גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי פרטנרס תממש השקעתה במימון ישיר בתשואה של 300%

מכירת המניות תיעשה באמצעות עסקת החלפת מניות עם ביטוח ישיר הציבורית לאחר שנראה שהתוכנית להנפקת מימון ישיר הוקפאה בינתיים

ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים
ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים

לאומי פרטנרס יוצאת מההשקעה בחברת המימון החוץ בנקאית המצליחה מימון ישיר בתשואה של כ-300% תוך 5 שנים. הערב (ה') הודיע לאומי, כי זרוע ההשקעות שלו חתמה על הסכם עם קבוצת ביטוח ישיר, שבשליטת משפחת שניידמן, ולפיה היא תמכור את מניותיה (20%) במימון ישיר בעסקת החלפת מניות, ותקבל תמורת 7.2% ממניות ביטוח השוות כיום 140 מיליון שקל.

העסקה משקפת לביטוח ישיר שווי של 1.9 מיליארד שקל, נמוך בכ-2.5% משווי השוק שלה, ומשקפת למימון ישיר שווי של 750 מיליון שקל, גבוה כאמור בכ-300% מהשווי הממוצע בו לאומי פרטנרס ביצעה את השקעתה בחברה שעמד על 186 מיליון שקל בלבד. לאומי פרטנרס צפויה לרשום עם השלמת העסקה הנוכחית רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

השלמת העסקה תלויה בבדיקת נאותות, ואולם, מכיוון שבין הצדדים קשרים ארוכי-שנים, שבמהלכם ליוותה לאומי פרטנרס את קבוצת צור שמיר-ביטוח ישיר במספר רב של מהלכים עסקיים, צפוי שהשלמת העסקה תתרחש כמתוכנן. אם וכאשר זה יקרה, צפויה לאומי פרטנרס לרשום רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

במסגרת ההסכם, הסכימו הצדדים על מנגנון התאמה של 30 חודשים, שלפיו תהיה זכאית לאומי פרטנרס להקצאה נוספת של מניות ביטוח ישיר, ככל שיתבצעו עסקאות מימוש שליטה במימון ישיר בשווי גבוה יותר, אם באמצעות עסקאות מהותיות ואם באמצעות הנפקה. בכל מקרה, שווי מימון ישיר לצורך ההקצאה הנוספת לא יעלה על 1 מיליארד שקל.

מבנה החזקות קבוצת צור שמיר

בצל קיפול הפירמידה

מימון ישיר נחשבת לאחת מחברות האשראי החוץ-בנקאי הבולטות בשנים האחרונות, והיא נהנית מקצב גידול מרשים בפעילותה. בלאומי פרטנרס קיוו לממש את ההחזקה לאחר הנפקת החברה, אך על פי ההערכות לא צפויה הנפקה של מימון ישיר כל עוד לא יושלם שלב הקיפול בפירמידה של קבוצת צור שמיר, כפי שנדרש לפי חוק הריכוזיות (עד סוף 2019). מכיוון שכך, וכחלופה, בוצעה עסקת המניות, ולאומי פרטנרס קיבלה מניות סחירות (של ביטוח ישיר) שאותן תוכל לאומי פרטנרס לממש בשוק לאחר תקופת חסימה.

העסקה הנוכחית של זרוע ההשקעות של בנק לאומי תשמר לה החזקה במימון ישיר, דרך החברה האם שלה, אשר מחזיקה בעוד שתי חברות מצליחות - חברת הביטוח הישיר איי.די.איי ביטוח (המוכרת כ"ביטוח ישיר") וחברת הנדל"ן המניב אדגר.

 לאחרונה ניסתה לאומי פרטנרס להוביל עסקה אחרת בקבוצה, לרכישת מניות ביטוח ישיר יחד עם קבוצת הפניקס ומורי ארקין, במטרה לאפשר למשפחת שנידמן למחוק את ביטוח ישיר מהבורסה, ובכך לעמוד בהוראות חוק הריכוזיות. העסקה לא יצאה בסופו של דבר לפועל, ואתגר זה נותר בעינו.

העסקה המתוכננת למחיקת מניות ביטוח ישיר מהבורסה הייתה ניסיון שלישי שלא צלח של משפחת שנידמן (בסיוע לאומי פרטנרס) למחוק את אחת מחברות הקבוצה מהמסחר בבורסה.

מבחינת משפחת שנידמן ישנה אפשרות לבצע החלפת מניות בין צור לביטוח ישיר, ועדיין ישנה אופציה של מחיקת הציבור באחת הקומות (בצור או בביטוח ישיר) באמצעות הצעת רכש "רגילה".

מנכ"ל לאומי פרטנרס, ירון בלוך, מסר עם היוודע העסקה, כי "מדובר בעסקה רווחית מאוד עבורנו, בחברה מרשימה במיוחד. אנו גאים בשיתוף הפעולה הזה, ומתכוונים להמשיכו עוד שנים רבות, בין היתר באמצעות השקעתנו הנוכחית בחברת האחזקות של הקבוצה, ביטוח ישיר השקעות פיננסיות".

גאות בהיקף האשראי הצרכני

הגאות בהיקפי האשראי הצרכני לציבור, בדגש על מימון לרכישת כלי רכב, באה לידי ביטוי בהכנסות וברווחים שעליהם מדווחת חברת מימון ישיר, בניהולו של ערן וולף. הרווח הנקי של חברת המימון הצרכני זינק ברבעון הראשון של 2018 כמעט פי שלושה, והסתכם בכ-38 מיליון שקל. הכנסותיה של פעילות האשראי הצרכני של מימון ישיר הסתכמו ברבעון הראשון ב-148.2 מיליון שקל - גידול חד של כ-70% ביחס להכנסות ברבעון המקביל אשתקד.

פעילות מימון ישיר היא בעיקר מתן אשראי לרכישת רכב (בעיקר מיד שנייה), מתן אשראי להלוואות לכל מטרה ומתן הלוואות למטרות ייעודיות בבתי עסק שונים. החברה נהנתה ברבעון החולף גם מרווח נאה, כתוצאה מעסקה עם חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, שהרחיבה את שיתוף הפעולה בין הצדדים.

לאומי פרטנרס השקיעה לראשונה כ-30 מיליון שקל במימון ישיר במארס 2013, תמורת 20% ממניותיה לפי שווי אחרי הכסף של 150 מיליון שקל. כשנתיים לאחר מכן השקיע בית ההשקעות אלטשולר שחם 60 מיליון שקל (באמצעות כספי העמיתים בגמל ובפנסיה) בכ-20% ממניות מימון ישיר לפי שווי של 312 מיליון שקל אחרי הכסף. באותה עת החליטה לאומי פרטנרס לשמור על חלקה בחברה והשקיעה 12 מיליון שקל לפי אותו השווי. לאומי פרטנרס גם קיבלה דיבידנד של 10 מיליון שקל מידי מימון ישיר לאורך השנים. 

עוד כתבות

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

הטרנד החדש של עולם הדייטינג / איור: נוצר ב־AI באמצעות ננו בננה

הטרנד החדש של עולם הדייטינג: רווקים נותנים להורים לנהל את האפליקציות

אחרי אינסוף החלקות, התאמות מאכזבות ועייפות מהאלגוריתם, הרווקים המותשים בארה"ב החליטו לתת לבני המשפחה פיקוד על פרופיל ההכרויות שלהם ברשת ● הם מביאים שיפוט חיצוני והומור - ולעיתים גם מטילים וטו ("הוא מורה מחליף? אין לו כסף") ● כך הפך חיפוש האהבה לחוויה משפחתית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם הירידות החדות ימשיכו גם במסחר מחר, ומה יעשו הדואליות?

מימושים חדים וחשש מהסלמה ביטחונית צפויים להמשיך להעיב מחר על הבורסה בתל אביב, רגע לפני המעבר לשבוע המסחר החדש ● מניות הארביטראז' ייתנו פוש ירוק מתון בפתיחת המסחר, אך ככל שהירידות יימשכו הן עלולות להשליך על ביצועי 2025 ועל ההנפקות שעל הפרק ● וול סטריט מאותתת על עייפות, הזהב והכסף חוזרים למרכז הבמה והביטקוין מאכזב ● וגם: למה הנפט יורד?

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

הטרנד החדש בתיירות: ריטריטים במדינות עם תוחלת חיים ארוכה - שמעכבים הזדקנות

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב-2026 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כל מה שצריך לדעת על השינויים שישפיעו על הכסף שלנו לקראת 2026 ● מה ההבדלים בין פוליסות חיסכון וגמל להשקעה ואיפה מרוויחים יותר ● זו השנה החזקה בשוק ההנפקות מאז 2021 בבורסה בת"א - ואלו ההנפקות הגדולות ● וגם: למה כדאי לכם להשקיע בזהב?

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים