גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך: 14 דרכים לעזור להורים שלא מסתדרים עם טכנולוגיה

אם גם אתם מעניקים תמיכה טכנית לקרובי משפחה מבוגרים, שמזעיקים אתכם כדי שתפתרו להם בעיות במחשב או תכתבו עבורם הודעה בווטסאפ, זה המדריך בשבילכם ● כל הטיפים והעצות שיאפשרו לקרוביכם להתמודד עם הטכנולוגיה ביתר קלות, ולכם - לנשום לרווחה

התאימו עבורם את גודל הפונטים ואת הבהירות / צילום: Shutterstock
התאימו עבורם את גודל הפונטים ואת הבהירות / צילום: Shutterstock

"הלו, את שומעת? ניסיתי להיפטר מהודעה שצצה על המסך ולחצתי 'כן', ועכשיו חצי מהמסך מוסתר על ידי פסים אפורים עם כל מיני שטויות, תעשי שזה יהיה כמו קודם", "הלו, את שומעת? נעלם לי הציור של ווטסאפ בטלפון, תעשי שזה יחזור", "הלו, את שומעת? נהיה לי מסך כחול, תעשי משהו".

הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר וההורים והסבים שלנו לא בהכרח יודעים להתמודד איתה. רובם אמנם מסתדרים עם אימייל בהצלחה גדולה יותר או פחות ("שומעת? מה הסיסמה שלי?"), עם פייסבוק ("שומעת? עשיתי לך לייק, ציפיתי שתתקשרי לומר 'תודה'") ועם פונקציות בסיסיות בסמארטפון ("שומעת? הלו? הלו, את שומעת אותי?") אבל פחות מבינים מה הבעיה בכך שהם מעבירים מצגות תמונות אינסופיות או הודעות שרשרת לא רלוונטיות.

ראוי להבחין: יש הבדל גדול בין התנהגות של בני 65, שכבר עבדו כמה עשורים עם מחשב, לבין בני 85, שמקישים על מקלדת המחשב באצבע אחת ולא בטוחים על איזה אייקונים ללחוץ בטלפון בעל מסך מגע. המדריך מיועד למקרים הקיצוניים יותר, אך כל אחד יוכל לשאוב ממנו משהו, כך שאם מצבכם קל יותר - מה טוב.

1. בחרו עבורם סיסמאות פשוטות
נכון, מלמדים אותנו שכדי להגן על השירותים השונים שאנחנו משתמשים בהם, צריך סיסמאות ארוכות ומסובכות. אבל אם ההורים שלכם לא משתמשים במנהל סיסמאות, עדיף להגדיר להם סיסמה שיהיה להם קל לזכור. אין הכוונה לסיסמה נוסח 'סיסמה1234', אלא לדוגמה 'AbaShelEinat' או, אם מדובר במחשב, סיסמה בעברית שנכתבת באותיות אנגליות, כמו 'TctAkGhb,' שהוא הכתיב ל'אבאשלעינת'.

2. הדפיסו דף שמרכז את כל הסיסמאות
כן, אני יודעת, עקרונית אסור לעשות את זה. ובכל זאת. להורים שלכם יהיה נוח יותר לראות מולם דף פיזי הכולל טבלה שמרכזת את שמו של כל אחד מהאתרים שאליהם הם נרשמו, שם משתמש וסיסמה. לא צריך למסגר את הדף ולתלות אותו בכניסה לבית, מספיק שהוא יהיה מונח במגירה או במקום בטוח אחר.

3. הכינו מדריכים מצולמים (סקרינקאסט) לשאלות נפוצות
בפעם החמישים שישאלו אתכם איך מדגישים טקסט, ייתכן שתרצו לתלוש את שערות רגליכם. הקדימו תרופה למכה והכינו מדריכים כתובים צעד אחר צעד לבעיות נפוצות,או מדריכים שבהם אתם מצלמים בווידאו את המסך ואת אופן הניווט בו עד לפתרון (Screencast-O-Matic הוא אחד הכלים לכך ויש רבים כמוהו). ישנם מספר שירותים המאפשרים לצלם את המסך בווידאו ולהעלות את הווידאו לערוץ יוטיוב נפרד, או לאחד מאתרי Wikihow (או, אם מדובר במדריך כתוב, תוכלו להדפיסו).

כך או כך, זיכרו לא לסבך את קרוביכם עם הגדרות או שמות, אלא התאימו את המדריך במילים פשוטות ודברו בשפה שלהם: במקום "להעלות קובץ" אימרו (או כתבו) "לחצו על הסימן של החץ למעלה", במקום "תיקייה", דברו על "המלבן הצהוב".

4. הנגישו עבורם את המחשב והטלפון
א. זמן התגובה הממוצע של מסכי מגע עומד על 0.7 שניות, זמן התגובה של בני 65 ומעלה הוא שנייה אחת. הגדירו את המסכים הביתיים (טלפון, טאבלט, עכבר מחשב) כך שיהיו קצת פחות רגישים, כדי למנוע מצב שבו קרוביכם לוחצים על אייקון כלשהו ופותחים יישום שלא התכוונו אליו, או כדי למנוע מצב שבו ידיהם רועדות והם אינם מצליחים לדייק את פעולתם.

ב. הגדילו את הפונטים במסכים, כוונו את עוצמת השמע, שנו את בהירות המסך כך שתכאיב פחות לעיניהם מחד, ומנגד - כך שלא יצטרכו להתאמץ יתר על המידה.

ג. אם הוריכם אינם שולטים באנגלית, הגדירו את שפת הממשקים בתוכנות לשפת האם שהם דוברים.

ד. צרו קיצורי דרך עם תמונת אנשי קשר נבחרים על מסך הבית בטלפון, כדי שיוכלו להתקשר אליהם בקלות (אגב, אם הם סובלים מאלצהיימר, תמונת פנים היא פתרון טוב, במקום לזכור שמות).
כשמדובר באפליקציות ששמן אינו אינטואיטיבי, צרו תיקייה ששמה מעיד על תוכנה ושימו בה את האפליקציה (לדוג', תיקיית "טקסי" ובה האפליקציה "מוני טוק - המוניות המפנקות של מוני").
באותו אופן, צרו קיצורי דרך על מסך המחשב כדי להקל עליהם להגיע למסמכים חשובים ולתיקיות, ותנו להם שמות אינטואיטיבים.

5. התקינו על המחשב כלי שליטה מרחוק
רובנו לא חיים בשכנות לקרובי משפחתנו, דלת מול דלת. כשהם מתקשרים נסערים וזקוקים לעזרה, לא תמיד יש באפשרותנו לנסוע לעזור, נסיעה שהיא לפעמים ארוכה מאוד. כלי שליטה מרחוק על המחשב של ההורים יאפשר לכם לפתור את רוב הבעיות שלהם בלי להגיע אליהם פיזית - ובלי להסתמך על התיאורים המבולבלים והלא יעילים שהם מספקים ("שומעת?..."). לחלופין, הפעילו "שיתוף מסכים" בסקייפ - לא חובה להפעיל את המיקרופון - כדי לראות מה הם עושים ומה הבעיה.

6. נקו את העקבות שהם הותירו אחריהם
התקינו על המחשב של ההורים אנטי-וירוס, והגדירו בו, לצד בדיקה קבועה, גם מחיקה תקופתית של היסטוריית הגלישה שלהם. הדבר קריטי במיוחד אם יש במשפחה אחיינים קטנים או נכדים שמשתמשים במחשב ושעשויים לפתוח אותו באתר האחרון שאליו נכנסו בני הגיל השלישי ושכולל תוכן למבוגרים בלבד.

7. התקינו במחשב ובטאבלט של הוריכם מנהל סיסמאות.
מוטב לפשט עבורם את התהליך: לכן, בכל מקום שבו הם יוכלו להתחבר אוטומטית - לכו על זה. לא, זה לא מחליף את דף הנייר עם הסיסמאות המודפסות - זה בנוסף.

8. סייעניות אישיות ואפליקציות שליטה קולית
עבור מי שמקלידים באיטיות או שידיהם רועדות, סייעניות אישיות דוגמת אלקסה וסירי הן הצלה של ממש. כמוהן גם כל אפליקציה שמאפשרת שליטה קולית בטאבלט ובטלפון - החל מהחיפוש הקולי של גוגל, עבור באפליקציות ספיץ'-טו-טקסט וכלה באמזון אקו.

9. קנו להם שעון חכם
בעיני רובנו זה מוצר מיותר ומסורבל, שמתאים רק לטקיז כבדים שרוצים להתממשק עם הכל, אבל דווקא משום כך למבוגרים זה יכול להיות כלי שימושי. חשבו על האפשרויות: לשעון יש GPS ונתוני מיקום (חשוב במיוחד עבור חולי אלצהיימר שעשויים ללכת לאיבוד), הוא מודד דופק ומדדי גוף נוספים, יכול לעקוב אחר תקופות ועוד. אה כן, וגם הקטע הזה שהוא מראה את השעה.

10. התקינו להם אפליקציות שימושיות
גט טקסי, שליטה על המזגן דרך הטלפון, הזמנה מקוונת של משלוח מהסופר, אפליקציות שמזכירות לקחת תרופות, טרו-קולר ושאר אפליקציות שמאפשרות לחסום מספרים מסוימים (למשל, טלמרקטינג וספאם. אתם לא רוצים שהם ייפלו קורבן להונאה), גוגל מאפס ואפליקציות לניווט בעיר, משחקים כמו ברידג' או שבץ נא, אפליקציות יוגה והתעמלות, אפליקציית תשלומים אינטואיטיבית וקלה, ועוד. למתקדמים: אפליקציה של הבנק ואפליקציית קופ"ח אונליין.

11. התאימו את סביבת העבודה
לפעמים למבוגרים ולקשישים אין מוטיבציה ללמוד את הקסם החדש הזה בגלל סיבה אחת פשוטה: לא נוח להם. הישיבה מול מחשב, שהפכה לנו לטבע שני, היא לא כזו עבורם; האותיות הזעירות של הטלפון גורמות להם למצמץ בחוסר אונים. הפכו את סביבת העבודה הפיזית לנעימה יותר: כרית שתרפד את משענת ואת מושב הכיסא, מגביה לרגליים, הגביהו את מסך המחשב כך שיהיה בגובה עיניהם ולא ייאלץ אותם להתכופף.

באותה הזדמנות, קנו להם טאבלט במקום מחשב או טלפון: טאבלט קל משקל הרבה יותר מאשר לפטופ; ניתן להגדיל בו את הפונטים, כך שהרבה יותר נוח לקרוא בו ספרים; האייקונים שלו גדולים ובולטים יותר; ניתן לשלוט בו באמצעות פקודות קוליות; ניתן לערוך בו שיחות וידאו בנוחות.

12. הסבירו להם כמה מכללי העולם החדש
הרבה מהתוכן חינמי וכמוהו אפליקציות - לנו זה נשמע טבעי, אבל להורים שלנו זה פחות מובן מאליו; למדו אותם שמכשירים הם ניידים: לא צריך לכבות את הטלפון בסוף כל יום, ומנגד - לא צריך להשאיר את הטלפון והלפטופ מחוברים לשקע כל הזמן - אפשר לטעון אותם פעם ביום-יומיים; אל תלחצו "כן" כשצצות מולכם פרסומות. אל. לא. פשוט לא. זה תמיד נגמר רע; אל תעבירו הודעות שרשרת או מצגות מלאות תמונות יפות - מותר ליהנות מהן בעצמכם, אנחנו נסתדר בלי; מותר לכם לעשות לנו לייקים בפייסבוק אבל בבקשה בבקשה אל תגיבו לחברים שלנו ואם אפשר, אל תכתבו לנו מול כולם "לבתי האהובה! מזמן לא נפגשנו, מקווים שלא שכחת אותנו. תרימי טלפון".

13. הצמידו RFID לחפצים שנוטים להיעלם
יש היום שלל אפליקציות שנועדו למצוא חפצים אבודים. היעזרו בהן: משקפיים, ארנק, מפתחות - הצמידו לכל אחד מהם שבב שיאפשר להוריכם למצוא אותם. זה נשמע כמו דבר פעוט מאוד ועבורם זו יכולה להיות הצלה של ממש.

14. נשמו עמוק, שחררו
זכרו: הם לא מתכוונים להזיק (רוב הזמן), לפעמים הם רק רוצים מכם יחס.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם