גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשחות עם הזרם: איך שירותי הסטרימינג כבשו את העולם

שירותי הסטרימינג כובשים את הצרכנים ברחבי העולם ומשנים את תעשיית הבידור והמדיה כולה ● מבחינת המשקיעים, קשה להתייחס אל תחום המדיה והתוכן כהשקעה סקטוריאלית, ונדרש ניתוח ובחירה במספר מצומצם של חברות עם סיכויים גבוהים לנצח במרוץ התוכן

שידורי ספורט בערוץ ESPN בו שולטת דיסני. / צילום: רויטרס  AI Project
שידורי ספורט בערוץ ESPN בו שולטת דיסני. / צילום: רויטרס AI Project

הגידול בתעשיית הבידור והמדיה עלה מדרגה בעקבות הופעת שירותי הסטרימינג (הזרמת מידע ובעיקר מדיה). שירותי סטרימינג מייתרים תחנות שידור, אנטנות וכבלים, שכן הם מזרימים תוכן ישירות ללקוח על גבי רשת האינטרנט. קיימים שלושה מודלים עסקיים לשירותים אלו, הנבדלים במודל ההכנסות: תשלום חודשי, תשלום תמורת תוכן מוגבל וללא תשלום (מודל הרווח מבוסס על פרסומות), ויש ספקיות המשלבות בין המודלים.

כאשר תנאי המשחק שווים ברמת התשתית, יכולת ההתרחבות של הספקים עוברת למגרש חדש - התוכן. ובעיקר תוכן בלעדי, שהינו הפקטור המשמעותי ביותר בבחירת שירות הסטרימינג. פקטור זה לא נעלם מהמפיקות השונות, כאשר ב-2018 מתוכננות יותר מ-520 סדרות ו/או סרטים חדשים, צמיחה של 7% ביחס ל-2017 וגידול של 50% בכמות ביחס לשנת 2013.

מספר השחקנים בשוק זה בארה"ב עצום - סביב 200 ספקי תוכן. להערכתנו, בהינתן העובדה שרבים מהמשתמשים לא מרוצים (46% לא מרוצים משירותי התוכן שהם מקבלים ו-70% טוענים שהם משלמים עליו יותר מדי), ושהפקטור המרכזי בבחירת השירות הינו התוכן שעלות הפקתו בדרך כלל גבוהה - שוק זה יתכנס למספר שחקניות בולטות, כשאלה בעלות התוכן הטוב ביותר ינצחו. המאבק לא פשוט בכלל, חברות ענק כמו נטפליקס, דיסני ואחרות מבצעות רכישות רבות על מנת להשיג תוכן בלעדי. דוגמה טובה לכך היא הרכישות של לוקאס פילם (מלחמת הכוכבים) ופיקסאר בידי דיסני, או לחלופין גיוס שלישיית "טופ גיר" שנפלטה מרשת BBC לטובת פורמט תוכנית כמעט זהה באמזון פריים.

זרימת הצרכנים לסטרימינג צפויה להימשך

מתחילת 2015 ועד סוף שנת 2017 יותר מ-9 מיליון אמריקאים הפסיקו לרכוש שירותי כבלים, כשב-2017 קצב הנטישה גדל ב-3.4% לעומת שנת 2016. מגמה זו ממשיכה גם ב-2018, כאשר מדיווחי החברות רואים שהן ממשיכות לאבד מנויים: Charter Communications איבדה 122 אלף מנויים ברבעון הראשון; Comcast איבדה 96 אלף; AT&T איבדה 188 אלף מנויים, מה שגרר את סגמנט הווידיאו שלה להפסד של 660 מיליון דולר ברבעון, וזאת למרות צמיחה נאה בשירות הסטרימינג שלה. 70% מהמשתמשים הרשומים לשירות סטרימינג ממשיכים להשתמש בשירותי כבלים.

להערכתנו, מגמת העלייה במחיר שירותי הסטרימינג תימשך, שכן רוב צרכני הסטרימינג עדיין רואים בשירות מוצר משלים ולא מוצר תחליפי. כך, ההוצאה הכוללת של הלקוח הממוצע היא: שירותי כבלים פלוס שירותי סטרימינג פלוס עלויות אינטרנט. להערכתנו יותר ויותר משתמשים יתחילו לראות בשירותי הסטרימינג מוצר תחליפי, עלות הסל תוזל בצורה משמעותית, מה שייתן מספיק מרחב לחברות הסטרימינג להעלות מחירים.

בארה"ב השוק מוצף וקיימות כאמור יותר מ-200 חברות לצפייה ישירה, ביניהן ערוצים פרטיים וחברות כבלים, דוגמת COMCAST אשר מציעה תכנים נוספים דרך Xfinity.com, ומשיקה השנה את ערוץ NBC News בשירות סטרימינג שייעודו הקהל הצעיר, או AT&T שהשיקה את DIRECTTV בסוף 2016 וצברה כמיליון מנויים ב-2017.

סקטור המדיה ותוכן (ott streaming) אינו פשוט עבור החברות הפועלות בו, וגם מצד המשקיעים קשה להתייחס אליו כהשקעה סקטוריאלית, שכן סיכויי השרידות בו נמוכים לנוכח עלויות גבוהות של תוכן. כך, שפיזור סקטוריאלי פחות יעיל למי שירצה להחזיק סל חברות. מצב זה מביא אותנו כמשקיעים לנתח ולבחור מספר מצומצם של חברות שאנו מאמינים כי ינצחו במרוץ התוכן. כלומר בחירה של חברות בפיזור יחסית נמוך ובסיכון יחסית גבוה, כאשר בחירה נכונה אכן צפויה לתגמל אותנו במשחק סכום האפס בין המנצחות לבין אלו שייעלמו. יש להניח כי רק בשלב זה, ולאחר צמצום השחקנים בתחום, ני תן ואולי נכון יהיה להשקיע ברמת הסקטור. 

הדרכים המומלצות להיחשף לסקטור שירותי הסטרימינג

להתמקד במובילות, או לפזר

החברות החזקות שאנו מעריכים כי בידיהן הכלים הנכונים לנצח את מלחמת התוכן הן אלו:

נטפליקס - החברה שהתחילה את דרכה כספריית DVD למשלוח ללקוח, הייתה הראשונה שזיהתה את ההזדמנות שהאינטרנט מספק, והתחילה לפתח שירותי סטרימינג ב-2007. נכון לסוף הרבעון הראשון ב-2018 לחברה 125 מיליון מנויים, וברבעון זה מספר המנויים של החברה עלה על מספר המנויים שרשומים לשירותי טלוויזיה מסורתית.

החברה התחילה לספק את שירותיה מחוץ לארה"ב ב-2010 עם כניסה לקנדה, ומאז הרחיבה את פעילותה ל-189 מדינות, ולמעשה מכסה כ-96% מהגלובוס. בסין החברה פועלת (מנסה לפחות) בשיתוף פעולה עם חברת באידו, וחלק מתכניה משודרים בפלטפורמה IQIYI.

ב-2013 החברה החליטה בצעד נועז לשים דגש על הפקת תוכן מקורי ובלעדי. ב-2017 החברה הוציאה 6 מיליארד דולר על תוכן, והודיעה שתשקיע כ-8 מיליארד דולר ב-2018. נטפליקס מאמצת גישה של 50% תוכן מקורי ובלעדי ו-50% תוכן קנוי, ומתכננת להשיק 80 סרטים/סדרות מקוריים במהלך השנה, וכן בכוונת החברה להשקיע בתוכן לילדים ולהגדיל ספריית תוכן זו ב-50% עד שנת 2020.

בדוח לרבעון השני הציגה החברה רווח של 0.85 דולר למניה, ובכך הכתה את התחזיות ב-0.06 דולר למניה. ההכנסות הסתכמו ב-3.91 מיליארד דולר, 30 מיליון דולר פחות מהציפיות. בנתוני גיוס הלקוחות החברה פספסה, כשבארה"ב גויסו רק 670 אלף מנויים לעומת צפי בשוק ל-1.21 מיליון ותחזיות החברה של 1.2 מיליון. מחוץ לארה"ב גויסו 4.47 מיליון לקוחות למול צפי ל-5.06 מיליון ותחזיות החברה ל-5 מיליון. גם בתחזיות לרבעון השלישי החברה סיפקה נתון נמוך יותר מהציפיות הקודמות, וצופה גיוס של 5 מיליון משתמשים חדשים. 

Disney - בתחילת 2016 רכשה דיסני 33% מחברת BAMTECH עם אופציה לרכוש שליטה בחברה עד 2020. ל- BAMTECH היסטוריה יפה של הצלחה בפיתוח פלטפורמות לסטרימינג לערוצים וחוויית צפייה ייחודית באירועי ספורט. על בסיס הטכנולוגיה של החברה השיקה דיסני את ESPN+ ומתכננת להשיק בעתיד את שירות הסטרימינג שלה.

דיסני שולטת בערוץ הספורט ESPN שכרגע מאבד את קהל המעריצים שלו לסטרימינג. בתגובה החברה השיקה פלטפורמת סטרימינג משלימה לערוץ "ESPN+", הכוללת מעל 10,000 שידורים של אירועי ספורט. בתחום זה ל- ESPN+ יש ניצני תחרות מצד אמזון, כאשר גם פייסבוק וטוויטר מנסות לרכוש זכויות לשידורי אירועי ספורט ישירים.

שירות סטרימינג חדש יושק ככול הנראה בשנת 2019. דיסני הודתה שכרגע התכנים מצומצמים והיא לא מצפה להגיע לפריסה של נטפליקס במהירות, אך מבחינת התוכן היא צופה כי תהווה מתחרה מהותית בזכות פיקסאר, מארוול, לוקאס פילם ועוד. דיסני הודיעה שבתחילת 2019 תסיים את החוזה שלה עם NETFLIX , ותכנייה של זו לא ישודרו בשירות הסטרימינג של החברה.

HULU - החברה נשלטת 60% על ידי דיסני, 30% בידי COMCAST ו-10% על ידי TIME WARNER, כאשר שתי האחרונות נחשבות כשותפות שקטות. לפי הצהרות של דיסני, הולו מיועדת לקהל יעד בוגר יותר. הולו פרסמה שאין בכוונתה לפחות כרגע להתרחב אל מחוץ לארה"ב, ואין בכוונתה להפוך לשחקן מוביל בתחום התוכן המקורי אלא בעיקר לשמש כפלטפורמה.

נציין כי לפני חמישה חודשים הודיעה דיסני על רה-ארגון, ובעצם הכריזה על סגמנט חדש שיתמקד בקו מוצרים ישיר ללקוח. המחלקה כוללת את שירותי הסטרימינג של החברה וכן את ההחזקה בהולו. הדיווחים במבנה החדש יתחילו ברבעון הראשון של 2019.

דרך חשיפה נוספת לענף היא ETF (קרן סל) סקטוריאלית.

קרן הסל IEME - מחזיקה את 10 החברות הגדולות בענף, במשקלות די שווים שבין 4.24% ל-6.4% כאשר הגדולה ביותר היא דיסני ואחריה נטפליקס. סך המשקל של עשר הגדולות מהווה כ-52% מהתעודה, והפיזור הסקטוריאלי עומד על כ-73% מדיה ופרסום וכ-16% IT ותוכנה. עדיין אנו רואים לנכון להיחשף לסקטור על ידי בחירת המועמדות הבולטות, אך אין ספק כי כמו תמיד בחירה בכלי פיזור תוריד את רמת התנודתיות ויש להניח שאת רמת הסיכון גם יחד. 

■ הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות יצירה. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות, והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קבינט המלחמה

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"