גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

לאומי פרטנרס תממש השקעתה במימון ישיר בתשואה של 300%

מכירת המניות תיעשה באמצעות עסקת החלפת מניות עם ביטוח ישיר הציבורית לאחר שנראה שהתוכנית להנפקת מימון ישיר הוקפאה בינתיים

ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים
ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים

לאומי פרטנרס יוצאת מההשקעה בחברת המימון החוץ בנקאית המצליחה מימון ישיר בתשואה של כ-300% תוך 5 שנים. הערב (ה') הודיע לאומי, כי זרוע ההשקעות שלו חתמה על הסכם עם קבוצת ביטוח ישיר, שבשליטת משפחת שניידמן, ולפיה היא תמכור את מניותיה (20%) במימון ישיר בעסקת החלפת מניות, ותקבל תמורת 7.2% ממניות ביטוח השוות כיום 140 מיליון שקל.

העסקה משקפת לביטוח ישיר שווי של 1.9 מיליארד שקל, נמוך בכ-2.5% משווי השוק שלה, ומשקפת למימון ישיר שווי של 750 מיליון שקל, גבוה כאמור בכ-300% מהשווי הממוצע בו לאומי פרטנרס ביצעה את השקעתה בחברה שעמד על 186 מיליון שקל בלבד. לאומי פרטנרס צפויה לרשום עם השלמת העסקה הנוכחית רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

השלמת העסקה תלויה בבדיקת נאותות, ואולם, מכיוון שבין הצדדים קשרים ארוכי-שנים, שבמהלכם ליוותה לאומי פרטנרס את קבוצת צור שמיר-ביטוח ישיר במספר רב של מהלכים עסקיים, צפוי שהשלמת העסקה תתרחש כמתוכנן. אם וכאשר זה יקרה, צפויה לאומי פרטנרס לרשום רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

במסגרת ההסכם, הסכימו הצדדים על מנגנון התאמה של 30 חודשים, שלפיו תהיה זכאית לאומי פרטנרס להקצאה נוספת של מניות ביטוח ישיר, ככל שיתבצעו עסקאות מימוש שליטה במימון ישיר בשווי גבוה יותר, אם באמצעות עסקאות מהותיות ואם באמצעות הנפקה. בכל מקרה, שווי מימון ישיר לצורך ההקצאה הנוספת לא יעלה על 1 מיליארד שקל.

מבנה החזקות קבוצת צור שמיר

בצל קיפול הפירמידה

מימון ישיר נחשבת לאחת מחברות האשראי החוץ-בנקאי הבולטות בשנים האחרונות, והיא נהנית מקצב גידול מרשים בפעילותה. בלאומי פרטנרס קיוו לממש את ההחזקה לאחר הנפקת החברה, אך על פי ההערכות לא צפויה הנפקה של מימון ישיר כל עוד לא יושלם שלב הקיפול בפירמידה של קבוצת צור שמיר, כפי שנדרש לפי חוק הריכוזיות (עד סוף 2019). מכיוון שכך, וכחלופה, בוצעה עסקת המניות, ולאומי פרטנרס קיבלה מניות סחירות (של ביטוח ישיר) שאותן תוכל לאומי פרטנרס לממש בשוק לאחר תקופת חסימה.

העסקה הנוכחית של זרוע ההשקעות של בנק לאומי תשמר לה החזקה במימון ישיר, דרך החברה האם שלה, אשר מחזיקה בעוד שתי חברות מצליחות - חברת הביטוח הישיר איי.די.איי ביטוח (המוכרת כ"ביטוח ישיר") וחברת הנדל"ן המניב אדגר.

 לאחרונה ניסתה לאומי פרטנרס להוביל עסקה אחרת בקבוצה, לרכישת מניות ביטוח ישיר יחד עם קבוצת הפניקס ומורי ארקין, במטרה לאפשר למשפחת שנידמן למחוק את ביטוח ישיר מהבורסה, ובכך לעמוד בהוראות חוק הריכוזיות. העסקה לא יצאה בסופו של דבר לפועל, ואתגר זה נותר בעינו.

העסקה המתוכננת למחיקת מניות ביטוח ישיר מהבורסה הייתה ניסיון שלישי שלא צלח של משפחת שנידמן (בסיוע לאומי פרטנרס) למחוק את אחת מחברות הקבוצה מהמסחר בבורסה.

מבחינת משפחת שנידמן ישנה אפשרות לבצע החלפת מניות בין צור לביטוח ישיר, ועדיין ישנה אופציה של מחיקת הציבור באחת הקומות (בצור או בביטוח ישיר) באמצעות הצעת רכש "רגילה".

מנכ"ל לאומי פרטנרס, ירון בלוך, מסר עם היוודע העסקה, כי "מדובר בעסקה רווחית מאוד עבורנו, בחברה מרשימה במיוחד. אנו גאים בשיתוף הפעולה הזה, ומתכוונים להמשיכו עוד שנים רבות, בין היתר באמצעות השקעתנו הנוכחית בחברת האחזקות של הקבוצה, ביטוח ישיר השקעות פיננסיות".

גאות בהיקף האשראי הצרכני

הגאות בהיקפי האשראי הצרכני לציבור, בדגש על מימון לרכישת כלי רכב, באה לידי ביטוי בהכנסות וברווחים שעליהם מדווחת חברת מימון ישיר, בניהולו של ערן וולף. הרווח הנקי של חברת המימון הצרכני זינק ברבעון הראשון של 2018 כמעט פי שלושה, והסתכם בכ-38 מיליון שקל. הכנסותיה של פעילות האשראי הצרכני של מימון ישיר הסתכמו ברבעון הראשון ב-148.2 מיליון שקל - גידול חד של כ-70% ביחס להכנסות ברבעון המקביל אשתקד.

פעילות מימון ישיר היא בעיקר מתן אשראי לרכישת רכב (בעיקר מיד שנייה), מתן אשראי להלוואות לכל מטרה ומתן הלוואות למטרות ייעודיות בבתי עסק שונים. החברה נהנתה ברבעון החולף גם מרווח נאה, כתוצאה מעסקה עם חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, שהרחיבה את שיתוף הפעולה בין הצדדים.

לאומי פרטנרס השקיעה לראשונה כ-30 מיליון שקל במימון ישיר במארס 2013, תמורת 20% ממניותיה לפי שווי אחרי הכסף של 150 מיליון שקל. כשנתיים לאחר מכן השקיע בית ההשקעות אלטשולר שחם 60 מיליון שקל (באמצעות כספי העמיתים בגמל ובפנסיה) בכ-20% ממניות מימון ישיר לפי שווי של 312 מיליון שקל אחרי הכסף. באותה עת החליטה לאומי פרטנרס לשמור על חלקה בחברה והשקיעה 12 מיליון שקל לפי אותו השווי. לאומי פרטנרס גם קיבלה דיבידנד של 10 מיליון שקל מידי מימון ישיר לאורך השנים. 

עוד כתבות

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

באיזה בנק תקבלו פיקדון שנותן 6% בשנה – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנקי ההשקעות הגדולים החלו להעלות את התחזיות שלהם למדד S&P 500 - אם הציפיות יתממשו, המדד יסיים את השנה עם תשואה דו־ספרתית בפעם הרביעית ברציפות ● מנהל ההשקעות שמסמן את מניות האנרגיה המתחדשת והשבבים בתור הזדמנויות ● ביטוח לאומי מפרסם את המספרים מאחורי תוכנית "חיסכון לכל ילד" ● וגם: כמה באמת עולה השקעה בקרנות הגידור בנאמנות?

סקוט בסנט, ג'יי. די. ואנס ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Umit Bektas

בלי מטוסים או טילים: כך יכול טראמפ להדק את טבעת החנק סביב איראן

מכס של 25% על מדינות שמנהלות עסקים עם איראן, השבתת חלפני כספים באמירויות והגברת האכיפה על צי הצללים שמוביל נפט איראני ● בארה"ב מקווים שהגברת לחץ כלכלי על איראן תדחוף לסיום המלחמה ● מומחים מסבירים אילו כלים כלכליים עוד נותרו לה

הווירוס החדש שיצר כלי בינה מלאכותית / צילום: Samuel H. King et. al

מאחורי פריצת הדרך שהסעירה השבוע את עולם המדע

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד תכננו ויצרו מאפס וירוסים שתוקפים חיידקים עמידים, והוכיחו שכלי בינה מלאכותית כבר מסוגלים לכתוב קוד גנטי שעובד ● פריצת הדרך שהסעירה את עולם המדע השבוע מציגה הבטחה רפואית עצומה, אבל היא מגיעה גם עם חשש למרוץ חימוש ביולוגי

ג’ארד קושנר, נציגו של טראמפ, בפגישה במצרים, היום / צילום: Reuters

באופן חריג: שליחו של טראמפ נפגש עם בכירי חמאס במצרים

ג'ארד קושנר נפגש עם בכירי חמאס ולחץ עליהם להתחיל ביישום התוכנית לפירוקם מנשק ● שורת מדינות בהצהרה משותפת נגד ישראל: "נושאת באחריות על שיבוש מאמצי השלום בעזה" ● צה"ל הנחה את תושבי הצפון להיערך ללילה עם "הדי פיצוצים עזים" - לקראת פעילות נרחבת הכוללת תקיפות אוויריות וירי ארטילרי כבד ● בלבנון דיווחו על גל תקיפות באזור הרכס האסטרטגי עלי טאהר, שבו נצורים כמה עשרות מחבלי חיזבאללה ● מוקדם יותר נפצעו שלושה לוחמי קומנדו מרחפן נפץ של חיזבאללה באותו רכס, צה"ל חיסל בתגובה מפקד גדוד רדואן שהתבצר עם משפחתו ● עדכונים שוטפים

הנפקת נובולוג, 2017 / צילום: גיא אסיאג

חברה בת 60 נקלעה לסחרור: נכדו של המייסד יצא למאבק שליטה, ניצח והדיח את הדירקטוריון

מאבק השליטה הקצר בחברת שירותי הרפואה נובולוג הפנה זרקור למניה החבוטה שאיבדה 76% משווייה בשיא, וליזם המצליח שהביא אותה לבורסה ומעדיף לפעול מתחת לרדאר ● מה השתבש בסיפור ההצלחה של נובולוג, והאם לאחר ההשתלטות המחודשת של משפחת פוזיס והחלפת הדירקטוריון, ניתן להעלות שוב על פסי ההצלחה?

פרופ' יעקב חן. מנהל מרכז רפואי מאיר מקבוצת מאיר / צילום: רמי זרנגר

"היו חסרות לנו ארבע מיטות. אמרתי: אלך לאיקאה": המנכ"ל שהפך בית חולים בינוני לגדול

פרופ' יעקב חן בא משושלת של רופאים, אבל בהתחלה לא התקבל ללימודי רפואה ● הוא הצטרף לעתודה צבאית, למד רפואת שיניים ורק כעבור זמן הגיע למסלול המיוחל ● בהמשך שירת בגבעתי, השתתף בטיפול בפצועים תחת אש והגיע אפילו לצבא האמריקאי ● היום הוא עומד בראש בית החולים שהפך למעסיק הגדול באזור ומספר: "מכתב הדחייה מאז אצלי במשרד ורק מתדלק אותי"

המדד בת"א שהתנתק מהעולם, ומה יעשו מחר המניות הדואליות?

המאבק סביב מצר הורמוז נמשך וסיומו לא נראה באופק ● המניות הביטחוניות בת"א צנחו, בעולם נרשמה מגמה הפוכה ● עונת הדוחות בארה"ב בדרך להיות החזקה מזה חמש שנים, גל של חברות ממגוון סקטורים ידווחו השבוע בת"א ● פרוטוקול הפד יחשוף עד כמה הבנק המרכזי מפולג לגבי גובה הריבית ● וגם: האנליסט האופטימי ביותר בוול סטריט העלה את תחזיתו ל-S&P 500 ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

בירה / צילום: Shutterstock

השיטות האלו לא יעזרו להימנע מהנגאובר

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: משקאות חריפים יצרו שלל מיתוסים בצל השלכותיהם השליליות. חלקם מופרכים לחלוטין

דמות הראפר הוירטואלית של חברת הביטוח ''הכשרה'' / צילום: בלאנקו

חברת הביטוח שמציגה: פרזנטור חדש מבוסס בינה מלאכותית

הקמפיין החדש של חברת הביטוח "הכשרה" מבוסס על דמות ראפר שנוצרה כולה ב-AI ● "קמרי קמעונאות" משיקה את רשת "חממה שושלת פיצוחים" ● וגם: המיתוג החדש של פנגו ● אירועים ומינויים

ג'ואי שוובל - מבעלי זארה / צילום: עינת לברון

זכיין זארה ישראל הפסיד לרשות המסים. כמה מס ישלם על כספים שמשך?

ג'ואי שוובל, זכיין זארה בישראל, יחויב במס בגין דיבידנד בשנים 2015-2017, זאת לאחר שבית המשפט קבע כי הכספים לא היו הלוואות אלא משיכות בעל שליטה ● השופטת: "אם המערער אינו מפריד בין החברות ובין האינטרסים שלהן ושלו, אין סיבה שהמשיב ינהג כך"

הנתון יוצא הדופן שיכול לבשר על מערכת בחירות חריגה

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: אין חדש? אולי זה בדיוק החידוש

קניון מלחה בירושלים / צילום: יח''צ

ראש בראש מול עזריאלי: מליסרון מקדמת הקמת קניון ענק בירושלים

לגלובס נודע כי ענקית הקניונים רכשה קרקע בייעוד למגורים ולמלונאות, והיא פועלת להסב אותה להקמת קניון של 35 אלף מ"ר ● בחברה זיהו מחסור בקניון אזורי משמעותי בירושלים, שיהווה תחרות לקניון מלחה של עזריאלי, שכולל כ־44 אלף מ"ר

מלי וליאל יהלומי / צילום: שגרירות ישראל בווינה

מאחורי תוכנית ההימלטות של מלי וליאל: ההכנות שבוצעו לקראת והשיחה המסתורית לקונסוליה

שבוע לאחר שנותק עמן הקשר בווינה, מלי וליאל יהלומי אותרו בדרום אמריקה בתום מבצע מודיעיני חובק-עולם שנוהל מסביב לשעון • האם והבת תכננו את ההימלטות במשך חודש, טשטשו עקבות ומחקו איכונים - כך עולה מחקירת משטרת ישראל ● מה עמד מאחורי תוכנית הבריחה של מלי וליאל יהלומי שאותרו בארגנטינה?

מלי וליאל יהלומי / צילום: שגרירות ישראל בווינה

האם המדינה יכולה לדרוש תשלום ממי שנעלם? השאלות העולות מפרשת יהלומי

מלי וליאל יהלומי, אם ובתה, אותרו בארגנטינה לאחר שבוע של חיפושים בינלאומיים, כשהן בריאות ושלמות וללא חשד לפלילים ● הפרשה, שלוותה בצו איסור פרסום ובחרושת שמועות, מעלה שאלות על סמכות המשטרה, שיתוף הפעולה עם רשויות זרות והעלות שנושאת המדינה

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

נתוני הצמיחה הפתיעו לטובה, אבל מזמן לא היינו תלויים כך בחברה אחת

המשק הישראלי התאושש ברבעון השני עם צמיחה בקצב שנתי של 15.4%, שהכתה את התחזיות ● למרות ההיבטים החיוביים וההתאוששות, הלמ"ס מציגה לראשונה פער מדאיג שמאחורי המספרים ● כך נראית הצמיחה כשמנכים ממנה את פעילות אנבידיה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקריית מוצקין שפוצלה לשתי יחידות דיור?

דירה להשקעה בקריית מוצקין נמכרה ב־1.15 מיליון שקל לאחר ארבעה חודשים על המדף עם מחיר התחלתי של 1.35 מיליון שקל ● הדירה מפוצלת לשתי יחידות המושכרות יחד ב־4,500 שקל בחודש, ובעלי הדירות חתמו עם יזם על קידום תוכנית פינוי־בינוי ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

יינות דומיין דה לה רומנה–קונטי / צילום: ap, Kin Cheung

הסומלייה ובקבוק הבורגון בשווי 36 אלף דולר שנעלם

יינות דומיין דה לה רומנה קונטי הם הנחשקים ביותר בעולם ● לכן הם גם מטרה מועדפת עבור פושעים

ארז דהבני, יו''ר בלדי, ועובדי המפעל (ארכיון) / צילום: דן פרץ

מכה לבלדי: משרד החקלאות חוזר בו - ואוסר יבוא עוף מברזיל

משרד החקלאות ביטל את אישור המפעל של בלדי בברזיל, ובשלב זה לא יאושר יבוא עופות מברזיל לישראל ● המהלך פוגע בתוכנית של בלדי, שהשקיעה 21 מיליון שקל במפעל וציפתה להגדיל משמעותית את הכנסותיה מהיבוא ● ההחלטה התקבלה על רקע התנגדות יצרני העופות בישראל

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

השוכרים מתפשרים על איכות הדירות, ומעמד הביניים נוטש את השוק

ניתוח של מדדי הדירות ברבעון השני של 2026 מעלה כי מעמד הביניים מעדיף בימים אלה שלא לרכוש דירה, וכי שוכרים פונים לשכור דירות זולות יותר ואיכותיות פחות ● המחיר הממוצע לדירה שנרכשה ברבעון הגיע ל-2.435 מיליון שקל - שיא של כל הזמנים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר יעל הדס / צילום: עוז שכטר

"אל תבנו על הירושה": הד"ר מהרווארד שמנפצת כל מה שידעתם על הפנסיה

שיחה עם ד"ר יעל הדס, ראשת התוכניות הבינלאומיות לכלכלה ברייכמן ● על הרגע שבו הבינה שלמרות המקצוע היא לא מבינה את תלוש השכר, ועל האמת מאחורי האמונות השגויות על פרישה - שגילתה כשלמדה את התחום ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? פרק שני בסדרה