גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היעד הבא של פיליפס: ביג דאטה וטיפול ביתי בחולים

מטהרי אוויר לחולי אסתמה שיכולים גם למפות אתרים של זיהום אוויר, מערכת שמציגה לרופאים תקציר תיקים רפואיים בפורום התייעצות ועצי החלטות לטיפול בסרטן - אחרי שנטשה את עולם מוצרי הצריכה לטובת עסקי הבריאות, פיליפס מתמקדת בביג דאטה וטיפול ביתי ● ראיון עם ד"ר אפרת שפר, נשיאת פיליפס ישראל

ד"ר אפרת שפר / צילום:שלמה שהם
ד"ר אפרת שפר / צילום:שלמה שהם

בשנים האחרונות עבר תאגיד פיליפס הבינלאומי שינוי דרמטי. החברה, שהייתה מזוהה עם טלוויזיות ומכשירי גילוח, יצאה מהתחומים האלה כליל והחליטה שהעתיד הוא בתחום הבריאות.

"נפרדנו מהטלוויזיות, ממוצרי הצריכה, ובסופו של דבר אפילו מהתאורה. החברה כולה מושקעת היום בבריאות, וזו החברה הגדולה היחידה בסביבה התחרותית שלנו שמיקדה את כל תשומת לבה בתחום הזה", אומרת ד"ר אפרת שפר, נשיאת פיליפס ישראל ומנכ"לית החטיבה הגלובלית לאפליקציות קליניות בתחום הדימות, שמעסיקה 400 עובדים בעולם. "חברות אחרות שהתפתחו כמונו בתחום הבריאות מתוך עולם מוצרי ההדמיה, לדוגמה GE וסימנס, עדיין עוסקות גם בתחומים נוספים, או שהן הוציאו את הבריאות לחברות בנות".

פיליפס עצמה הוסיפה ליכולותיה בתחום ההדמיה שני עסקי בריאות חדשים: ביג דאטה וטיפול ביתי, שמתכתב עם פעילות האלקטרוניקה הצרכנית שבעבר הייתה מזוהה איתה.

"אנחנו רוצים להביא את הבריאות הביתה ולהתרחב מעולם האבחון והטיפול אל עולם המניעה", אומרת שפר. "שני התחומים הללו נסמכים במידה רבה על ביג דאטה וישנה תחושה שיהיה למידע חלק גדול עוד יותר בהם בעתיד. הכוונה שלנו היא לחבר את כל הפתרונות הביתיים לרשת שתהפוך לחכמה. כולם מסכימים שהמהפכה תגיע מהכיוון הזה, אבל אנחנו כבר שם במידה רבה".

אחת הדוגמאות היא קו המוצרים של מטהרי אוויר לחולי אסתמה, שהפך פופולרי במדינות עם זיהום אוויר רב. "אם מחברים אותם לרשת, אפשר לעשות מיפוי של זיהום האוויר באזור מסוים, לראות מהיכן הוא מתחיל וכיצד הוא מתפשט. האם הוא תמיד מגיע מאותו מקום, באותה שעה? זה מידע שמאוד חשוב למשתמשים שלנו. זו דוגמה למוצר שהתפתח להיות פתרון".

"עומס מידע לא עוזר לרופאים"

דוגמה מעניינת אחרת היא הפרויקט של פיליפס בתחום הטיפול בסרטן, שמבקש לשכלל את "פורום גידול" (Tumor board), שבו מתכנסים רופאים מדיסציפלינות שונות ומבתי חולים שונים כדי לדון יחד במצבו של חולה. כיום, רופאים מגיעים לפורום עם פיסות נייר ובהן המידע הרפואי מתיקו של החולה שנראה להם רלוונטי, ועיקרי ההמלצה שלהם. פיליפס פיתחה מערכת שמאפשרת לראות תמצית של התיק הרפואי, כולל המצב הסוציו-אקונומי והמשפחתי שלו.

"מצאנו שכאשר כל המידע היה זמין לרופאים, הפורום שינה את ההחלטה שלו בערך ברבע מהמקרים. אגב, כששאלנו אותם מראש, בכמה מקרים הדיון ישתנה אם יהיה לכם את כל המידע, הם לא היו יהירים. הם ניבאו כמעט במדויק את שיעור השינוי".

גישה כזאת מעוררת תקווה גם ביחס לפרויקט אחר שכבר הושק - Intellispace Oncology, מעין עץ החלטה לרופאים בתחום הסרטן, שישמש כמערכת תומכת החלטה. "מדובר בפיתוח שהחל בבית החולים לסרטן דנה פארבר. התוכנה אוגרת את המידע וממליצה על טיפול על פי הפרוטוקולים הקיימים. פיתחנו 'עצים' גדולים ומסועפים לעשרות סוגי סרטן, המתעדכנים כל הזמן עם התפתחות המחקר וההנחיות של ארגוני הרופאים", אומרת שפר ומבהירה: העץ לא נועד להחליף רופא, אולם הוא יכול להקל עליו טכנית בבואו להשוות את ההחלטה שלו, תוך התחשבות בנתונים הספציפיים של המטופל, למקובל במקצוע. "החוכמה במקרה הזה היא להציג לרופא את המידע הנכון, לא יותר ולא פחות. עומס מידע לא עוזר לרופאים".

השלב הבא בתוכנית הוא לחבר בין עצי ההחלטה למידע הגנטי של המטופל. "אנחנו לא מציעים היום טכנולוגיה של קביעת הרצף הגנומי אך כן מפתחים טכנולוגיה שלוקחת את המידע מהגורם שביצע את הריצוף ופועלת כדי לאתר את האתרים הגנטיים המעניינים, אלה שבהם חל שינוי שיכול לכוון אותנו לטיפול בסרטן.

"מידע גנטי בסרטן הוא תחום קלאסי שבו יש עודף מידע. ברור היום שיש חשיבות למידע הזה אבל הרופאים לא יודעים מה לעשות עם כל זה. הם לא גנטיקאים, וגם גנטיקאי לא תמיד מכיר את כל המחקר העדכני על כל גן. התוכנה הזאת יכולה לקצר שעה של עבודה לעשר דקות". המערכת מסמנת את השינויים הגנטיים שנמצאו בעבר כרלוונטיים ומאפשרת לרופא לראות מיד את כל המאמרים בספרות שמתייחסים אליהם".

מחזירים מטופלים הביתה

לדברי שפר, פיליפס משקיעה היום מחשבה גם להנגשת המידע לחולים ולהפיכתו משמעותי מבחינתם. "הרי החולה הוא הבעלים של המידע", היא אומרת. הצגת המידע לחולה תהפוך יותר ויותר חשובה ככל שהרפואה תתמקד יותר במניעה ותעבור למעשה לבית.

"מכשירי ניטור ביתיים כמו מד סוכר, לחץ דם או ניטור שינה כבר קיימים, אבל אם הם יקושרו למרכז רפואי ולטכנולוגיה שיכולה להרים דגל כאשר אותו מרכז רפואי צריך לשים לב למה שקורה למטופל - זה יהיה הבדל גדול. זה מה שיאפשר באמת להעביר אנשים מבית החולים הביתה, על כל התועלות הידועות של הגישה הזאת".

לדברי שפר, לפיליפס יש היום אפשרות לנבא אם אדם מועד לנפילות באמצעות ניטור תנועתו בבית.

מהיכן מביאים את הצוות הרפואי הנוסף והזמין?

"אנחנו מפנים רופאים על ידי החזרת מטופלים הביתה. אלה מערכות שחוסכות זמן רופא, ולא להיפך, בתנאי שהן אכן מסוגלות להתריע רק במקומות הנכונים. מניעה אמורה גם היא להפחית את העול על המערכת. החזון הוא שאנחנו הולכים למודל שבו הביטוח יאמר למטופל: אתה מבוטח כל עוד גם אתה עשית את חלקך. יש לך פה מכונה יקרה, אז תשמור עליה".

משתפים פעולה עם סטארט-אפים

חלק ניכר מהפיתוח בתחום הזה נעשה בישראל. פעילות פיליפס בישראל החלה אחרי שהחברה רכשה את פעילות ה-CT של חברת אלסינט ב-2001. היא מעסיקה כאן כאלף עובדים, חלקם הגדול בתחום פיתוח מכשירי הדמיה, אך חלק הולך וגדל מהם בתחום עיבוד המידע.

"ב-2001 העסיקה פיליפס בישראל רק כ-190 עובדים", אומרת שפר. "מאז נוספה לפעילות ה-CT גם פעילות בתחום הרפואה הגרעינית, ואחר כך התפתחה חטיבת המידע מצוות קטן שעסק במחשוב תחנות עבודה למכשירי ההדמיה. ההצלחה של הצוות הישראלי בתחום עיבוד המידע והעובדה שהאחריות שלו כל הזמן גדלה קשורות ליכולות הישראליות בתחומי עיבוד מידע וגם לרוח היזמית, שהייתה מנוגדת לגמרי לצורת המחשבה של פיליפס אז, כתאגיד ותיק עם מסורת בתחום מוצרי הצריכה האלקטרוניים. היום התאגיד כולו הוא בעל אופי יזמי יותר".

איך אתם עובדים עם הסביבה היזמית בארץ?

"החממה המשותפת שלנו עם טבע, Sanara Ventures, מצליחה מאוד. אנחנו משתפים פעולה עם סטארט-אפים בהבאת הטכנולוגיה שלהם, יחד עם המערכות שלנו, אל זרימת העבודה הקיימת בבתי החולים. בלעדינו מאוד קשה להם לעשות את זה כי יש להם אלגוריתם שבעצם לא מתחבר למערכת הקיימת, ולבית החולים אין הקשב והפניות הדרושים כדי להטמיע אותה. המוצרים הללו משלימים את החדשנות שאנחנו מציעים.

"אנחנו בקשר גם עם סטארט-אפים שאינם פועלים בזירת בית החולים, כמו מפתחי חיישנים לבישים, מוצרי ניטור ומניעה. חיפוש שיתופי הפעולה עם החברות הצעירות קורה בישראל וגם מחוץ לה".

רשות החדשנות הודיעה לאחרונה על תוכנית הטבות גדולה לחברות שיחזקו את הפעילות שלהן בארץ. אתם כבר מאוד חזקים כאן, ולכן אולי פספסתם את התמריץ.

"לממשלה יש תוכניות גדולות בתחום המכשור הרפואי ובעיקר עיבוד המידע בארץ. בהחלט יש מקום לעוד תמיכה בחברות הבינלאומיות. ישראל מכוונת לחברות הצעירות, לסטארט-אפים, וזה מצוין, אבל החברות הגדולות מעסיקות הרבה מאוד עובדים, אם ישירות ואם כספקים וקבלני משנה. פיליפס נותנת בישראל פרנסה לכ-3,000 איש, ממקצועות ומגזרים רבים ושונים. אנחנו מייצרים כאן מוצרים בכמיליארד שקל בשנה".

מה היית רוצה מהממשלה?

"היה טוב אם היה יותר קל להסדיר את סוגיות הקניין הרוחני הן מול בתי החולים ומול האקדמיה, ובעיקר הוצאת קניין רוחני לחו"ל. אנחנו עושים זאת על בסיס יומיומי ולא יכולים לקבל לכל העברה כזאת אישור.

"סוגיות הקניין הרוחני הופכות יותר ויותר סבוכות. קניין רוחני הוא לא רק פטנט רשום שהומצא במוסד רפואי, אלא לפעמים גם המידע עצמו. למי שייך מידע שמופק ומנותח במערכות שלנו, לבית החולים או לנו? או בכלל לחולה או אולי לכלל האנושות?".

לדברי שפר, בתי החולים בארץ מאוד פתוחים ומתעניינים בשיתוף הפעולה. "מצד אחד, יש צורך ברגולציה בנושא, ומצד אחר, כל רגולציה עוצרת את ההתקדמות. היינו שמחים אם כל המידע היה עומד בשירות המחקר הרפואי. אני חושבת שזה היה מאפשר זינוק ביכולת הטיפול בחולים".  

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?