גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

לאומי פרטנרס תממש השקעתה במימון ישיר בתשואה של 300%

מכירת המניות תיעשה באמצעות עסקת החלפת מניות עם ביטוח ישיר הציבורית לאחר שנראה שהתוכנית להנפקת מימון ישיר הוקפאה בינתיים

ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים
ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים

לאומי פרטנרס יוצאת מההשקעה בחברת המימון החוץ בנקאית המצליחה מימון ישיר בתשואה של כ-300% תוך 5 שנים. הערב (ה') הודיע לאומי, כי זרוע ההשקעות שלו חתמה על הסכם עם קבוצת ביטוח ישיר, שבשליטת משפחת שניידמן, ולפיה היא תמכור את מניותיה (20%) במימון ישיר בעסקת החלפת מניות, ותקבל תמורת 7.2% ממניות ביטוח השוות כיום 140 מיליון שקל.

העסקה משקפת לביטוח ישיר שווי של 1.9 מיליארד שקל, נמוך בכ-2.5% משווי השוק שלה, ומשקפת למימון ישיר שווי של 750 מיליון שקל, גבוה כאמור בכ-300% מהשווי הממוצע בו לאומי פרטנרס ביצעה את השקעתה בחברה שעמד על 186 מיליון שקל בלבד. לאומי פרטנרס צפויה לרשום עם השלמת העסקה הנוכחית רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

השלמת העסקה תלויה בבדיקת נאותות, ואולם, מכיוון שבין הצדדים קשרים ארוכי-שנים, שבמהלכם ליוותה לאומי פרטנרס את קבוצת צור שמיר-ביטוח ישיר במספר רב של מהלכים עסקיים, צפוי שהשלמת העסקה תתרחש כמתוכנן. אם וכאשר זה יקרה, צפויה לאומי פרטנרס לרשום רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

במסגרת ההסכם, הסכימו הצדדים על מנגנון התאמה של 30 חודשים, שלפיו תהיה זכאית לאומי פרטנרס להקצאה נוספת של מניות ביטוח ישיר, ככל שיתבצעו עסקאות מימוש שליטה במימון ישיר בשווי גבוה יותר, אם באמצעות עסקאות מהותיות ואם באמצעות הנפקה. בכל מקרה, שווי מימון ישיר לצורך ההקצאה הנוספת לא יעלה על 1 מיליארד שקל.

מבנה החזקות קבוצת צור שמיר

בצל קיפול הפירמידה

מימון ישיר נחשבת לאחת מחברות האשראי החוץ-בנקאי הבולטות בשנים האחרונות, והיא נהנית מקצב גידול מרשים בפעילותה. בלאומי פרטנרס קיוו לממש את ההחזקה לאחר הנפקת החברה, אך על פי ההערכות לא צפויה הנפקה של מימון ישיר כל עוד לא יושלם שלב הקיפול בפירמידה של קבוצת צור שמיר, כפי שנדרש לפי חוק הריכוזיות (עד סוף 2019). מכיוון שכך, וכחלופה, בוצעה עסקת המניות, ולאומי פרטנרס קיבלה מניות סחירות (של ביטוח ישיר) שאותן תוכל לאומי פרטנרס לממש בשוק לאחר תקופת חסימה.

העסקה הנוכחית של זרוע ההשקעות של בנק לאומי תשמר לה החזקה במימון ישיר, דרך החברה האם שלה, אשר מחזיקה בעוד שתי חברות מצליחות - חברת הביטוח הישיר איי.די.איי ביטוח (המוכרת כ"ביטוח ישיר") וחברת הנדל"ן המניב אדגר.

 לאחרונה ניסתה לאומי פרטנרס להוביל עסקה אחרת בקבוצה, לרכישת מניות ביטוח ישיר יחד עם קבוצת הפניקס ומורי ארקין, במטרה לאפשר למשפחת שנידמן למחוק את ביטוח ישיר מהבורסה, ובכך לעמוד בהוראות חוק הריכוזיות. העסקה לא יצאה בסופו של דבר לפועל, ואתגר זה נותר בעינו.

העסקה המתוכננת למחיקת מניות ביטוח ישיר מהבורסה הייתה ניסיון שלישי שלא צלח של משפחת שנידמן (בסיוע לאומי פרטנרס) למחוק את אחת מחברות הקבוצה מהמסחר בבורסה.

מבחינת משפחת שנידמן ישנה אפשרות לבצע החלפת מניות בין צור לביטוח ישיר, ועדיין ישנה אופציה של מחיקת הציבור באחת הקומות (בצור או בביטוח ישיר) באמצעות הצעת רכש "רגילה".

מנכ"ל לאומי פרטנרס, ירון בלוך, מסר עם היוודע העסקה, כי "מדובר בעסקה רווחית מאוד עבורנו, בחברה מרשימה במיוחד. אנו גאים בשיתוף הפעולה הזה, ומתכוונים להמשיכו עוד שנים רבות, בין היתר באמצעות השקעתנו הנוכחית בחברת האחזקות של הקבוצה, ביטוח ישיר השקעות פיננסיות".

גאות בהיקף האשראי הצרכני

הגאות בהיקפי האשראי הצרכני לציבור, בדגש על מימון לרכישת כלי רכב, באה לידי ביטוי בהכנסות וברווחים שעליהם מדווחת חברת מימון ישיר, בניהולו של ערן וולף. הרווח הנקי של חברת המימון הצרכני זינק ברבעון הראשון של 2018 כמעט פי שלושה, והסתכם בכ-38 מיליון שקל. הכנסותיה של פעילות האשראי הצרכני של מימון ישיר הסתכמו ברבעון הראשון ב-148.2 מיליון שקל - גידול חד של כ-70% ביחס להכנסות ברבעון המקביל אשתקד.

פעילות מימון ישיר היא בעיקר מתן אשראי לרכישת רכב (בעיקר מיד שנייה), מתן אשראי להלוואות לכל מטרה ומתן הלוואות למטרות ייעודיות בבתי עסק שונים. החברה נהנתה ברבעון החולף גם מרווח נאה, כתוצאה מעסקה עם חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, שהרחיבה את שיתוף הפעולה בין הצדדים.

לאומי פרטנרס השקיעה לראשונה כ-30 מיליון שקל במימון ישיר במארס 2013, תמורת 20% ממניותיה לפי שווי אחרי הכסף של 150 מיליון שקל. כשנתיים לאחר מכן השקיע בית ההשקעות אלטשולר שחם 60 מיליון שקל (באמצעות כספי העמיתים בגמל ובפנסיה) בכ-20% ממניות מימון ישיר לפי שווי של 312 מיליון שקל אחרי הכסף. באותה עת החליטה לאומי פרטנרס לשמור על חלקה בחברה והשקיעה 12 מיליון שקל לפי אותו השווי. לאומי פרטנרס גם קיבלה דיבידנד של 10 מיליון שקל מידי מימון ישיר לאורך השנים. 

עוד כתבות

צביקה שווימר, מנכ''ל אלקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

צביקה שווימר: "הרבה מהמתחרים רוצים לסכל לנו את הנפקת קרפור בבורסה"

קמעונאית המזון קרפור ספגה ביקורת בעקבות מהלך "הסל של המדינה" בחודשים האחרונים ● כעת, בשיחה עם גלובס, אומר צביקה שווימר כי "בשבועות הקרובים נחליט אם להמשיך" ● במקביל נערכת הרשת להנפקה ולכניסת המנכ"לית החדשה בחודש הבא

אראל מרגלית, מייסד קרן JVP ומרגלית סטארטאפ סיטי / צילום: שחר עזרן

המנכ"ל לשעבר תובע מיליונים מאראל מרגלית והחברה: "הפרו את הסכם הפרישה"

מארק גזית, שכיהן כמנכ"ל תטא ריי במשך עשור, דורש כ־4.5 מיליון שקל בטענה שהחברה וחברת הבת האמריקאית לא קיימו התחייבויות שנקבעו בהסכם פרישתו ● בתביעה נטען גם כי מרגלית, יו"ר החברה הוביל באופן אישי מהלכים שנועדו לסכל את מימוש ההסכמות ● גורם בסביבת החברה: "גזית פוטר משיקולים מקצועיים. פועל בשיטת מצליח לקבל תשלום נוסף על עבודה שלא עשה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה במגמה מעורבת; מדד הבנקים טיפס בניגוד ליתר השוק

מדד ת"א 35 ננעל בעלייה מזערית, ת"א 90 השיל מערכו כ-1% ● המסחר התנהל על רקע ההסלמה במזרח התיכון, הבורסות בניו יורק ובאירופה נחלשו ● מחירי הנפט טיפסו במעל 4% ● נאייקס דיווחה על אירוע סייבר בחשבון ענן של אחת מחברות הבת; מסרה כי האירוע נבלם ● אאורה איבדה גובה לאחר שדיווחה על נתוני מכירות דירות ● המניה נופלת, החלום באוויר: בתי ההשקעות מהמרים על אפסייד גדול בספייס אקס

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלחץ על מניות ה-AI חלחל לת"א: הבורסה ננעלה באדום, והמדד היחיד שזינק

ת"א 35 צנח ב-1.9%, ות"א 90 השיל 2.1% בעקבות הטלטלה העולמית בסקטור השבבים והקלינטק ● מדד הבנקים הפגין חוסן וטיפס ב-1.7% ● הפיחות בשקל החריף, והדולר טס ב-1.5% לרמת שיא ● מניית איי.אי.אס מזנקת על רקע החלטת הממשלה לקדם את פרויקט איירפארק ● מנורה נופלת לאחר שהמשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי החברה בפרשת השחיתות בהסתדרות

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים קורץ לצעירים: משיק פלטפורמה לילדים מגיל 8

הורים יוכלו לפתוח לילדיהם דרך האפליקציה של הבנק חשבון ג'וניור ולהזמין עבורם כרטיס נטען עם מגבלה של 2,500 שקל ● במסגרת המהלך, הורים יוכלו גם לפתוח לילדיהם פיקדון בריבית קבועה שנתית של 4%, אך עם כמה הגבלות משמעותיות

חברת הכנסת מירב כהן. פרסום ברשת איקס, 03.07.26 / צילום: יח''צ

המנדטים זולגים מהליכוד לבנט?

ח"כ מירב כהן, חברת מפלגתו של נפתלי בנט, טענה כי כשבנט מתחזק, הליכוד נחלש ● המגמה בסקרים מראה שזה לא בדיוק המצב ● המשרוקית של גלובס

מבצע הנפט החשאי של ארה''ב בהורמוז / צילום: Reuters, Mohammed Aty

ארה"ב תקפה באיראן וסגרה לה את הברז. האם המלחמה מתחדשת?

בתגובה לירי איראני על מכליות נפט, ארה"ב תקפה הלילה עשרות מטרות באיראן והודיעה על החזרת הסנקציות על מכירת נפט ● איך תושפע איראן, מה זה אומר על מצבה של ישראל, והאם המלחמה תחזור? ● גלובס עושה סדר

סקוט ראסל / צילום: NiCE

"אני לא אפסיד": מנכ"ל נייס מדבר לראשונה על צניחת המניה, מהפכת ה־AI והעתיד של ענקית התוכנה

סקוט ראסל, מנכ"ל נייס, קיבל את החברה בתקופה מאתגרת במיוחד, שבה נדרש להמציא אותה מחדש בעולם ה־AI, בזמן שהמניה צוללת ב־70% ● בראיון ראשון הוא מספר על הטמעת הבינה המלאכותית: "אנחנו מקדימים את התוכניות בחצי שנה", ובטוח שלחברה יש יתרון תחרותי" ● ויש לו גם מסר למשקיעים: "התאוששות המניה תגיע"

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

בעקבות התקיפות בהורמוז: ארה"ב מחזירה את הסנקציות על איראן, הנפט מזנק

גורם אמריקאי הזהיר כי פעולותיה של איראן במצר הורמוז הן "בלתי מתקבלות על הדעת" וכי הן ייענו בצעדי תגובה ● הנפט מזנק ב-4% ● "צעד לא רציונלי מצד ארה"ב", אמר ברט אריקסון, שותף ב־Obsidian Risk Advisors, חברת ייעוץ סיכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שלומי יוסף, CANDO, Shutterstock

שתי חברות קטנות ומפסידות הנפיקו בתל אביב. מה לגבי היתר?

ירידות השערים בבורסה בחודש החולף קיררו את שוק ההנפקות הלוהט ושלחו חברות שכבר הגישו תשקיפים לבחון את צעדיהן מחדש (אביסרור, רפא, קיסו ועוד) ● למרות ההתקררות, שתי חברות קטנות שעדיין רושמות הפסדים השלימו לאחרונה הנפקה בת"א

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

עמוד אינסטגרם בשווי 80 מיליון שקל: אסף רפפורט השלים את רכישת ישראל בידור

העסקה הבאה של אסף רפפורט בתחום המדיה: קרן מריט, שמובילה גם את עסקת רשת 13, רוכשת 60% מחברת-האם של ישראל בידור, Z Platform, לפי שווי של 80 מיליון שקל ● מייסדי ישראל בידור, האחים דוד ושלמה סער, ימשיכו לנהל באופן עצמאי את הקבוצה, הכוללת מספר ערוצי אינסטגרם וטיקטוק מסחריים מהמובילים בישראל

דיון ועדת הכספים בכנסת (ארכיון) / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

עימות חריף בין יועמ"שית הכנסת לאגף התקציבים סביב אישור העברות תקציביות בדיעבד

יועמ"שית הכנסת, שגית אפק, מאשימה את אגף התקציבים כי עיכב תקציבים למשרד ממשלתי בניסיון להפעיל לחץ לאישור העברה שכבר בוצעה, בניגוד לחוק ● באוצר דוחים את הטענות בחריפות ומדגישים כי מדובר בניסיון לכסות חריגה תקציבית חריגה ונקודתית של 7 מיליון שקל

מה צפוי בשקל-דולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כמעט כל עסק חמישי בישראל מדווח: נפגענו מצניחת הדולר

סקר חדש של הלמ"ס ובנק ישראל מעלה כי כ-20% מהעסקים נפגעו מהיחלשות הדולר בחצי השנה האחרונה, בעיקר בענפי ההייטק והפיננסים ● רק 3% מהמשיבים דיווחו שהושפעו לטובה, ויתר העסקים לא הושפעו משמעותית

דונלד טראמפ ורג'פ טאיפ ארדואן במפגש באנקרה / צילום: Reuters, Umit Bektas

היממה הדרמטית הזכירה לעולם: המלחמה במזרח התיכון לא קרובה לסיום

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיע לפסגת נאט"ו באנקרה ופתח ביממה שהחזירה את המלחמה באיראן למרכז הבמה ● במפרץ, האמירות של טראמפ הופכות למעשים: רצף הפצצות סגרו פעם נוספת את מצר הורמוז, והקפיצו את מחירי הנפט ● לאן הולכים מכאן?

אתר בנייה (אילוסטרציה) צילום: Shutterstock

פינוי מחזיקים ושחרור תוכנית שנתקעה 15 שנה: 2 החלטות משמעותיות בענף הנדל"ן

בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר את פינוי מתחם בקעת קנאים ואימץ את עמדת רמ"י ● ועדת הערר המחוזית מרכז קבעה כי אין לעכב תוכניות נקודתיות בשל תכנון כוללני שטרם הבשיל ● ההחלטות צפויות להשפיע על עשרות הליכי פינוי ותוכניות בנייה נוספות

בורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Chris Jung/NurPhoto

אחרי עליות של מעל 220%: מה עובר על הבורסה "הטובה בעולם"

המדד הקוריאני קפץ ב־220% בשנה וחצי "הודות" לריכוזיות חריגה: שתי מניות מתחום שבבי הזיכרון, סמסונג ו־SK Hynix, מהוות מעל למחצית משוויו, אלא שלאחרונה התמונה התהפכה ● לאומי: "הריכוזיות מובילה לתנודתיות גבוהה, ולא נדיר לראות במדד תנודות יומיות של 5%-8%"

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

מיליארד שקל כבר הושקעו: המרוץ טכנולוגי נגד הרחפנים של חיזבאללה

חודשיים לאחר שנתניהו הקצה תקציב של 2 מיליארד שקל למלחמה באיום הרחפנים בצפון, מערכת הביטחון כבר פיזרה מחצית מהסכום במרוץ טכנולוגי נגד השעון ● מפיתוח יירוט עם גלי מיקרו, דרך גדרות לחיתוך הסיב האופטי ועד עסקאות המיליונים עם מאגוס, עין שלישית וקלע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מחירי הנפט נסוגים קלות מהשיא; הנאסד"ק נסחר ביציבות

חשש מסיום הפסקת האש במזרח התיכון הזניק את הברנט לקראת 78 דולר לחבית ● מגמה מעורבת בוול סטריט: הדאו ג'ונס בנפילה ● פרוטוקול הפד חושף: חילוקי דעות עמוקים בצמרת הבנק לגבי גורל הריבית בארה"ב ● הלחץ האינפלציוני מקפיץ את תשואות האג"ח בארה"ב, והשווקים מגדילים את ההימורים על העלאת ריבית של הפד ● ענקיות הטכנולוגיה מממנות את מרוץ ה־AI באג"ח ● אפל בוחנת שימוש בשבבי זיכרון סיניים ומבקשת מוושינגטון אישור להרחיב את הרכש

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

בצהרי היום התפרסם נתון שגרם למשקיעים בת"א לחייך והרגיע את תופי המלחמה

הצהרות הנשיא טראמפ שלחו גלי הדף ברחבי הכלכלה העולמית והקפיצו את מחירי הנפט, אך בבורסה המקומית נרשמת תגובה יחסית מתונה ● כלכלנים ואנליסטים מציינים כי בעוד שבישראל ישנם גורמים שממתנים את ההשפעה השלילית, השווקים צריכים להיות ערוכים לתנודתיות רבה בהמשך הדרך ● וגם: למה מדד הבנקים עולה בניגוד לרוב השוק?

רכב קרוס-אובר טיגו מתוצרת צ'רי מוטורס / צילום: יח''צ

דרך יבואנים שונים: קבוצת הרכב שהשתלטה על השוק הישראלי

נתוני מחצית 2026 מראים שהמותגים הסיניים זינקו ל-43% ממסירות הרכב, אך צלילה לעומק מגלה כי קבוצת צ'רי לבדה אחראית ליותר ממחצית מהחגיגה ● איך הצליח יצרן אחד, עם מותגים כמו צ'רי, ג'אקו ואומודה, לעשות בשלוש שנים מה שלקח לקוריאניות שני עשורים, ואיך היבואנים הישראלים הפכו לראש החץ שלו באירופה?