גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי פרטנרס תממש השקעתה במימון ישיר בתשואה של 300%

מכירת המניות תיעשה באמצעות עסקת החלפת מניות עם ביטוח ישיר הציבורית לאחר שנראה שהתוכנית להנפקת מימון ישיר הוקפאה בינתיים

ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים
ערן וולף מוקי ודורון שניידמן / צילום: יונתן בן חיים

לאומי פרטנרס יוצאת מההשקעה בחברת המימון החוץ בנקאית המצליחה מימון ישיר בתשואה של כ-300% תוך 5 שנים. הערב (ה') הודיע לאומי, כי זרוע ההשקעות שלו חתמה על הסכם עם קבוצת ביטוח ישיר, שבשליטת משפחת שניידמן, ולפיה היא תמכור את מניותיה (20%) במימון ישיר בעסקת החלפת מניות, ותקבל תמורת 7.2% ממניות ביטוח השוות כיום 140 מיליון שקל.

העסקה משקפת לביטוח ישיר שווי של 1.9 מיליארד שקל, נמוך בכ-2.5% משווי השוק שלה, ומשקפת למימון ישיר שווי של 750 מיליון שקל, גבוה כאמור בכ-300% מהשווי הממוצע בו לאומי פרטנרס ביצעה את השקעתה בחברה שעמד על 186 מיליון שקל בלבד. לאומי פרטנרס צפויה לרשום עם השלמת העסקה הנוכחית רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

השלמת העסקה תלויה בבדיקת נאותות, ואולם, מכיוון שבין הצדדים קשרים ארוכי-שנים, שבמהלכם ליוותה לאומי פרטנרס את קבוצת צור שמיר-ביטוח ישיר במספר רב של מהלכים עסקיים, צפוי שהשלמת העסקה תתרחש כמתוכנן. אם וכאשר זה יקרה, צפויה לאומי פרטנרס לרשום רווח לפני מס של כ-76 מיליון שקל.

במסגרת ההסכם, הסכימו הצדדים על מנגנון התאמה של 30 חודשים, שלפיו תהיה זכאית לאומי פרטנרס להקצאה נוספת של מניות ביטוח ישיר, ככל שיתבצעו עסקאות מימוש שליטה במימון ישיר בשווי גבוה יותר, אם באמצעות עסקאות מהותיות ואם באמצעות הנפקה. בכל מקרה, שווי מימון ישיר לצורך ההקצאה הנוספת לא יעלה על 1 מיליארד שקל.

מבנה החזקות קבוצת צור שמיר

בצל קיפול הפירמידה

מימון ישיר נחשבת לאחת מחברות האשראי החוץ-בנקאי הבולטות בשנים האחרונות, והיא נהנית מקצב גידול מרשים בפעילותה. בלאומי פרטנרס קיוו לממש את ההחזקה לאחר הנפקת החברה, אך על פי ההערכות לא צפויה הנפקה של מימון ישיר כל עוד לא יושלם שלב הקיפול בפירמידה של קבוצת צור שמיר, כפי שנדרש לפי חוק הריכוזיות (עד סוף 2019). מכיוון שכך, וכחלופה, בוצעה עסקת המניות, ולאומי פרטנרס קיבלה מניות סחירות (של ביטוח ישיר) שאותן תוכל לאומי פרטנרס לממש בשוק לאחר תקופת חסימה.

העסקה הנוכחית של זרוע ההשקעות של בנק לאומי תשמר לה החזקה במימון ישיר, דרך החברה האם שלה, אשר מחזיקה בעוד שתי חברות מצליחות - חברת הביטוח הישיר איי.די.איי ביטוח (המוכרת כ"ביטוח ישיר") וחברת הנדל"ן המניב אדגר.

 לאחרונה ניסתה לאומי פרטנרס להוביל עסקה אחרת בקבוצה, לרכישת מניות ביטוח ישיר יחד עם קבוצת הפניקס ומורי ארקין, במטרה לאפשר למשפחת שנידמן למחוק את ביטוח ישיר מהבורסה, ובכך לעמוד בהוראות חוק הריכוזיות. העסקה לא יצאה בסופו של דבר לפועל, ואתגר זה נותר בעינו.

העסקה המתוכננת למחיקת מניות ביטוח ישיר מהבורסה הייתה ניסיון שלישי שלא צלח של משפחת שנידמן (בסיוע לאומי פרטנרס) למחוק את אחת מחברות הקבוצה מהמסחר בבורסה.

מבחינת משפחת שנידמן ישנה אפשרות לבצע החלפת מניות בין צור לביטוח ישיר, ועדיין ישנה אופציה של מחיקת הציבור באחת הקומות (בצור או בביטוח ישיר) באמצעות הצעת רכש "רגילה".

מנכ"ל לאומי פרטנרס, ירון בלוך, מסר עם היוודע העסקה, כי "מדובר בעסקה רווחית מאוד עבורנו, בחברה מרשימה במיוחד. אנו גאים בשיתוף הפעולה הזה, ומתכוונים להמשיכו עוד שנים רבות, בין היתר באמצעות השקעתנו הנוכחית בחברת האחזקות של הקבוצה, ביטוח ישיר השקעות פיננסיות".

גאות בהיקף האשראי הצרכני

הגאות בהיקפי האשראי הצרכני לציבור, בדגש על מימון לרכישת כלי רכב, באה לידי ביטוי בהכנסות וברווחים שעליהם מדווחת חברת מימון ישיר, בניהולו של ערן וולף. הרווח הנקי של חברת המימון הצרכני זינק ברבעון הראשון של 2018 כמעט פי שלושה, והסתכם בכ-38 מיליון שקל. הכנסותיה של פעילות האשראי הצרכני של מימון ישיר הסתכמו ברבעון הראשון ב-148.2 מיליון שקל - גידול חד של כ-70% ביחס להכנסות ברבעון המקביל אשתקד.

פעילות מימון ישיר היא בעיקר מתן אשראי לרכישת רכב (בעיקר מיד שנייה), מתן אשראי להלוואות לכל מטרה ומתן הלוואות למטרות ייעודיות בבתי עסק שונים. החברה נהנתה ברבעון החולף גם מרווח נאה, כתוצאה מעסקה עם חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, שהרחיבה את שיתוף הפעולה בין הצדדים.

לאומי פרטנרס השקיעה לראשונה כ-30 מיליון שקל במימון ישיר במארס 2013, תמורת 20% ממניותיה לפי שווי אחרי הכסף של 150 מיליון שקל. כשנתיים לאחר מכן השקיע בית ההשקעות אלטשולר שחם 60 מיליון שקל (באמצעות כספי העמיתים בגמל ובפנסיה) בכ-20% ממניות מימון ישיר לפי שווי של 312 מיליון שקל אחרי הכסף. באותה עת החליטה לאומי פרטנרס לשמור על חלקה בחברה והשקיעה 12 מיליון שקל לפי אותו השווי. לאומי פרטנרס גם קיבלה דיבידנד של 10 מיליון שקל מידי מימון ישיר לאורך השנים. 

עוד כתבות

שיא של מעל 3 שנים בקרנות הכספיות / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות Adobe firefly)

החודש שהימם גם את ותיקי השוק: מה עומד מאחורי גיוסי הענק בקרנות הכספיות

מגמת החזרה לקרנות הכספיות נמשכה באפריל, עם גיוס של 6.5 מיליארד שקל - מעל מחצית הגיוסים בתעשייה כולה ● בשוק מודים שמדובר בנתון חריג, אך מעריכים ש"קצב הגיוסים בכספיות יימשך" ● וגם: אילו עוד קרנות עמדו מאחורי החודש הטוב ביותר בתעשייה מזה שנה?

אילוסטרציה: Shutterstock

ה־CTO שהחליט להנגיש את הדאטה ממשרדי הממשלה לציבור הרחב

צחי זילברשטיין, CTO בוויאנטיס (Voyantis), פיתח כלי חדש שמנתח כל מאגר ממשלתי והופך אותו לוויזואלי ונגיש ● השירות עשוי לסייע לאזרחים המבקשים להבין את פעילות הממשלה, לחוקרים וסטודנטים הזקוקים למידע מהימן ישירות מהמקור, וכן לעיתונאים המעוניינים להצליב ולאמת נתונים

הסניף הצפוי של קפה גן סיפור בגני יהושע בתל אביב / הדמיה: לינה מיארה

סניף ראשון לקפה גן סיפור בתל אביב

שבועות לאחר ההודעה על מכירה מתוכננת מהרשת לפי שווי של כ-150 מיליון שקל לקרן של ריצ’י האנטר, זכתה החברה במכרז העירוני ותפעיל סניף חדש בצפון העיר ● הרשת, שמפעילה סניפים בעשר ערים, תפעיל את הסניף החדש שבעה ימים בשבוע

הדמיית פרויקט Galleria של עלמדב בטורונטו. בעיגול: המנכ''ל רפי לזר / צילום: מצגת החברה

5 שנים לאחר שנמכרה: חברת הנדל"ן שחוזרת לת"א לפי 1.5 מיליארד שקל

עלמדב, לשעבר אלעד קנדה של יצחק תשובה, תנסה להנפיק את מניותיה בבורסה המקומית - הפעם בבעלות קנדית ● בכך, היא צפויה להצטרף לחברה הבת אג'לן, שהנפיקה כאן אשתקד אג"ח

סונדאר פיצ'אי מנכ''ל גוגל / צילום: ap, stf

גוגל פיננס החדש הגיע לישראל ומסמן את השלב הבא במירוץ ה־AI

גרסת הבטא של הכלי הפיננסי החדש מבית גוגל נחתה בימים האחרונים בישראל ● בקרב הענקיות מנסים להשיג דומיננטיות בנישות השונות ולהשיג יתרון על המתחרות

זירת נפילה במרכז במערכה האחרונה מול איראן / צילום: מד''א

הזירה האיראנית מתחממת שוב: האם להזדרז ולהכין את הממ"ד לשעת חירום?

יש מי שכבר מתכוננים לאזעקה הראשונה, שתבשר על פתיחת סבב מלחמה נוסף ● האם רוחות המלחמה שמגיעות מהמפרץ אומרות שהגיע הזמן להכין שוב את הממ"ד לשעת חירום?

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

אינמוד אחרי תהליך הרכישה שכשל: שומרת על ההכנסות, יורדת ברווחים

חברת האסתטיקה הרפואית מפרסמת היום (ד') את הדוח הרבעוני שלה, לאחר שבחודשים האחרונים מכרז למכירתה כשל ● בנוסף, החברה מודיעה כי יו"ר החברה וסמנכ"ל הכספים יעזבו את תפקידם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה מזנקות; AMD קופצת ב-20% במסחר המוקדם

המדדים באירופה נסחרים בעליות של 2%-3% ● גם מחיר הנפט יורד ועומד כעת על 108 דולר לחבית ● בוול סטריט נרשמות עליות על החוזים העתידיים ● תשואות אג"ח ארה"ב חצו רף מטריד, ובבנק אוף אמריקה מזהירים: "דלת האבדון" של הכלכלה עלולה להיפתח

אילוסטרציה: Shutterstock

אלה העובדים שנמצאים כיום בסכנה הגבוהה ביותר לפיטורים

גל הפיטורים האחרון בחברות הטכנולוגיה ונתוני הביקוש לעובדים מלמדים כי מנהלים בדרג הביניים הם בסיכון הגבוה ביותר לפיטורים ● מה הם צריכים לעשות כדי לשרוד?

מייסדי הסטארט-אפ קלע Kela / צילום: יוסי אלטרמן

ביל אקמן ואריק שמידט משקיעים בסטארט-אפ של יוצאי מערכת הביטחון

חברת קלע בת השנתיים השלימה גיוס של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר, שכולל את השמות החמים בוול סטריט ● עם מפעל תחמושת בדרום, שנודע לגלובס, ופריסה בעשרות נקודות, הסטארט־אפ של יוצאי מפא"ת ופלנטיר מאיים על ההגמוניה של החברות הביטחוניות הגדולות

אוניות תקועות במצר הורמוז / צילום: Reuters,  Amirhosein Khorgooi/ISNA/WANA

ארה"ב נערכת לחידוש הלחימה? 2,000 ספינות עלולות להצית מחדש את העימות

הסלמה במפרץ, רגע אחרי הודעת טראמפ על "פריצת המצור", הכניסה שוב את המזרח התיכון לכוננות שיא ● שתי ספינות אומנם חולצו על ידי ארה"ב, אך 2,000 עדיין נותרו נצורות על ידי האיראנים ● מומחים מעריכים: "הסבירות להסלמה עלתה באופן משמעותי"

פנקייקים / צילום: Shutterstock

נמחקה תביעת הענק הייצוגית נגד "בית הפנקייק"

בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד רשת "בית הפנקייק" הוגשה לפני כחודשיים בטענה כי סירופ המייפל שלהם איננו אמיתי וכי מדובר בהטעיית צרכנים ● כעת, בית המשפט הורה על דחיית עילת התביעה של המבקש ומחיקת ההליך, לאחר שהמגיש ביקש להסתלק מההליך

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס לא הזכירה את מכירת אקטימייז, והמניה הגיבה בירידה חדה

חברת התוכנה נייס, שנהנתה לאחרונה מעליות על רקע האפשרות למכירת פעילותה בתחום ניהול הסיכונים הפיננסיים, העלתה את תחזית הרווח השנתית שלה והרחיבה כלפי מטה את טווח תחזית ההכנסות

מתן רבין / צילום: יונתן בלום

הוא מונה למנכ"ל חברה ביטחונית בגיל 29 - והכניס אותה לבורסה

"זרקו אותי למים", אומר מתן רבין על הרגע שבו נכנס להוביל את חברת סולרום, שמנייתה זינקה במאות אחוזים ● עכשיו הוא לוקח אותה לשלב הבא עם טכנולוגיית לייזר שהוסבה ממדפסות תלת–ממד ● פרויקט 40 עד 40

מפגין איראני מחזיק בתמונה של מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Francisco Seco

באיראן טוענים: ההצעה האמריקנית כוללת סעיפים "בלתי מקובלים"

לפי כמה מקורות אמריקאים, הצדדים נמצאים בנקודה הקרובה ביותר להסכם מאז שהמלחמה החלה ● נשיא ארה"ב הודיע כי יקפיא את המבצע במצר הורמוז עקב התקדמות משמעותית בשיחות עם איראן; באיראן חוגגים: "טראמפ נסוג" ● אזעקות בשתולה לאחר שצה"ל פרסם אזהרת פינוי ל-12 כפרים בדרום לבנון ● שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו: "שלום בין ישראל ללבנון אפשרי" ● עוד אמר רוביו: "מבצע 'זעם אדיר' באיראן הסתיים, השגנו את כל המטרות" ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

השקל לא עוצר. מה יכול לבלום את הדהירה?

השקל לא עוצר, והתעשיינים לוחצים להוריד ריבית, אך בנק ישראל מתמקד ביעד האינפלציה ● בעוד שהמוסדיים מוכרים דולרים, האיום הביטחוני נותר הגורם המרכזי שעלול לשנות את המגמה

יהודה אליהו, מנכ''ל רמ''י החדש: / צילום: תמונה פרטית

האתגר הראשון של מנכ"ל רמ"י החדש: הקפאת שיווק קרקעות ל"מחיר מטרה"

בצל המחלוקת על מידת התאמתו לתפקיד, האתגר הראשון של מנכ"ל רמ"י יהודה אליהו יהיה המשך תוכנית "מחיר מטרה" שנתון בספק גדול ● ברקע: החלטת בג"ץ להתנות את המשך ההגרלות בהסדרת הגיוס לציבור החרדי

קמפיין של קופת חולים מכבי / צילום: צילום מסך מיוטיוב

זו ההכרעה בעניין המכרז שהסעיר בחודשים האחרונים את ענף הפרסום

שופט העליון יחיאל כשר דחה על הסף את העתירה של משרד הפרסום באומן בר ריבנאי בעניין ההתקשרות בין קופת חולים מכבי למשרד מקאן ת"א ● מקאן ת"א: "לצערנו כל אחד יכול להגיש עתירה.. אנו שמחים ששופט הוציא את כל האוויר מהבלון"

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות הכריזה על הבנקים כקבוצת ריכוז והטילה עליהם מגבלות

הממונה על התחרות מכריזה על חמשת הבנקים הגדולים בישראל כקבוצת ריכוז ומטילה שורת צעדים להגברת השקיפות, איסור אפליה בריביות והקלה על מעבר וניידות פיקדונות בין גופים פיננסיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תוכנית העבודה שמציג האוצר: רפורמות שכבר נפלו ובלי התחייבות ליעדים

בספר המפרט את תוכניות העבודה השנתיות של האוצר צוינו רפורמות שנגזו, בהן פתיחת משק החלב ● גם ביעדי המאקרו לא פורטו מדדים מדויקים