גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית הקריפטו הסינית רוצה לגייס 18 מיליארד דולר במניות

ביטמיין, אחת החברות המובילות בשוק הכרייה של מטבעות דיגיטליים, צפויה לבצע בספטמבר את אחד מגיוסי ה-IPO הגדולים בכל הזמנים של חברת טכנולוגיה ● בסוף השבוע שוק הקריפטו המשיך לצנוח, והגיע לשפל של 9 חודשים ● הביטקוין הגיע לנתח של יותר מ-51% מכלל השוק, לראשונה מתחילת השנה

גדי גליקברג, מנהל מרכז הפיתוח של ביטמיין בישראל / צילום: איל יצהר
גדי גליקברג, מנהל מרכז הפיתוח של ביטמיין בישראל / צילום: איל יצהר

ענקית כריית המטבעות הדיגיטליים הסינית ביטמיין (Bitmain Technologies, Ltd) עומדת להפוך לחברה ציבורית. לפי דיווח באתר CoinDesk, ביטמיין פרסמה תשקיף למשקיעים וצפויה לצאת בספטמבר להנפקת מניות ראשונה לציבור (IPO) בבורסת הונג קונג בהיקף עצום של 18 מיליארד דולר, לפי שווי שוק של 40-50 מיליארד דולר לחברה.

ביטמיין, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום המטבעות הדיגיטליים, השלימה ב-23 ביולי סבב קדם-הנפקה (Pre ICO) שבו גייסה מיליארד דולר, לפי שווי שוק של 15 מיליארד דולר. לשם השוואה, חברת Coinbase האמריקאית, המפעילה את זירת מסחר הקריפטו הגדולה בארה״ב, הוערכה באפריל בשווי של 8 מיליארד דולר. בקדם-הנפקה של ביטמיין השתתפו חברת טנסנט הולדינגס הסינית וקבוצת סופטבנק היפנית.

הצעד של ביטמיין יוצא דופן בתעשיית הבלוקצ׳יין, שבה רוב החברות מתנהלות כסטארט-אפים ומגייסות הון ממשקיעים באמצעות הנפקות של מטבעות דיגיטליים (ICO) או מקרנות הון סיכון. הקצב של גיוסי ה-ICO גדל והולך: לפי נתוני Coindesk, מתחילת 2018 בוצעו בעולם 460 גיוסי ICO בסכום כולל של 14.3 מיליארד דולר. לשם השוואה, בכל שנת 2017 בוצעו 343 גיוסי ICO, בסכום כולל של כ-5.5 מיליארד דולר.

בחודש שעבר פרסמנו ב"גלובס" כי ביטמיין מרחיבה בימים אלה את מרכז הפיתוח שלה ברעננה ומגייסת אליו 40 עובדים נוספים. החברה, המנוהלת מבייג'ינג, מפעילה חוץ ממרכז הפיתוח בישראל גם מרכזי פיתוח באמסטרדם ובהונג קונג, ובסך הכל מעסיקה כ-500 עובדים במחקר ופיתוח בתחומי החומרה והתוכנה. מרכז הפיתוח המקומי, שהוקם ב-2016 ומנוהל על ידי גדי גליקברג, עוסק, בין השאר, בפיתוח טכנולוגי בתחום הבלוקצ'יין, פיתוח וניהול מאגר הכרייה ConnectBTC ופיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI).

מהתשקיף שפורסם עולה כי ביטמיין מעוניינת להיכנס לתחומי טכנולוגיה נוספים, בין השאר, כדי "להתמודד עם האיסור של הממשלה הסינית כרייה, הנפקה ומסחר של מטבעות דיגיטליים", וכדי ליהנות מהצמיחה הצפויה של שוק הבינה המלאכותית. החברה מעריכה כי זרוע הבינה המלאכותית שלה תייצר ב-5 השנים הבאות 40% מההכנסות שלה.

עלייתו ונפילתו של הביטקוין

הנפקה גדולה מזו של פייסבוק

ה-IPO המתוכנן של ביטמיין הוא חלק מגל הנפקות ראשונות של ״חדי-קרן״ (חברות טכנולוגיה בעלות שווי של מיליארד דולר) מסין, הצפוי ברבעון הרביעי של 2018 וברבעון הראשון של 2019, וכולל גם מתחרות של ביטמיין בתחום כריית הביטקוין, כמו Canaan Creative ו- Ebang Communication . החתם בהנפקה הצפויה של ביטמיין הוא בנק ההשקעות הסיני China International Capital Corporation .

אם הנפקת ביטמיין תצא לפועל ותעמוד ביעד שלה, תהיה זו אחת ההנפקות הראשונות לציבור הגדולות בהיסטוריה של חברת טכנולוגיה - גדולה מזו שביצעה ענקית המדיה החברתית פייסבוק, שגייסה ב-2012 סכום של 16 מיליארד דולר ב- IPO . בסוף השנה צפויות לצאת שתי הנפקות מניות ראשונות ענקיות, של קבוצת סופטבנק היפנית ושל טנסנט מיוזיק הסינית, שעשויות לדחוק את עליבאבא ואת ספוטיפיי מהמקום הראשון והשני מבין גיוסי ה- IPO הגדולים של כל הזמנים במגזר ההייטק.

עוד לפני הגיוס של מיליארד דולר בקדם-הנפקה, הצליחה ביטמיין לגייס 450 מיליון דולר בשני סבבי גיוס קודמים שביצעה. בסבב השני, שהושלם בתחילת יולי, הוערך שווי החברה ב-12 מיליארד דולר.

על פי הדיווח של Coindesk, לא ידוע עדיין מה יהיו מחירן והיקפן של המניות שתנפיק ביטמיין בבורסת הונג קונג, אבל על פי בנקי השקעות המקורבים להנפקה, המניה צפויה להיסחר במכפיל רווח 20 בשנה הראשונה. על פי התשקיף למשקיעים, החברה רשמה בשנת 2017 רווח של 1.1 מיליארד דולר והכנסות של 2.5 מיליארד דולר. ברבעון הראשון של 2018, הכנסות ביטמיין הסתכמו ב-2 מיליארד דולר, ולפי התחזיות של החברה, הרווח שלה בשנה הנוכחית צפוי להסתכם ב-2 מיליארד דולר.

אם ה- IPO של ביטמיין ייצא לפועל כמתוכנן, ההחזקות של צמד מייסדיה הסינים, מיקרי ג׳אן וג'יהאן וו, צפויות להסתכם בכ-30 מיליארד דולר, בהנחה שהם שמרו על החזקה של 60% מהחברה, כפי שסיפרו בתחילת השנה בראיון לסוכנות הידיעות ״בלומברג״. מיקרי וג׳יהאן ייסדו את ביטמיין לפני כחמש שנים, ובאמצעותה פיתחו שבבי ASIC לכרייה מהירה ויעילה יותר של ביטקוין. החברה התחילה לייצר ולשווק ב-2013 מכונות ASIC לכריית ביטקוין, תחת המותג Antminer , ובתוך זמן קצר הפכה לשחקנית מובילה בתחום. עם הזמן הרחיבה ביטמיין את מגוון דגמי המכונות שלה לכרייה של ארבעה סוגי מטבעות דיגיטליים נוספים - ביטקוין קאש, לייטקוין (Litecoin), דאש (Dash) וסיאקוין (Siacoin).

בראיון ל״גלובס״ בפברואר סיפר גליקברג, מנהל מרכז הפיתוח הישראלי של ביטמיין, כי "מגוון הלקוחות של החברה רחב מאוד, וכולל גם לקוחות פרטיים, שרוכשים מכונות כרייה בודדות, וגם חברות שמקימות חוות כרייה גדולות או מספקות שירותי כרייה בענן. יש גם לקוחות בישראל, אבל רוב המכונות נמכרות בסין, רוסיה, קנדה וארה"ב - ובעיקר במקומות שבהם מזג האוויר קר ויש פחות צורך להשקיע בקירור המכונות". עם הלקוחות של ביטמיין נמנית, בין השאר, חברת בלוקצ'יין כריה, הנסחרת בבורסת תל אביב, ומפעילה חוות לכריית מטבעות דיגיטליים בקוויבק תחת השם המסחרי ביטפארמס.

הכנסות של מיליארדים מחוות כרייה

על פי תשקיף שפרסמה ביטמיין למשקיעים, המכונות שלה היו אחראיות בשנת 2017 ל-66% מהיקף הכרייה הכולל של מטבעות ביטקוין. נוסף על כך, מאגרי הכרייה המשותפים (Mining pools) שהחברה מפעילה, הצליחו לכרות בשנה שעברה 40% מכל מטבעות הביטקוין שנכרו בעולם. ביטמיין מפעילה את שני ה״פולים״ הגדולים בעולם, BTC.com ו- Antpool . על פי התשקיף, הפול BTC.com מנה יותר מ-560 אלף מכונות כרייה, שהיו אחראיות לכרייה של כ-11 אלף מתוך 36 אלף הבלוקים בבלוקצ׳יין של ביטקוין, ואנטפול מנה יותר מ-440 אלף מכונות לכריית ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים.

נוסף על ההכנסות שלה מהחומרה ומהעמלות של מאגרי הכרייה, ביטמיין מחזיקה גם בפעילות בינלאומית של חוות לכריית מטבעות דיגיטליים. על פי התשקיף, חוות הכרייה ייצרו לחברה הכנסות של מיליארד דולר בשנת 2016, 11 מיליארד דולר ב-2017 ו-10 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2018. חלק מההכנסות האלה הוקצו על ידי ביטמיין למימון מחקר של טכנולוגיית הבלוקצ׳יין, יחד עם 30 חברות נוספות בתחום.

ביטמיין גם השקיעה באחרונה בכמה חברות סטארט-אפ הפועלות בתחום. בין השאר, החברה מפתחת ארנק דיגיטלי וזירת מסחר למטבע הדיגיטלי ביטקוין קאש, שנוצר כפיצול ממטבע הביטקוין המקורי באוגוסט 2017. לפי התשקיף שפרסמה החברה, ביטמיין מפתחת באופן אסטרטגי את ביטקוין קאש באמצעות כרייה, השקעות ומסחר במטבע, והיא מצפה לתשואות משמעותיות מפעילות זו.

שוק מטבעות הקריפטו בשפל של 9 חודשים 

בסוף השבוע האחרון צנח שוק המטבעות הדיגיטליים לרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2017 - כ-207 מיליארד דולר. במקביל, הדומיננטיות של הביטקוין בשוק עלתה לרמה הגבוהה ביותר מתחילת השנה, והוא תופס נתח של יותר מ-51% מכלל שוק הקריפטו, המונה כ-1,800 סוגי מטבעות דיגיטליים.

העלייה בדומיננטיות של הביטקוין בשוק מעידה, בין השאר, על כך שמשקיעים רבים נוטשים את מטבעות הקריפטו האלטרנטיביים (Altcoins) לטובת הביטקוין או לטובת מטבעות פיאט (מטבעות ריבוניים, כמו דולר, ין או אירו).

מחיר הביטקוין ירד ב-19% מתחילת אוגוסט והוא נסחר כיום (שבת) לפי שער של כ-6,150 דולר, לפי נתוני אתר CoinmarketCap. מחירו הנוכחי משקף לביטקוין שווי שוק של כ-106 מיליארד דולר, אחרי ירידה של 13% בשבוע האחרון.

רבים מבין המטבעות האחרים בשוק הקריפטו צנחו בשיעורים גבוהים בשבוע האחרון. את׳ר, המטבע השני בשווי השוק שלו, צנח בכ-24% בשבוע, ואילו XRP , אסימון הקריפטו של ריפל, הניצב במקום השלישי בשווי השוק, צנח בשבוע האחרון ב-32%. במקום הרביעי, המטבע ביטקוין קאש, שנוצר כתוצאה מפיצול של הביטקוין לפני כשנה, איבד מערכו 21% בשבוע האחרון.

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב