גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם הדרוזי שמביא את ענקית סיירות התכנות לתל-אביב

לה-ואגון הצרפתית, אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הצומח של קורסי תכנות אינטנסיביים, מתחילה לפעול בישראל ● לדברי רביע באדר, יזם לשעבר שקיבל את הזיכיון בארץ, מדובר בבית ספר ליזמים שמדמה עבודה בצוות אמיתי ● והוא משוכנע שדווקא הכישלון של הסטארט-אפים שהקים משחק לטובתו: "התלמידים ילמדו מהטעויות שלי"

רביע באדר / צילום: איל יצהר
רביע באדר / צילום: איל יצהר

לה-ואגון (Le Wagon), אחת מחברות סיירות התכנות הגדולות בעולם, מתחילה לפעול בישראל. ל"גלובס" נודע כי לאחר שני פיילוטים בתל-אביב, החברה פותחת את המחזור המלא הראשון של מחנה התכנות (Bootcamp) שלה בישראל, באוקטובר הקרוב. בעקבות זאת אמורים לעבור דרכה 100 תלמידים בסך הכל כבר השנה. 

החברה הוקמה בפריז ב-2013 על ידי ארבעה מייסדים, שזהו המיזם הראשון שלהם. במחזור הראשון למדו 15 תלמידים, ואילו כיום יש להם יותר מ-3,000 ו-28 סניפים באירופה, באסיה ובדרום אמריקה - שפועלים במודל זכיינות (למעט סניפי פריז, לונדון וברלין). המספרים האלה הופכים אותם, לדבריהם, לפרויקט סיירות התכנות הגדול באירופה, ואחד הגדולים בעולם. בשלוש השנים האחרונות הקימו בוגרי התוכנית למעלה מ-100 סטארט-אפים, 30 מהם כבר גייסו הון. הזכיינים הישראלים של בית הספר הצרפתי הם רביע באדר וג'וי פואה, שנפגשו במהלך לימודיהם באוניברסיטת תל-אביב והפכו לשותפים עסקיים. באדר מנהל את בית הספר עצמו, ופואה את קשרי הקהילה.

מיזמים דוגמת לה-ואגון מנסים להתמודד עם המחסור במתכנתים להייטק, בעיה מדוברת מאוד בישראל ובעולם כולו. תכניות הלימוד במדעי המחשב באוניברסיטאות עוברות שינויים שנועדו להתאים ליותר סטודנטים מצד אחד, ולשוק העבודה המשתנה תדיר מצד שני. כך למשל, בשנים האחרונות, קמות במוסדות הלימוד השונים תכניות לימודים ביזמות. בנוסף, מטה ישראל דיגיטלית והמועצה להשכלה גבוהה עובדים על פתיחת מאגר קורסים מקוונים לתואר ראשון במדעי המחשב, שיהיה נגיש לציבור בחינם.

במקביל, פתרונות לימוד חלופיים לאוניברסיטאות צוברים תאוצה, ובראשן סיירות התכנות. מדובר בבתי ספר שמציעים קורס מזורז ואינטנסיבי, של 14 שבועות בממוצע, בעלות ממוצעת של למעלה מעשרת אלפים דולר. בזמן זה, תלמידים ללא כל רקע בתכנות או ידע מיוחד, לומדים תכנות פול סטאק, או "מתעמקים" בשפה מסויימת, ככל שהזמן הקצר מאפשר להתעמק. ב-2014 נספרו 43 מחנות תכנות בארה"ב ובקנדה בדוח של Course Report, עם 6,700 בוגרים. ב-2017 פעלו כבר 95 בתי ספר כאלה, עם 23 אלף בוגרים בסך הכל.

המגמה הזאת העלתה ספקות לגבי רמת האיכות של הלמידה המהירה והאינטנסיבית שמציעות הסיירות, והיכולת שלהן לייצר מתכנתים טובים שישתלבו בשוק העבודה. למרות הספקות, לאורך השנים חלה עלייה בהשמה של בוגרי התוכניות: לפי Course Report, ב-2015 רק 66% מבוגרי בתי הספר לתכנות הצליחו למצוא עבודה במשרה מלאה כמתכנתים, ב-2016 דובר על 73% מהבוגרים ובשנה החולפת הנתון עלה ל-80%.

לא ברור אם השינוי נובע משיפור איכות הלימודים עצמם, או מכך ששוק העבודה למד להתרגל לרעיון של סיירות התכנות, או מכך שהמחסור בכוח אדם לא מותיר למעסיקים ברירה. כך או כך, התחום רק צומח משנה לשנה, גם בישראל. רשות החדשנות שואפת להכשיר באופן זה 1,000 מתכנתים בשנה, בעוד שכיום המספר עומד על כרבע מכך.

פגישה מקרית בפאב בברלין

באדר מגיע ממשפחה של קצינים מהישוב הדרוזי חורפיש. בשיחה עם "גלובס" הוא מספר כי לפני שהביא את לה-ואגון לישראל, היה יזם בעצמו והקים שלוש חברות. כשהחליט לעזוב את התואר שהתחיל בכלכלה ומדעי המחשב, כדי להקים את המיזם הראשון שלו, הוריו "לא אהבו את הרעיון", והכישלונות הרבים שלו בדרך לא עזרו להרגיע אותם. מהסטארט-אפ הראשון שלו הוא יצא בזמן הלא נכון, ומכר את חלקו לשותפים שלו מעט לפני שהחברה צמחה, עברה מיתוג מחדש ועברה לפעול מארה"ב. אחר כך ניסה להקים חברה אחרת שקיווה ש"תעשה מהפכה" בתחום הביטוחים במזרח אסיה, אך הפרויקט נסגר עוד לפני שהתחיל בשל אי עמידה בתנאים רגולטוריים.

לאחר מכן הקימו הוא הקימו יוזמה שנועדה לחבר בין סטארט-אפים ישראלים למשקיעים בסינגפור בשם IZMUS. הם עבדו עם הממשלה הסינגפורית, דרך גוף שנקרא SGI (סינגפור אינובייט) שמפעיל תכנית של ארבעה מיליארד דולר לעידוד החדשנות במדינה. באדר מספר שהפעילות הכניסה כסף ויצרה כמה חיבורים אך לא צמחה להיקף משמעותי, והשניים בחנו אפשרויות עסקיות אחרות.

"בתקופה מסוימת בחיי תהיתי מה הלאה ועברתי לברלין", הוא מספר ל"גלובס", ערב אחד ישבתי בבר שאני מאוד אוהב, ופוקד אותו כל פעם שאני נמצא בעיר. הכרתי שם מישהו בשם פיליפ וון המרשטיין. הוא שאל אותי מאיפה אני וכשאמרתי לו שמישראל הוא אמר לי 'יופי, אנחנו מחפשים כבר שנתיים מישהו מישראל'. אחר כך הוא סיפר לי שהוא חבר בצוות הניהול של לה-ואגון, ושהחברה חיפשה שותף להקמת סניף בתל-אביב מאז 2016, ללא הצלחה". אלא שהרשיון להפעיל את בית הספר בישראל לא הגיע מיד.

"כל זכיין צריך לעבור את הקורס בעצמו, ולעבור תהליך קפדני של שיחות עם ההנהלה. יש להם סטנדרטים נוקשים מאוד כדי לפתח ולנהל את הקורס: על תהליך הקבלה, על סינון הסטודנטים, על ניהול הקורס עצמו, על בחירת המורים, ועל איך יראה המקום: הם דורשים שיהיו לפחות שישה מטרים רבועים לסטודנט, מורה על כל שישה סטודנטים, קפה שנטחן במקום ובירה חופשי.

"אני אמנם זכיין, אבל זו לא ההרגשה שנותנים לי. החברה מגובשת מאוד: יש לנו פעם בשבוע שיחה קבוצתית עם נציג של החברה ואנחנו נותנים ומקבלים פידבק. מעבר לכך אני חבר בקהילת צניחה חופשית של אנשי לה-ואגון, אנחנו נפגשים פעם בכמה חודשים בברלין וצונחים". באדר אינו יוצא דופן בכך: רבים מבוגרי לה-ואגון חברים בקהילות פנאי שנפגשות לעשות נטוורקינג וספורט אקסטרים ברחבי העולם.

איך מי שחווה כישלונות רבים בתור יזם יכול להתאים להובלת בית ספר ליזמים?
"מכישלונות אפשר ללמוד הכי הרבה. יש לנו יזמים מצליחים שמלמדים את התלמידים איך לנהל חברה ולגייס כסף, ואנחנו עובדים עם משרד עורכי הדין פרל כהן על איך לבנות סטארט-אפ מבחינה משפטית. ממני הם לומדים על הטעויות שלי - כדי לא לחזור עליהן בעצמם".

תשעה שבועות קשוחים במיוחד

בשונה מבתי ספר אחרים לתכנות, לה-ואגון מגדיר את עצמו כבית ספר ליזמים או כאקסלרטור מוצר. המטרה שלו היא ללמד יזמים לתכנת ולהוציא לפועל פרויקטים דרך למידה וניסיון עבודה ממשי. במהלך הקורס התלמידים עובדים על הקמת שני פרויקטים: אחד הוא כפיל של Airbnb, והשני - רעיון מקורי שלהם. העבודה מתבצעת בקבוצות, ונועדה ללמד כישורי עבודה בצוות אמיתי. מלבד שיעורים בתכנות, הקורס כולל שיעורים בהקמת חברה, שיווק וגיוס כספים עם עורכי דין, יזמים מנוסים ואנשי שיווק.

"המערכת עוקבת אחרי כל הקוד שהתלמידים כותבים במהלך הקורס ומנתחת אותו באופן אוטומטי", אומר באדר, "אחרי שמסתיים כל נושא לימוד, אנחנו יודעים לאיזה סטודנטים יש קשיים מסויימים ולוקחים אותם לחצי יום לימודים נוסף, שנועד לעזור להם עם הקשיים שלהם.

"בנוסף, בבוט-קאמפים אחרים את כותבת קוד ומחזירים לך פידבק אחרי יום או יומיים. כשאת כותבת קוד אצלנו במערכת, אחרי כל קטע קוד את מקבלת פידבק אוטומטי ממשי באותו הרגע. הזנו וניתחנו את הקוד של כל 3,000 הבוגרים שלנו, ובהתבסס על התשובות שלהם אנחנו יודעים לתת פידבק אוטומטי מיידי כמעט על כל תשובה". לדברי באדר, לה-ואגון עצמה מעסיקה 15 מתכנתים על פיתוח המערכת, חלקם בוגרי מחנות התכנות של החברה.

לצד הפידבק האוטומטי, אומר באדר, התלמידים לומדים לבקש עזרה: "לפעמים מתכנת יכול להיתקע שעות על באג ולא להצליח להתקדם. התהליך שלנו הוא שבכל פעם שיש לך באג אתה פותח טופס, מסביר את הבעיה שלך, והמורה רואה את זה ומגיע לעזור. היתרון הוא שכשאתה מסביר את הבעיה, אתה מבין אותה בעצמך יותר טוב. רוב הפעמים התלמידים פותרים את זה לפני שהמתרגל מספיק להגיע לעזור להם"

מחנות התכנות של לה-ואגון נמשכים תשעה שבועות, פחות מהקורס הממוצע, אך הם כוללים 450 שעות אינטנסיביות של תכנות. באדר מספר שהתלמידים בלה-ואגון לא מחזיקים בעבודה במקביל לקורס משום שהם נדרשים לעיתים ל-12 שעות תכנות ביום ויותר. בסופו של המחנה, הם יוכשרו בפיתוח FullStack עם התמקדות ב-Ruby on Rails.

למה דווקא Ruby on Rails?
"הערך מאחורי רובי און ריילז הוא חינוכי נטו. זו שפת High Level, כשכותבים את הקוד זה מרגיש כמעט כמו לכתוב באנגלית. היא קלה ללמידה ולכן היא שפה שטוב להתחיל איתה. אם אתה יודע את הבסיס טוב, לעבור משפה לשפה לוקח שבועיים, וזו הדרך הכי קלה להתחיל וללמוד את הבסיס. בנוסף, הקהילה של רובי און ריילז היא גדולה ופעילה אז התלמדים יכולים לשאול ולהתייעץ. חוץ מזה היא גם שפה דינאמית, זה אומר שמאוד קל לבנות איתה תוכנה שיכולה להשתנות בזמן ריצה בהתאם לנתונים שהיא מקבלת".

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם