גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתיבים דרום: א. דורי בנייה מסרבת להעביר לנו 6 מיליון שקל

חברת הבנייה בבעלותו של עמוס לוזון מסרבת להעביר לחברת נתיבים דרום 6 מיליון שקל בגין עבודות שונות שביצעה נתיבים בין 2011 ל-2013 בתחנת הכוח דוראד ● סביב תחנת הכוח מתנהלים מספר הליכים משפטיים נוספים

חברת א. דורי בנייה בע"מ בבעלות עמוס לוזון מסרבת להעביר לחברת נתיבים דרום בע"מ 6 מיליון שקל אותם היא חייבת לה מכוח פסק דין שניתן על-ידי שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב איריס לושי-עבודי, בגין עבודות שביצעה נתיבים בשנים 2011-2013 הקשורות לתחנת הכוח דוראד.

נזכיר כי סביב תחנת הכוח מתנהלים מספר הליכים משפטיים, בארץ ובעולם. המתוקשר מביניהם (לאו דווקא החשוב), הוא בוררות המתבררת בפני השופטת לשעבר הילה גרסטל. במסגרת אותה בוררות העלתה חברת דורי אנרגיה טענות קשות נגד חברת האנרגיה אדלקום ושותפתה, חברת זורלו הטורקית. בחודש יולי האחרון פורסם כי אדלקום ביקשה מגרסטל לפסול עצמה. זאת, לאור התייעצות של האחרונה עם בא-כוחה של אדלקום, עו"ד אייל רוזובסקי, בקשר לדרך הפעולה הרצויה ב"תיק 1270" בו עלה החשד כי עד המדינה בתיקי ראש הממשלה, ניר חפץ, הציע לגרסטל באמצעות יועץ התקשורת, אלי קמיר, לתמוך בה במירוץ לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה בתמורה לתמיכה של גרסטל בסגירת תיק החקירה של שרה נתניהו בפרשת המעונות. גרסטל דחתה הבקשה ועל החלטתה הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי בתל-אביב שטרם ניתנה בו הכרעה.

אם נחזור לסכסוך בין נתיבים לדורי בנייה, נזכיר כי דורי בנייה הגישה לבית המשפט העליון ערעור על פסק הדין של המחוזי. אולם, בקשתה של דורי לעכב את פסק הדין נדחתה בחודש יולי האחרון על-ידי שופטת בית המשפט העליון ענת ברון.

חרף העובדה שהעליון לא אישר את עיכוב הביצוע, מסרבת כאמור דורי בנייה להעביר את מיליוני השקלים אותם הם חבים לנתיבים. בכדי "להכשיר" את העיכוב בהעברת הכספים, הגישה דורי בנייה לבית המשפט העליון בקשה לעיון מחדש בהחלטה בבקשה לעיכוב ביצוע. זאת, לטענת דורי בנייה, נוכח עובדות חדשות שהתגלו לה לאחר החלטת בית המשפט העליון, לרבות עובדות העולות מניתוח פסק הבוררות הזמני שניתן בהליך המתקיים בלונדון בין דורי בנייה לבין מזמינות העבודה (חברת "וודגרופ").

נתיבים דרום, אשר איננה מחויבת להמתין להכרעת בית המשפט בבקשה לעיון מחדש, פתחה לאחרונה, באמצעות באי-כוחה, עוה"ד דיבון פרקש ושירה מרקוביץ ממשרד צברי פרקש ושות', עורכי דין, תיק הוצאה לפועל נגד דורי בנייה. זאת, בין השאר, במטרה לגבות את החוב העצום כלפיה.

בהתאם, הטילה נתיבים עיקולים על כלל נכסי דורי בנייה המצויים בידי צדדי ג' כאלה ואחרים, ובאלה, בין היתר: בנקים (HSBC), קופות גמל, חברות בנייה שונות (גינדי), קבוצת עמוס לוזון ומשרדי עורכי דין מוכרים (נשיץ, ברדס, אמיר ומשרד גורניצקי). כאשר ממידע המצוי בידי "גלובס" עולה כי הצדדים השלישיים בעניינם התבקשו צווי העיקול, הייתה (או יש להם) מערכת עסקית מול דורי בנייה, במסגרתה חייבים לה הצדדים השלישיים כספים.

החוב הנוכחי של דורי בנייה לנתיבים, צמח עם השנים מ 5.8 מיליון שקל ללמעלה מ-7 מיליון שקל, כך לפי צווי העיקול.

סכסוך המתנהל בבתי המשפט משנת 2013

בחודש ספטמבר 2013 הגישה חברת נתיבים תביעה נגד חברת דורי בנייה (המהווה את הזרוע הקבלנית של קבוצת א. דורי בע"מ) בסך כ-6 מיליון שקל. וזאת, בגין עבודות עפר, תשתיות ודרכים שבוצעו על-ידה בתחנת הכוח, שהתמורה בגינן לא שולמה לה.

דורי בנייה מצידה לא כפרה בעצם ביצוע העבודות על-ידי נתיבים ואף לא העלתה טענות ביחס לאיכות העבודה או "ניפוח" החשבונות. דורי בנייה התמקדה בהליך בתניית "גב אל גב" בהסכם, שלפיה כל עוד העבודות נושא התביעה לא אושרו על-ידי וודגרופ והתשלום בגינן לא התקבל אצל א.דורי היא אינה חייבת בתשלום לנתיבים.

השופטת לושי-עבודי קיבלה את תביעת נתיבים ודחתה תביעה שכנגד שהגישה דורי בנייה. במסגרת פסק הדין ניתח המחוזי את המשמעות המשפטית שיש לייחס לתניית "גב אל גב". המחוזי קבע כי תניה מסוג זה בהסכמים שבין קבלן ראשי לקבלן משנה (כבענייננו) -לא נועדה להטיל את מלוא הסיכון החוזי על שכמו של קבלן המשנה (נתיבים) - ועל כן אין לפרש את התניה שבהסכם באופן שמאפשר לקבלן הראשי (דורי בנייה) להתחמק מתשלום בכל מצב שבו המזמין (וודגרופ) לא העביר לו כספים.

בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין של השופטת לושי-עבודי נדחתה כאמור על-ידי בית המשפט העליון ולאחרונה הוגשה על החלטה זו בקשה לעיון חוזר בהחלטה הדוחה את עיכוב הביצוע.

יצוין כי העובדה שפסק הדין המחוזי לא עוכב אינה מלמדת דבר על סיכויי הערעור של דורי בנייה. זאת, נוכח הערתה של השופטת ברון כי - "דומה כי לא ניתן לבטל את סיכויי הערעור". זאת, לאור השאלה המשפטית כבדת משקל שעניינה הפרשנות הראויה שיש לייחס לתניות גב אל גב אשר טרם נדונה בהרחבה בבית המשפט העליון.

קבוצת לוזון יכולה להתעודד מעמדת השופטת ברון, אך לא להיות אופטימית. הסיבה? בית המשפט ציין כי פסק הדין שקיבל את תביעת נתיבים התבסס על "שורה של טעמים", כאשר הפרשנות המשפטית של השופטת לושי-עבודי, לתניית גב אל גב, היא רק אחד מאותם טעמים.

תחנת הכוח עובדת משנת 2014, הבוררויות בעניינה עדיין מתנהלות

במוקד הערעור של דורי בנייה ניצבת כאמור תניית "גב אל גב", המהווה חלק ממערכת הסכמית משולשת - בין מזמין עבודות, קבלן ראשי וקבלן משנה - שעניינה כאמור תחנת הכוח "דוראד" המבוססת גז טבעי בשטח שבדרום אשקלון אשר פעילה משנת 2014.

פרויקט "דוראד" שהוקם על-ידי חברה בינלאומית וחברה בת שלה שעיסוקן במתן שירותים בתחום האנרגיה - חברת Wood Group Gas Turbine Services Holdings Ltd וחברת (GTS Power Solutions Ltd (Wood Group/המזמין. בין "וודגרופ" לדורי בנייה נערך הסכם (הנמצא לקראת סיום הליכי בוררות בלונדון ולאחר קבלת פסק בוררות חלקי לטובת קבוצת עמוס לוזון) במסגרתו נקבע כי דורי בנייה תשמש כקבלן ראשי לביצוע עבודות הנדסה אזרחית בפרויקט.

מי שמונתה כאחראית לביצוע העבודות היא "דורי-בנייה" ולצורך ביצועם התקשרה האחרונה עם קבלני משנה שונים ובהם, חברת נתיבים, ששימשה כקבלן משנה לביצוע עבודות שונות. וודגרופ שימשה כקבלן אחראי של הפרויקט עבור היזמית שלו - חברת דוראד אנרגיה בע"מ.

באי-כוחה של דורי בנייה, עורכי הדין אלי כהן ויעד גורדון, מסרו בתגובה: "דורי בנייה הגישה בקשה לעיון מחדש בהחלטה של בית המשפט העליון בעיכוב ביצוע בין היתר לאור עובדות חדשות שלמדנו אותן לאחר החלטת בית המשפט העליון ולרבות עובדות העולות מניתוח של פסק הבוררות ה-ICC, בין דורי לבין מזמינות העבודה, ואשר מוכיח לטענתה של דורי, שסיכויי הערעור הם גבוהים מאוד ושיש לדחות את תביעת נתיבים דרום אשר מבוססת על טענה של גב אל גב".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל