גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההנהגה הטורקית מאבדת אחיזה במציאות

נשיא טורקיה ריכז כל-כך הרבה סמכויות בידיו, עד שאינו יכול להתחלק באחריות - או באשמה ● הוא מנסה להתמודד עם משבר כלכלי דרמטי באותם אמצעים שבהם הוא מטפל ביריבים פוליטיים: בצעקות רמות ובאיומים ● הוא קורא להחרים אייפונים, בשעה ששר האוצר שלו מבטיח להפיל את הדולר

ארדואן עם חתנו, שר האוצר, בראט אלבייראק./ צילום: רויטרס Umit Bektas
ארדואן עם חתנו, שר האוצר, בראט אלבייראק./ צילום: רויטרס Umit Bektas

בסרט הזה כבר צפינו: העריץ הנבחר מחרחר מלחמה עם מעצמה זרה, כדי להסיח את הדעת מן העיקר. הוא מלהיט את היצרים בעצרות המונים, מציף את כלי התקשורת (המגויסים ממילא), מזהה (בהצלחה ניכרת או מסוימת) את טובת האומה עם טובתו. הוא אפילו מנסה לשבור את הכלים, או לפחות את הטלפונים.

רג'פ טאיפ ארדואן נחלץ מניסיון ההפיכה הצבאית נגדו לפני שנתיים בזכות פנייה אל ההמונים דרך הסלולר. זה היה אייפון, והוא השתמש ב-FaceTime, כדי לשדר נאום לאומה מעיר קיט מרוחקת על שפת הים השחור, בשעה שמטוסי המורדים תקפו את בניין הפרלמנט באנקרה.

אתמול, האיש המנהל את טורקיה זו השנה ה-16 קרא לבני ארצו להמיר את אייפוניהם בסמסונג. כמובן, הוא מעדיף שהטורקים ירכשו טלפון מתוצרת בית, משהו הנקרא Vestel suVenu.

לפי אתר mashable.com כ-17.41% מן הטורקים, או 7.15 מיליון בני אדם, מחזיקים אייפון, בערך אחוז אחד של כל בעלי האייפונים עלי אדמות. לפי אתר mobilewithprices.com, הסמסונג הזול ביותר בטורקיה עלה בתחילת השנה בסביבות 500 לירות, או 80 דולר. שווה-ערך טכנולוגי לאייפון מתקדם מגיע עד 4,000 לירות ויותר, או 625 דולר. המרת כל האייפונים הייתה עולה לטורקיה לכל הפחות איזה חצי מיליארד דולר, או במקרה הסביר פי שלושה או ארבעה יותר.

בארץ שמלאי מטבע החוץ שלה אוזל, סכומים כאלה יכולים לשמש מטרות מועילות יותר מאשר לפגוע טיפ-טיפה בשורה התחתונה של התאגיד עתיר-העלויות ביותר בעולם. אבל בטורקיה, היגיון אינו מטבע עובר לסוחר, או לבוחר; לא השבוע, לא החודש, לא השנה, אולי לא בכלל.

״על מי יטילו את האחריות?״

כאשר דמגוג פופוליסטי, הניזון משנאת זרים,נ וטל עליו את מלוא הסמכויות הפוליטיות, הוא נוטה לנהל את הכלכלה הלאומית כפי שהוא מנהל את מפלגתו; הוא מדבר אל כלכלני הבנק המרכזי כפי שהוא מדבר אל עסקניו, או אל מעריציו בכיכרות הערים הקטנות של אנטוליה.

״כאשר אנשים נקלעים לקשיים בגלל בעיות מוניטאריות, על מי הם יטילו את האחריות?״, שאל ארדואן רטורית בראיון טלוויזיה בחודש מאי, והסביר: ״הואיל והם יבקשו הסברים מן הנשיא, עלינו לשוות לנשיא את הדימוי של בעל השפעה על המדיניות המוניטרית״.

פוליטיקאים, אשר אינם מתנהלים כמו פילים בחנות חרסינה, היו אולי משכילים קצת יותר ממנו להתנער מאחריות בלבדית לחדשות רעות. האנגלית האמריקאית הניבה את הביטוי, ״שוטר טוב, שוטר רע״; רוצה לומר, משוואה של שני משתתפים, שבה אחד מהם מקבל עליו את האחריות לחדשות הרעות, לנוחיותו של השני.

לא בטורקיה של ארדואן. לאחר 16 שנה, לאחר שניצח בכל סיבוב בחירות ובכל משאל עם, לאחר שסידר לעצמו את כהונת הנשיא החזקה ביותר באיזושהי ארץ המתיימרת להיות דמוקרטית, לטאייפ ארדואן אין ״שוטר רע״. הוא הטוב, הוא הרע והוא המכוער (גם כאשר קריקטורות אוהדות בתקשורת מציירות אותו כמתאגרף יפה תואר ומשורג שרירים).

כאשר עלה לשלטון, ב-2002, ארדואן יצא מגדרו להפגין את נטיותיו המתונות. למחרת ניצחונה של מפלגתו בבחירות הוא כבר היה בדרכו אל ערי בירה אירופיות, כדי להפגין את להיטותו להיות חלק מן המערב. כמעט קשה לזכור, או להאמין, שהוא ניהל פלירט גלוי עם ישראל, לפחות עד 2008.

נגיד-העל, שר-העל

העמדת הפנים המתונה שלו הוליכה שולל מספר גדול מאוד של ממשלות ושל יחידים. היא הקשתה על הגנרלים בטורקיה להקדים ולהיפטר ממנו.

אבל נראה שארדואן מעולם לא התכוון ברצינות לכונן ממשלה ״קצת שמרנית״ בטורקיה, כפי שנהג להגיד לבני שיחו האירופיים בימי שלטונו הראשונים. הוא התכוון לפרק את הרפובליקה החילונית. הוא מעולם לא ניסה ליצור הסכמה לאומית רחבה, מפני שהיא מחייבת ויתורים ופשרות. טורקיה שכחה את טעמה של תרבות הפשרות, שהייתה חלק בלתי נפרד של חייה במשך 50 או 60 שנה (הספירה מתחילה בבחירות החופשיות הראשונות של הרפובליקה, ב-1950).

הצורך הפסיכולוגי של ארדואן לעורר את הרושם שהוא נגיד-העל של הבנק המרכזי ושר-העל של האוצר חולל פוליטיזציה של תהליך, שהיה צריך להיות מסור בידי מקצוענים, ולהתנהל מתוך הכרה במציאות. ובמציאות, טורקיה, מבחינה כלכלית, היא ארץ קטנה, בעלת חשיבות מוגבלת. זאת אינה בושה. אף סין, כאשר התחילה את הרפורמות הנועזות שלה, לפני 40 שנה בסך הכול, הייתה קטנה ומוגבלת.

אבל פוליטית, ארדואן, החוזר ומדבר בגעגועים על סוליימן המפואר של המאה ה-16, אינו יכול להודות בחולשה נתונה, וממילא אינו יכול לנהוג על פיה. בהידחקו אל הקיר הוא מבטיח מלחמת חורמה ״נגד הדולר, נגד האינפלציה, נגד שערי הרבית״. האומנם הוא מאמין שרטוריקה מתלהמת תחלץ את טורקיה מן הבוץ?

מה אמר החתן

ככל שהוא מרבה סמכויות, וככל שהוא ממעט להאזין לעצות עצמאיות, ארדואן מגלה אי-הבנה נוקבת של העולם החיצון. הוא יודע איך להשתמש בעולם הזה כדי ללבות יצרים מבית, אבל אינו מסוגל לקבל עליו את העכבות המתחייבות לצורך מגע קונסטרוקטיבי עם זרים. הוא אוסף אויבים מכל עבר.

אף כי בתו וחתנו התחנכו בארה״ב, נראה בעליל שאין מישהו המסוגל להסביר לו בהצלחה את הדינמיקות של הפוליטיקה האמריקאית בעידן טראמפ. חתנו, בראט אלבאייראק, התמנה לשר האוצר בחודש שעבר, לאחר שחמיו נעשה הנשיא הביצועי הכול יכול. ללמדכם איפה עומד החתן, ואיזה סוג עצות הוא משיא, עיינו-נא בנאומו אתמול (ג׳), בסימפוזיון כלכלי שאורגן לציון יום השנה ה-17 לכינון מפלגת השלטון (כך ממש).

אלבאייראק, בוגר של אוניברסיטה אמריקאית, נשא דרשה שזורה במשאלות לב. הוא הכריז (על פי העיתון הטורקי בלשון האנגלית "דיילי סאבאה"), כי הדולר ״איבד את אמינותו״, ו״הכול מבחינים שאי אפשר עוד לסמוך עליו״. הוא הבטיח לשומעיו, שהחיפוש אחר חלופה לדולר ״ינער את הסחר העולמי עד היסוד, וישנה את כל האיזונים והדינמיקות״.

קצת קשה להאמין שפטפוט אידיאולוגי כזה בוקע מגרונו של שר האוצר בשעה של משבר קריטי, כאשר תשומת לבו הפרטית והציבורית צריכה להתרכז בחידוש האמון. משקיעים זרים לא יחזרו, ומוסדות פיננסיים לא יעניקו אשראי למדינה, ששר האוצר שלה משמיע מונולוגים סהרוריים על הפלת הדולר.

קריקטורה במהדורה הבינלאומית של ה"ניו-יורק טיימס" חושפת משהו מחוסר ההבנה של ארדואן. טראמפ נראה בה מניף פיסת נייר עם הכתובת ״מכסים נגד טורקיה״. ארדואן מצביע לעומתו בתוכחה, וקורא, ״איך אתה מעז? אני בעל ברית בנאט״ו!״ טראמפ, הידוע בצינתו כלפי נאט״ו (״מיושנת״, הוא קרא לה), משיב, ״אני לא!״ (chappatte .com). נאט״ו-שמאט״ו.

כשצד אחד מחזיק כמעט בכל הקלפים, ולצד השני יש רק חובות מן המשחק הקודם, מוטב לצד השני לשקול אם הוא רוצה להמר על כל הקופה.

טאייפ ארדואן החליט להמר, והמשקיף הלא-אובייקטיבי מוכרח להניח שהוא יצא מדעתו. 

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב