גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסתיימה השביתה בקמהדע – הצדדים יחתמו על הסכם קיבוצי

בעקבות סיום השביתה, שנמשכה חודש, צפויה קמהדע לאשרר את תחזית ההכנסות שלה ל-2018

הפגנת עובדי קמהדע בצומת קמה / צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
הפגנת עובדי קמהדע בצומת קמה / צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

השביתה שנמשכה כמעט חודש במפעל התרופות של חברת קמהדע בקיבוץ בית קמה, הגיעה היום לסיומה. הצדדים הגיעו להבנות לחידוש ההסכם הקיבוצי. מניית קמהדע  עולה כעת ב-2.8% והחברה נסחרת לפי שווי של 839 מיליון שקל, קרוב לשווייה לפני שהחלה השביתה.

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "הצדדים הגיעו להבנות המביאות לידי ביטוי את חשיבות טיפוח ההון האנושי במפעל קמהדע ודאגה לביטחונם התעסוקתי של העובדים תוך צמצום הפערים ביניהם".

ההסכם בקמהדע יחול על כ-240 עובדי המפעל בבית קמה (מתוך כ-350 עובדי קמהדע) ויהיה תקף למשך ארבע שנים. ההסכם כולל שיפור משמעותי בשכר העובדים ובין היתר: עובדי הניקיון והאריזה במפעל יזכו למדרג שכר חדש שיתחיל ב-5,300 שקל ויגיע עד ל-6,150 שקל, בהתאם לוותק. בנוסף, בכל אחת מארבע שנות ההסכם יחולק לעובדים הלא-מדורגים תקציב תוספות שכר בשיעור ממוצע של 2.7%-3%. התוספת המינימלית למרבית העובדים תעמוד על 2% בשנה. כל עובדי מפעל קמהדע בוותק של ארבע שנים ומעלה יקבלו תוספת שכר במועד חתימת ההסכם שתנוע בין 4.5% לבעלי השכר הנמוך ו-1.5% לבעלי השכר הגבוה. עובדים בעלי ותק של שנה ועד ארבע שנים יקבלו תוספת שכר בגובה 2.5%.

עובדים אשר עד כה לא היו זכאים למענקי התמדה יקבלו החל מ-2019 מענקים אלו בשווי של 250 שקל לכל שנת ותק. עובדים שהיו זכאים למענק התמדה בשווי של 250 שקל, יקבלו מעתה 500 שקל על כל שנת ותק.

ההסכם בין הצדדים יכלול גם סעיפים להגדלת ימי החופשה השנתית, שי לחג, תקציב נופש, הרחבת הזכאות למשרת אם, הגדלת התשלום בגין עבודה במוצ"ש ותוספת של ארבעה ימי מחלה בתשלום מלא בגין מחלת ילד. תקופת הניסיון לעובדים קיימים תקוצר משלוש שנים וחצי לשנתיים וחצי ולעובדים עתידיים היא תעמוד על שלוש שנים וחצי.

יו"ר ועד עובדי קמהדע, משה הרוש, מסר: "בשמחה רבה הגענו להבנות לחתימה על מסמך שממצה את מרבית דרישותינו. אנו מאחלים הצלחה בהמשך הדרך המשותפת שלנו עם ההנהלה. יחד נמשיך להצעיד את קמהדע קדימה".

הסלמה בעקבות המכתב המזויף

עובדי מפעל קמהדע בקיבוץ בית קמה יצאו לשביתה על רקע פיצוץ בדיון על ההסכם הקיבוצי של עובדי המפעל. המו"מ נערך מינואר. עובדי החברה טוענים כי בעקבות צמיחתה של החברה והעלייה בדרישה למוצריה, עלה עומס העבודה אך הם לא תוגמלו בהתאם. כיוון שאין זה ריאלי כרגע להכשיר במהירות עובדים נוספים (שכן העבודה במפעל דורשת הכשרה ארוכה), הדיון בפועל הוא בעיקר על שכר ותנאים נלווים.

המפעל מעסיק כ-320 עובדים מהם כ-250 השתתפו בשביתה. שביתה זו הייתה אחת הארוכות שנראו בשנים האחרונות בחברות בתחום התרופות. מקורבים לחברה מסרו ל"גלובס" בשבוע שעבר, כי המו"מ כבר התקדם לקראת פתרון המשבר בימיה הראשונים של השביתה, אולם אז החלו העובדים להפיץ ביניהם מכתב שלכאורה הודלף מן ההנהלה. במכתב פורטו "תוכניות לניהול השביתה" לכאורה, אשר נקטו בשפה לא נעימה כלפי העובדים (אמירות כמו "הפחד שלהם עובד לטובתנו", ותיאור ההטבות שהם מבקשים כ"גרושים שילכו למסטיקים וסיגריות").

קמהדע טענה מייד כי המכתב הוא מזויף, ומיהרה להגיש תלונה למשטרה. מקורבים לחברה מסרו כי בעקבות "דליפת" המכתב, העלה הועד את דרישותיו במו"מ, תוך איום כי אם לא תיעתר החברה לדרישות, המכתב יופץ לעובדים. ההנהלה לא נעתרה, והמכתב אכן הגיע לעובדים. למרות הצהרת קמהדע כי המכתב הוא מזויף והפעולה המיידית שננקטה, נראה כי לפחות חלק מהעובדים לא השתכנעו (כך על פי השלטים שנשאו בהפגנות והכילו מידע מן המכתב), ואילו הנהלת החברה איבדה בעקבות המכתב אמון בוועד. זו אחת הסיבות להתארכות השביתה עד כה.

ביום ראשון הפגינו העובדים במטה החברה ברחובות וביום שני הפגינו בצומת בית קמה. ההנהלה גייסה למו"מ דרגים בכירים בהסתדרות והן את יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר, ששימש כמגשר בין הצצדדים. בסופו של דבר הושגו ההבנות היור

לצד ניסנקורן המו"מ לווה גם על ידי מנכ"ל אגף הכלכלה בהסתדרות שי בירן, מ"מ יו"ר איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה אליעזר בלו ומזכיר האיגוד המקצועי ממרחב הנגב עוזי שדה. המו"מ לווה בימים האחרונים אף על ידי יובל רכלבסקי ששימש מגשר בין הצדדים.

זו אינה השביתה הראשונה במפעל קמהדע שהוקם לפני כ-30 שנה, אולם היא הארוכה ביותר. גם תחת המנכ"ל הקודם, דוד צור, ששימש בתפקיד מאז שנוסדה החברה ובמשך 25 שנה ונחשב למנכ"ל קשוח, חלה שביתה שכללה עימות בין העובדים להנהלה.

קמהדע עשויה לאשרר תחזיות

כעת תוכל קמהדע ככל הנראה לאשרר את התחזיות שלה לשנת 2018, להכנסות של 116-120 מיליון דולר, אותן העדיפה לא לאשרר עם פרסום הדו,ח הרבעוני האחרון, על רקע אי הוודאות שנבעה מן השביתה. קמהדע ציינה אז כי צברה מלאים וכי אספקת מוצריה לא נפגעה, אולם אינה יודעת להעריך מה יקרה הלאה.

ההסכם הקיבוצי ועליית שכר העובדים, עלולים לפגוע מעט בשורה התחתונה של קמהדע, החל מהרבעון הרביעי של 2018. קמהדע רשמה ברבעון השני רווח נקי של 5.7 מיליון דולר ברבעון, גידול של 16% ברווח לעומת הרבעון המקביל. חלק מן הגידול ברווח נובע מכך שהחברה נמצאת בתקופה של הפוגה מעריכת ניסויים קליניים רחבי היקף, אשר עלותם גבוהה. ניסויים אלה יכולים להשפיע על הרווחיות יותר מאשר המשכורות.

גם לאחר החתימה על ההסכם עם העובדים, המפעל של קמהדע נמצא במצב מעניין, שכן לחברת שייר הבינלאומית, השותפה לשיווק המוצר המוביל של קמהדע, גלסיה, ישנה זכות בחוזה בין הצדדים להעביר את הייצור אליה. לא בטוח שהיא תעשה זאת - היא בחרה לוותר על האופציה הזו כמה פעמים בעבר. אולם, באופן רשמי היא אמורה להעביר את ייצור הגלסיה אליה החל מתחילת 2021, ולשלם לקמהדע תמלוגים עבור הידע.

במקרה כזה, קמהדע תצטרך לצמצם את הפעילות במפעל (כרגע לא האופציה המועדפת עליה), או למצוא למפעל מוצרים חדשים. המוצר המתקדם ביותר בנצרת של החברה, תרופה לטיפול באמפיזמה תורשתית הניתן בשאיפה (לעומת גלסה הניתן לאותה מחלה אך בערוי), עדיין נמצא לפני שלב III של הניסויים הקליניים, ובתרחיש אופטימי הוא יכול להגיע לשוק תוך 4-5 שנים (ועדיין יש סיכוי שלא יגיע לשוק כלל). שני מוצרים אחרים של החברה, למניעת דחיית השתלות ולטיפול בסוכרת נעורים, עדיין נמצאים בשלב מוקדם עוד יותר ובסיכון גדול יותר.

לכן סביר כי החברה תמלא את המפעל בהמשך הדרך בייצור מוצרים חדשים, אם כאלה שתרכוש לתוך החברה ואם כאלה שתייצר עבור חברות אחרות. אם לא תוכל לעשות זאת, תצטרך כאמור לצמצם את המפעל.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר