גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון מצמצם את תקופת ההתיישנות על עבירות מין בקטינים

לפי החוק, תקופת ההתיישנות להגשת תביעה אזרחית נגד מי שביצע עבירות מין בקטין היא 7 שנים מאז שהקטין הגיע לגיל 28 • כעת העליון מבהיר: נגד נתבעים במעגל השני - דוגמת מעסיקו של עבריין המין - ניתן להגיש תביעה רק עד 7 שנים מהגעת הקטין לגיל 18

השופט יצחק עמית / צילום: אוריה תדמור
השופט יצחק עמית / צילום: אוריה תדמור

בשנת 1998 עבדה א' (השם שמור במערכת), שהייתה אז נערה בת 15, כמתנדבת במד"א. יחד איתה עבד ב', ששימש נהג אמבולנס במד"א, ובסוף כל יום הסיע את המתנדבות והמתנדבים לבתיהם. ערב אחד, לאחר שנותרה א' אחרונה עם ב' באמבולנס, עצר ב' בתחנת מד"א בטירת הכרמל, לדבריו על-מנת למסור את מחשבו לתיקון. התחנה הייתה ריקה מאדם, ובשלב מסוים - טוענת א' - ניצל ב' את ההזדמנות, כיבה את האורות, נעל את דלתות התחנה ואנס אותה. לאחר מכן הסיע אותה בחזרה לביתה.

בחלוף מספר שבועות פנתה א' למנהל תחנת מד"א דאז, אך המנהל, במקום לדווח על מעלליו של ב', הורה לא' לחתום על הצהרה שלפיה תלונתה שקרית. בחלוף השנים, ובעקבות כתבה ששודרה בטלוויזיה שחשפה תופעה של הטרדות ותקיפות מיניות במד"א, החליטה גם א' לחשוף ולהציף את שאירע לה, והגישה תלונה במשטרה נגד ב' ונגד מנהל התחנה. בהמשך, בספטמבר 2016, 18 שנה לאחר אירוע האונס, הגישה א' גם תביעה כספית נגד מד"א, ב' ומנהל התחנה.

השבוע, בחלוף 20 שנים מאז האונס הנטען, הגיע פרק אחד בפרשה הזאת לסיומו בבית המשפט העליון, שהשיב לשאלה אם חלה התיישנות על תביעתה של א' נגד מד"א ונגד מנהל התחנה. התשובה לשאלה זו הייתה חיובית, למרבה כאבה וצערה של א', וזאת לאחר שנקבע כי הארכת תקופת ההתיישנות על תקיפה מינית שבוצעה בקטינים, למשך 10 שנים מאז הגיעם לגיל 28, לא חלה כלפי "פוגעים המשניים" (מד"א), אלא רק כלפי "הפוגע הישיר" (ב').

במקרה של עבירות מין נגד בגיר, תקופת ההתיישנות להגשת תביעה אזרחית נגד הפוגע היא 7 שנים מאז קרות האירוע. אולם, באשר לקטינים, החוק בישראל מאריך את תקופת ההתיישנות להגשת תביעות נגד "פוגע" בעבירות תקיפה מינית או התעללות, החוק קובע כי תחילת "מרוץ ההתיישנות" (ספירת הזמן לאחור) תחל רק מרגע שהקטין מגיע לגיל 28.

בהחלטה שנתן השבוע, הבהיר העליון כי הארכה זו חלה רק במקרה של הפוגע הישיר ולא על נתבעים במעגל השני (כמו מד"א - בגין טיפולה הלקוי בתלונה לכאורה). "אין להחיל את הסדר הארכת תקופת ההתיישנות על צדדים אשר אינם נמנים עם המעגל הפנימי של הפגיעה המינית", וכי "הארכת תקופת ההתיישנות גם על נתבעים מהמעגל השני, היא עניין למחוקק לענות בו".

מירוץ-ההתיישנות-בעבירות-מין

מי נחשב ל"פוגע ישיר"?

המקרה הגיע אל פתחו של בית המשפט העליון, לאחר שב' הכחיש נמרצות בכתב הגנתו את המעשים המיוחסים לו, ובמקביל ארגון מד"א הגיש בקשה לסילוק התביעה על הסף מחמת התיישנות. זאת, בנימוק שמהאונס הנטען ועד להגשת התביעה חלפו 18 שנה (ב-2001 מלאו לא' 18 שנים, והתביעה הוגשה ב-2016).

הדיון עסק בשאלה מי הוא "הפוגע" לפי סעיף 18א לחוק ההתיישנות, לצורך דחיית תחילת מרוץ ההתיישנות של תביעות בגין תקיפה מינית או התעללות שבוצעו בקטין. מד"א טען, כי לסעיף 18א' לחוק ההתיישנות, המאריך את תקופת ההתיישנות בעבירות מין שבוצעו בקטינים, אין תחולה לגביו, מאחר שהסעיף חל על הפוגע הישיר בלבד.

ביוני אשתקד דחה בית משפט השלום את בקשת מד"א לסילוק על הסף, לאחר שקבע כי בשלב מקדמי זה אין באפשרות בית המשפט להכריע בשאלת ההתיישנות, מאחר שייתכן כי יהיה מקום לראות במד"א כ"פוגע ישיר" ב-א' לאחר שיוכחו כל עובדות המקרה.

ארגון מד"א ערער על החלטה זו למחוזי, שקיבל את בקשתו, וקבע כי בשים לב להלכה שנקבעה בבית המשפט העליון ("הלכת פלונית"), בקשת הסילוק על הסף מפאת התיישנות אינה מצריכה בירור עובדתי, אלא עוסקת בסוגיה משפטית שניתן להכריע בה כבר בשלב זה. משכך, החזיר המחוזי את הבקשה לבית משפט השלום למתן החלטה.

הדיון חזר אל בית משפט השלום, אך גם הפעם התוצאה לא הייתה חיובית עבור מד"א. בהחלטתו מדצמבר אשתקד קבע השלום כי "הלכת פלונית" עוסקת בתביעה נגד רשויות שלא מנעו עבירה, בעוד שהתביעה של א' היא נגד תאגיד סטטוטורי בכובעו כמעסיק במשפט הפרטי.

בית המשפט הפנה לדברים שכתבה השופטת דפנה ברק-ארז במסגרת "הלכת פלונית" וקבע כי מעסיק שהתנהגותו "רעה מאוד" עשוי להיחשב כ"פוגע", גם אם המעשה הפיזי של הפגיעה נעשה על-ידי עובד שלו. בשורה התחתונה, חזר בית משפט השלום על החלטתו הראשונה, וקבע כי דין בקשת מד"א לדחות את התביעה על הסף להידחות.

ושוב חזר מד"א והגיש בקשה לרשות ערעור למחוזי, שדחה גם הוא את טענותיו. "לא ניתן לשלול, על הסף, את האפשרות שהבירור העובדתי יוביל למסקנה שמד"א ייחשב כ-'פוגע', במובן הוראת סעיף 18א(א) לחוק". נקבע כי "הלכת פלונית" אינה שוללת את המסקנה, שלפיה ניתן לראות במי ששיתף פעולה "בידיעה ובמתכוון" עם המבצע הישיר של העבירה, כ'פוגע' לצורך סעיף 18א לחוק.

התיישנות כלפי המעסיק

מד"א - שיוצג על-ידי עו"ד משה יעקב, שותף במחלקת הליטיגציה במשרד הרצוג-פוקס-נאמן - לא אמר נואש, והביא את הסוגיה עד לפתחו של העליון - אך הפעם טענותיו התקבלו. העליון ציין כי המקרה מעלה שאלה משפטית ועקרונית, ולכן יש לדון בו ולהבהיר את המצב החוקי בנוגע להתיישנות עבירות מין שבוצעו נגד קטינים.

במקרה של א' היה ברור כי תקופת ההתיישנות הרגילה של 7 שנים מעת שמלאו ל-א' 18 שנה חלפה זה מכבר, ותביעתה לכאורה התיישנה כ-8 שנים לפני הגשתה. מכאן עלתה השאלה אם חל החריג הקבוע בסעיף 18א(א)(1) לחוק ההתיישנות, שדוחה את תחילת מרוץ ההתיישנות ב-10 שנים - עד למועד שבו מלאו לקטין 28 שנים?

השופט יצחק עמית, בהסכמת השופטות יעל וילנר ודפנה ברק-ארז, ציין כי החריג שנקבע בסעיף 18א לחוק ההתיישנות בא לעולם מתוך הבנה והכרה של המחוקק את המאטריה המיוחדת של עבירות מין, מאחר שלנפגעי עבירות מין נדרש לעתים זמן על-מנת להבין ולעבד את סוד הפגיעה שחוו ולחשוף את הסוד בפני אחרים. "בהשעיית מרוץ ההתיישנות, המחוקק ביקש לבטא גם את ההוקעה והסלידה החברתית מתופעת עבירות המין בקטינים, בתוך המשפחה ומחוצה לה", נקבע.

אולם הרציונל הזה לא סייע לא', מאחר שבשאלה הספציפית באשר להיקף מעגל הנתבעים שאליהם מתייחסת הוראת סעיף 18א לחוק ההתיישנות, בחר בית המשפט בפרשנות המצמצמת. העליון קבע כי גם לפי "הלכת פלונית" אין מקום להבחין בין מעסיק שהוא המדינה לבין מעסיק אחר. "הארכת תקופת ההתיישנות גם כלפי תאגידים וחברות ואנשים פרטיים, עלולה לחשוף את ציבור המעסיקים לתביעות רבות מן העבר, מקום בו הללו לא היו ערוכים מראש מן הבחינה הראייתית. כפי שלא ניתן לראות כ'פוגע' את רשויות הרווחה שהתרשלו בהעברת קטין אל משפחת אומנה בלתי כשירה, כך - לצורך תחולתו של סעיף 18א - אין לראות כ'פוגע' מעביד פרטי, או תאגיד אשר מנהליו התרשלו לספק סביבת עבודה בטוחה ונטולת הטרדות מיניות", נקבע בפסק הדין.

קרבה למעגל הפנימי של הפגיעה

עוד דחו שופטי העליון את טענתה של א', כי ניתן לראות את מד"א כ"פוגע ישיר" לצורך סעיף 18א לחוק ההתיישנות, לאור הטענות הקשות שהטיחה במד"א, שלפיהן ארגון מד"א לא יצר סביבה בטוחה מהטרדות ומתקיפות מיניות ולא טיפל בתלונתה, הארגון מטייח ומשתיק תלונות, קיימת תרבות אונס במד"א וכן הטענה כי מד"א נמנע מלדווח על הפשע שנגרם לא' ואף כפה עליה שלא להתלונן על הנעשה לה.

השופט עמית קבע כי גם בהינתן ההאשמות החמורות שמטיחה א' במד"א בכתב התביעה, לא מדובר בסיטואציה של שיתוף-פעולה "בידיעה ובמתכוון", מצד מד"א שתוביל לכך שמד"א ייחשב כ"פוגע ישיר". "הכוונה היא למי ששיתף פעולה, ביודעין, במתכוון, בזמן המעשה ובקרבה למעגל הפנימי של הפגיעה, אדם שתרם במעשהו או במחדלו לפגיעה המינית - לדוגמה: בעל זיקה לנפגע העבירה או בעל סמכות כלפי הפוגע, שנכח במקום אירוע התקיפה המינית בזמן התרחשותו ולא הושיט יד לנפגע העבירה. במקרים אלה קיים אשם מוסרי גבוה בשל הקרבה למעגל הפנימי של הפגיעה: קרבה במקום ובזמן למקום הפגיעה, לצד יכולתו למנוע את התרחשות האירוע".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות