גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההנהגה הטורקית מאבדת אחיזה במציאות

נשיא טורקיה ריכז כל-כך הרבה סמכויות בידיו, עד שאינו יכול להתחלק באחריות - או באשמה ● הוא מנסה להתמודד עם משבר כלכלי דרמטי באותם אמצעים שבהם הוא מטפל ביריבים פוליטיים: בצעקות רמות ובאיומים ● הוא קורא להחרים אייפונים, בשעה ששר האוצר שלו מבטיח להפיל את הדולר

ארדואן עם חתנו, שר האוצר, בראט אלבייראק./ צילום: רויטרס Umit Bektas
ארדואן עם חתנו, שר האוצר, בראט אלבייראק./ צילום: רויטרס Umit Bektas

בסרט הזה כבר צפינו: העריץ הנבחר מחרחר מלחמה עם מעצמה זרה, כדי להסיח את הדעת מן העיקר. הוא מלהיט את היצרים בעצרות המונים, מציף את כלי התקשורת (המגויסים ממילא), מזהה (בהצלחה ניכרת או מסוימת) את טובת האומה עם טובתו. הוא אפילו מנסה לשבור את הכלים, או לפחות את הטלפונים.

רג'פ טאיפ ארדואן נחלץ מניסיון ההפיכה הצבאית נגדו לפני שנתיים בזכות פנייה אל ההמונים דרך הסלולר. זה היה אייפון, והוא השתמש ב-FaceTime, כדי לשדר נאום לאומה מעיר קיט מרוחקת על שפת הים השחור, בשעה שמטוסי המורדים תקפו את בניין הפרלמנט באנקרה.

אתמול, האיש המנהל את טורקיה זו השנה ה-16 קרא לבני ארצו להמיר את אייפוניהם בסמסונג. כמובן, הוא מעדיף שהטורקים ירכשו טלפון מתוצרת בית, משהו הנקרא Vestel suVenu.

לפי אתר mashable.com כ-17.41% מן הטורקים, או 7.15 מיליון בני אדם, מחזיקים אייפון, בערך אחוז אחד של כל בעלי האייפונים עלי אדמות. לפי אתר mobilewithprices.com, הסמסונג הזול ביותר בטורקיה עלה בתחילת השנה בסביבות 500 לירות, או 80 דולר. שווה-ערך טכנולוגי לאייפון מתקדם מגיע עד 4,000 לירות ויותר, או 625 דולר. המרת כל האייפונים הייתה עולה לטורקיה לכל הפחות איזה חצי מיליארד דולר, או במקרה הסביר פי שלושה או ארבעה יותר.

בארץ שמלאי מטבע החוץ שלה אוזל, סכומים כאלה יכולים לשמש מטרות מועילות יותר מאשר לפגוע טיפ-טיפה בשורה התחתונה של התאגיד עתיר-העלויות ביותר בעולם. אבל בטורקיה, היגיון אינו מטבע עובר לסוחר, או לבוחר; לא השבוע, לא החודש, לא השנה, אולי לא בכלל.

״על מי יטילו את האחריות?״

כאשר דמגוג פופוליסטי, הניזון משנאת זרים,נ וטל עליו את מלוא הסמכויות הפוליטיות, הוא נוטה לנהל את הכלכלה הלאומית כפי שהוא מנהל את מפלגתו; הוא מדבר אל כלכלני הבנק המרכזי כפי שהוא מדבר אל עסקניו, או אל מעריציו בכיכרות הערים הקטנות של אנטוליה.

״כאשר אנשים נקלעים לקשיים בגלל בעיות מוניטאריות, על מי הם יטילו את האחריות?״, שאל ארדואן רטורית בראיון טלוויזיה בחודש מאי, והסביר: ״הואיל והם יבקשו הסברים מן הנשיא, עלינו לשוות לנשיא את הדימוי של בעל השפעה על המדיניות המוניטרית״.

פוליטיקאים, אשר אינם מתנהלים כמו פילים בחנות חרסינה, היו אולי משכילים קצת יותר ממנו להתנער מאחריות בלבדית לחדשות רעות. האנגלית האמריקאית הניבה את הביטוי, ״שוטר טוב, שוטר רע״; רוצה לומר, משוואה של שני משתתפים, שבה אחד מהם מקבל עליו את האחריות לחדשות הרעות, לנוחיותו של השני.

לא בטורקיה של ארדואן. לאחר 16 שנה, לאחר שניצח בכל סיבוב בחירות ובכל משאל עם, לאחר שסידר לעצמו את כהונת הנשיא החזקה ביותר באיזושהי ארץ המתיימרת להיות דמוקרטית, לטאייפ ארדואן אין ״שוטר רע״. הוא הטוב, הוא הרע והוא המכוער (גם כאשר קריקטורות אוהדות בתקשורת מציירות אותו כמתאגרף יפה תואר ומשורג שרירים).

כאשר עלה לשלטון, ב-2002, ארדואן יצא מגדרו להפגין את נטיותיו המתונות. למחרת ניצחונה של מפלגתו בבחירות הוא כבר היה בדרכו אל ערי בירה אירופיות, כדי להפגין את להיטותו להיות חלק מן המערב. כמעט קשה לזכור, או להאמין, שהוא ניהל פלירט גלוי עם ישראל, לפחות עד 2008.

נגיד-העל, שר-העל

העמדת הפנים המתונה שלו הוליכה שולל מספר גדול מאוד של ממשלות ושל יחידים. היא הקשתה על הגנרלים בטורקיה להקדים ולהיפטר ממנו.

אבל נראה שארדואן מעולם לא התכוון ברצינות לכונן ממשלה ״קצת שמרנית״ בטורקיה, כפי שנהג להגיד לבני שיחו האירופיים בימי שלטונו הראשונים. הוא התכוון לפרק את הרפובליקה החילונית. הוא מעולם לא ניסה ליצור הסכמה לאומית רחבה, מפני שהיא מחייבת ויתורים ופשרות. טורקיה שכחה את טעמה של תרבות הפשרות, שהייתה חלק בלתי נפרד של חייה במשך 50 או 60 שנה (הספירה מתחילה בבחירות החופשיות הראשונות של הרפובליקה, ב-1950).

הצורך הפסיכולוגי של ארדואן לעורר את הרושם שהוא נגיד-העל של הבנק המרכזי ושר-העל של האוצר חולל פוליטיזציה של תהליך, שהיה צריך להיות מסור בידי מקצוענים, ולהתנהל מתוך הכרה במציאות. ובמציאות, טורקיה, מבחינה כלכלית, היא ארץ קטנה, בעלת חשיבות מוגבלת. זאת אינה בושה. אף סין, כאשר התחילה את הרפורמות הנועזות שלה, לפני 40 שנה בסך הכול, הייתה קטנה ומוגבלת.

אבל פוליטית, ארדואן, החוזר ומדבר בגעגועים על סוליימן המפואר של המאה ה-16, אינו יכול להודות בחולשה נתונה, וממילא אינו יכול לנהוג על פיה. בהידחקו אל הקיר הוא מבטיח מלחמת חורמה ״נגד הדולר, נגד האינפלציה, נגד שערי הרבית״. האומנם הוא מאמין שרטוריקה מתלהמת תחלץ את טורקיה מן הבוץ?

מה אמר החתן

ככל שהוא מרבה סמכויות, וככל שהוא ממעט להאזין לעצות עצמאיות, ארדואן מגלה אי-הבנה נוקבת של העולם החיצון. הוא יודע איך להשתמש בעולם הזה כדי ללבות יצרים מבית, אבל אינו מסוגל לקבל עליו את העכבות המתחייבות לצורך מגע קונסטרוקטיבי עם זרים. הוא אוסף אויבים מכל עבר.

אף כי בתו וחתנו התחנכו בארה״ב, נראה בעליל שאין מישהו המסוגל להסביר לו בהצלחה את הדינמיקות של הפוליטיקה האמריקאית בעידן טראמפ. חתנו, בראט אלבאייראק, התמנה לשר האוצר בחודש שעבר, לאחר שחמיו נעשה הנשיא הביצועי הכול יכול. ללמדכם איפה עומד החתן, ואיזה סוג עצות הוא משיא, עיינו-נא בנאומו אתמול (ג׳), בסימפוזיון כלכלי שאורגן לציון יום השנה ה-17 לכינון מפלגת השלטון (כך ממש).

אלבאייראק, בוגר של אוניברסיטה אמריקאית, נשא דרשה שזורה במשאלות לב. הוא הכריז (על פי העיתון הטורקי בלשון האנגלית "דיילי סאבאה"), כי הדולר ״איבד את אמינותו״, ו״הכול מבחינים שאי אפשר עוד לסמוך עליו״. הוא הבטיח לשומעיו, שהחיפוש אחר חלופה לדולר ״ינער את הסחר העולמי עד היסוד, וישנה את כל האיזונים והדינמיקות״.

קצת קשה להאמין שפטפוט אידיאולוגי כזה בוקע מגרונו של שר האוצר בשעה של משבר קריטי, כאשר תשומת לבו הפרטית והציבורית צריכה להתרכז בחידוש האמון. משקיעים זרים לא יחזרו, ומוסדות פיננסיים לא יעניקו אשראי למדינה, ששר האוצר שלה משמיע מונולוגים סהרוריים על הפלת הדולר.

קריקטורה במהדורה הבינלאומית של ה"ניו-יורק טיימס" חושפת משהו מחוסר ההבנה של ארדואן. טראמפ נראה בה מניף פיסת נייר עם הכתובת ״מכסים נגד טורקיה״. ארדואן מצביע לעומתו בתוכחה, וקורא, ״איך אתה מעז? אני בעל ברית בנאט״ו!״ טראמפ, הידוע בצינתו כלפי נאט״ו (״מיושנת״, הוא קרא לה), משיב, ״אני לא!״ (chappatte .com). נאט״ו-שמאט״ו.

כשצד אחד מחזיק כמעט בכל הקלפים, ולצד השני יש רק חובות מן המשחק הקודם, מוטב לצד השני לשקול אם הוא רוצה להמר על כל הקופה.

טאייפ ארדואן החליט להמר, והמשקיף הלא-אובייקטיבי מוכרח להניח שהוא יצא מדעתו. 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?