גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתיבים דרום: א. דורי בנייה מסרבת להעביר לנו 6 מיליון שקל

חברת הבנייה בבעלותו של עמוס לוזון מסרבת להעביר לחברת נתיבים דרום 6 מיליון שקל בגין עבודות שונות שביצעה נתיבים בין 2011 ל-2013 בתחנת הכוח דוראד ● סביב תחנת הכוח מתנהלים מספר הליכים משפטיים נוספים

חברת א. דורי בנייה בע"מ בבעלות עמוס לוזון מסרבת להעביר לחברת נתיבים דרום בע"מ 6 מיליון שקל אותם היא חייבת לה מכוח פסק דין שניתן על-ידי שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב איריס לושי-עבודי, בגין עבודות שביצעה נתיבים בשנים 2011-2013 הקשורות לתחנת הכוח דוראד.

נזכיר כי סביב תחנת הכוח מתנהלים מספר הליכים משפטיים, בארץ ובעולם. המתוקשר מביניהם (לאו דווקא החשוב), הוא בוררות המתבררת בפני השופטת לשעבר הילה גרסטל. במסגרת אותה בוררות העלתה חברת דורי אנרגיה טענות קשות נגד חברת האנרגיה אדלקום ושותפתה, חברת זורלו הטורקית. בחודש יולי האחרון פורסם כי אדלקום ביקשה מגרסטל לפסול עצמה. זאת, לאור התייעצות של האחרונה עם בא-כוחה של אדלקום, עו"ד אייל רוזובסקי, בקשר לדרך הפעולה הרצויה ב"תיק 1270" בו עלה החשד כי עד המדינה בתיקי ראש הממשלה, ניר חפץ, הציע לגרסטל באמצעות יועץ התקשורת, אלי קמיר, לתמוך בה במירוץ לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה בתמורה לתמיכה של גרסטל בסגירת תיק החקירה של שרה נתניהו בפרשת המעונות. גרסטל דחתה הבקשה ועל החלטתה הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי בתל-אביב שטרם ניתנה בו הכרעה.

אם נחזור לסכסוך בין נתיבים לדורי בנייה, נזכיר כי דורי בנייה הגישה לבית המשפט העליון ערעור על פסק הדין של המחוזי. אולם, בקשתה של דורי לעכב את פסק הדין נדחתה בחודש יולי האחרון על-ידי שופטת בית המשפט העליון ענת ברון.

חרף העובדה שהעליון לא אישר את עיכוב הביצוע, מסרבת כאמור דורי בנייה להעביר את מיליוני השקלים אותם הם חבים לנתיבים. בכדי "להכשיר" את העיכוב בהעברת הכספים, הגישה דורי בנייה לבית המשפט העליון בקשה לעיון מחדש בהחלטה בבקשה לעיכוב ביצוע. זאת, לטענת דורי בנייה, נוכח עובדות חדשות שהתגלו לה לאחר החלטת בית המשפט העליון, לרבות עובדות העולות מניתוח פסק הבוררות הזמני שניתן בהליך המתקיים בלונדון בין דורי בנייה לבין מזמינות העבודה (חברת "וודגרופ").

נתיבים דרום, אשר איננה מחויבת להמתין להכרעת בית המשפט בבקשה לעיון מחדש, פתחה לאחרונה, באמצעות באי-כוחה, עוה"ד דיבון פרקש ושירה מרקוביץ ממשרד צברי פרקש ושות', עורכי דין, תיק הוצאה לפועל נגד דורי בנייה. זאת, בין השאר, במטרה לגבות את החוב העצום כלפיה.

בהתאם, הטילה נתיבים עיקולים על כלל נכסי דורי בנייה המצויים בידי צדדי ג' כאלה ואחרים, ובאלה, בין היתר: בנקים (HSBC), קופות גמל, חברות בנייה שונות (גינדי), קבוצת עמוס לוזון ומשרדי עורכי דין מוכרים (נשיץ, ברדס, אמיר ומשרד גורניצקי). כאשר ממידע המצוי בידי "גלובס" עולה כי הצדדים השלישיים בעניינם התבקשו צווי העיקול, הייתה (או יש להם) מערכת עסקית מול דורי בנייה, במסגרתה חייבים לה הצדדים השלישיים כספים.

החוב הנוכחי של דורי בנייה לנתיבים, צמח עם השנים מ 5.8 מיליון שקל ללמעלה מ-7 מיליון שקל, כך לפי צווי העיקול.

סכסוך המתנהל בבתי המשפט משנת 2013

בחודש ספטמבר 2013 הגישה חברת נתיבים תביעה נגד חברת דורי בנייה (המהווה את הזרוע הקבלנית של קבוצת א. דורי בע"מ) בסך כ-6 מיליון שקל. וזאת, בגין עבודות עפר, תשתיות ודרכים שבוצעו על-ידה בתחנת הכוח, שהתמורה בגינן לא שולמה לה.

דורי בנייה מצידה לא כפרה בעצם ביצוע העבודות על-ידי נתיבים ואף לא העלתה טענות ביחס לאיכות העבודה או "ניפוח" החשבונות. דורי בנייה התמקדה בהליך בתניית "גב אל גב" בהסכם, שלפיה כל עוד העבודות נושא התביעה לא אושרו על-ידי וודגרופ והתשלום בגינן לא התקבל אצל א.דורי היא אינה חייבת בתשלום לנתיבים.

השופטת לושי-עבודי קיבלה את תביעת נתיבים ודחתה תביעה שכנגד שהגישה דורי בנייה. במסגרת פסק הדין ניתח המחוזי את המשמעות המשפטית שיש לייחס לתניית "גב אל גב". המחוזי קבע כי תניה מסוג זה בהסכמים שבין קבלן ראשי לקבלן משנה (כבענייננו) -לא נועדה להטיל את מלוא הסיכון החוזי על שכמו של קבלן המשנה (נתיבים) - ועל כן אין לפרש את התניה שבהסכם באופן שמאפשר לקבלן הראשי (דורי בנייה) להתחמק מתשלום בכל מצב שבו המזמין (וודגרופ) לא העביר לו כספים.

בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין של השופטת לושי-עבודי נדחתה כאמור על-ידי בית המשפט העליון ולאחרונה הוגשה על החלטה זו בקשה לעיון חוזר בהחלטה הדוחה את עיכוב הביצוע.

יצוין כי העובדה שפסק הדין המחוזי לא עוכב אינה מלמדת דבר על סיכויי הערעור של דורי בנייה. זאת, נוכח הערתה של השופטת ברון כי - "דומה כי לא ניתן לבטל את סיכויי הערעור". זאת, לאור השאלה המשפטית כבדת משקל שעניינה הפרשנות הראויה שיש לייחס לתניות גב אל גב אשר טרם נדונה בהרחבה בבית המשפט העליון.

קבוצת לוזון יכולה להתעודד מעמדת השופטת ברון, אך לא להיות אופטימית. הסיבה? בית המשפט ציין כי פסק הדין שקיבל את תביעת נתיבים התבסס על "שורה של טעמים", כאשר הפרשנות המשפטית של השופטת לושי-עבודי, לתניית גב אל גב, היא רק אחד מאותם טעמים.

תחנת הכוח עובדת משנת 2014, הבוררויות בעניינה עדיין מתנהלות

במוקד הערעור של דורי בנייה ניצבת כאמור תניית "גב אל גב", המהווה חלק ממערכת הסכמית משולשת - בין מזמין עבודות, קבלן ראשי וקבלן משנה - שעניינה כאמור תחנת הכוח "דוראד" המבוססת גז טבעי בשטח שבדרום אשקלון אשר פעילה משנת 2014.

פרויקט "דוראד" שהוקם על-ידי חברה בינלאומית וחברה בת שלה שעיסוקן במתן שירותים בתחום האנרגיה - חברת Wood Group Gas Turbine Services Holdings Ltd וחברת (GTS Power Solutions Ltd (Wood Group/המזמין. בין "וודגרופ" לדורי בנייה נערך הסכם (הנמצא לקראת סיום הליכי בוררות בלונדון ולאחר קבלת פסק בוררות חלקי לטובת קבוצת עמוס לוזון) במסגרתו נקבע כי דורי בנייה תשמש כקבלן ראשי לביצוע עבודות הנדסה אזרחית בפרויקט.

מי שמונתה כאחראית לביצוע העבודות היא "דורי-בנייה" ולצורך ביצועם התקשרה האחרונה עם קבלני משנה שונים ובהם, חברת נתיבים, ששימשה כקבלן משנה לביצוע עבודות שונות. וודגרופ שימשה כקבלן אחראי של הפרויקט עבור היזמית שלו - חברת דוראד אנרגיה בע"מ.

באי-כוחה של דורי בנייה, עורכי הדין אלי כהן ויעד גורדון, מסרו בתגובה: "דורי בנייה הגישה בקשה לעיון מחדש בהחלטה של בית המשפט העליון בעיכוב ביצוע בין היתר לאור עובדות חדשות שלמדנו אותן לאחר החלטת בית המשפט העליון ולרבות עובדות העולות מניתוח של פסק הבוררות ה-ICC, בין דורי לבין מזמינות העבודה, ואשר מוכיח לטענתה של דורי, שסיכויי הערעור הם גבוהים מאוד ושיש לדחות את תביעת נתיבים דרום אשר מבוססת על טענה של גב אל גב".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת