גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

11 היכולות שנצטרך לעידן החדש, על פי העתידן תומאס פריי

ב-2012 פרסם פריי מחקר שחוזה את היעלמותם של 2 מיליארד משרות עד 2030 והפך לאחד המחקרים המצוטטים בנושא ● כעת הוא מסמן את הכישורים הקריטיים לעולם העבודה - לתשומת לבה של מערכת החינוך

תומאס פריי / צילוםמסך מיו טיוב
תומאס פריי / צילוםמסך מיו טיוב

בתקופה שבה מדברים על מקצועות נעלמים, שאלות כמו איזה מקצוע בכל זאת כדאי ללמוד ואיזו משמעות יש בכלל ללימודי מקצוע אם כבר ברור שמה שלמדנו לא יחזיק לאורך כל חיי הקריירה מעסיקות רבים. בין 2015 ל-2016, מספר השאילתות בגוגל שביררו אם הרובוט יחליף את העיסוק שלנו עלו מ-0 לכ-1,600 בממוצע בחודש. ב-2017 כבר היו כמעט 200,000 (!) חיפושים כאלה בחודש. שאילתות המבררות אילו מקצועות יוחלפו על ידי רובוטים צמחו ב- 1,100% באותן שנים.

העתידן תומאס פריי יצר גל הדף בתחילת 2012 כשפרסם מחקר החוזה את היעלמותן של 2 מיליארד משרות עד 2030 - אחד המחקרים המצוטטים ביותר בנושא המקצועות הנעלמים. החודש הוא פרסם את רשימת 11 היכולות הקריטיות לעולם העבודה החדש, שהוא מגדיר superpowers ולטענתו אינן נלמדות בבית הספר.

1. ניהול העסק שהוא אתם. בעולם שבו היציבות התעסוקתית שלנו תלויה ביכולת שלנו להישאר רלוונטיים ולאו דווקא ממעסיקים, רואים עלייה משמעותית בפעילות העסקית שמתרחשת מחוץ ליחסי העבודה שבין מעסיק לשכיר. הדורות הצעירים לא מוכנים להיות תלויים במעסיק יחיד לצורך תעסוקה, פיתוח ופרנסה. מערכת ההשכלה וההכשרה המסורתית אמנם מכוונת עובדים שכירים ומקצועות חופשיים, אבל צורות העבודה החדשות, העצמאיות, דורשות מהעובד גמישות שתאפשר לו לנצל הזדמנויות, לשפר שכר ותנאים, ליצור שיתופי פעולה ויחסי עבודה בתוך ומחוץ לארגון המסורתי. עבודה כפרילאנסר מבוקש דורשת יכולות בתחומים רבים, ולכן היכולת לנהל את העסק שהוא אנחנו היא בראש הרשימה, רבות מהיכולות הבאות אחריה למעשה נדרשות כדי לעשות זאת בהצלחה.

2. ניהול מותג אישי. במילים אחרות, ניהול המוניטין שלנו. הדרך להצלחה עוברת ביכולת לבדל את עצמנו, והמותג האישי מגדיר מי אנחנו, מה הערך שאנחנו נותנים, מי זקוק לו. אנחנו נדרשים להבין מה הן היכולות וההעדפות שלנו וגם לבנות אמינות וקהל לקוחות. היכולת הזאת נסמכת בין השאר על עבודה עם מנטורים, יועצים, חברים, למידה אישית וניהול ה"אני" ברשת. כל מה שנאמר ונעשה, או לא נאמר ולא נעשה, נחשב. השאלה מה הערך שאנחנו מביאים אל השולחן, מה מייחד אותנו, דורשת מאיתנו לעצב את התשובות בכל יום מחדש.

3. ניהול רלוונטיות. בעולם החדש אנחנו נדרשים להתעדכן כל הזמן, לדעת אילו יכולות משאירות אותנו רלוונטיים במקצוע, בארגון, בצוות, בין עמיתים. אנחנו נדרשים לגמישות, ליצירתיות, ליכולת להתחדש ולשחרר. האחריות היא עלינו, אף אחד אחר לא יוודא שנישאר רלוונטיים בשוק התעסוקה.

4. ניהול מודעות. זו יכולת שהולכת יד ביד עם ניהול רלוונטיות. אנחנו נדרשים לדעת מי הם מובילי השיח, היכן מתפרסמים המחקרים, אחרי מי לעקוב. היקף המידע הוא עצום, ואנחנו צריכים לדעת כיצד לחפש, למיין, לשים לב למה שחשוב ולהתעלם ממה שלא, לוודא שאנחנו מכוונים ליותר מאשר עשייה יומיומית ומשאירים זמן למה שמעורר מחשבה ומייצר את המחר.

5. ניהול מערכות יחסים. פעם מערכות יחסים היו דבר שהתקיים בתוך בניין משרדים, אבל עם השנים ההגדרה התרחבה אל צדו השני של הטלפון והמייל והיום היא מקיפה גם את הרשתות החברתיות. התקשורת הדיגיטלית שינתה את האופן שבו אנחנו יוצרים ומתחזקים את הרשת שלנו, עושים עסקים, מוכרים, מפרסמים, ואנחנו חייבים לעדכן את האופן שבו בונים ומנהלים מערכות יחסים.

6. ניהול קהילות. היכולת לעבור ממערכות יחסים לקהילות היא חדשה יחסית. כאן לא מספיק לדעת להתנהל בצורת כוכב, כלומר לקיים מערכות יחסים של אחד על אחד עם רבים; צריך לדעת להתנהל ברשת שגדלה עם כל אדם נוסף. יצירת קהילה סביבנו דורשת מאמץ לאורך זמן, אבל היכולת הזאת תהיה מהותית לטיפוס בסולם הקריירה החדש.

7. ניהול ארגז הכלים הדיגיטלי. הבחירות הטכנולוגיות שלנו, באיזה כלי להשתמש מתי, מגדירות במידה רבה את מי שאנחנו ואת היכולת שלנו לתפקד בעולם החדש. מאחר שכלים דיגיטליים נכנסים לחיינו כל הזמן, אנחנו נדרשים לשים לב ולדעת מה צריך להכיר וממה אפשר להתעלם. רבים מאיתנו נדרשים לצאת מאזור הנוחות, ללמוד דברים חדשים גם כשלא מבינים בשביל מה בדיוק. להישאר מעודכנים גם בכלים, לא רק בתכנים.

8. ניהול תקשורת. תקשורת טובה תמיד הייתה מרכיב חשוב בחיים, אבל היום היקפי התקשורת, הערוצים והזיכרון הדיגיטלי מדגישים את הצורך ללמוד לנהל את התקשורת שלנו, ולא פחות חשוב - ללמוד לנהל באופן יעיל את הזמן ולדעת גם להתנתק בלי להרגיש שהפסדנו משהו.

9. ניהול הסחות דעת. אנחנו חיים בעידן של הפרעות תמידיות. המידע מגיע למכשירים שלנו דרך ערוצים רבים של טקסט, וידיאו, תמונה. אנחנו בודקים כל הזמן את הנייד, את המיילים, את הרשתות החברתיות, וכל יציאה כזאת מריכוז עולה לנו אחר כך בזמן הנדרש לחזור לפעילות המקורית. אחד התנאים להצלחה בעידן החדש הוא פיתוח היכולת להתנהל בתוך כל אלה, לנוע במרחב של המשרד הווירטואלי כמו שהתנהלנו במשרד הפיזי, לדעת מתי "לסגור את הדלת" הווירטואלית ולהתרכז בעשייה ומתי לקחת "הפסקת קפה" ולהרשות להפרעות להיכנס.

10. ניהול פרטיות. בעולם שלומד לחיות בתוך מידע אינסופי, נצטרך ללמוד את חוקי הפרטיות המתהווים. מצד אחד, אנחנו מקבלים ערך משיתוף מידעים אישיים ומקצועיים המפתחים את המותג שלנו ומשפרים את השירותים סביבנו, ומצד אחר, עסקים האוספים מידעים כאלה עשויים להשתמש בהם בניגוד לצרכים ולרצונות שלנו. בעולם החדש נצטרך דעת לנהל את שני הצדדים של המשוואה הזאת - כמה לשתף ומה הם גבולות הפרטיות. אלה ישפיעו במידה רבה על האמון והמוניטין שלנו.

11. ניהול זמן מודרני. זמן היה ונשאר המשאב הכי יקר שלנו, ולא בכדי פריי השאיר את היכולת הזאת לסוף הרשימה. כל אחת מהיכולות שהוזכרו בסופו של דבר מתכנסת לצורך להיות יעילים, ואי-אפשר להיות יעילים בלי למצוא דרכים טובות יותר לנהל את הזמן.

כל היכולות ברשימה הזאת מתחילות במילה "ניהול". בעולם החדש אנחנו מנהלים את כל היבטי החיים שלנו, שהופכים יותר ויותר מורכבים, לא רק בתחום הקריירה. לא בטוח שזו רשימה ממצה, אבל בטוח שהיא לא מקבלת תשומת לב ממערכות החינוך, ההכשרה וההשכלה, ולכן שווה להפנות אליה זרקור. אם אתם עדיין שואלים איזה מקצוע ללמוד, תלמדו מה שמעניין אתכם, כי ממילא אורך חיי המקצוע שתלמדו קצר בהרבה משנות הקריירה הארוכות. ורק אם תלמדו דבר שמעניין אתכם תוכלו להבטיח שתמשיכו ללמוד ולהישאר רלוונטיים.

■ הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות