גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמהדע מציגה: הצמיחה, השביתה ומכתב המריבה

העלייה בביקוש למוצריה של חברת התרופות הישראלית והדרישות מצד העובדים לשיפור תנאיהם הביאו לסכסוך ממושך עם ההנהלה, שביתה ארוכה וצניחה של המניה ● עתה, לאחר שהסתיימה השביתה, בשוק תוהים עד כמה תהיה ההתאוששות של קמהדע מהירה

עמיר לונדון / צילום: נטי לוי
עמיר לונדון / צילום: נטי לוי

חברת התרופות קמהדע כיכבה בשבוע שעבר בכותרות שלא בטובתה, בשל שביתת עובדי מפעל החברה בקיבוץ בית קמה. השביתה, שהסתיימה לקראת סוף השבוע שעבר, השפיעה לרעה על מחיר מניית קמהדע  , שירדה במהלכה ביותר מ-10% וזאת למרות דוחות כספיים טובים לרבעון השני שפרסמה החברה בתווך. מאז הודיעה קמהדע, לקראת סוף השבוע שעבר, על סיום השביתה, המניה התאוששה, אבל האירועים הותירו כמה שאלות פתוחות. 

כך, עם פרסום הדוח הרבעוני מסרה קמהדע כי לא תוכל לאשש את התחזיות שמסרה בעבר לשנת 2018 עד שיוערכו נזקי השביתה, אולם הבטיחה כי היא נערכה מראש עם מלאים ולא צפוי לה נזק. כל יום שעובר מאז סיום השביתה ובו התחזיות אינן מאוששות, מעורר את החשש אם בכל זאת ניזוקו האספקה או פעילויות אחרות בחברה שישפיעו על הכנסותיה. 

קמהדע עלתה ב-30% בשנה האחרונה

מזויף או לא?

עובדי מפעל קמהדע יצאו לשביתה (שכאמור הסתיימה בינתיים) על רקע פיצוץ בדיון על ההסכם הקיבוצי במפעל, המעסיק כ-250 עובדים. עובדי החברה טענו כי בעקבות צמיחתה של קמהדע והעלייה בדרישה למוצריה, גדל עומס העבודה עליהם מבלי שיתוגמלו בהתאם. המו"מ בין הצדדים נערך מאז ינואר וכיוון שאין זה ריאלי כרגע להכשיר במהירות עובדים נוספים (שכן העבודה במפעל דורשת הכשרה ארוכה), הדיון בפועל הוא בעיקר על שכר ותנאים נלווים. ההסכם הקיבוצי עוד לא נחתם סופית, אולם הושגו הסכמות עקרוניות בין הצדדים.

זו אינה השביתה הראשונה במפעל קמהדע שהוקם לפני כ-30 שנה, אולם היא הייתה הארוכה ביותר ואחת הארוכות שנראו בשנים האחרונות בחברה הפועלת בתחום התרופות. מקורבים לקמהדע מסרו ל"גלובס" בשבוע שעבר כי המו"מ התקדם לקראת פתרון המשבר בימיה הראשונים של השביתה, אולם אז החלו העובדים להפיץ ביניהם מכתב שלכאורה הודלף מן ההנהלה ובו "תוכניות לניהול השביתה", אשר נקטו בשפה לא נעימה כלפי העובדים (אמירות כמו "הפחד שלהם עובד לטובתנו", ותיאור ההטבות שהם מבקשים כ"גרושים שיילכו למסטיקים וסיגריות").

קמהדע טענה מיד כי המכתב הוא מזויף, ומיהרה להגיש תלונה למשטרה. מקורבים לחברה מסרו כי בעקבות "דליפת" המכתב, העלה הוועד את דרישותיו במו"מ, תוך איום כי אם לא תיעתר החברה לדרישות, המכתב יופץ לעובדים. ההנהלה לא נעתרה, והמכתב אכן הגיע לעובדים.

למרות הצהרת קמהדע כי המכתב מזויף והפעולה המיידית שנקטה, נראה כי לפחות חלק מהעובדים לא השתכנעו, ואילו הנהלת החברה איבדה אמון בוועד בעקבות הפצת המכתב. זו הייתה אחת הסיבות להתארכות השביתה. כעת יש לשקם את יחסי האמון במפעל כדי שהעבודה בו תוכל להתנהל כבעבר. בגלל העומס הגדול, המוטיבציה של העובדים חשובה מאוד לעמידה ביעדי הייצור. 

השת"פ עם שייר - לאן יתפתח? 

קמהדע נסחרת כיום בשווי של 800 מיליון שקל, לאחר עלייה של 20% מתחילת השנה. עם זאת, ב-5 השנים האחרונות איבדה המניה כ-60% מערכה. במהלך השנה שעברה ניצלה קרן ברוש האקטיביסטית ירידות חדות במניה להשקעה של עשרות מיליוני שקלים.

קמהדע מנוהלת על-ידי עמיר לונדון, שנכנס ב-2015 לנעלי המנכ"ל הוותיק, דוד צור. בעלי המניות הגדולים בחברה הם ליאון רקנאטי (10%), אשר משקיע בה מיום הקמתה; קרן ברוש (8%) וקרן סינארה קפיטל של יורשי ראלף האן ז"ל (7%).

ברבעון השני של 2018 הציגה קמהדע צמיחה של 4% בהכנסות שעמדו על 33.8 מיליון דולר. ההכנסה החצי שנתית עמדה על 51.3 מיליון דולר, גידול של 16% לעומת התקופה המקבילה. תוצאות אלה יכולות בעיקרון לאפשר לחברה לעמוד ביעד שלה לשנת 2018, להכנסות של 116-120 מיליון דולר. 

הכנסות קמהדע מבוססות בעיקר על המוצר גלסיה (Glassia) לטיפול באמפיזמה תורשתית הניתן בעירוי, ואשר משווק בארה"ב דרך השותפה הבינלאומית שייר. הרבעונים האחרונים של השנה הם לרוב אלה שבהם רושמת קמהדע את ההכנסות הגבוהות ביותר ממוצר זה, כך שהתחזיות סבירות. כמו כן הסכם השיווק של המוצר מול שייר מתנהל היטב כבר שמונה שנים ומניב לחברה עד כה לפחות את ההכנסות שהיא צופה.

מעבר לכך מצפה קמהדע להכנסות מהחיסון לכלבת המוחדר לשוק בימים אלה. בתחום זה אין ודאות כמו מול שייר, אולם ישנו שותף שיווקי חזק בארה"ב ושוק לא מאוד תחרותי. השוק למוצר זה לא גדול, כ-100 מיליון דולר, אולם הוא יכול להוות תוספת יפה למוצר הגלסיה.

אפילו בתחום ההיסטורי של הפצת תרופות בעלות ערך מוסף נמוך, החברה הגדילה ברבעון את הכנסתה. כך שמנקודת המבט של העסקים השוטפים, הפן העסקי נראה מצוין. החברה שואפת לאיזון תפעולי, יש בקופתה 44 מיליון דולר והיא דיווחה כי כרגע אינה זקוקה להון ממקור חיצוני.

לקמהדע תוכניות מעניינות לעתיד, אולם שם הסיכון כמובן גבוה יותר. הסכם השיווק עם שייר נקבע רשמית עד 2020. אין סיבה לחשוב כי ההסכם יסתיים במועד זה, משום שעד כה הגדילה שייר את כמויות המוצר המוזמנות משנה לשנה, וכבר האריכה את ההסכם שלוש פעמים (למעשה, השותפה מולה נחתם ההסכם היא באקסטר, שנמכרה לשייר, אולם גם שייר עצמה הספיקה להאריך את ההסכם פעם אחת). ב-2017 שילמה שייר לקמהדע תשלום אבן דרך עבור הגעה ליעד מכירות שהוצב למוצר. כלומר נראה כי שייר מרוצה, אך יש גם אי ודאות.

לשייר ישנה הזכות להעביר את הייצור של המוצר אליה, ולשלם לקמהדע תמלוגים עד 2040. רשמית המעבר יכול לקרות מ-2020, אולם כרגע נראה ששייר לא ממהרת עם בניית המפעל וכי הייצור יעבור לשם רק ב-2022, ייתכן אף מאוחר יותר.

החברה התייחסה לפן זה של ההסכם מאז חתימתו הראשונה ב-2010, וציינה אז בצדק כי זרם תמלוגים קבוע ללא הוצאות, אינו בהכרח מצב גרוע מבחינת החברה. על פי ההכנסות הנוכחיות, אפשר לצפות לסכום של לפחות 7-10 מיליון דולר שייכנס ישירות לשורה התחתונה.

אולם, קמהדע ציפתה בעבר כי כאשר מוצר הגלסיה ייצא לשייר, היא תוכל להשתמש בכושר הייצור של המפעל למוצרים חדשים, ובינתיים הגעתם של מוצרים אלה כרגע מתמהמהת. המוצר לכלבת, גם אם החדרתו לשוק תצליח, לא יכול למלא את כל קיבולת הייצור של המפעל הנוכחי בלי גלסיה. כאמור, השוק כולו מגיע רק ל-100 מיליון דולר.

מה יש בכלל חוץ מהגלסיה?

החברה מפתחת מוצרים נוספים, אולם רק אחד מהם קרוב יחסית לשוק, והוא היה עד כה גם הגזרה המאכזבת ביותר עבור החברה. מדובר במוצר לטיפול באמפיזמה תורשתית הניתן בשאיפה (לעומת המוצר המוביל של החברה גלסיה, הניתן בעירוי).

קמהדע סיימה לפני כ-4 שנים את הניסוי הקליני שנועד לרשום את המוצר לשיווק מול רשות התרופות האירופאית. אולם הניסוי שערכה לא עמד ביעד העיקרי שלו. מנכ"ל החברה אז, דוד צור, אמר כי המוצר ראוי לאישור גם כך, על בסיס הצלחה במדד משני. צור, אגב, שהיה ממייסדי החברה וכיהן בתפקיד מעל 20 שנה, נחשב למנכ"ל קשוח, וכנראה שחלק מן האמוציות שפורקים העובדים כיום, נצברו בעצם בקדנציה שלו.

מחליפו לונדון המשיך את הכיוון הזה, אולם ב-2017 נאלצה החברה להודות כי לא ניתן לאשר את המוצר ללא ניסוי נוסף. כעת היא נערכת להיכנס לניסוי כזה, מול הרשויות באירופה ובארה"ב במקביל, ותוצאות ממנו ואישור פוטנציאלי יכולים להגיע אפילו בעוד 4-5 שנים. גם בתרחיש אופטימי של התקדמות המוצר באינהלציה ללא אירועים שליליים חמורים נוספים, אם אמנם תוציא שייר את הייצור מבית קמה עד 2022, סביר שיהיה פער עד כניסת המוצר החדש.

קמהדע מפתחת מוצרים נוספים המשתמשים בחלבון ה-AAT הנמצא בבסיס מוצר הגלסיה, אך כמוצר אנטי דלקתי, לטיפול במחלות כמו דחיית שתלים וסוכרת נעורים. אם אמנם יתגלה המוצר כתרופה אנטי דלקתית תחרותית בשוק זה, יהיה לה פוטנציאל גדול מאוד, אולם בינתיים המוצרים הללו נמצאים בשלב מוקדם יחסית, רק בניסויי שלב II.

עד כה קמהדע נודעה כחברה שמספקת את הסחורה שהבטיחה, למעט הסיפור העגום של המוצר באינהלציה. מאז הנפקתה המניה הציגה גם תשואות יפות, עד לצלילה בעקבות סיפור התרופה באינהלציה ב-2014, שלמעשה מחקה תוך זמן קצר את כל העליות מאז הנפקת החברה. אך מאז המניה מתאוששת בהדרגה. כדי להמשיך לעמוד בהבטחותיה, על קמהדע לתקן את משבר יחסי העבודה שלה. כדי להמשיך לצמוח, על החברה לגוון ולחזק את צנרת המוצרים שלה. 

עוד כתבות

טויוטה CH-R+ חשמלית / צילום: יח''צ

החדש של טויוטה: טווח מרשים, נהיגה נעימה ומחיר הגיוני

לקרוס־אובר החשמלי החדש של טויוטה יש עיצוב דינמי ונוכחות כביש בולטת ● באבזור עדיין יש פערים, אבל ב־200 אלף שקל, עם תא נוסעים מתוכנן היטב, טווח מרשים ונהיגה נעימה - הוא מחזיר את היצרנית לתחרות

איציק חדד / צילום: אוהד דיין

מיהו הבעלים של ערוץ 16 החדש?

איציק חדד עומד מאחורי הקמת ערוץ הטלוויזיה החדש שיעלה בעוד מספר שבועות ● חדד הוא יזם נדל"ן ובעלי י.ח.ו.ד חברה לבניין המחזיקה בקבוצת "יחד הבונים" ● ב-2017 הורשע במסגרת עסקת טיעון בסיוע להפרת אמונים מצד סגן ראש עיריית אשדוד לשעבר ונידון לשישה חודשי עבודות שירות ול-2 מיליון שקל קנס

מימין לשמאל: אלעד שמרלינג, יוסי מלמד, אסף מוגרבי, יגאל מוגרבי, אדי ארדיטי וקובי ארדיטי / צילום: ברק ברינקר

חגיגת שכר שגילחה כשליש מהרווח הנקי: חברת הנדל"ן החדשה שבדרך לבורסה

חברת רם מוגרבי ארדיטי, שעוסקת בפרויקטים של התחדשות עירונית ועסקאות קומבינציה, הגישה תשקיף לבורסה לצורך גיוס 87.5 מיליון שקל באג"ח ● שלושה בכירים, שמחזיקים גם במניות החברה, נהנו בשנה שעברה משכר כולל של יותר מ-10 מיליון שקל

ח''כ דוד ביטן, יו''ר ועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עשור אחרי שעלתה על השולחן, אושרה הרפורמה שתקל על הלוואות לעסקים

בצעד חריג ולאחר שהחוק יצא מחוק ההסדרים, יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן הצביע "פה־אחד" על הצעת החוק להקמת מאגר נתוני אשראי לעסקים קטנים ובינוניים ● המהלך נועד להיאבק במונופול המידע של הבנקים ולהגביר את התחרות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיזנקו בת"א מחר, והנתונים שמאותתים - וול סטריט בדרך לפסגה

השווקים ברחבי העולם מצפים בדריכות שיא למהלך הבא של טראמפ מול איראן ● למרות אי־הוודאות הגדולה, וול סטריט ממשיכה להיסחר ברמות שיא ● בהנחה שלא תחודש המלחמה, הכלכלנים צופים הורדת ריבית של בנק ישראל מחר ● הבורסה בת"א בדרך לשבוע עמוס נוסף של דוחות ● וגם: ניתוח היסטורי מעלה כי ה-S&P 500 עשוי להיות קרוב לפסגה שלו השנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

מימין: יאיר ניצני, שירה זלוף וגדי גידור. ''מקטין את הסיכוי להתפרנס'' / צילומים: עידו איז׳קף, אלון לוין

המחירון נחשף: כמה עולה הופעה של עומר אדם ומה לא תראו בקיסריה

הרוק הישראלי רחוק מימי הזוהר שלו, בין היתר בגלל הקישור עם מחאה שמקטין את קהל היעד, הטכנולוגיה שמאפשרת ליצור אלבומים שלמים מהבית והמחשבה על שורת הרווח ● למה קשה למצוא רוקיסטים בהיכלי ההופעות ומי האומנים שכן מצליחים לדבר לקהלים רחבים?

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

גיל גבע מתדהר יוצא לאור, ולא בטוח שהוא יאהב את זה

גיל גבע החל את דרכו כקצין בסיירת מטכ"ל, השתחרר ועסק בגינון ● מאז בנה יחד עם שותפיו את חברת הנדל"ן תדהר שעומדת כעת בפני הנפקה והפך אותה לחברה בשווי מיליארדים ● האם המעבר לחברה ציבורית באמת מתאים לאופי של תדהר ולאופי שלו עצמו?

גבינות בקרון / צילום: באגי

5,000 בקבוקים בשנה, רק יין אדום: יקב הבוטיק שמסתתר באמצע המדבר

בחווה בנגב מצאנו ביסטרו משפחתי שמציע מנות מענגות עם טוויסט ● כנאפה ומלבי בגרסאות ייחודיות, חומוס עם שלל תוספות ומזכרות מבן גוריון ● ביקור ברמת הנגב רגע לפני החום הגדול

גילעד אלטשולר, ממייסדי אלשטולר שחם, ויוסי לוי, ממייסדי בית ההשקעות מור / צילום: איל יצהר, יח''צ

בית ההשקעות שמאיים על אלטשולר שחם, ומי הוביל בגיוסים באפריל?

בית ההשקעות מיטב מוביל בחודש אפריל בגיוסי כספים מהמתחרים עם 2.3 מיליארד שקל ● מור קרוב לעקוף את אלטשולר שחם ולהפוך לשני בגודלו בשוק ● וגם: כמה איבדו הגופים החלשים בחודש אפריל?

צילום אילוסטרציה: Shutterstock

רוצים לעשות טיול משנה חיים? מחקרים מגלים - זו הדרך

מסעות נתפסו כטקס חניכה ואירוע מכונן עוד בימי הציידים־לקטים ● כיום, "תיירות טרנספורמטיבית" היא לא רק תחום מחקר תוסס אלא גם מוצר צריכה שמבטיח שינוי עוצמתי ● איך בדיוק הופך הטיול שובר השגרה לזהות חדשה, ולמה כמעט תמיד אנחנו חוזרים להרגלים ישנים רגע אחרי שפרקנו את המזוודה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות ורשמה רצף עליות שלא נראה מאז 2023

דאו ג'ונס ננעל בשיא ● אד ירדני על מניות הקוונטים: השוק נכנס לשלב של "התלהבות ממומנת ממשלתית" סביב התחום ● לאחר השבעת יו"ר פד החדש, מתגברים ההימורים על העלאת ריבית בארה"ב ● המיזוג המוצע בהיקף של מיליארדי דולרים בין פויג' ברנדס לאסתי לאודר נפל ● מחירי הנפט עולים בכ-2%

מימין: מוחמד בן סלמאן, תמים א־ת'אני, מוחמד בן זאיד, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap

סעודיה מבטלת חוזים, קטאר עוצרת יצוא: המדינות שדוחפות לסיום המלחמה

מאחורי הלחץ לעצירת העימות בין ארה"ב לאיראן עומדות מדינות המפרץ ושחקניות אזוריות נוספות, שחוששות מפגיעה קשה בכלכלה המקומית, כמו גם בתיירות ובמיזמי הענק שלהן ● האינטרסים של השחקניות המרכזיות שניסו לבלום את המשך המלחמה

בר ויסעור שחף / צילום: תמונה פרטית

האחים שיגלו לכם איזה מבצע הכי טוב בסופר

האחים בר ויסעור שחף הקימו את Market API, סטארט-אפ שנועד לפתור את חוסר הבהירות סביב המבצעים בסופרמרקט ● המבצעים מתעדכנים בזמן אמת על מסכים - ומאפשרים חיסכון אמיתי ללקוחות ● וכמה מיליונים בשנה זה חוסך לרשתות?

אביעד שוב / צילום: תמונה פרטית

"בצבא הבנתי שאני רוצה לשנות את העתיד שלי. אני ברווח מדהים"

במהלך השירות הצבאי ב-8200, אביעד שוב פיתח דרייב ללמוד איך עושים כסף ● בהשראת וורן באפט הבין ששוק ההון מספק הזדמנות "להיות בעלים של העסקים הכי מוצלחים בעולם" ● 3 כללי הברזל שלו להשקעות: לא לפחד, לא להתעדכן ולא לעקוב ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

סמ''ר נועם המבורגר ז''ל

סמ"ר נועם המבורגר נהרג מפגיעת רחפן נפץ בגבול לבנון

הותר לפרסום: סמ"ר נועם המבורגר, לוחם טכנולוגיה ואחזקה בגדוד 9 בן 23 מעתלית, נפל מפגיעת רחפן בדרום לבנון ● טראמפ: "או שאכה באיראן חזק מאי-פעם, או שנחתום" ● שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו: טראמפ תמיד מעדיף את הפתרון הדיפלומטי - כך או כך הבעיה הזו תיפתר ● טהרן טוענת שההסכם לא כולל את הגרעין, רוביו: "עליהם למסור את האורניום המועשר" ● דיווח ב"ניו יורק טיימס": נתניהו ונציגי הממשלה מודרים באופן יסודי משיחות המו"מ עם איראן ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' דני דולב, יהבי בורבין, הנק נוסבכר, דב וינר, פרופ' שמואל פלג / צילום: שלומי יוסף

היא הקימה חברת אינטרנט, ואז איחדה אותה עם אביה. יחד הם השתלטו על השוק

הם ראו את המהפכה לפני כולם, רתמו את הגופים הגדולים, השיגו מימון - ואז גם נלחמו במונופולים ● ארבעה עשורים חלפו מאז נכנס האינטרנט לישראל לראשונה ● גלובס בעקבות האנשים שחיברו אותנו לעולם החדש

הבניין ברחוב עזה 30, בשכונת רחביה בירושלים

קנו דירה ב-9.3 מיליון שקל וישקיעו עוד מיליון לפחות בשיפוץ שלה

הדירה נמכרה ברמת מעטפת, והקונים יצטרכו להשקיע יותר ממיליון שקל להשלמת הבנייה ● בית ראש הממשלה, שמצוי 250 מטר מהבית, מהווה יעד להפגנות, מה שהופך את חיי התושבים שגרים בסמיכות אליו ללא פשוטים

דרוזים מפגינים על גבול סוריה ישראל / צילום: ap, Leo Correa

בין דמשק לירושלים: מהפכת ההתאזרחות השקטה של צעירי הגולן הדרוזים

הטבח בא–סווידא הפחית את טשטוש הזהות ההיסטורי של הדרוזים בגולן ● נתונים חדשים של צה"ל מגלים שהצעירים מובילים גל התאזרחות חסר תקדים, 4,600 בשנה האחרונה בלבד, ומתחילים להשתלב בצבא - בתהליך גיבוש זהות שצפוי להגיע השנה לקלפיות

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

איראן כבר חגגה, טראמפ מצנן: "הנחיתי שלא למהר לעסקה"

ללא התרעה: רחפן נפץ התפוצץ בתוך יישוב ברכס רמים ● באיראן טוענים: טהרן לא הסכימה למסור את האורניום המועשר לרמה גבוהה ● שר החוץ האמריקאי רוביו: מאמין שיהיו היום חדשות בנושא איראן ● טראמפ ברשת Truth: "פרטים אחרונים של העסקה נדונים כעת, ויוכרזו בקרוב" ● סוכנות הידיעות פארס: "מצר הורמוז יישאר תחת ניהול של איראן" ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג וגלי וינרב בשיחה עם ד''ר שי מלצר ופרופ' טל דביר / צילום: יעל צור

המחקר שיוכל להזקין את המוח שלכם במעבדה - ולחזות את המחלות שתפגשו בעתיד

שיחה עם פרופ' טל דביר, ראש המעבדה להנדסת רקמות ורפואה רגנרטיבית באוניברסיטת תל אביב והמדען הראשי של חברת הביומד מטריסלף, וד"ר שי מלצר, מנהל התוכנית הלאומית לביו־קונברג'נס ברשות החדשנות ● על הדפסת איברים, היתרונות של ישראל בתחום והפוטנציאל הכלכלי