבצעות להן. לפי הערכות עיקר המיקוד של החברות יישאר בפעילות האשראי הצרכני, אך גם האשראי לעסקים ילך ויתפוס יותר מקום בפעילות החברות. 

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

תיקון והתנצלות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים