גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחרור מסוכן: ח"י תובנות אודות הרגולציה

אחד הענפים הצומחים בישראל בשנים האחרונות הוא הרגולציה. תקנות על גבי תקנות, חקיקה פרטית מציפה את הארץ ● אף אחד לא ירצה בג'ונגל עסקי, אבל גם תופעה זו בעיתית והשלכותיה מסוכנות

המחאה החברתית ברוטשילד  / צילום: שלומי יוסף
המחאה החברתית ברוטשילד / צילום: שלומי יוסף

אינני מכיר, ולו איש עסקים אחד, שסבור שאין צורך ברגולציה, שהרי מהי רגולציה? זו מילה לועזית שפירושה בפשטות הסדרה, וכפי שהמדינה מסדירה את התנועה בכבישים באמצעות מערכת חוקים, תקנות ורמזורים, שמכתיבים אופן התנהלות מסוים, כך גם בעולם העסקי.

אף איש עסקים רציני לא יהיה מעוניין להתנהל בג'ונגל עסקי. היעדר מערכת הסדרה בנושא כלשהו גורם לחדירת גורמים מפוקפקים לתחום, ואתה לא רוצה להיות שם.

כך שקיומה של רגולציה היא חיונית ומבורכת, והשאלות המתעוררות לגביה הן אחרות ונוגעות למידתיות ולאיזון.

כמי שיש לו לא מעט ניסיון עם הרגולציה מן הצד המפוקח של גוף מוסדי, ובשנים האחרונות - גם כחברה ציבורית, אני יכול לקבוע שהרגולציה על שוק ההון (ולא רק) היא אחת התעשיות הצומחות בישראל ב-40 השנים האחרונות.

מעו"ד אחד למחלקה משפטית

סימני ההיכר הם ריבוי "טבעי" של גופים רגולטוריים (ולא רק בשוק ההון), ריבוי לא כל כך טבעי של מספר המועסקים ברשויות הרגולטוריות, גידול עצום של חוקים, תקנות, טיוטות, חוזרים, ומה לא, גידול ניכר מאוד במספר המועסקים בגופים מפוקחים שחייבים את פרנסתם לרגולטורים, וגם של אלה שהמפוקחים נזקקים לעצותיהם כמו עורכי דין, רואי חשבון, מבקרים וכיו"ב.

אם לפני 10 שנים, היה במיטב עו"ד אחד, היום ישנה מחלקה משפטית שלמה שמונה 13 איש. וזה לפני שאני מונה את כל שאר תפקידי המטה, כמו קצין ציות, קצין תלונות הציבור ועוד. גם רמת האכיפה וההחמרה בה, לרבות קנסות, הקצינו מאוד.

מקום 54 בעולם ביכולת לעשות עסקים

אני כותב זאת בתחושה מעורבת. מצד אחד, ברור לי שהיכן שהיה ואקום רגולטורי שהזמין אנשים לא רצויים ותופעות לא רצויות, היה הכרח למלא את הוואקום הזה. לכן התבקשו חוקים, תקנות, תוספת תקנים, הן אצל המפקחים והן אצל המפוקחים.

מצד שני, לא כל הגידול המדהים שהתרחש מקורו בצורך מתבקש ואמיתי, וכאן עולה שאלת המידתיות.

הרגולציה בישראל נכנסה לסחרור של ממש ממנו היא מתקשה לצאת. זה קרה בעיקר בעקבות המשבר הכלכלי העולמי של 2008, והחמיר בישראל בעקבות מחאת קיץ 2011. הרגולטורים, שנתפסו לא מוכנים למשבר של 2008, הופתעו גם ממחאת 2011, וחלק מהרגולציה החדשה שלהם נבעה מחששות, שאם לא יעשו מעשה, במשבר הבא, הם עצמם יואשמו במחדל. עודף רגולציה נבע גם מאי אמון במפוקחים שלהם, אי אמון שבחלקו היה מוצדק. האווירה הציבורית נתנה להם גיבוי, וזה בא לידי ביטוי באופן המובהק ביותר בריבוי דרמטי, על גבול ההזיה, במספר הצעות החוק הפרטיות שהוגשו בשנים האחרונות על ידי חברי הכנסת, שהפכו כל הצעת חוק איזוטרית, נקודתית, וחסרת חשיבות, לדגל שבאמצעותו הם ייכנסו לתודעה הציבורית. באופן כזה הפופוליזם השתלט על בית המחוקקים שלנו.

אין זה מקרה שבמדד העולמי של "קלות עשיית עסקים" ישראל מצויה במקום הלא מכובד: 54, צירוף של רגולציה והבירוקרטיה שהיא מייצרת.

בנסיבות האלה אין זה גם מקרה שנולדה יוזמה של אנשי המגזר העסקי נגד כובד הרגולציה ושהמועצה הלאומית לכלכלה, בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בוחנת אפשרות של הטלת הגבלות על הרגולציה הפיננסית. הכיוון המסתמן: חובה להצדיק כל רגולציה פיננסית חדשה במונחים של עלות-תועלת למשק והקמת ועדה מייעצת לערעורים.

כשהרגולטור נלכד בקורי העכביש שלו

אז, הנה כמה תובנות לגבי הרגולציה.

כאמור, אין אחד שחושב שלא דרושה רגולציה ושהיא איננה חשובה. האינטרס הברור של אנשי עסקים, והאינטרס הציבורי מחייב שתהיה רגולציה, שתהיה הסדרה . אף אחד אינו רוצה לפעול בתנאים של ג'ונגל עסקי.

עם זאת, בעשור האחרון, הרגולציה צמחה פרא, ולא במקרה מדובר בעשור. זהו העשור הראשון שלאחר משבר 2008, משבר שתפס את הרגולטורים בלתי מוכנים, והתוצאה: מבול רגולציה, נחוצה רק בחלקה, ובלתי נחוצה בעיקרה. דוגמה אופיינית, ורק דוגמה, היא חקיקה עודפת בנושא ניגוד עניינים שהגיעה למקומות הזויים.

הרגולציה העודפת והמיותרת הזו נהנתה מתמיכה ציבורית ותקשורתית והתחברה היטב לפופוליזם שהשתלט על בית המחוקקים בישראל.

הרגולציה העודפת גורמת נזק עצום למשק הישראלי . רגולציה לא עומדת בפני עצמה. היא מייצרת גם בירוקרטיה שמעכבת, ולעיתים אף מונעת, מהלכים עסקיים שיכולים להועיל למשק, והיא פוגעת בפריון העבודה במשק.

ככל שהרגולציה (המיותרת) גדלה, היא גם מתפשטת, נכנסת לפרטנות יתר, והיא, בסופו של יום, גורמת לכך שהרגולטור נלכד בקורי העכביש שהוא עצמו טווה.

מרוב להיטות לייצר שטח סטרילי ללא מזיקים , הרגולטורים עלולים להשאיר מאחוריהם אדמה שלא יצמח עליה דבר.

הרגולטור לוקה באי קביעת סדרי עדיפויות ברגולציה שהוא מייצר , כי כל דבר שהוא קובע חשוב בעיניו. אין חשוב יותר וחשוב פחות. אז כדאי לזכור: כשכל דבר חשוב, אז שום דבר אינו חשוב.
היעדר סדרי עדיפות אצל הרגולטורים יוצר היעדר סדרי עדיפות גם אצל המפוקחים, והתוצאה - התעסקות רבה בטפל במקום בעיקר וניהול סיכונים שגוי.

הרגולציה מטבע הדברים בנויה בתבניות , והמפוקחים לומדים להתמודד עימה גם כן בתבניות, ומרוב תבניות מקטינים ראש, ומחמיצים לעיתים את התמונה הגדולה.

רגולציית יתר באה באופן טבעי יחד עם גידול הן במספר הרגולטורים והן במספר המועסקים אצל כל אחד מהם. זה גורם לשתי תוצאות: האחת - חוסר תיאום בין הרגולטורים במקרה הטוב, השנייה - מריבות וסכסוכי אגו, במקרה הרע. הגידול במספר המועסקים צריך, כמובן, להצדיק את עצמו ומייצר עוד ועוד בירוקרטיה.

בנושא זה, ובהקשר של שוק ההון בפרט, התבשרנו לפני ימים אחדים על תוכנית של שר האוצר משה כחלון למהלך של איחוד רשויות הפיקוח, מהלך מתבקש, שצריך, כמובן, עוד לראות אם הוא באמת ייושם.
רגולציית יתר גורמת לעלויות מיותרות אצל הגופים המפוקחים, ובמקום לגרום לתחרות, מה שהיא מתיימרת לעשות, היא פוגעת בתחרות, פשוטו כמשמעו.

קל מאוד לייצר רגולציה. קשה הרבה יותר לבטל אותה. מה לא הבטיחו למגזר העסקי? פטיש 5 קילו, פטיש 50 קילו. קבעו אפילו את הכלל של בדיקת היחס בין התועלת שברגולציה חדשה לבין העלות שלה. נו, ומה קרה מאז? מה קרה מאז לרגולציה חדשה ומה קרה מאז לרגולציה ישנה? האם בוטלה רגולציה ישנה? הרי, אם יקום רגולטור וינסה לבטל רגולציה קיימת, הוא מיד יוצג כאויב הציבור וכמשת"פ של הגופים המפוקחים, שלאחד מהם הוא יחזור כאשר יסיים את הקדנציה שלו.

ומה עם רגולציית חסר ורגולציה מזגזגת?

כשם שיש רגולציית יתר, כך ישנם תחומים שבהם יש רגולציית חסר, או שאין בכלל. מה שיש, זה ואקום. זו אחת התוצאות של היעדר סדרי עדיפויות ברורים ושקופים לציבור והיעדר גוף שרואה את כל התמונה, וכך צומחים להם גידולי פרא בתחומים שונים. ואם בשוק ההון עסקינן, אז הדבר נכון בתחומי המכללות ללימודי מסחר, משכנתאות, ונדל"ן - תחום המשיק לשוק ההון. ואז מה שקורה הוא שהרגולטור הקרוב לנושא עומד למשפט ציבורי למרות שאין לו סמכות, ולכן אין לו גם אחריות לנושא.

אחת התופעות היותר מרגיזות ופוגעניות היא זו של רגולציה מזגזגת. אני מבין שלכל רגולטור יש את האג'נדה שלו, אבל כאשר משנים את הכללים לעתים קרובות מדי, ולעתים גם מזגזגים, ההתנהלות הזו גובה מחיר כבד מהסקטור העסקי, מייצרת עלויות נוספות, עוצרת השקעות, יוצרת אי ודאות ופוגעת במשק.

בעולם הגלובלי של היום, חלק גדול מהרגולציה מקורה למעשה בתוצרת חוץ שמיובאת לישראל , אם בדרך וולונטרית על ידי הרגולטורים המקומיים ש"מקבלים רעיונות" מעמיתיהם בחו"ל, ואם מחוסר ברירה, כדוגמת אימוץ ה-FATCA.

דרוש אמון הדדי

אחד ה"חטאים הקדמונים" של הרגולטורים הוא הזנחת החינוך הפיננסי. כאשר מדברים על הזנחת החינוך הפיננסי, מדברים בדרך כלל, על הנזקים שנגרמים לצרכנים כתוצאה מבורות פיננסית, שכן קל לפירמות ל"עבוד" עליהם. פחות מדי מדברים על זה, שכאשר מזניחים את החינוך הפיננסי, נזקקים הרבה יותר לעוד ועוד רגולציה, כי צריך הרי להגן על הצרכנים חסרי הישע. שוכחים שהרגולטור הכי טוב והכי יעיל הוא הצרכן, בתנאי שנותנים לו את הכלים להתמודד.

הרגולציה הרחיקה לכת, יצרה בירוקרטיה מיותרת, פגעה במהלך התקין של המשק. המטוטלת נעה לנקודת קיצון. לא פשוט יהיה להחזיר אותה לנקודת האמצע. כדי שזה יקרה, צריך מנהיגות כלכלית נחושה שמבינה את נזקי הסיטואציה הנוכחית וצריך שינוי בהלך הרוח הציבורי שיקרין על התקשורת ועל הרגולטורים.

אמון הוא עניין הדדי. חשוב שהרגולטורים יתייחסו באמון למפוקחים שלהם. לא כל מקרה של מאן דהוא שחטא לחוק או לאתיקה, צריך להיות עילה לרגולציה נוספת. לא כולם רמאים וצריכים להיענש על חטאו של יחיד. אבל חשוב לא פחות שהמפוקחים יתייחסו באמון לרגולטורים שמפקחים עליהם. כדי ששני הדברים יקרו, על המפוקחים לאמץ באופן וולונטרי נורמות התנהגות ראויות, ובכלל זה בדרך של רגולציה עצמית, ועל המפקחים לתת בהתנהגותם דוגמה אישית מבחינת "נאה דורש, נאה מקיים", ובעיקר - להקשיב למפוקחים שלהם. הקשבה היא המפתח לכל.

ולסיכום: אחרי כל רגולציית היתר, לא נתפלא, אם גם המשבר הבא, או למצער, הסקנדל הבא, ימצא שוב את הרגולטורים מופתעים, בלתי מוכנים, כפי שקורה מפעם לפעם. בלתי מוכנים, ועל כן מגיבים למשבר רק אחרי שהוא כבר קרה.

■ הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"