גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך חג הקורבן המוסלמי לחגיגת הקניות הגדולה בעולם

כ-1.5 מיליארד מוסלמים ברחבי העולם חוגגים בימים אלה את חג הקורבן, ומוציאים מיליארדי דולרים על מזון, בגדים ונסיעות ● בערב הסעודית הקימו במיוחד עיר אוהלים במכה, שיכולה להכיל 3 מיליון איש, לטובת עולי הרגל שמקיימים את מצוות החאג' ● התנופה הכלכלית שמביא איתו החג מורגשת בכל מדינות ערב, ורק העלייה במחירי הכבשים והפרות המיועדים לשחיטה מקלקלת קצת את החגיגה

סלפי של עולה לרגל עם הכעבה במכה./  רויטרס ,Zohra Bensemra
סלפי של עולה לרגל עם הכעבה במכה./ רויטרס ,Zohra Bensemra

בהלת הקניות של לפני החגים בישראל היא תופעה ידועה. מזון, בגדים, מתנות ועוד שלל מוצרים - כל משפחה מוציאה אלפי שקלים לפני החגים, והרשתות והחנויות מכפילות את המחזורים. קחו את זה ואת עיד אל-אדחא, חג הקורבן, ותכפילו פי 250 ויותר - ותקבלו את אחד ממנועי הצריכה הגדולים של העולם המוסלמי.

בעולם יש, לפי הערכות, 1.5 מיליארד מוסלמים, רבים מהם במדינות דרום- מזרח אסיה. באינדונזיה, למשל, יש יותר מ-200 מיליון מוסלמים, בפקיסטן כ- 150 מיליון, ומצרים היא המדינה הערבית מוסלמית הגדולה ביותר, עם 66 מיליון אזרחים מוסלמים. מנהגי החג קובעים רף הוצאות גבוה, על בגדים, מתנות לבני המשפחה, חלוקת נדבות, שחיטת כבשים ונסיעות לביקורי משפחות.

איך זה בא לידי ביטוי במספרים? במצרים, למשל, ההערכה המקומית היא כי סל ההוצאות לחג מגיע לכ-1,000 לירות מצריות (50 דולר) לנפש, כלומר יותר מ-3 מיליארד דולר נשפכים לשווקים, בעיקר לפני החג אך גם במהלכו. במונחי הכלכלה המצרית מדובר בסכומים בעלי משמעות רבה, שכן הכלכלה המקומית המתאוששת מקבלת זריקת מזומנים נוספת כשמן לגלגליה.

במצרים, וביתר שאת בטורקיה ובאיראן, הימים האלה מלווים בקמפיינים למען התוצרת המקומית, כדי להפנות את הוצאות החג לקידום התעשייה. באיראן וטורקיה זה ממונף, כמובן, בשל העיצומים האמריקניים. כך, בטורקיה מסע פרסום שלם מקדם את תעשיית המיצים הממותקים המקומית, המכונים בשם הגנרי המוכר גם לנו, "גזוז", על חשבונן של קוקה-קולה ופפסי האמריקניות. באיראן הקמפיין מתמקד בתעשיית הטקסטיל והביגוד, שכן אחד מהמנהגים הנפוצים בחג הוא קניית בגדים חדשים, ובמודעות פרסומת רבות מסומן איקס ירוק (צבע המהפכה האסלאמית) על מכנסי ג'ינס ליווי'ס אמריקניים.

לשלוח הביתה סלפי עם הכעבה

אחת מחמש המצוות החשובות ביותר לאסלאם היא מצוות החאג', העלייה לרגל, למקומות הקדושים בערב הסעודית. עיד אל-אדחא הוא אחד משני המועדים העיקריים לקיום המצווה. החג מציין את הנכונות של אברהם אבינו לציית למצוות האל ולהקריב את בנו ישמעאל (המחליף בגרסת העקדה האסלאמית את יצחק), ועומד בניסיונות הפיתוי של השטן להימנע מהקרבת בנו. האירוע מתרחש לפי הקוראן בהר ערפאת, הסמוך למכה.

עולי הרגל שוהים בסעודיה לאורך 4-5 ימי החג, מבקרים באתרים הקדושים, לנים, אוכלים וגם קונים לא מעט מתנות ומזכרות. לפי הפרסומים, עד כה הגיעו השבוע לסעודיה 2.4 מיליון עולי רגל מכל העולם, ואתרי חדשות כלכליים מקומיים מעריכים כי המבקרים ישאירו במדינה עד סוף החג כ-1.5 מיליארד דולר. הסכום הזה אינו משמעותי במיוחד לכלכלה הסעודית, הנשענת על תעשיית הנפט, אבל יורש העצר מוחמד בן סלמאן מטפח תוכניות להרחבת המגזר התיירותי הזה פי כמה, כחלק מאסטרטגיית סעודיה החדשה שלו. במסגרת זו, מוקמים כעת במדינה לא פחות מ-500 בתי מלון חדשים, שדה התעופה במכה נמצא בתוכנית הרחבה, ומערכת הכבישים נמצאת בתנופת הרחבה וסלילה.

בממשלה הסעודית ישנה מנהלת העוסקת רק בעלייה לרגל, והיא הקימה בשנים האחרונות עיר אוהלים ברובע מינה במכה, שבה 100 אלף אוהלים ממוזגים ומאובזרים היכולים להכיל 3 מיליון אורחים. המחיר שם זול יחסית, בין 10 ל-50 ריאל סעודי (השווה בערכו לשקל) ללילה. ליד עיר האוהלים הוקמו דוכני אוכל, שירותים ציבוריים ניידים, תחנות משטרה ופיקוח, וגם מרכזי אינטרנט הומים כך שניתן לשלוח את תמונות הסלפי עם הכעבה הביתה, למשפחה ולחברים.

מאות בתי המלון במכה והאזור הם ברמות טובות עד מפוארות, ואם חשקה נפשכם בלינה בלה מרידיאן בעיר, תשלמו היום 2,200 שקלים ללילה לזוג, לעומת 500-1,000 ללילה במועד רגיל. השנה הוסיפו השלטונות גם את אופציית קפסולות השינה, שנועדו לעולי רגל מעוטי יכולת ואשר הלינה בהם מוגבלת בזמן אך חינמית.

בעקבות לקחי העבר, ובעיקר אסונות שבהם נמחצו למוות אלפי עולי רגל (האסון האחרון שבהם התרחש לפני שלוש שנים, ובו נהרגו יותר מ-2,000 עולי רגל), השקיעה הממשלה הסעודית עשרות מיליארדי דולרים בבניית דרכים נוחות ורחבות, בטיחות ואבטחה, וכך כמעט 100 אלף שוטרים ופקחים מאבטחים את חמשת ימי החג.

עם הבאים לסעודיה השבוע נמנים גם 5,200 מוסלמים פלסטינים משטחי הגדה המערבית, ועוד כ-4,000 ערבים ישראלים. רובם עוברים במעברי הגבול לירדן ומשם ממשיכים באוטובוסים למכה, מיעוטם מגיעים בטיסות דרך קהיר או רבת עמון.

שוחטים את הציבור עם מחירי הצאן והבקר

המוסלמים חוגגים בכל העולם את החג, ואחד מהביטויים העיקריים לכך הוא שחיטת הכבשים, העיזים והפרות. הנוהג הוא כי כל משפחה שוחטת לפחות בעל חיים אחד, לרוב כבשים, מעט עיזים, ובשנים האחרונות יותר ויותר פרות. באינדונזיה, למשל, המדינה המוסלמית הגדולה ביותר, נשחטים לאורך ימי החג כ-2.3 מיליון כבשים ועוד כ-250 אלף פרות. חלק ניכר מהם מגיע מאוסטרליה וניו זילנד אל מדינת האיים, כמו גם אל המדינות המוסלמיות האחרות, בשבועות שלפני החג בציים שלמים של אוניות להובלת בקר. בכסף, אינדונזיה לבדה מוציאה כ-750 מיליון דולר על הפרות והכבשים שנועדו לשחיטה. בפקיסטן האדוקה יותר נשחטים כ-10 מיליון בעלי חיים במהלך החג.

אבל הצרות והבעיות של העולם המוסלמי משפיעות גם על עיד אל-אדחא. בלוב, המתקשה להתאושש ממלחמת האזרחים, מעורר החג התמרמרות רבה בשל עליית מחירי הכבשים לשחיטה. מחיר ממוצע של כבשה האמיר ל-700 דולר בשל מחסור בשווקים, ירידת ערך הלירה הלובית והבעיות ביצוא הנפט בעקבות הקרבות הנמשכים במזרח המדינה. בטורקיה ובירדן מיליוני הפליטים מסוריה יוצרים ביקוש גבוה לכבשים ומעלים את המחירים. בכמה ערים בדרום טורקיה ובצפונה של ירדן הפגינו תושבים במחאה על עליות המחירים לקראת החג.

בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית הכלכלה נהנית מהחג. הקלות של מתאם הפעולות בשטחים, כמו שעות פעילות ארוכות במיוחד של המעברים לגדה, הביאו לתנועה גדולה במיוחד של ערבים ישראלים לשווקים בערים הפלסטיניות. ג'נין, אחת הבולטות ביעדי הבילוי והקניות של ערביי ישראל, מקבלת מדי סוף שבוע 12 אלף כלי רכב של ישראלים, רובם המכריע ערבים הבאים לקניות. בסוף השבוע האחרון לפני החג המספר הזה הוכפל, ותנועה ערה במיוחד נרשמת גם בימי החג עצמו.

לשכת המסחר המקומית בג'נין העריכה כי בסוף שבוע רגיל מותירים הערבים הישראלים בעיר קרוב למיליון שקל, ובעשרת הימים שסביב החג המספר המוערך מגיע ל-10 מיליון. הכסף יוצא בעיקר על קניית בגדים ומתנות שמחיריהם זולים מהמחירים בישראל בכ-30%, וגם על בתי קפה ומסעדות. ערים נוספות הנהנות מהטרנד הערבי ישראלי הזה הן קלקיליה ורמאללה.

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית