גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסתיימה השביתה בקמהדע – הצדדים יחתמו על הסכם קיבוצי

בעקבות סיום השביתה, שנמשכה חודש, צפויה קמהדע לאשרר את תחזית ההכנסות שלה ל-2018

הפגנת עובדי קמהדע בצומת קמה / צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
הפגנת עובדי קמהדע בצומת קמה / צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

השביתה שנמשכה כמעט חודש במפעל התרופות של חברת קמהדע בקיבוץ בית קמה, הגיעה היום לסיומה. הצדדים הגיעו להבנות לחידוש ההסכם הקיבוצי. מניית קמהדע  עולה כעת ב-2.8% והחברה נסחרת לפי שווי של 839 מיליון שקל, קרוב לשווייה לפני שהחלה השביתה.

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "הצדדים הגיעו להבנות המביאות לידי ביטוי את חשיבות טיפוח ההון האנושי במפעל קמהדע ודאגה לביטחונם התעסוקתי של העובדים תוך צמצום הפערים ביניהם".

ההסכם בקמהדע יחול על כ-240 עובדי המפעל בבית קמה (מתוך כ-350 עובדי קמהדע) ויהיה תקף למשך ארבע שנים. ההסכם כולל שיפור משמעותי בשכר העובדים ובין היתר: עובדי הניקיון והאריזה במפעל יזכו למדרג שכר חדש שיתחיל ב-5,300 שקל ויגיע עד ל-6,150 שקל, בהתאם לוותק. בנוסף, בכל אחת מארבע שנות ההסכם יחולק לעובדים הלא-מדורגים תקציב תוספות שכר בשיעור ממוצע של 2.7%-3%. התוספת המינימלית למרבית העובדים תעמוד על 2% בשנה. כל עובדי מפעל קמהדע בוותק של ארבע שנים ומעלה יקבלו תוספת שכר במועד חתימת ההסכם שתנוע בין 4.5% לבעלי השכר הנמוך ו-1.5% לבעלי השכר הגבוה. עובדים בעלי ותק של שנה ועד ארבע שנים יקבלו תוספת שכר בגובה 2.5%.

עובדים אשר עד כה לא היו זכאים למענקי התמדה יקבלו החל מ-2019 מענקים אלו בשווי של 250 שקל לכל שנת ותק. עובדים שהיו זכאים למענק התמדה בשווי של 250 שקל, יקבלו מעתה 500 שקל על כל שנת ותק.

ההסכם בין הצדדים יכלול גם סעיפים להגדלת ימי החופשה השנתית, שי לחג, תקציב נופש, הרחבת הזכאות למשרת אם, הגדלת התשלום בגין עבודה במוצ"ש ותוספת של ארבעה ימי מחלה בתשלום מלא בגין מחלת ילד. תקופת הניסיון לעובדים קיימים תקוצר משלוש שנים וחצי לשנתיים וחצי ולעובדים עתידיים היא תעמוד על שלוש שנים וחצי.

יו"ר ועד עובדי קמהדע, משה הרוש, מסר: "בשמחה רבה הגענו להבנות לחתימה על מסמך שממצה את מרבית דרישותינו. אנו מאחלים הצלחה בהמשך הדרך המשותפת שלנו עם ההנהלה. יחד נמשיך להצעיד את קמהדע קדימה".

הסלמה בעקבות המכתב המזויף

עובדי מפעל קמהדע בקיבוץ בית קמה יצאו לשביתה על רקע פיצוץ בדיון על ההסכם הקיבוצי של עובדי המפעל. המו"מ נערך מינואר. עובדי החברה טוענים כי בעקבות צמיחתה של החברה והעלייה בדרישה למוצריה, עלה עומס העבודה אך הם לא תוגמלו בהתאם. כיוון שאין זה ריאלי כרגע להכשיר במהירות עובדים נוספים (שכן העבודה במפעל דורשת הכשרה ארוכה), הדיון בפועל הוא בעיקר על שכר ותנאים נלווים.

המפעל מעסיק כ-320 עובדים מהם כ-250 השתתפו בשביתה. שביתה זו הייתה אחת הארוכות שנראו בשנים האחרונות בחברות בתחום התרופות. מקורבים לחברה מסרו ל"גלובס" בשבוע שעבר, כי המו"מ כבר התקדם לקראת פתרון המשבר בימיה הראשונים של השביתה, אולם אז החלו העובדים להפיץ ביניהם מכתב שלכאורה הודלף מן ההנהלה. במכתב פורטו "תוכניות לניהול השביתה" לכאורה, אשר נקטו בשפה לא נעימה כלפי העובדים (אמירות כמו "הפחד שלהם עובד לטובתנו", ותיאור ההטבות שהם מבקשים כ"גרושים שילכו למסטיקים וסיגריות").

קמהדע טענה מייד כי המכתב הוא מזויף, ומיהרה להגיש תלונה למשטרה. מקורבים לחברה מסרו כי בעקבות "דליפת" המכתב, העלה הועד את דרישותיו במו"מ, תוך איום כי אם לא תיעתר החברה לדרישות, המכתב יופץ לעובדים. ההנהלה לא נעתרה, והמכתב אכן הגיע לעובדים. למרות הצהרת קמהדע כי המכתב הוא מזויף והפעולה המיידית שננקטה, נראה כי לפחות חלק מהעובדים לא השתכנעו (כך על פי השלטים שנשאו בהפגנות והכילו מידע מן המכתב), ואילו הנהלת החברה איבדה בעקבות המכתב אמון בוועד. זו אחת הסיבות להתארכות השביתה עד כה.

ביום ראשון הפגינו העובדים במטה החברה ברחובות וביום שני הפגינו בצומת בית קמה. ההנהלה גייסה למו"מ דרגים בכירים בהסתדרות והן את יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר, ששימש כמגשר בין הצצדדים. בסופו של דבר הושגו ההבנות היור

לצד ניסנקורן המו"מ לווה גם על ידי מנכ"ל אגף הכלכלה בהסתדרות שי בירן, מ"מ יו"ר איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה אליעזר בלו ומזכיר האיגוד המקצועי ממרחב הנגב עוזי שדה. המו"מ לווה בימים האחרונים אף על ידי יובל רכלבסקי ששימש מגשר בין הצדדים.

זו אינה השביתה הראשונה במפעל קמהדע שהוקם לפני כ-30 שנה, אולם היא הארוכה ביותר. גם תחת המנכ"ל הקודם, דוד צור, ששימש בתפקיד מאז שנוסדה החברה ובמשך 25 שנה ונחשב למנכ"ל קשוח, חלה שביתה שכללה עימות בין העובדים להנהלה.

קמהדע עשויה לאשרר תחזיות

כעת תוכל קמהדע ככל הנראה לאשרר את התחזיות שלה לשנת 2018, להכנסות של 116-120 מיליון דולר, אותן העדיפה לא לאשרר עם פרסום הדו,ח הרבעוני האחרון, על רקע אי הוודאות שנבעה מן השביתה. קמהדע ציינה אז כי צברה מלאים וכי אספקת מוצריה לא נפגעה, אולם אינה יודעת להעריך מה יקרה הלאה.

ההסכם הקיבוצי ועליית שכר העובדים, עלולים לפגוע מעט בשורה התחתונה של קמהדע, החל מהרבעון הרביעי של 2018. קמהדע רשמה ברבעון השני רווח נקי של 5.7 מיליון דולר ברבעון, גידול של 16% ברווח לעומת הרבעון המקביל. חלק מן הגידול ברווח נובע מכך שהחברה נמצאת בתקופה של הפוגה מעריכת ניסויים קליניים רחבי היקף, אשר עלותם גבוהה. ניסויים אלה יכולים להשפיע על הרווחיות יותר מאשר המשכורות.

גם לאחר החתימה על ההסכם עם העובדים, המפעל של קמהדע נמצא במצב מעניין, שכן לחברת שייר הבינלאומית, השותפה לשיווק המוצר המוביל של קמהדע, גלסיה, ישנה זכות בחוזה בין הצדדים להעביר את הייצור אליה. לא בטוח שהיא תעשה זאת - היא בחרה לוותר על האופציה הזו כמה פעמים בעבר. אולם, באופן רשמי היא אמורה להעביר את ייצור הגלסיה אליה החל מתחילת 2021, ולשלם לקמהדע תמלוגים עבור הידע.

במקרה כזה, קמהדע תצטרך לצמצם את הפעילות במפעל (כרגע לא האופציה המועדפת עליה), או למצוא למפעל מוצרים חדשים. המוצר המתקדם ביותר בנצרת של החברה, תרופה לטיפול באמפיזמה תורשתית הניתן בשאיפה (לעומת גלסה הניתן לאותה מחלה אך בערוי), עדיין נמצא לפני שלב III של הניסויים הקליניים, ובתרחיש אופטימי הוא יכול להגיע לשוק תוך 4-5 שנים (ועדיין יש סיכוי שלא יגיע לשוק כלל). שני מוצרים אחרים של החברה, למניעת דחיית השתלות ולטיפול בסוכרת נעורים, עדיין נמצאים בשלב מוקדם עוד יותר ובסיכון גדול יותר.

לכן סביר כי החברה תמלא את המפעל בהמשך הדרך בייצור מוצרים חדשים, אם כאלה שתרכוש לתוך החברה ואם כאלה שתייצר עבור חברות אחרות. אם לא תוכל לעשות זאת, תצטרך כאמור לצמצם את המפעל.

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

רמי קאליש

OpenAI רוכשת את נפטון של פיטנגו הישראלית

ענקית הבינה המלאכותית OpenAI רכשה אמש את חברת הבינה המלאכותית הפולנית נפטון, שהמשקיעה הראשונה בה היא פיטנגו, קרן ההון סיכון הישראלית של חמי פרס ורמי קאליש

סניף מקדולנד'ס בישראל / צילום: טלי בוגדנובסקי

אחרי שקיזזה את ההנחות לחיילים, מקדונלד'ס קורצת לאנשי הקבע

מקדונלד'ס ישראל ומועדון משרתי הקבע "חבר" השיקו בשבוע שעבר מהלך משותף שיעניק הנחה של כ-35% בממוצע למחזיקי כרטיס "חבר" ● המהלך ממשיך קו של ניסיונות מצד הרשת לייצב מחדש את יחסיה עם קהל המשרתים בצה"ל מתחילת המלחמה

בנייה בחדרה / צילום: Shutterstock

מחירי קרקע נמוכים יחסית: אלה מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול

השתתפות ערה יחסית של יזמי נדל"ן נרשמה בשורה של מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול, שחלקם מיועדים למחיר מטרה ● המחירים שהושגו במכרזים אלה היו נמוכים ושיקפו ירידות בערכי קרקע, כמו גם בדחייה אפשרית של מימוש הפרויקטים

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי יפקח? הסעיף ברפורמת הבנקים הגדולים שעבר מתחת לרדאר

הרפורמה שתאפשר למוסדיים להקים בנקים זעירים מותירה סימני שאלה מהותיים לגבי זהות הרגולטור ● במשרד האוצר ובבנק ישראל מבטיחים להסדיר את הנושא בימים הקרובים

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

ב-590 מיליון שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הפרטית של דוראל?

דוראל הנפיקה מניות ב-590 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר