גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטה ביקשה חוות-דעת מוזמנת, הנאשם בעבירות מין זוכה

נציב תלונות הציבור על הפרקליטים, דוד רוזן, העביר לפרקליט המדינה המלצה לנקוט צעדים נגד תובעת, זאת לאחר שהאחרונה שוחחה עם חוקרת ילדים וביקשה ממנה חוות-דעת נוספת המתאימה לעמדת התביעה ● הפגמים שנפלו בהתנהלות התובעת הובילו לבסוף לזיכויו של נאשם מביצוע עבירות מין

נציב התלונות על הפרקליטות, השופט בדימוס דוד רוזן/  צילום: תמר מצפי
נציב התלונות על הפרקליטות, השופט בדימוס דוד רוזן/ צילום: תמר מצפי

נציב תלונות הציבור על הפרקליטים, השופט בדימוס דוד רוזן, קובע כי התנהלות בלתי תקינה של פרקליטה, ששימשה כתובעת בתיק שבו בוצעו עבירות מין כלפי שתי ילדות, הובילה לזיכויו של נאשם מביצוע עבירות מין.

רוזן לא הסתפק בקבלת תלונה בנושא והוא העביר לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, המלצה לנקוט צעדים מינהליים נגד התובעת נוכח הפגמים שנפלו בהתנהלותה.

לפני כחמישה חודשים, בחודש מארס 2018, זיכה ביהמ"ש המחוזי בירושלים גבר, תושב ירושלים ואב לחמישה, שנאשם בביצוע מעשים מגונים בילדות, בשל תיאום בין הפרקליטות לחוקרת הנוער שחקרה את הילדות המתלוננות. זאת, לאחר שבבית-המשפט התברר כי הפרקליטה ששימשה כתובעת בתיק שוחחה עם החוקרת, וביקשה ממנה חוות-דעת שמתאימה לעמדת התביעה.

בפסק-דין שהועבר לנציב רוזן על-ידי ביהמ"ש המחוזי בירושלים, מתח השופט משה דרורי ביקורת על שתי הערכות מהימנות סותרות שנכתבו על-ידי חוקרת הילדים. זאת, לאחר שבחוות-דעתה הראשונה כתבה חוקרת הילדים, כי היא "מתקשה להעריך את מהימנות דבריה" של אחת מקורבנות העבירה; ובשנייה - כי היא "מעריכה שהילדה (אותה הילדה, ח' מ') אכן חוותה סיטואציה מינית עם הנאשם".

במסגרת חקירתה הנגדית של חוקרת הילדים, ביקש הסנגור, עו"ד אריאל עטרי, לברר מי זה שגרם לחוקרת הילדים להוציא תחת ידיה את הערכת המהימנות השנייה, שסותרת את הראשונה. אז התברר, כי התבצעה פנייה לחוקרת הילדים על-ידי גורם בפרקליטות, שבשמו לא נקבה, להביא חוות-דעת נוספת.

בית-המשפט הורה לפרקליטות לגלות את מלוא המידע על הפנייה שנעשתה לחוקרת הילדים, שכן הוא רלבנטי להגנת הנאשם בביצוע עבירות המין. כמו כן, נתבקשה התובעת לגלות את זהות אותו גורם אלמוני בפרקליטות ששוחח עם חוקרת הילדים, כדי לברר מה היה תוכן הפנייה החריגה הזאת, לספק לחוקרת חוות-דעת נוספת על מהימנות הילדה הנפגעת.

קשר בין הפרקליטה לחוקרת

כשלושה חודשים לאחר החלטה זו של בית-המשפט, הודיעה התובעת בתיק כי "החומר המבוקש שבגינו הורה בית-המשפט הנכבד על העברתו לידי ההגנה אינו קיים, וגם לא היה קיים סמוך להערכתה של הערכת המהימנות המתוקנת על-ידי העדה".

אולם בשלבים האחרונים של ההליך המשפטי נגד הנאשם, כשנתיים לאחר ההודעה הנ"ל של התובעת, ולאחר שבית-המשפט עורר את הסוגיה שוב ושוב, התגלתה תמונה עובדתית שונה. בחיפוש שערכה התובעת, כך על-פי הודעתה לבית-המשפט בשלב הסיכומים של המשפט, היא מצאה לפתע מסמך שנכתב על-ידה ושיש בו כדי לתעד שיחתה עם חוקרת הילדים.

התובעת טענה בפני בית-המשפט, כי בגין טעות לא נכלל המסמך בחומר החקירה. היא הוסיפה וטענה, שהיא לא זכרה שהיא זו שיצרה קשר עם חוקרת הילדים וביקשה את חוות-הדעת הנוספת שלה.

בסופו של דבר, הגיע בית-המשפט המחוזי בירושלים למסקנה, כי הקשר בין הפרקליטה המטפלת בתיק לבין חוקרת הילדים - הוא שהוביל לשינוי חוות-דעתה של חוקרת הילדים, מהערכת המהימנות המקורית להערכה אחרת, הנוחה יותר בלשון המעטה, לפרקליטות.

נוכח התנהלות זו של התובעת בתיק, הועבר פסק-הדין לבחינתו של נציב תלונות הציבור על הפרקליטים, השופט רוזן. הפרקליטות טענה בהתייחסותה לעניין, כי השינוי בהערכתה של חוקרת הילדים לא היה כה מהותי, וכי לאור חוות-דעתה הראשונה שהציבה סימני שאלה באשר לקביעות מהימנות המתלוננות, ניתן, ואף ראוי היה, לפנות אל חוקרת הילדים בבקשת הבהרה כפי שעשתה התובעת.

עוד ציינה הפרקליטות, כי בשל תקלה לא צורף תיעוד השיחה לחומר החקירה שהועבר לסנגור, וכי שנתיים לאחר מכן, לא זכרה התובעת את התיעוד האמור ולא איתרה אותו בחיפוש שערכה, עד לשלב הסיכומים. לגישת הפרקליטות, פעלה התובעת בתום-לב, והפגם שנפל הוא טכני בעיקרו, אך בשל אי-גילויו במשך זמן רב משמעותו הורחבה.

פגם חמור בהתנהלות התובעת

הנציב רוזן חשב אחרת לגמרי. הוא קבע בהחלטתו, כי נפל פגם חמור בהתנהלותה של התובעת בשל כמה סיבות.

סיבה אחת - אי-העברת חומרי חקירה: הנציב לא חלק על גישת הפרקליטות, כי בעצם קיומה של השיחה בין הפרקליטה המטפלת לבין חוקרת הילדים, בין מועד נתינת שתי חוות-הדעת, לא נפל כל פגם.

עם זאת, וכאן העיקר, לדברי רוזן, "על תובע שמקיים דו-שיח שכזה עם מומחה מטעמו, מוטלת חובת תיעוד בכתב בצורה סדורה, מלאה ובהירה, ובזמן אמת, של חילופי הדברים שנתקיימו בין הצדדים; וכן מוטלת על התובע החובה לוודא שתיעוד זה יוכנס לתיק החקירה ויועבר במסגרת רשימת החומר לסנגור.

לדברי רוזן, התובעת לא וידאה כי תיעוד השיחה יועמד לעיון ההגנה לאורך מספר שנים שבהן התנהל התיק, כאשר מוחוור לכול שמדובר בחומר חקירה מהותי וחשוב. יתרה מזו, רוזן קבע כי לאחר פרסום הכרעת הדין, נתגלו שתי תכתובות דוא"ל נוספות מאת התובעת אל חוקרת הילדים, בנושא נציבות תלונות הציבור על הפרקליטים, שלא הועמדו לעיון ההגנה, וקיומן לא נודע במהלך המשפט עד לבירור התלונה בנציבות.

סיבה נוספת - הצהרה בפני בית-המשפט שהתבררה כחסרת יסוד: לדברי הנציב בהחלטתו, הדברים הללו מקבלים נופך חומרה נוכח הצהרתה של התובעת בעניין זה, כי החומר המבוקש על פניית הפרקליטות לחוקרת הילדים, אינו קיים וגם לא היה קיים - הצהרה שניתנה 140 ימים לאחר החלטת בית-המשפט. כלומר, לאחר 140 ימים שבהם, מן הסתם, טרחה התובעת למלא אחר הוראת בית-המשפט, הצהירה זו הצהרה, שבהמשך הדרך התברר שאין בה ולא כלום.

עוד מציין רוזן, כי במהלך סיכומי התובעת, התעקש בית-המשפט על חשיפת זהותו של הגורם בפרקליטות שביצע את הפנייה לחוקרת הילדים. בית-המשפט הביע את עמדתו בצורה מפורשת ונוקבת, שראוי להעיד את אותו פרקליט על-מנת שהתמונה בפני בית-המשפט תהא ברורה. אולם התובעת נמנעה מלציין בפני בית-המשפט, פעם אחר פעם, כי לא מדובר באלמוני פלמוני, אלא כי זו היא ששוחחה עם חוקרת הילדים.

"ניתן לתמוה ולהעלות מיני השערות מדוע נהגה כפי שנהגה התובעת, נוכח שאלות בית-המשפט, אך מוחוור הוא כי תשובותיה הליטו עובדה שצריכה הייתה להיות גלויה ונתונה לבית-המשפט, כמו גם לסנגור, שהנושא של השינוי בחוות-הדעת של חוקרת הילדים שימש מרכיב מרכזי בהגנתו".

רוזן קובע, כי לא ניתן בשום פנים לומר כי מדובר בתקלה טכנית של הפרקליטה, כטענת הפרקליטות. "מדובר כאן בהתנהלות של התובעת, שמנעה מההגנה עיון בחומר חקירה. התנהלות שתרמה, בסופו של הליך, לזיכויו של הנאשם".

ורוזן מסכם: "אילולא חוקרת הילדים הייתה מציינת בחקירתה הנגדית, כי התבצעה אליה פנייה על-ידי גורם בפרקליטות בין כתיבת הערכת המהימנות הראשונה לבין כתיבת הערכת המהימנות השנייה, פנייה זו הייתה נותרת סמויה לחלוטין מעיני הסנגור ומעיני בית-המשפט, וחמור מכך - יכול והנאשם היה מורשע בביצוע עבירות לא לו".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון