גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקדים בעליון: תלונה נגד עו"ד לוועדת האתיקה אינה לשון הרע

עורך דין שהוגשה נגדו תלונה לוועדת האתיקה ובה אמירות פוגעניות, הגיש קובלנה פלילית נגד המתלונן בגין לשון הרע ● ביהמ"ש העליון דחה את ערעורו וקבע: חוק לשון הרע דורש שהפרסום הפוגעני יהיה בפני "שני בני אדם או יותר", והוועדה נחשבת לאדם אחד

סכסוך רומנטי שבו היה מעורב עורך דין ושגלש להליכים משפטיים, הוביל בסופו של דבר לקביעה תקדימית של בית המשפט העליון לגבי מעמדה של ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. זאת, בכל הנוגע לשאלה: האם מכתב תלונה נגד עורך דין שנשלח לוועדת האתיקה של הלשכה מהווה פרסום המקים עילה להגשת קובלנה פלילית נגד אדם בגין ביצוע עבירה של לשון הרע לפי סעיף 6 לחוק איסור לשון הרע? 

בפסק הדין נקבע לראשונה על-ידי בית המשפט העליון כי פנייה לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין אינה יכולה להביא להפעלתו של סעיף 6 לחוק איסור לשון רע. זאת, מאחר שהסעיף, המסדיר את העבירה הפלילית של לשון הרע, דורש כי הפרסום הפוגע יימסר לשני בני-אדם או יותר, חוץ מהנפגע. העליון קבע כי למרות שוועדת האתיקה מורכבת מ-10 חברים, הרי שפנייה אליה בלבד לא תוכל להיחשב פרסום לשון הרע, מאחר שלצורכי סעיף 6 הוועדה נחשבת אדם אחד.

נראה כי תוצאת פסק הדין היא הרחבה נוספת בהגנה הניתנת לאדם שהתלונן בתום-לב לרשות מוסמכת (ועדת האתיקה של הלשכה במקרה זה). זאת - להבדיל ממקרה בו המתלונן פרסם את דבר התלונה במקום נוסף, זולת הרשות המוסמכת.

"אדם לא יציב ומסוכן מאוד"

הרקע להחלטה התקדימית לא מבייש עלילת סרט הוליוודי. במקרה הנדון הגיש עורך דין (שמו נאסר לפרסום) קובלנה פלילית נגד המאהב של רעייתו (להלן: א') לבית משפט השלום, בטענה כי א'  פרסם נגדו פרסום המהווה לשון הרע בתלונה לוועדת האתיקה של הלשכה. לפי הנטען בקובלנה, במסגרת התלונה לוועדת האתיקה טען המאהב כי עורך הדין "שידל" אדם אחר להגיש נגדו תביעת לשון הרע במסגרת הליך משפטי שהתנהל בין המאהב לבין אותו אדם, שאותו ייצג עורך הדין.

תלונתו של א' לוועדת האתיקה של הלשכה עסקה במסכת ייסורים והתעללויות שלכאורה מעביר עורך הדין את אשתו ואת א'. זאת, לדברי א', כפועל יוצא מכך שהאישה עזבה את הבית שבו התגוררה עם עורך הדין ועברה להתגורר עם א'. אותה "מסכת ייסורים" כללה, לטענת א', הפעלת בלש פרטי  על-ידי עורך הדין וציתות לשיחותיה של רעייתו. לפי א', עורך הדין גם השחית מספר פעמים את רכבו של א' ואף הודה בכך בפני אשתו.

על-מנת להבהיר לוועדת האתיקה את חומרת המצב, א' ציין בתלונתו כי עורך הדין "הוא אדם לא יציב, מכור לטיפה המרה ומסוכן מאוד". נוכח כל האמור בתלונה, ביקש א' מהלשכה "לעצור את מסכת ההתעללות הזו", תוך שהוא מבקש מוועדת האתיקה שלא לנקוט "ענישה שתפגע ביכולתו של עורך הדין לפרנס", שכן פגיעה כזו עלולה "להביא לתוצאות קיצוניות".

ועדת האתיקה פנתה לעורך הדין לצורך קבלת תגובתו, וזה החליט להגיש נגד א' קובלנה פלילית לפי סעיף 6 לחוק איסור לשון הרע. זאת, בטענה כי העובדות המופיעות בתלונה לוועדה ושעליהן הצהיר א', הן כוזבות ועולות כדי לשון הרע. לטענת עורך הדין, תלונתו של א' נשלחה בכוונת מכוון לוועדת האתיקה של הלשכה ומתוך מטרה לפגוע בו.

פוגעני, אבל לא לשון הרע

הקובלנה הפלילית נותבה לבית משפט השלום בתל-אביב, והשופטת תרצה שחם-קינן הורתה על זיכויו של א' מעבירת לשון הרע שיוחסה לו בקובלנה בגין תלונתו ללשכה וכן מעבירות לשון הרע נוספות. בית משפט השלום בחן אם בנסיבות המקרה מתקיימות כל יסודות העבירה הקבועים בסעיף 6 לחוק איסור לשון הרע, הקובע כי "המפרסם לשון הרע, בכוונה לפגוע, לשני בני אדם או יותר זולת הנפגע, דינו - מאסר שנה אחת".

בית המשפט קבע כי הגשת תלונה ללשכה אמנם מהווה "פרסום" כהגדרתו בחוק, וכי הדברים אותם כתב א' בתצהירו "מהווים, לפחות בחלקם, לשון הרע, בהיותם פוגעניים". אולם בית המשפט סבר כי נסיבות שליחת התלונה ללשכה אינן מלמדות על כך שזו הוגשה ב"כוונה לפגוע" בעורך הדין, ומכל מקום בית המשפט הבהיר כי ל-א' עומדת ההגנה הקבועה בסעיף 15(8) לחוק, למי שמתלונן שפנה בתום-לב לרשות מוסמכת לצורך בדיקת תלונה. נקבע כי ל-א' הייתה "כוונה לפגוע", משום שהוא האמין שהלשכה היא הגוף המתאים לחקור את החשדות נגד עורך הדין ולקרוא אותו לסדר.

במסגרת פסק הדין נדרשה שופטת השלום לסוגיה פרשנית הנוגעת לשאלה כיצד יש לראות פנייה לוועדת האתיקה - האם ככזו המהווה פרסום ל"אדם אחד", ולפיכך היא אינה מהווה פרסום אסור לפי סעיף 6 לחוק - או כזו שיש לראות בה כאילו נאמרה ל"שני בני אדם או יותר", כדרישת סעיף 6 לחוק?

לאחר שדנה בסוגיה, קבעה שופטת השלום כי למרות שוועדת האתיקה של הלשכה מורכבת ככלל ממספר חברים, ניתן לראות בה כ"אדם אחד". זאת, לאור פקודת הפרשנות המגדירה "אדם", ככולל גם "חבר בני אדם"; בית משפט השלום ציין כי כללי הדין הפלילי מורים להעדיף את הפירוש המקל בין שני פירושים סבירים, ובשים לב לפגיעה של חוק איסור לשון הרע בזכות היסוד לחופש הביטוי - הרי שוועדת האתיקה תיחשב לצורך סעיף 6 כאדם אחד.

לסיכום קבע בית משפט השלום כי התלונה לועדת האתיקה, הגם שכוללת פרסום ולשון הרע, לא נעשתה "בכוונה לפגוע" וכן לא נעשתה "לשני בני אדם או יותר", ומשכך, לא נעברה עבירת לשון הרע לפי סעיף 6 לחוק לשון הרע, כפי שניסה לטעון עורך הדין.

ערעור שהגיש עורך הדין לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נדחה. שופטי המחוזי דבורה ברלינר, בני שגיא ושי יניב קבעו כי "בין אם משום שלא הוכחה כוונה לפגוע, ובין אם משום שעומדת ל-א' ההגנה מכוח סעיף 15(8)" - יש לדחות את הערעור.

הפירוש המקל מבין השניים

עורך הדין לא אמר נואש וביקש את רשות בית המשפט העליון לערער על החלטת המחוזי. השופט אורי שהם (אשר פרש בינתיים מהעליון), שדן בבקשה, נדרש למספר טענות של עורך הדין, ובהן הטענה כי כי בית משפט השלום שגה במהלך הפרשני שביצע ושבמסגרתו ראה בוועדת האתיקה של הלשכה הכוללת עשרות חברים, כאדם אחד.

השופט שהם דחה את בקשת רשות הערעור של עורך הדין. ראשית, מכיוון שזו לא עמדה באמות-המידה שנקבעו בפסיקה לצורך מתן רשות ערעור ב"גלגול שלישי"; ושנית גם לגופם של דברים - השופט שוהם קבע כי "מקובלת עליי קביעתו של בית משפט השלום, שלפיה יש לראות בוועדת האתיקה של הלשכה כ'אדם אחד', מאחר שהפירוש האמור מקל עם א', אשר הואשם בעבירת לשון הרע; ומטעמים של איזון הפגיעה של חוק איסור לשון הרע בחופש הביטוי".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם