גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | חבל אלזס: כל החן והנעימות שצרפת יודעת להציע

החסידות הן סמל רשמי, היין כמעט תמיד לבן והמטרייה היא אביזר הכרחי גם בקיץ

קוסמו -אלזס 16.8.18 / צילום: גלית חתן
קוסמו -אלזס 16.8.18 / צילום: גלית חתן

תמיד הייתי חסידה גדולה של חסידות, גם אחרי הגילוי שהן אינן מביאות ילדים לעולם. מגיל צעיר זכורה לי האזהרה האסטרולוגית לבני מזל טלה: "אתם לא חסידה, אל תקבלו החלטות על רגל אחת". אבל נגד הטבע קשה ללכת, או לעמוד, וגם ההחלטה לנסוע לחופשה באלזס, חבל הארץ הצרפתי (לשעבר גרמני) שהחסידות הן הסמל הרשמי שלו, התקבלה על אותה רגל בודדת. והחסידות? הן קיבלו את פנינו בטיול הזה, בקרקוריהן ובהמוניהן. הן, והגוזלים החמודים שעוד מעט ילמדו לעוף, אבל בינתיים עדיין זקוקים לעזרה קטנה מאמא.

אלזס נמצאת בצד המזרחי ביותר של צפון צרפת. די ברור היה שאף ששטרסבורג היא העיר המוכרת יותר, נקודת המוצא שלנו צריכה להיות דווקא קולמר, עיירה בת 30 אלף תושבים שנמצאת במרכז החבל, ולכן היא נקודה נוחה לצאת ממנה לטיולים בסביבה, וגם לה עצמה שווה להקדיש יום-יומיים.

לפני שמתחילים, אזהרת מזג האוויר: רוב היום השמש זורחת וחם מאוד, עד שבשעה מסוימת נפתחים שערי שמיים ומטחי גשם חזקים ניתכים על העוברים והשבים והמצלמים. הטמפרטורות נותרות גבוהות, אבל מטרייה היא אביזר הכרחי. למזג האוויר הלא שגרתי הזה (לחות וגשמי שרב) יש השפעה לא מבוטלת על הגפנים ועל יינות האזור, שעוד נגיע אליהם.

בתי עץ צבעוניים

שוק האוכל המקורה (Market hall) של קולמר, שנמצא במבנה לבנים אדומות מ-1865, הוא חביב, אך קטן למדי. שווה להתיישב לאכול על המרפסת שלגדות התעלה וליהנות מנוף לסירות התיירים ומבני הקולומבז' (בתים מסורתיים עם קורות עץ) האופייניים לחבל אלזס כולו. לא רחוק משם נמצאת הכיכר הגדולה של בית קויף האלגנטי. ככלל, בקולמר יש כמה בתים ייחודיים ששווה להתרשם מהם, גם אם זה רק מבחוץ. למשל, בית אדולף, שנבנה בתחילת המאה ה-13, ומעריכים כי הוא הבית העתיק ביותר בקולמר. או בית פפיסטר, ביתו של כובען העיר מ-1537, שכולל מגדל בן שתי קומות, מרפסת מעץ, צריח מתומן וקירות מצוירים.

זמן קצר לאחר שהחלטנו לחזור למלון, תפס אותנו הגשם בהפתעה. רצנו ממחסה למחסה, ובשלב מסוים נעצרנו ליד חנות סגורה. כשבעלת החנות ניגשה אל הדלת, חשבנו שהיא רוצה לסלק אותנו משם. אבל היא רק פתחה את הדלת, הגישה לנו מטרייה חדשה וסגרה את הדלת בחזרה, בלי לומר מילה. אנשים טובים באמצע הדרך, גרסת אלזס.

נקודת התצפית היפה ביותר בקולמר, ומן הסתם הפופולרית ביותר, היא על גשר Turenne. כמעט בכל שעה ביום מגיעים אליה גדודי תיירים, ועדיין, זו קולמר ולא פריז, כך שהצפיפות היא יחסית.

לצעוד עם היין

גאוותו הגדולה של חבל אלזס היא על היינות הלבנים שלו. רובם אינם מזנים שייחודיים לאזור, אבל כידוע, לכל אדמה המינרלים שלה, ותנאי הגידול משפיעים על הענבים ועל הטעם. אגב, ל"שמפניה" המקומית קוראים קרמו, והיא בהחלט שווה טעימה ואף רכישה באחד מהיקבים הרבים הפזורים לאורך דרך היין המקומית.

זוהי דרך מתפתלת שנסללה ב-1953, אורכה כ-170 ק"מ, והיא עוברת דרך מאות יקבי בוטיק. כדי להתחבר לתרבות הזו מקרוב החלטנו להתמזג איתה, ולצאת למסלול הליכה מעגלי, שמתחיל ומסתיים באחד הכפרים ועובר בין הכרמים.

נקודת המוצא והסיום שלנו הייתה הכפר אושוויר, מסלול באורך של 4.8 ק"מ. שקט קידם את פנינו. מתברר שזה כפר מנומנם ודי חסר חיים, יש בו בית קפה אחד ובולונז'רי אחד, אבל יש בו לא מעט יקבים (שסגורים בין 12:00 ל-14:00, הגרסה האלזסית לבין שתיים לארבע).

נקודת העצירה הראשונה הייתה ממש ביציאה מהכפר: הספסל הראשון, תחת עץ רחב ענפים, רגע לפני שמתחילים לטפס לעבר הקפלה הקטנה שבראש הגבעה. הגשם החל לטפטף, אבל לא במידה שמשבשת תוכניות, וממילא הפסיק די מהר. בכלל, אחרי כמה ימים בחבל הארץ הזה מתרגלים לחוסר הוודאות ושוהים בתוכו בלי חשש.

מגוון ציפורי שיר, פרפרים ופרחים הנעימו לנו את הדרך. חבורה שבדיוק סיימה את הפיקניק שלה,פינתה לנו ספסל עם נוף נהדר אל הכפר, הגבעות והכרמים. עם בריוש ביד, הרגשנו שאנחנו נטמעים בחוויה האלזסית האותנטית. המשכנו לצעוד בין הכרמים, ומטפטוף עברנו לחום לא נורמלי. בשלב מסוים הדרך חוצה את הכביש ה"ראשי" (מכונית פעם בכמה דקות), ומחזירה אותך אל הכפר ואל היקבים. בהחלטה של רגע (חסידה או לא?) בחרנו להיכנס ליקב שמיט, ושם טעמנו פינו גרי וקרמו, שלחיך הלא מאוד מיומן שלנו היו מוצלחים למדי, במחיר של פחות מ-10 אירו לבקבוק.

טירות הן לא העיקר באלזס - כלומר, הן קיימות, כמו ברוב חבלי הארץ של צרפת, אך לא מעט מהן חרבו לאורך השנים, וכעת הן רק משקיפות עליך מלמעלה ומזכירות שפעם הייתה כאן עוצמה. אנחנו בחרנו בטירת קוניסברג. הטירה נבנתה לראשונה לפני 850 שנה, והייתה עדה לעימותים ויריבויות בין אדונים, מלכים וקיסרים. היא עברה כמה ידיים, וכל אחד מהבעלים שלה החליט להותיר בה את חותמו, מה שיצר במידה מסוימת גבב אדריכלי.

הביצורים שבוצעו במאה ה-15 לא הספיקו כדי להגן על הטירה במלחמת שלושים השנה, וב-1633 היא נכבשה ונשרפה. מאתיים שנה היא עמדה שוממת בחורבנה, עד שב-1862 הוכרזה כאתר היסטורי, אך לא שופצה מחוסר תקציב. לאחר שאלזס עברה לשלטון הגרמני, ב-1871, הטירה הוענקה במתנה לקיסר וילהלם השני. זה ראה בכך הזדמנות לסמן את הגבולות שלו, והכריז על שיפוץ.

הטירה נפתחה לציבור ב-1908, אם כי העבודות המשיכו עד 1917. הסיור בטירה מתחיל ליד באר בעומק מרשים של 62 מטר, וממנה ממשיכים בין חדרים שונים. האולם הגדול כולל בין היתר קרני איל עצומות בתור השנדליר הראשי, כמה ציורי קיר מרהיבים ותקרת נשר עצום. בשלב הזה כבר היינו רעבים מספיק לארוחת צהריים, אבל המסעדה במקום הייתה סגורה. לאלזסים יש זמנים קשיחים לכל ארוחה, ומי שרעב רק בשעה שלוש, למשל, מוטב שיביא את הבגט שלו מהבית.

במהלך הטיול שלנו שוחחנו עם לא מעט תושבי אלזס, המצוידים בגאוות יחידה מרשימה. בין היתר, סיפרו לנו שבשנות השלטון הגרמני, שהסתיים רק אחרי מלחמת העולם השנייה, היה אסור ללמד צרפתית בבית הספר ואף אסור היה לדבר את השפה, ולכן למבוגרים יותר יש מבטא כבד. חלק משמות הרחובות בעיירות השונות מסומנים בשלטים דו-לשוניים, בצרפתית ובגרמנית.

פלא ענק ועדין

שווה להקדיש יום, או לפחות כמה שעות, לביקור במוזיאון האקולוגי של אלזס, שנמצא במרחק כחצי שעה נסיעה מקולמר. פארק ענק הכולל כ-70 בתים שמייצגים את העיירות והכפרים של אלזס, את בעלי המקצועות השונים ואת בעלי החיים בחוות האזור. את רוב 40 אלף הפריטים המוצגים כאן תרמו האלזסים עצמם.

הביקור כאן נותן תחושה של מסע אל העבר. אישית, אני מחבבת מאוד מסעות כאלה, במיוחד כשהם מלווים בעיזים, חמורים, סוסים, טווסים, ארנבים, ברווזים, ברבורים, פרות וחזירים ריחניים (למרבה המזל, אין יותר מדי). אבל השיא שייך, כמובן, לחסידות. אלה מקננות בהמוניהן על הגגות, ולא אכפת להן אם הבית ממונסטר או מאגיסהיים.

קשה להתמקד בכל המוצגים, אבל בקצרה: ביקרנו במספרה משנות ה-30, התפעלנו מבית שכולו מוקף פסלים, עשינו הפסקה בבית הבולנז'רי הישן שמתפקד כיום כבית קפה, וטעמנו פרעצל המכונה כאן ברעצל עם גבינת מולוז - מאכל מקומי שמושפע מאוד מהתקופה הגרמנית של אלזס.

אחרי אתר ה"טעימות" הזה, כדאי לבקר גם בכמה מהכפרים עצמם. במידה רבה הם דומים זה לזה, אם כי כולם חינניים. בחרנו לדגום קודם כול את אגיסהיים, שבו נמצא הבית שהיווה השראה לאגדה "היפה והחיה". בכפר ריקוויר למדנו כי חלונות עם לבבות חרוטים סימלו בימי הביניים כי בבית מתגוררת נערה ש"מוכנה" לנישואים. היום הם משמשים ליופי בלבד.

בשלב מסוים, עזבנו את קולמר והעתקנו את בסיס האם שלנו לשטרסבורג. מומלץ לא לפספס את הקתדרלה של שטרסבורג, שוויקטור הוגו כינה "פלא ענק ועדין". פרסומה מגיע גם מהשעון האסטרונומי שנמצא בתוכה. בימים אלה הוא בשיפוצים, מה שמעיב מעט על האפשרות להתרשם מהפלא החישובי שמציג רמות דיוק מרשימות, ותוכנן הרבה לפני המצאת המחשב.

מומלץ לטפס על המגדל של הקתדרלה. 330 מדרגות, שמסכמות גובה של 66 מטר, יובילו אתכם אל מרפסת פנורמית שמספקת תצפית נהדרת על העיר. אתה עומד שם, משקיף על הנוף וחושב על אלזס, שהוא חבל הארץ הקטן ביותר בצרפת. כל-כך קטן, וכל-כך גדול, עשיר ונדיב.

עוד בסביבה

אמנות: מוזיאון אונטרלינדן בקולמר ממוקם בחציו במנזר לשעבר, ובחלקו במבנה מודרני. בכנסיית המנזר מוצגת עבודתו המפורסמת של הצייר מתיאס גרינוואלד "מזבחו של איסנהיים" (The Isenheim Altarpiece), המתוארכת ל-1515. זוהי עבודה המורכבת מעשרה ציורי ענק, המתארים ברובם סצנות מחיי ישו. הציורים האלה מותירים רושם כביר, לא סתם הוצבו ספסלים מול כל אחד מהם: צריך שהות כדי לתת לנפש להתחבר אליהם ולחוש אותם במלוא עוצמתם.

אם יש זמן: סכר ואובן בשטרסבורג, המכונה גם The great Lock, שווה ביקור. הוא נבנה בין 1686 ל-1700 בהתבסס על התכנונים של המהנדס הצבאי של המלך לואי ה-14, שנקרא, איך לא, ואובן. היום מדובר באתר תיירותי ובקומתו העליונה מרפסת תצפית מרשימה.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד