גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסתיימה השביתה בקמהדע – הצדדים יחתמו על הסכם קיבוצי

בעקבות סיום השביתה, שנמשכה חודש, צפויה קמהדע לאשרר את תחזית ההכנסות שלה ל-2018

הפגנת עובדי קמהדע בצומת קמה / צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
הפגנת עובדי קמהדע בצומת קמה / צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

השביתה שנמשכה כמעט חודש במפעל התרופות של חברת קמהדע בקיבוץ בית קמה, הגיעה היום לסיומה. הצדדים הגיעו להבנות לחידוש ההסכם הקיבוצי. מניית קמהדע  עולה כעת ב-2.8% והחברה נסחרת לפי שווי של 839 מיליון שקל, קרוב לשווייה לפני שהחלה השביתה.

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "הצדדים הגיעו להבנות המביאות לידי ביטוי את חשיבות טיפוח ההון האנושי במפעל קמהדע ודאגה לביטחונם התעסוקתי של העובדים תוך צמצום הפערים ביניהם".

ההסכם בקמהדע יחול על כ-240 עובדי המפעל בבית קמה (מתוך כ-350 עובדי קמהדע) ויהיה תקף למשך ארבע שנים. ההסכם כולל שיפור משמעותי בשכר העובדים ובין היתר: עובדי הניקיון והאריזה במפעל יזכו למדרג שכר חדש שיתחיל ב-5,300 שקל ויגיע עד ל-6,150 שקל, בהתאם לוותק. בנוסף, בכל אחת מארבע שנות ההסכם יחולק לעובדים הלא-מדורגים תקציב תוספות שכר בשיעור ממוצע של 2.7%-3%. התוספת המינימלית למרבית העובדים תעמוד על 2% בשנה. כל עובדי מפעל קמהדע בוותק של ארבע שנים ומעלה יקבלו תוספת שכר במועד חתימת ההסכם שתנוע בין 4.5% לבעלי השכר הנמוך ו-1.5% לבעלי השכר הגבוה. עובדים בעלי ותק של שנה ועד ארבע שנים יקבלו תוספת שכר בגובה 2.5%.

עובדים אשר עד כה לא היו זכאים למענקי התמדה יקבלו החל מ-2019 מענקים אלו בשווי של 250 שקל לכל שנת ותק. עובדים שהיו זכאים למענק התמדה בשווי של 250 שקל, יקבלו מעתה 500 שקל על כל שנת ותק.

ההסכם בין הצדדים יכלול גם סעיפים להגדלת ימי החופשה השנתית, שי לחג, תקציב נופש, הרחבת הזכאות למשרת אם, הגדלת התשלום בגין עבודה במוצ"ש ותוספת של ארבעה ימי מחלה בתשלום מלא בגין מחלת ילד. תקופת הניסיון לעובדים קיימים תקוצר משלוש שנים וחצי לשנתיים וחצי ולעובדים עתידיים היא תעמוד על שלוש שנים וחצי.

יו"ר ועד עובדי קמהדע, משה הרוש, מסר: "בשמחה רבה הגענו להבנות לחתימה על מסמך שממצה את מרבית דרישותינו. אנו מאחלים הצלחה בהמשך הדרך המשותפת שלנו עם ההנהלה. יחד נמשיך להצעיד את קמהדע קדימה".

הסלמה בעקבות המכתב המזויף

עובדי מפעל קמהדע בקיבוץ בית קמה יצאו לשביתה על רקע פיצוץ בדיון על ההסכם הקיבוצי של עובדי המפעל. המו"מ נערך מינואר. עובדי החברה טוענים כי בעקבות צמיחתה של החברה והעלייה בדרישה למוצריה, עלה עומס העבודה אך הם לא תוגמלו בהתאם. כיוון שאין זה ריאלי כרגע להכשיר במהירות עובדים נוספים (שכן העבודה במפעל דורשת הכשרה ארוכה), הדיון בפועל הוא בעיקר על שכר ותנאים נלווים.

המפעל מעסיק כ-320 עובדים מהם כ-250 השתתפו בשביתה. שביתה זו הייתה אחת הארוכות שנראו בשנים האחרונות בחברות בתחום התרופות. מקורבים לחברה מסרו ל"גלובס" בשבוע שעבר, כי המו"מ כבר התקדם לקראת פתרון המשבר בימיה הראשונים של השביתה, אולם אז החלו העובדים להפיץ ביניהם מכתב שלכאורה הודלף מן ההנהלה. במכתב פורטו "תוכניות לניהול השביתה" לכאורה, אשר נקטו בשפה לא נעימה כלפי העובדים (אמירות כמו "הפחד שלהם עובד לטובתנו", ותיאור ההטבות שהם מבקשים כ"גרושים שילכו למסטיקים וסיגריות").

קמהדע טענה מייד כי המכתב הוא מזויף, ומיהרה להגיש תלונה למשטרה. מקורבים לחברה מסרו כי בעקבות "דליפת" המכתב, העלה הועד את דרישותיו במו"מ, תוך איום כי אם לא תיעתר החברה לדרישות, המכתב יופץ לעובדים. ההנהלה לא נעתרה, והמכתב אכן הגיע לעובדים. למרות הצהרת קמהדע כי המכתב הוא מזויף והפעולה המיידית שננקטה, נראה כי לפחות חלק מהעובדים לא השתכנעו (כך על פי השלטים שנשאו בהפגנות והכילו מידע מן המכתב), ואילו הנהלת החברה איבדה בעקבות המכתב אמון בוועד. זו אחת הסיבות להתארכות השביתה עד כה.

ביום ראשון הפגינו העובדים במטה החברה ברחובות וביום שני הפגינו בצומת בית קמה. ההנהלה גייסה למו"מ דרגים בכירים בהסתדרות והן את יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר, ששימש כמגשר בין הצצדדים. בסופו של דבר הושגו ההבנות היור

לצד ניסנקורן המו"מ לווה גם על ידי מנכ"ל אגף הכלכלה בהסתדרות שי בירן, מ"מ יו"ר איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה אליעזר בלו ומזכיר האיגוד המקצועי ממרחב הנגב עוזי שדה. המו"מ לווה בימים האחרונים אף על ידי יובל רכלבסקי ששימש מגשר בין הצדדים.

זו אינה השביתה הראשונה במפעל קמהדע שהוקם לפני כ-30 שנה, אולם היא הארוכה ביותר. גם תחת המנכ"ל הקודם, דוד צור, ששימש בתפקיד מאז שנוסדה החברה ובמשך 25 שנה ונחשב למנכ"ל קשוח, חלה שביתה שכללה עימות בין העובדים להנהלה.

קמהדע עשויה לאשרר תחזיות

כעת תוכל קמהדע ככל הנראה לאשרר את התחזיות שלה לשנת 2018, להכנסות של 116-120 מיליון דולר, אותן העדיפה לא לאשרר עם פרסום הדו,ח הרבעוני האחרון, על רקע אי הוודאות שנבעה מן השביתה. קמהדע ציינה אז כי צברה מלאים וכי אספקת מוצריה לא נפגעה, אולם אינה יודעת להעריך מה יקרה הלאה.

ההסכם הקיבוצי ועליית שכר העובדים, עלולים לפגוע מעט בשורה התחתונה של קמהדע, החל מהרבעון הרביעי של 2018. קמהדע רשמה ברבעון השני רווח נקי של 5.7 מיליון דולר ברבעון, גידול של 16% ברווח לעומת הרבעון המקביל. חלק מן הגידול ברווח נובע מכך שהחברה נמצאת בתקופה של הפוגה מעריכת ניסויים קליניים רחבי היקף, אשר עלותם גבוהה. ניסויים אלה יכולים להשפיע על הרווחיות יותר מאשר המשכורות.

גם לאחר החתימה על ההסכם עם העובדים, המפעל של קמהדע נמצא במצב מעניין, שכן לחברת שייר הבינלאומית, השותפה לשיווק המוצר המוביל של קמהדע, גלסיה, ישנה זכות בחוזה בין הצדדים להעביר את הייצור אליה. לא בטוח שהיא תעשה זאת - היא בחרה לוותר על האופציה הזו כמה פעמים בעבר. אולם, באופן רשמי היא אמורה להעביר את ייצור הגלסיה אליה החל מתחילת 2021, ולשלם לקמהדע תמלוגים עבור הידע.

במקרה כזה, קמהדע תצטרך לצמצם את הפעילות במפעל (כרגע לא האופציה המועדפת עליה), או למצוא למפעל מוצרים חדשים. המוצר המתקדם ביותר בנצרת של החברה, תרופה לטיפול באמפיזמה תורשתית הניתן בשאיפה (לעומת גלסה הניתן לאותה מחלה אך בערוי), עדיין נמצא לפני שלב III של הניסויים הקליניים, ובתרחיש אופטימי הוא יכול להגיע לשוק תוך 4-5 שנים (ועדיין יש סיכוי שלא יגיע לשוק כלל). שני מוצרים אחרים של החברה, למניעת דחיית השתלות ולטיפול בסוכרת נעורים, עדיין נמצאים בשלב מוקדם עוד יותר ובסיכון גדול יותר.

לכן סביר כי החברה תמלא את המפעל בהמשך הדרך בייצור מוצרים חדשים, אם כאלה שתרכוש לתוך החברה ואם כאלה שתייצר עבור חברות אחרות. אם לא תוכל לעשות זאת, תצטרך כאמור לצמצם את המפעל.

עוד כתבות

תעריף הדלק עודכן / צילום: ap, Marta Lavandier

אחרי ההוזלה בינואר: מיום ראשון מחיר הדלק יעלה ב-3 אגורות לליטר

משרד האנרגיה הודיע כי מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יתעדכן בחצות הלילה שבין יום שבת לראשון ויעמוד בחודש פברואר 2026 על 6.88 שקלים בתדלוק בשירות עצמי ● מדובר בעלייה של 3 אגורות לעומת המחיר בינואר, שעמד על 6.85 שקלים לליטר אחרי הוזלה ניכרת של 26 אגורות

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוריד את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט