גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדחתה תביעה: אזורים לא אשמה באי-קבלת היתר בנייה

בית המשפט דחה תביעה לאכיפת הסכם מכירת דירה בפרויקט מגדל עלית ברמת-גן, שהחברה ביטלה, וקבע כי החברה פעלה באופן סביר להוצאת היתר בנייה

מנכ"ל אזורים, דרור נגל / צילום: שלומי יוסף
מנכ"ל אזורים, דרור נגל / צילום: שלומי יוסף

ניצחון נוסף לחברת אזורים, בסכסוך משפטי עם רוכשי דירות במגדל עלית רמת-גן, שהקמתו נדחתה עד להודעה החדשה. בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה לאחרונה תביעה שהוגשה נגד החברה, הפעם על-ידי משפחה שלא רכשה דירה ישירות מאזורים, אלא חתמה על הסכם לרכישת הזכויות של רוכש דירה בפרויקט. השופטת אסתר נחליאלי-חיאט דחתה את התביעה וחייבה את התובעים בהוצאות משפט בסך 30 אלף שקל.

מדובר בפסק דין שני שבו נדחית תביעה נגד אזורים בעניין ביטול חוזי רכישת דירות במגדל עלית, לאחר שבנובמבר 2017 דחה בית המשפט המחוזי בתל-אביב תביעה של רוכש דירה בפרויקט לאכיפת ההסכם, וקבע כי החברה פעלה בתום-לב. אזורים יוצגה בשני התיקים על-ידי עורכי הדין אילן סופר ויונתן דורי ממשרד אילן סופר ושות'.

מפסק הדין שניתן כעת עולה כי חברת אזורים רכשה בשנת 2007 את הקרקע בצומת עלית ויזמה הקמת מגדל מגורים בן 60 קומות הכולל 296 דירות. במאי 2012 אושרה התוכנית, ובמרץ 2013 ניתן היתר בנייה חלקי למרתפי חניה, שכלל מספר תנאים לכניסתו לתוקף, ביניהם תנאים שעל החברה למלא המצריכים אישור מגורמים רגולטורים כמו שירותי כבאות, היחידה העירונית לאיכות הסביבה וכדומה. תנאי נוסף קבע כי התחלת הבנייה תהיה תוך שנה ממתן ההיתר.

אזורים שיווקה במקביל את הדירות בפרויקט, בין היתר לבנימין מנשה שחתם עם החברה על הסכם מכר באפריל 2013. ההסכם שנחתם לפני מתן היתר הבנייה, כלל שני תנאים מתלים: קבלת היתר בנייה, וחתימה על הסכם ליווי פיננסי, תוך שנה מיום החתימה על ההסכם. בהסכם צוין במפורש כי אם שני התנאים המתלים לא יתקיימו תוך שנה, ההסכם יהיה מבוטל. בנוסף צוין כי לאזורים הזכות להאריך את תקופת התנאי בחצי שנה.

במרץ 2014 הגישה אזורים בקשה להיתר בנייה, ובמאי 2014, 3 שבועות לאחר סיום תקופת התנאי, החליטה הוועדה המקומית רמת-גן לאשר את הבקשה, אך הציבה שורת תנאים שעל החברה להשלים על-מנת לקבל את ההיתר, וקבעה כי החלטת הוועדה תקפה לשנה בלבד.

בנובמבר 2014, למעלה מחצי שנה לאחר שחלפה תקופת התנאי שנקבעה בהסכם עליו חתמה אזורים עם מנשה, חתם מנשה על הסכם למכירת זכויותיו בדירה למשפחת גלאוברמן. אזורים לא הייתה צד להסכם, וההסכם המקורי עליו חתמה החברה עם מנשה כלל הוראה חד-משמעית שאין להעביר את הזכויות בהסכם לצד ג' אלא בהסכמת אזורים. בגלל הוראה זו כלל ההסכם בין מנשה למשפחת גלאוברמן תנאי מתלה הקובע כי העברת הזכויות מותנית בקבלת אישור אזורים.

במרץ 2015 מסרה אזורים הודעת ביטול למנשה שחתם על הסכם מכר עמה, שבו ציינה כי מאחר שהתנאים המתלים למימוש ההסכם לא התקיימו, ההסכם מבוטל. באוקטובר 2015, חצי שנה לאחר מכן, ולאחר שמנשה הודיע למשפחת גלאוברמן על הודעת הביטול שקיבל מאזורים, הגישה משפחת גלאוברמן תביעה לאכיפת ההסכם בין אזורים למנשה, כך שההסכם בין הצדדים לא יהיה מבוטל. אזורים טענה במסגרת ההליכים כי העברת הזכויות בין מנשה לגלאוברמן בוצעה שלא כדין, ואין כל עילת תביעה נגדה, מאחר שמעולם לא התקשרה עם משפחת גלאוברמן בהסכם כלשהו, ועל כן אין יריבות משפטית כלשהי בינה לבין התובעים.

בית המשפט קיבל את עמדת אזורים ודחה את התביעה שהגישה משפחת גלאוברמן. השופטת נחליאלי-חיאט קבעה כי לא מדובר בהסכם משולש הכולל גם התקשרות בין אזורים למשפחת גלאוברמן, אלא בשני הסכמים נפרדים, ועל כן אין עילת תביעה חוזית נגד אזורים מכוח שני הסכמים אלה. 

עוד קבעה נחליאלי-חיאט כי היה ידוע לכל הצדדים על-פי שני ההסכמים כי העברת הזכויות כפופה לאישור אזורים, שמכחישה כי נתנה אישור כזה, והתובעים לא הציגו ראיה שמוכיחה אחרת. התובעים טענו כי קיימת התכתבות עם אזורים בעניין, אך בית המשפט לא קיבל ראיה זו וקבע כי גם אם הייתה התכתבות בעניין, זו אינה ראיה מספקת, מאחר שלא הוכח כי התקבל אישור של אזורים להעברת הזכויות המופיע בספריה. בהקשר זה, בית המשפט לא קיבל את טענת התובעים כי התעקשות אזורים להציג אישור רשמי של החברה להעברת הזכויות מהווה חוסר תום-לב.

לטענת התובעים, אזורים סיכלה את התקיימות התנאי המתלה לקבלת היתר בנייה, ולכן לא הייתה יכולה להסתמך על כך ולבטל את החוזה. השופטת נחליאלי-חיאט דחתה את הטענה וקבעה כי התובעים לא הוכיחו כי אזורים בהתנהגותה מנעה את קיום התנאי המתלה, ולא הוכיחו כי אם אזורים הייתה פועלת אחרת, כן הייתה מקבלת היתר בנייה.

השופטת ציינה בפסק הדין כי התרשמה כי אזורים לא הייתה פסיבית, ורצתה להוציא לפועל את הפרויקט, אך הדבר לא קרה מסיבות חיצוניות וקשיים רגולטוריים. היא קבעה כי אזורים פעלה באופן סביר, כפי שכל חברה סבירה שמעוניינת להרוויח כסף הייתה פועלת.

עוד ציינה נחליאלי-חיאט בפסק הדין כי אין לייחס למשא-ומתן שניהלה אזורים עם הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת-גן - סיכול חוזה. היא קבעה כי בניגוד לטענת התובעים, על אזורים לא חלה חובה לעשות "כל פעולה" לשם התקיימות התנאים - קבלת היתר בנייה וליווי פיננסי, אלא חלה "חובת השתדלות" בלבד.

נחליאלי-חיאט התייחסה גם לדרישת התובעים לקיים את ההסכם, וציינה כי גם אם הייתה מקבלת את טענותיהם, הרי שאין זה סביר שבית המשפט יחייב חברה לאכוף הסכם למכירת דירה בפרויקט שטרם התקבל לו היתר בנייה.

בנוגע לסעד פיצויים נקבע בפסק הדין כי מאחר שאין יחסים חוזיים בין אזורים לבין התובעים, יש לדחות גם דרישה לסעד זה.

עוד כתבות

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

קווין וורש, מינויו של טראמפ ליו''ר הפד / צילום: Reuters, Ann Saphir

המשימות של האיש שיחליף את פאוול: לרסן את האינפלציה ולהתמודד עם טראמפ

הנשיא טראמפ הכריז בשישי האחרון על מינוי קווין וורש ליו"ר הפד, בכפוף לאישור הסנאט ● וורש, אחד מנגידי הבנק המרכזי בעבר, סבור כי יש צורך ב"שינוי משטר בפד" וב"נקיטת צעדים נוקשים" ● לצד תומכיו הרבים בוול סטריט, יש החוששים שגישתו תביא לטלטלה

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס: "מודאג מאוד משוק העבודה"

בריאיון לתקשורת האמריקאית ובצל השינויים הארגוניים בוויקס, מנכ"ל החברה אבישי אברהמי מתריע מפני פגיעה רחבה בשוק העבודה בעידן ה-AI ● לדבריו, רוב המשרות הפופולריות בארה"ב יושפעו בתוך עשור

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

יציבות? שליחות? העובדים בורחים מהמגזר הציבורי

פערי שכר גדולים מול המגזר העסקי, טענות להתערבות פוליטית גוברת, תדמית ירודה והליכי מיון מתישים ● השירות הציבורי מתמודד עם משבר תעסוקה, ו-360 משרות בכירים במשרדי הממשלה ממתינות לאיוש ● בינתיים המיומנות נשחקת - ואיתה השירותים שאנחנו מקבלים מהמדינה

עקב אכילס של חמינאי שעשוי להוביל אותו להפסד מול ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ההבדלים הגדולים בין טראמפ לחמינאי, איך מתמודדים צעירי עזה עם המשבר הכלכלי ברצועה, והארגונים העשירים שרוצים להשפיע על בחירות האמצע בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים