גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בור של חובות: מי יממן את גירעונות העתק של ארה"ב?

ב-1 באוקטובר ישבור הנשיא טראמפ שיא חדש, כאשר הגירעון בתקציב החדש של ממשלו יחצה את רף טריליון הדולר, והחוב הפדרלי, בסך כ-21.3 טריליון דולר, יעמוד על כ-105% מהתמ"ג ● הגירעון המתמשך הזה הוא מקור המימון של השחיתות בוושינגטון ושל הפרויקטים למקורבים שאין בהם שום ערך ממשי לתושבי אמריקה, ומי שישלם עליו הוא דור העתיד, כאילו לא יהיו לו חיים משל לעצמו לממן

חיילים אמריקאים באפגניסטן / צילום: רויטרס, Lucas Jackson
חיילים אמריקאים באפגניסטן / צילום: רויטרס, Lucas Jackson

אנחנו חיים בזמנים מדהימים. כל מה שצריכים צעירים שזה עתה השתחררו מהצבא לעשות כדי להתפרנס הוא ללכת לבנק אחד או לכמה, לאסוף 200 אלף שקל ב"הלוואה מיידית לכל מטרה, הלוואה ללא ערבים", בריבית של כ-5% לשנה, להשקיע את הכספים במניות אמזון, פייסבוק, גוגל ואפל, ולבלות את יתרת השנה על חוף הים, מביטים בכסף צומח. החיים מעולם לא היו פשוטים יותר. איפה "בזיעת אפיך תאכל לחם"? ואיפה כל החיים הקשים של ההורים שטרחו ועמלו בוקר וערב כדי להביא אוכל הביתה?

הצעירים לא צריכים ליטול עצה ממני, ממילא איננו עוסקים כאן בייעוץ השקעות. הם יכולים להיתלות באילן גבוה, המפקד העליון, מנהיג העולם החופשי. לפני כשבועיים נשבר שיא חדש בתיאטרון האבסורד שבו אנחנו חיים. נשיא ארה"ב הכריז באחד מציוציו קבל עם ועולם כי "שוק המניות ימשיך ויעלה באופן דרמטי" עכשיו כשהוא מביא את "אמנות העיסקה (Art of the Deal , שם ספרו של טראמפ) למו"מ על הסחר הבינלאומי".

לטורים הקודמים של חנן שטיינהרט: 

מלחמת הסחר בין סין לארה"ב: טראמפ מציג "אבו עלי" מסוכן 

כל מי שכספי הפנסיה שלו מושקעים בשוק האמריקאי צריך לדאוג 

הנשיא שהוא גם יועץ השקעות

המפקד העליון, נשיא ארה"ב ומנהיג העולם החופשי הוא מעתה גם יועץ השקעות, ועליית מחיריהן של המניות בשוק היא חלק מהמנדט שלו. ברוח הימים יש אולי לצפות לתיקון בנוסח השבועה שהנשיא משמיע בחגיגיות עם כניסתו לתפקיד. במקום "הנני נשבע ... לשמר, לשמור ולהגן על החוקה של ארצות הברית של אמריקה", יאמר מעתה משהו כמו: "הנני נשבע... לשמר, לשמור ולהגן על החוקה של ארצות הברית של אמריקה, ועל שוק המניות בוול סטריט, ולהפוך את אמריקה שוב לגדולה, בכוח הזרוע, אם אויבינו הרבים לא ישתכנעו מאמנות העיסקה".

בינתיים, בין ציוץ הממליץ להשקיע בשוק המניות לציוץ המאיים על סין כי אמריקה לא תסכים יותר לקבל את עבודת הפרך של מאות אלפי הסינים העובדים 60 שעות בשבוע בשכר של כ-2 דולרים לשעה, בהרכבת מכשירי האייפון שהאמריקאים כה אוהבים, עסוק הנשיא במשימה הגדולה הבאה, התקציב לשנת התקציב הבאה המתחילה ב-1 באוקטובר. התקציב הזה ישבור גם הוא שיא חדש. לראשונה בהיסטוריה של אמריקה, בשנה שאינה שנת משבר כלכלי או צבאי אלא להיפך, שנה שבה על פי דוברת הבית הלבן "הכלכלה צומחת ופורחת כמו שלא הייתה קודם" ושלפי הנשיא השגנו בה "מהפך כלכלי בקנה מידה היסטורי", יעבור הגירעון בתקציב הממשלה הפדרלית את 1 טריליון הדולר, והחוב, בסך כ-21.3 טריליון דולר, יעמוד על כ-105% מהתמ"ג. וזה תחת שלטון המפלגה הרפובליקאית, ששניים מהדגלים המרכזיים שלה בעבר היו ממשלה קטנה ותקציב מאוזן.

הנה כי כן הנשיא טראמפ לא רק עושה את אמריקה שוב גדולה, הוא גם מחסל סופית את נשמתה של המפלגה הרפובליקאית ואת כל מה שהיא ייצגה. זה אולי מסביר מדוע פול ראיין, יו"ר בית הנבחרים הצעיר, כוכב עולה וכריזמטי המבין היטב בכלכלה ובכספים, העדיף לפרוש מן הפוליטיקה ולא להעמיד את עצמו לבחירה בנובמבר הקרוב בבחירות לקונגרס.

המממנים האלמונים של החובות העצומים

איכשהו בימים מופלאים אלו וושינגטון מאמינה כי את ההוצאות שיש לה היום ואשר היא אינה מוצאת דרך לשלם עבורן, יוכלו בשנים הבאות אי אילו אלמונים, באיזו דרך מסתורית, לכסות. אף שכולם יודעים כי העשורים הבאים יהיו רק קשים ומסובכים יותר בגלל הזדקנות דור הבייבי בומרס ובגלל התחייבויות העתק לביטוח לאומי, לתוכנית הביטוח הרפואי מדיקייר ולפנסיות של עובדי השירות הציבורי.

אבל ירידתה של אמריקה מהפסים היא משהו חדש יחסית. ב-200 שנותיה הראשונות היה תקציב הממשלה הפדרלית מאוזן פחות או יותר, למעט בתקופות חירום קצרות, כמו בעת מלחמת האזרחים. החובות שבכל זאת נצברו, כמו בזמן מלחמת האזרחים, שולמו בשנים שלאחר מכן.

החוב הממשלתי

ערב מלחמת העולם הראשונה עמד החוב על כ-3% מהתמ"ג. החוב קפץ דרמטית בעקבות הוצאות המלחמה, אך הוא שולם בחלקו בשנים שלאחריה. הגירעונות העצומים בעקבות המשבר הכלכלי של שנות השלושים, השפל הגדול, ומלחמת העולם השנייה שבאה אחריה הקפיצו את החוב לממדים היסטוריים. עם תום המלחמה עמד החוב של הממשלה על כ-109% מהתמ"ג לעומת 16% ב-1930, אך לאחר המלחמה חזרו התקציבים השוטפים פחות או יותר לאיזון, והחוב הצטמק ביחס לתמ"ג כתוצאה מגידול המשק, וב-1974 החוב ירד ל-30% מהתמ"ג. אך משנת 1982 החלה הממשלה הפדרלית לקיים תקציבים גירעוניים קבועים וגדלים, עם הפסקה קצרה בין 1998 ל-2000. לאחר משבר 2008 נפתחו כל שערי הגיהנום, ולראשונה בהיסטוריה היה התקציב בגירעון שמעל טריליון דולר. בשנת 2009 עמד הגירעון השנתי בתקציב על 1.4 טריליון דולר, וב-2010 ו-2011 הוא עמד על סך של 1.3 טריליון.

עם רפורמת המסים של טראמפ, שביסודה קיצוץ במס שימומן על ידי הדורות הבאים (חוב), יחזור הגירעון בתקציב ויעבור את 1 טריליון הדולר לשנה לכל העתיד הנראה לעין. עד 2027 צפוי הגירעון לעבור את קו 2 טריליון הדולר לשנה.

והרי התחזית

לפי הערכות משרד התקציבים של הקונגרס, בעשר השנים הבאות יגדל החוב של הממשלה הפדרלית ב-14 טריליון דולר ויעבור את ה-35 טריליון. זו כמובן הנחה אופטימית. היא למשל מחשבת את הגירעון לשנת 2019 בפחות מטריליון כאשר אפילו הבית הלבן צופה שהוא יהיה גבוה מטריליון. משרד התקציבים גם לא מכניס לשיקוליו הוצאות מיוחדות בגין משברים כלכליים או בינלאומיים, או בגין ירידה משמעותית בהכנסות הממשלה ממסים, דברים שבוודאות יקרו במהלך עשר השנים הבאות.

הרעיון של קיצוצי מס שאין בצידם קיצוץ בהוצאות לא רק שאינו מוסרי, שכן הוא מעמיס על ילדי העתיד את עלות חיי הוריהם, כאילו להם לא יהיו חיים משל עצמם לממן, אלא הוא גם איוולת מוחלטת וביותר ממובן אחד.

האומנם לגירעונות אין חשיבות?

תקציב המדינה הוא הביטוי המעשי של שפיות קולקטיבית. הוא זה ששומר את הכוחות הממשלתיים - פוליטיקאים, הפקידות והמקורבים - בתוך מסגרת כלשהי. בלעדיה היו אלה היו מיישמים לאינסוף הוצאות ותוכניות, תמיד "לטובת הציבור" כמובן או למען ה"מלחמה בטרור". אך אם, כלשון סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני "לגירעונות אין חשיבות" ("deficits don’t matter"), מוסרים כל הבלמים.

הגירעון המתמשך הזה הוא מקור המימון של השחיתות והרקב בוושינגטון, ושל הפרויקטים למקורבים שאין בהם שום ערך ממשי או מתמשך לתושבי אמריקה. "לגירעונות אין חשיבות" היא האימרה שעמדה בבסיס מימון המלחמה המיותרת וההרסנית בעיראק וזו הבלתי נגמרת באפגניסטן. הגירעון האינסופי מאפשר גם את קיומו של מנגנון ממשלתי מפלצתי המפריע לפעילות הכלכלית-יצרנית. הגירעון הוא גם המנוע שמאחורי מבוך מאות אלפי הדפים של רגולציה מסובכת. הגירעון התמידי והגדל הוא הצלחתם של כ-13,000 לוביסטים שהתיישבו בבירת האימפריה והמבקשים להשיג נתח, הקלה, הגנה או פטור לשולחיהם. ל"גירעונות אין חשיבות" כמו שלקלוריות אין חשיבות, אולי לארוחה אחת, אולי ליום אחד, אבל בטח לא כדרך חיים.

בניגוד למיתוסים, פחות משליש מהחוב של ממשלת ארה"ב מוחזק על ידי ממשלות זרות. הגדולה בין בעלי החוב הזרים היא סין, המחזיקה כ-1.2 טריליון דולר מהחוב, מה שמקנה לה סוג של כלי נשק במלחמת הסחר שהנשיא החל. רוב החוב שייך באופן ישיר או בעקיפין לציבור האמריקאי. כך למשל הממשלה הפדרלית חייבת כ-3 טריליון דולר לחשבון הנאמנות של הביטוח הלאומי, שממנו הביטוח הלאומי אמור לשלם את התחייבויותיו לחוסכים הפורשים עתה לפנסיה בקצב של 10,000 איש ביום, והתלויים נואשות בכסף זה. לכ-50% מהזוגות, ול-71% מהבודדים היא תהווה 50% או יותר מהכנסתם בפרישה. הקרן, אגב, אמורה גם היא להתרוקן לגמרי בגין עודף התחייבויות על הכנסות עד 2034. טריליונים נוספים הם חסכונות פנסיוניים ושאר מכשירי השקעה.

אך לא רק היקף החוב אלא גם תקופתו חשובים, כלומר מתי עומדים החובות לפירעון או למיחזור. ממשלת ארה"ב מנפיקה איגרות חוב לתקופות שונות, משבועות ועד 30 שנה. הואיל והריבית שהממשלה משלמת על איגרות החוב לטווח קצר נמוכה בהרבה מזו שעל איגרות לטווח ארוך, סך המועד לפירעון (Maturity) הממוצע של איגרות החוב עומד על כ-69 חודש. משמעות הדבר היא כי במהלך חמש וחצי השנים הבאות הממשלה הפדרלית תצטרך למחזר את כל החוב המוחזק בידי צדדים שלישיים, כ-15.5 טריליון דולר. זאת בנוסף לכ-7 טריליון דולר חוב חדש שיידרש לכיסוי גירעונותיה השוטפים. מה המחיר שהשוק ידרוש מממשלת ארה"ב עבור 22 טריליון דולר של אשראי, איש אינו יודע. אך אם הוא יהיה רק אחוז אחד או שניים גבוה יותר משיעורי הריבית הבנויים לתוך הערכות התקציב, זה בלבד עלול להגדיל את הגירעונות בעוד מאות מיליארדים.

אין עץ הגדל עד השמיים, ואף כי לעולם לא נדע מתי בדיוק ומה יגרום לעץ ליפול, גם הנאיבים והבורים הגדולים ביותר יכולים להבין כי בנקודת זמן מסוימת השיטה הזו נועדה לקריסה מהדהדת. להתנהל כאילו הידיעה הזו אינה קיימת ולגלגל את החבית כולה על כתפי הדור הבא הם החוצפה והרשעות הגדולות ביותר שהדור העשיר בתולדות אמריקה, הבייבי בומרס, מותיר אחריו. זאת אלא אם מישהו באמת מאמין באחד מציוציו האחרונים של הנשיא כי "בזכות המכסים (של מלחמת הסחר) נוכל להתחיל להחזיר חלקים גדולים של החוב בסך 21 טריליון דולר... ובאותו זמן להפחית את המיסוי על אזרחינו". 

■ הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה, מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח