גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לב טהור וכתמים שחורים

האם שרי אריסון תוכל להמשיך להסתתר מאחורי אפרת פלד ולהתנער מאחריות למה שעשו המנהלים שמינתה?

1.

להיות שרי אריסון זה תיק כבד, מלא כוונות טובות, סתירות ובלבול. מצד אחד, אריסון היא גברת "יום המעשים הטובים" - מה שהתחיל בישראל לפני עשור, הפך ליום גלובלי ביותר מ-100 מדינות, שבו משתתפים כשני מיליון ארגונים ואנשים שמתאחדים ליצור שינוי טוב בסביבתם. מצד שני, אריסון היא אישה עם הרבה ימים של מעשים "לא טובים" בעסקים שהיא שולטת בהם.

ב-2010 נבחרה אריסון על-ידי מגזין "פורבס" העולמי למקום השני ברשימת המיליארדרים הירוקים בעולם, ביטוי להערכה לפעילותה הנמרצת ל"הצלת כדור הארץ". מנגד, אתמול (א') היא נחקרה על מסורת תשלומי שוחד לכאורה בסכומים גדולים ולאורך שנים, שחברת שיכון ובינוי שבשליטתה ביצעה במדינות אפריקה.

2.

מצד אחד, אחת הפילנתרופיות הגדולות והאמיצות בארץ, מאמינה, משקיעה בעצמה וביושרה שלה. "אני בן אדם טוב" כתבה בספרה "לידה" שיצא ב-2009, "למה אני צריכה להיות במצב שבו חושבים עלי דברים רעים?" מצד שני, בבנק הפועלים, התאגיד הגדול והחזק שהיא חולשת עליו, ברחו לה עם השנים סוסי הרוח, הטוב והצדק שהיא מדברת עליהם ומאמינה בהם.

לדוגמה, נוחי דנקנר, שותפה ומי שהאמינה בו בכל ליבה, איבד את אי.די.בי, הורשע לימים בעבירות הרצת מניות ואיסור הלבנת הון ונידון לשנתיים מאסר בפועל. על דני דנקנר, בן-דודו שמונה ליו"ר בנק הפועלים, היא נאבקה מול נגיד בנק ישראל דאז, סטנלי פישר שביקש ממנה, בהתחלה בשקט, לפטר אותו בגלל אוסף ממצאים בעייתיים, כולל פגיעה בבנק. לימים גם הוא הגיע לחקירות ובתי משפט, הורשע בפלילים, פעמיים, וישב בכלא.

בהמלצה חמה ולחץ כבד של דני דנקנר, היא התלהבה למנות למנכ"ל הבנק את חבר-הסוד שלו, ציון קינן. אחרי כמה שנים ותמורה של עשרות מיליוני שקלים, זמן מה אחרי שסיים את תפקידו, התפוצצה בגדול פרשת הטענות להטרדה מינית שלו, כמה שנים קודם, בקזחסטן, ומעשה המריחה היקר שהבנק טרח לבצע, עם כל הגיבויים המשפטיים שגייס רק כדי למנוע פרסום. זה מה שגרם למסתיר מהדירקטוריון, היו"ר יאיר סרוסי, לעזוב את התפקיד.

סביר שאריסון לא ידעה ברגע האמת, ואולי לא רצתה לשמוע, כאשר כמה מנבחרי הבנק והדירקטוריון טיפלו באדיקות במעשי ההסתרה ותשלום דמי השתיקה מכספי הבנק. אבל היא בהחלט ידעה, היטב, כשזה התפוצץ. כשהסיפור נמרח ודווח ונחקר. כשקיבלה דיווח מהיו"ר סרוסי, כששמעה או קראה מה כתבה המפקחת בבנק ישראל.

אבל אף מילה לא יצאה מהחדרים המסוגרים בבניין המשרדים הרם שלה ברחוב שאול המלך בתל-אביב. אף מילת ביקורת. לא התנצלות בפני בעלי המניות, הלקוחות, העובדים והציבור. לא בפני המותקפת. אפילו היחסים, יחסי התלות והאמון עם אפרת פלד הכל-יכולה, מנהלת אריסון השקעות, אריסון החזקות ונכסי המשפחה, לא נפגמו. פלד הייתה ונשארה העיניים, האוזניים והמשושים של בעלת הבית, שמעדיפה להסתתר מהעולם.

3.

פלד, דירקטורית או לא דירקטורית, אחראית על בנק הפועלים וגם על שיכון ובינוי. היא ידעה או הייתה צריכה לדעת - ומי כפלד מקפידה לדעת תמיד הכול - גם על מעללי הכוח ופרשות האהבהבים תחת יחסי מרות שהתקיימו בבנק הגדול, וגם על מחירי ההסתרה שהבנק שילם.

לזה היא מונתה ועל זה אריסון משלמת לה ביד סופר-נדיבה: לטפל בכל מה שקורה, בדרך הכי נכונה והכי ישרה. אבל פלד החליקה, בפועלים כמו בשיכון ובינוי, ואריסון כשידעה לא עשתה כלום, לא אמרה כלום. רק בלכתוב, להאמין ולחלום היא חזקה: "אני מאמינה שאכן יש לי שליחות בעולם הזה, שליחות להנהיג ולהוביל. לא מתוך יהירות ולא מתוך שאיפה פוליטית, אלא מתוך ההבנה שיש לי כלים לחולל שינוי בעולם", כתבה בספרה.

4.

אריסון נחקרה אתמול, וכך גם אפרת פלד. מסתמן: פלד תהיה זו שאמורה לדעת כל מה שקורה בכל חברה שלאריסון יש בה אינטרסים. חובתה לשאול, לחקור, לברר: איך דווקא אנחנו קיבלנו את הפרויקטים הענקיים האלה באפריקה, לאן הלכה ההוצאה הזו וההיא שרשומה עקום או לא רשומה בכלל בשום מקום, מה זה הקריצות והמילים המרוחות בדיונים.

אריסון לא ישבה שם, אבל היא מינתה, חיזקה והעצימה את פלד שישבה עם המנהלים, עם המנכ"לים, יושבי-הראש והדירקטורים. אחריותה בזה שסימנה וחיזקה את פלד כנציגתה המוסמכת והעליונה בעסקים. כידה הארוכה.

איכשהו פלד עוד עלולה למצוא עצמה גם בחקירת השוחד בשיכון ובינוי כנציגה העליונה והאחראית על החברה. מובן שזה לא פוטר את אריסון מאחריות, בדיוק כמו שלא פוטרת אותה ואת חבריה, בעלי העסקים חובקי-העולם, העובדה ש"אי-אפשר לעשות עסקים גדולים בלי שוחד". גם לא כמי שמכריזה ומאמינה ש"מה שאנחנו מבקשים בלב טהור - אנחנו גם מקבלים". 

5.

האם אריסון טעתה כשהתעקשה, ב-1999, להיות אשת העסקים הישראלית הגדולה ולא להקשיב לאביה המנוח, תד אריסון, שאמר לה, עזבי, יש לך הרבה כסף, למה את צריכה את זה. אבל היא עמדה על דעתה.

אחר-כך, אירוע אחר אירוע, הגיחוכים התקשורתיים, ההפגנות מול ביתה וילדיה כאשר בנק הפועלים נדרש לבצע פיטורי ייעול תוך פיצויים כבדים לכל עובד, היא אולי התחרטה, לרגע. לא יותר. אריסון מאמינה שהיא עובדת ביושר אישי, בכל ליבה ומסירותה. רק שזה לא מספיק. בטח לא כאשר המילים שלה כל-כך גבוהות וכל-כך רחוקות מהמציאות העסקית שלה.

6.

כבר שנים היא מתלבטת אם לצאת מהעסקים, בעיקר מהכותרות והרכילות האישית. כששני בניה הגדולים בגרו הם סירבו להשתלב בביזנס. את שיכון ובינוי היא נאלצה למכור רק באחרונה, בעיצומה של החקירה, תוך שהיא נותנת לנתי סיידוף הנחות במחיר שלא חלם עליהן.

גרעין השליטה שלה בבנק הפועלים נמצא על המדף, בעיקר בארה"ב, כבר שנים. אבל אין קונים, והיא גם היא אינה שלמה עם הרעיון לוותר עליו. יכולתה הכספית גבוהה, 5-6 מיליארד דולר. ההחזקות בישראל הן הכסף הקטן. כספה הגדול נמצא בנאמנויות שנרשמו בעבר על-ידי אביה עבורה ועבור ילדיה, ובעיקר בחבילת מניות ב-Carnival Cruise, חברת תיירות השיט הגדולה, שהוקמה על-ידי אביה ומנוהלת ממיאמי כבר עשרות שנים על-ידי אחיה, מיקי אריסון. החברה עברה בעשור הקודם משבר גדול, בעיקר לאחר המשבר הפיננסי, והתאוששה ממנו. מניותיה נסחרות בבורסת ניו-יורק, בשווי שוק של מעל 35 מיליארד דולר. 

עוד כתבות

מכוניות בתחנת טעינה / צילום: יח''צ

האח הגדול, גרסת ציי הרכב: מעסיקים בעולם עוקבים אחרי כל ליטר דלק

מחירי הדלק המאמירים מייצרים בעיה תפעולית קשה לציי הרכב הגדולים בישראל, ומקפיצים את עלויותיהם במיליוני שקלים בשנה ● המשבר טורד גם את מנוחתם של מנהלי הציים באירופה ובארה"ב, אולם שם כבר החלו המעסיקים לאמץ שיטות טכנולוגיות מתקדמות לקיצוץ בהוצאות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שרשמה עלייה דו־ספרתית ברווח הנקי, וזו שהרווח שלה נשחק

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● חברת מוצרי הבנייה אינרום דיווחה על צמיחה של 14% ברווח הנקי, בתמיכת גידול במכירות מוצרי גמר בנייה ● הרווח של מספנות ישראל, שעוסקות ביצוא ספינות, ירד בכ-7% בעקבות היחלשות הדולר ●  ההכנסות של קיסטון ירדו ב-20% ברבעון הראשון ל-68 מיליון ברבעון האחרון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק ו-500 S&P ננעלו בשיא; המצטרפת החדשה למועדון הטריליון

נעילה מעורבת באירופה ● UBS מכפילה את מחיר היעד של מניית מיקרון ● מניית מדיסון סקוור גארדן ספורטס בשיא לאחר שהניו יורק ניקס עלו לגמר ה-NBA ● ירידה בתשואות האג"ח ● ירידה קלה במדד אמון הצרכנים בארה"ב בחודש מאי

רחפנים של חברת ROM360 / צילום: באדיבות ROM360

חברת רחפנים תגן על פרויקט סולארי בסמוך לג'נין

חברת רום 360 תספק את שירותי הרחפנים האוטונומיים עבור חברת האנרגיה טראלייט, ויהיו מוכנים להכווין את אבטחת המתקן ואת גורמי הבטחון במקרי חירום ● מדובר בשכבה משלימה למערך האבטחה הקרקעי, כשהדגש הוא יכולת הגנה עצמאית של האתר אל מול האיומים שבמרחב

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

"ליקויים משמעותיים": מבקר המדינה מזהיר מבעיות בהיערכות למתקפות סייבר במשרדי הממשלה

דוח המבקר מצביע על שלל מחדלים בעולמות הסייבר ואבטחת המידע במשרדי הממשלה ● בין היתר נמצאו חולשות בתשתית העבודה מרחוק של עובדי המגזר הציבורי ● במשרד החוץ לא קיימו תהליכי ניהול סיכונים ולא דיווחו כראוי על אירועי סייבר חריגים ● ובמשרד הבינוי והשיכון מדיניות הסייבר לא עודכנה כבר שנים

קורין אלאל ז''ל / צילום: רמי זרנגר

מיליון וחצי שקל פיצוי לקורין אלאל וסיפור בלתי נתפס על סחבת משפטית

ביהמ"ש קבע כי איתן בראון, מנהל החשבונות של הזמרת קורין אלאל שנפטרה לפני שנה וחצי, רימה ועשק אותה - והורה לו לשלם כ־1.5 מיליון שקל ● התביעה הוגשה לפני 7 שנים ומדגימה את העומס במערכת המשפט

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

10 ימים אחרי חיסול מנהיג חמאס בעזה: צה"ל תקף את מחליפו

הכינוס החריג שיקיים טראמפ יהיה בצל המו"מ עם איראן, שנכנס לשלב קריטי ותחת איום של קריסת הפסקת האש ● כינוס מחבלים הופצץ בסדרת תקיפות בלבנון: "14 חוסלו" ● האיראנים דיווחו על 4 הרוגים, הבכיר האמריקאי אישר: הותקפו סירות ואתרי שיגור ● טראמפ: האורניום המועשר יובא לארה"ב מיד ויושמד, או, עדיף, במקום מוסכם אחר בנוכחות סאב"א ● דיווחים שוטפים

ליטל וקסלר, משנה למנכ''ל וראש חט' משאבים וחווית לקוח, כאל / צילום: כדיה לוי

משנה למנכ"ל כאל: "10% מהשיחות כבר מטופלות על ידי נציגת AI באופן מלא"

בכנס השירות של גלובס הציגה ליטל וקסלר, משנה למנכ"ל וראש חטיבת משאבים וחווית לקוח בכאל, את נציגת הבינה המלאכותית של החברה ואת האופן בו היא מייעלת תהליכים: "זה מקצר לנו את העבודה, וגם ללקוח יותר קל" ● וגם: התגובה המפתיעה של אחת הלקוחות

 

הדמיית אאורה סיטי חדרה / הדמיה: באדיבות אאורה

החברה שרוכשת 52 דירות בחדרה במכה. כמה היא שילמה?

קרן הריט למגורים רנט איט רוכשת מאאורה 52 דירות בפרויקט אאורה סיטי בחדרה תמורת 108.5 מיליון שקל, בעסקה הכוללת מזומן והקצאת מניות שתהפוך את אאורה לבעלת מניות מהותית בחברה ● הדירות ייועדו להשכרה ארוכת טווח, והעסקה מצטרפת למגמה מתרחבת של רכישת מקבצי דירות בידי קרנות ריט

משפחת רייסלר / צילום: תמונה פרטית

הסטודנטים שמשלמים חצי מהמשכורת על שכר דירה: "לא אכלנו בחוץ חודשים"

כחלק מפרויקט "בין המאקרו למיקרו", גלובס מדבר עם הישראלים על מה שמאחורי המספרים היבשים ● והפעם: פז וזכריה רייסלר מכניסים כ־8,000 שקל נטו בחודש ומעולם לא היו במינוס, אבל דירה? "אין על מה לדבר"

סיאול, דרום קוריאה / צילום: Shutterstock

מברטיסלבה ועד הו צ'י מין סיטי: היעדים החמים לקיץ של הישראלים

החזרה ההדרגתית של חברות התעופה, הקווים החדשים והחברות מאמירויות גרמו לישראלים לטוס רחוק, כשזינוק דרמטי נרשם בביקושים למזרח הרחוק ● במקביל מסתמנים כמה יעדים חמים מפתיעים לקיץ במזרח אירופה - למי שמחפשים "חופשות קרובות שמרגישות רחוק"

טרכטנברג והאחים יונתן ויובל רואש / צילום: עומר פרידמן

המצטרפת החדשה לדירקטוריון זירת הקריפטו bits of gold

ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגידת בנק ישראל וכיום משנה ליו"ר דירקטוריון הבנק הדיגיטלי ESH, מצטרפת לדירקטוריון bits of gold  ● איש העסקים אלי להב חוזר חוזר לצפון ● ושת"פ בין חברת המזון לחברת האופנה ● אירועים ומינויים

אילן רביב מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מקבע את מעמדו כבית ההשקעות המוביל: קפיצה בהכנסות ורווחי מיטב

הכנסות בית ההשקעות, בניהולו של אילן רביב, גדלו ברבעון ב־32% והסתכמו בכ־598 מיליון שקל ● הנכסים המנוהלים בשיא של כ-448 מיליארד שקל

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס השירות של ישראל / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און מו"ל גלובס: ״השירות שלנו הוא לשים את הקורא במרכז״

מו"ל גלובס אלונה בר און פתחה את כנס השירות של גלובס וציינה כי לשיטתה שירות נוגע לכל חלקי הארגון: משיווק ומכירות, דרך המחלקה המשפטית ועד משאבי אנוש ● ומה השירות שגלובס מספקים? "לתת נתונים ועובדות במקום פוליטיקה. לשים את הקורא במרכז"

BigID לוגו / צילום: אתר החברה

חד הקרן הישראלי שמפטר 20% בגלל AI - "השינוי הטכנולוגי הגדול ביותר בקריירה שלנו"

חברת BigID, שהוערכה לפני כשנתיים בשווי של מיליארד דולר, תפטר כ-150 עובדים מתוך כ-650 ברחבי העולם, בהם עשרות עובדים מישראל ● הפיטורים מגיעים על רקע גל קיצוצים מחודש בענף ההייטק, לאחר מהלכים דומים בוויקס, מטא ואינטואיט בשבועות האחרונים

יפית חיון סמנכ״לית שירות לקוחות, וולט / צילום: כדיה לוי

איך נראה מאחורי הקלעים של שירות הלקוחות בוולט?

יפית חיון, סמנכ"לית שירות לקוחות בחברת וולט, סיפרה בכנס השירות של גלובס כיצד מתמודדת החברה עם משולש הערך שלהם הכולל: לקוחות, בתי עסק ושליחים ● "ברגע ההזמנה הכל מתנקז לרגע אחד, ואנחנו צריכים לראות את הלקוח ויש לכך חשיבות", ציינה בדבריה

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

"אללה איסטור כמה מסים שילמתי": הייטקיסטים מגיבים לתוכנית הדרמטית של רשות המסים

חשיפת גלובס, לפיה רשות המסים מקדמת הצעת חוק לחייב בוגרי יחידות עילית של צה"ל לרשום חברות בארץ ולשלם בישראל מס במשך עשור, הציתה ביקורת בהייטק ● בכירים בענף מזהירים כי המהלך יוביל לבריחת יזמים לצמיתות מהארץ, אך לצד זאת נשמעים גם קולות התומכים ביוזמה ● ברשות מתעקשים שמדובר ב"משאב טבע לאומי"

שליחי תן ביס / צילום: שלומי יוסף

פנגו רצתה לרכוש את תן ביס, למה זה לא קרה?

לגלובס נודע כי פנגו בחנה בתקופה האחרונה רכישה של פלטפורמת המשלוחים תן ביס, אך החליטה שלא להתקדם לעסקה לאחר הליך בדיקת נאותות ● בתן ביס מכחישים את קיום המגעים: "לא היו דברים מעולם"

שר המשפטים הצרפתי, ז'ראלד דרמנין / צילום: Reuters

"צרפת הגיעה לקצה": שר המשפטים מציע להקפיא הגירה לשלוש שנים

על רקע עלייה במספר אישורי התושבות ותמיכה ציבורית בצמצום ההגירה, שר המשפטים הצרפתי מציע להכריז על מצב חירום ולהקפיא חלק ניכר ממסלולי הכניסה למדינה לשלוש שנים ● המהלך מגיע לאחר צעדים דומים שננקטים בגרמניה וכתגובה לשיח הולך ומתרחב בצרפת ובאירופה סביב הידוק מדיניות ההגירה והפיקוח על גבולות

תומר זלצר, סגן מנהל חטיבה קמעונאית בבנק מזרחי טפחות / איור: גיל ג'יבלי

אמפתיה, שמיעה ואיזון הם מעבר ליכולות האלגוריתם

ההתקדמות הטכנולוגית היא הכרחית ובלתי נמנעת, אך במקביל עולה החשיבות הרבה שקיימת בשירות אישי ואנושי ● תפקיד הבנקאי האישי הוא לא רק בביצוע פעולות פיננסיות במהירות וביעילות, אלא גם של הקשבה, הבנה, ויצירת אמון ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב