גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנאי לאישור תמ"א 38 בתל אביב: שטח ציבורי בקומת הקרקע

עיריית תל אביב מציעה להפקיד תוכנית להוספת שטחי ציבור למיזמי תמ"א 38 הכוללים יותר מ-50 דירות ● יזמים: "העירייה מכינה לעצמה שטחים, ולא ברור לאיזה צורך"

מודעה תמימה שפורסמה על לוחות המודעות בתל אביב חושפת יוזמה חדשה של העירייה להפקדת תוכנית המציעה "תוספת שטחים בנויים לשימושים ציבוריים במגרשים סחירים" (תא/מק/4676). הניסוח הלקוני, שמטרתו חיובית לכאורה, מסתיר גם חידוש שכן הוא מרחיב את היוזמה, שיש לה תקדים בפרויקטים גדולים חדשים, גם לפרויקטי תמ"א 38 הכוללים יותר מ-50 דירות. התוספת הזו יכולה להיות מכשול לקידומם של פרויקטי התחדשות עירונית.

על פי דברי ההסבר לתוכנית, היקף שטחי הציבור יתווסף מעבר למסגרת השטחים המותרים מתוקף התמ"א או מתוקף הוראת השעה, וייקבע במסגרת הנחיות פרטניות על ידי רשות הרישוי בעת הבקשה לתיק מידע.

מוסדות הציבור שהיזמים יחויבו להוסיף יכולים להיות מבנים לצורכי חינוך, דת, תרבות וספורט, מוסדות קהילתיים, מרפאות, טיפת חלב, מחסנים ציבוריים, תחנות משטרה, משרדים של רשויות מקומיות ומעון למגורי אנשים בעלי מוגבלויות.

לכאורה, תוספת שטחים ציבוריים בשטחים פרטיים כחלק מהתחדשות עירונית היא עניין טריוויאלי. בסופו של דבר, העיר מצטופפת וכמות השטחים הירוקים (פארקים וגנים) וחומים (מוסדות חינוך, בריאות) אינה גדלה בהתאמה. ואולם, יוזמות דומות של התליית היתר בנייה בתרומת שטח ציבורי בתוך הבניין נתקלו בעבר בהתנגדות מצד יזמים. כך למשל, בשנת 2015 פנה עו"ד אביעד שוב, שבמקרה זה הוא גם יזם תמ"א 38 בשכונת פרדס כ"ץ, לוועדת הערר המחוזית בטענה שדרישתה של עיריית בני ברק לחייב אותו להקצות שטח ציבורי בקומת הקרקע, לטובת מבני ציבור אינה חוקית.

עו"ד שוב: "הבעיה שלי עם הדרישות האלה הן שהן גורפות. בבני ברק יש שכונות צפופות ופחות צפופות, ואותו הדבר בת"א. כשאתה בא וקובע דרישה כללית להקצאת שטחי ציבור אתה לא יודע כמה אנשים יבקשו תמ"א 38 ואתה גם לא יודע מה הצורך האמיתי. יש כאן החלטה שהיא לא תכנונית. כמו בנק נכסים של העירייה, שמכינה לעצמה שטחים שלא ברור לאיזה צורך".

גם אילי בר, מנכ"ל משותף בחברת אקו סיטי, העוסקת בהתחדשות עירונית בתל אביב, רואה בתוכנית המוצעת פוטנציאל לבעיות: "הכוונה של הוועדה המקומית ברורה ומדובר באינטרס שהוא גם של היזמים. הקושי העצום בתוכנית הוא שהיא קובעת סל גדול מאד של שימושים אפשריים. אי אפשר לקדם פרויקטים גדולים כל כך כשאתה לא יודע מה השימוש של השטחים בתוך הבניין. דין גן ילדים אינו כמעון לנשים מוכות. הציפייה שלנו היא לקבל קריאת כיוון מצד העירייה על השימוש העתידי כבר בשלב ההתקשרות הראשונית עם הדיירים. אם התשובה שלהם תהיה שלילית - חבל לבזבז את הזמן".

עמית גוטליב, יו"ר הוועדה להתחדשות עירונית בארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת-ים, חושב שהתכנית מאוד בעייתית: "אם אני בונה היום גן ילדים בבניין מגורים ובין שבע וחצי לשמונה ורבע יש ארבעים מכוניות שמורידות את הילדים זה סיוט. שלא לדבר על זה שכל דבר ברכוש המשותף קשור עכשיו גם לעירייה. אדם מוריד את הילדה שלו, נכנס ללובי מדבר 20 דקות בטלפון. אתה לוקח את המרחב הפרטי והופך אותו לציבורי. העירוב שימושים הזה בעייתי. מה שאמרנו לעיריית ת"א, זה שאם לקחו לנו שטח בקומת הקרקע, אז שיתנו לנו עוד קומה למעלה. שלפחות יהיה כלכלי ליזם, וגם לדיירים".

תגובת עיריית ת"א-יפו: "הצורך הדחוף בתב"ע כלל עירונית המאפשרת לדרוש מכוחה שטחי ציבור, עלה לאחר שזיהינו בעיריית תל-אביב-יפו שני פרויקטים, מתוך רבים אחרים המקודמים בעיר, שבהם נוספו יותר מ-100 דירות בכל אחד, ללא כל יכולת לספק ולדרוש במסגרתם שטחי ציבור ולו בסיסיים עבור האוכלוסייה הנוספת.

"במסגרת תכניות בניין עיר יש לאגף תכנון העיר יכולת לקבוע ולספק שטחי ציבור ראויים וזאת במסגרת פרוגרמה שמכינים בשלב תכנון מוקדם. כך נעשית בדיקה מרחבית כוללת המביאה בחשבון את שטחי הציבור ואת מספר יחידות הדיור הקיימות, כמו גם את אלו הנוספות במסגרת קידום התוכנית וכן פרמטרים נוספים. לעומת זאת, בעת קידום היתרים מכוח תמ"א 38 או ניצול הקלה לתוספת שטחי בנייה ("הקלת שבס-כחלון"), מתווספות לעיר יחידות דיור רבות מאוד ללא שטחי הציבור הנדרשים. העירייה מעוניינת בתוספת אוכלוסייה ויחידות דיור אך לא ניתן להתעלם גם משטחי הציבור המתחייבים.

"חשוב לציין כי במסגרת תמ"א 38 ישנה התייחסות ברורה לשיקול דעת מוסד התכנון בבואו לאשר בקשות מסוג זה. גם אישור בקשות במסגרתן מבוקשת "הקלת שבס-כחלון" מותנה במתן מענה ראוי לשטחי ציבור. עקרונות אלו מהווים את הבסיס עליו אנו מסתמכים בקידום תוכנית חשובה זו". 

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"