גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ההייפ והאכזבה מה קרה לחלום על גידול איברים במעבדה

חוקרים מובילים בישראל מסבירים מדוע עדיין אי אפשר להשתיל איברים שגדלו במעבדה ואיך בכל זאת יכולים טיפולים בתאי גזע לעזור בין השאר לחולי לב, כליות ופרקינסון ● "היום אנחנו סוף סוף מתקרבים באמת לבנייה - אם לא של איברים מתאי גזע, אז לפחות של רקמות שניתן להשתיל כדי לשפר תפקוד של איברים"

איברים שגדלים במעבדה / צילום:  Shutterstock
איברים שגדלים במעבדה / צילום: Shutterstock

בתחילת שנות ה-2000 סומנו במחקר הביולוגי שלוש מהפכות שעתידות לשנות את פני הרפואה: פענוח הגנום, ביואינפורמטיקה, שמוכרת היום כביג דאטה ברפואה ובביולוגיה, ותאי גזע. השתיים הראשונות אמנם לא מימשו תחילה את ההבטחה הגלומה בהן, אולם היום הן בפריצה: טיפולים גנטיים ראשונים נכנסים לקליניקה, ואת ההישענות על ביג דאטה כבסיס לרפואה רואים בכל מקום שפונים אליו. ומה בתחום תאי הגזע? גם שם המחקר נתקל בקשיים לא צפויים וחזון האיברים החיים שגדלים במעבדה ומושתלים בבני אדם עדיין לא התממש. ובכל זאת, ישנה התקדמות אדירה. נדמה שבכל שלושת התחומים נדרשה התפכחות מסוימת מההייפ כדי שניתן יהיה להביא בשורה אמיתית.

"היום אנחנו סוף סוף מתקרבים באמת לבנייה - אם לא של איברים שלמים מתאי גזע, אז לפחות של רקמות הנוצרות מתאי גזע לאחר השתלה ויכולות לשפר תפקוד של איברים", אומר פרופ' בנימין דקל, מנהל המכון לחקר תאי גזע בילדים והיחידה לנפרולוגיה ילדים במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. דקל אמר את הדברים בשיחה עם שלושה רופאים וחוקרים העוסקים בתחום תאי הגזע, שהתקיימה על רקע הכנס השנתי של אגודת תאי הגזע הישראלית לפני כמה חודשים בתל אביב. שני המשתתפים האחרים בפאנל הם פרופ' אלדד צחור, מנהל מעבדת תאי גזע וביולוגיה התפתחותית במכון ויצמן, ופרופ' ערן משורר מהמחלקה לגנטיקה ומהמכון לחקר המוח על שם לילי ואדמונד ספרא באוניברסיטה העברית.

דקל עוסק בבניית רקמות כליה לשיקום התפקודים שלה. הוא הקים על בסיס המחקר שלו חברה מסחרית בשם KidneyCure, אשר מיועדת בקרוב להתחיל ניסויים בבני אדם, והוא רחוק מלהיות מאוכזב מההישגים עד כה. לדבריו, נותרו עוד שאלות רבות שצריך לענות עליהן בתחום תאי הגזע, כמו "באילו תאים להשתמש? כיצד להרבות אותם בלי שיתמיינו לכיוונים שאנחנו לא רוצים? האם להרבות אותם במעבדה או בתוך הגוף? כיצד להביא אותם לרקמת היעד? כיצד לגרום להם להיקלט היטב ברקמה הקיימת? מה עלולות להיות ההשלכות השליליות שלהם?".

צחור, שהמעבדה שלו חוקרת בין היתר בנייה של רקמות לב, אומר שהפעילות בתחום הזה מייצגת את התפתחות התחום, אבל גם את האזורים שבהם הוא התפתח פחות. "הלב הוא אחד האיברים שאינם מתחדשים בגוף באופן טבעי ולכן ריפוי לב היה תחום מאוד אטרקטיבי עבור מדעני תאי הגזע", הוא אומר. "הגענו למצב שבו ראינו רקמת לב פועמת בצלחת, אבל כשניסינו להשתיל את התאים ללב אחרי אוטם (התקף לב), זכינו לכמעט עשור של תסכול גדול מאוד. התאים אינם מצליחים להתחבר לרקמה הקיימת, אלא מסולקים מהגוף כמעט מיד. אלה שנטמעים, לא מדברים בשפה של התאים המקומיים, ונוצרות בעיות תקשורת כמו בעיות ביצירת קצב פעימת לב אחיד. נראה שהיישום של הטכנולוגיה רחוק כרגע מכפי שחשבנו תחילה, אבל אנחנו ממשיכים להתקדם".

כל אדם הוא מאגר בלתי נדלה של תאים

נחזור רגע לאחור ונזכיר מה הם בכלל תאי גזע ומדוע הם נחשבו לבעלי פוטנציאל גדול כל כך בזמנו. כאשר נוצר עובר במפגש בין ביצית לזרע, לתאים הראשונים שלו יש פוטנציאל להפוך לכל תא בגוף. הם מתחלקים בלי להתמיין, ורק בתנאים סביבתיים מסוימים ובעקבות שדרים שהם מקבלים מהתאים האחרים באותו צבר, הם בוחרים את דרכם ומתמיינים לתאי איבר, שהם שונים אלה מאלה. תא גזע אחד יתחלק לשני תאי עור, בעוד תא גזע אחר יתחלק לשני תאי לב, וכן הלאה.

החלום היה שאם ניקח תא גזע ונשחזר, נניח, את התנאים הדרושים לבניית רקמת לב, התא יתחלק ויתמיין, ובמעבדה יצמח לנו לב חדש, בדיוק כפי שהוא עושה בעובר. החלום הזה התברר כלא פשוט למימוש, אבל אין כרגע סיבה לחשוב שהדבר אף פעם לא יהיה אפשרי.

מלבד תאי גזע עובריים המתמיינים לכל תא, גם בגוף של אדם בוגר ישנם תאים שטרם התמיינו עד הסוף. הם מעין מאגר של הגוף לשעת חירום. כאשר צריך אותם, למשל בעת נזק לרקמה, הם מתמיינים לתאי הרקמה שצריך לשקם. חלק מהתאים בגוף הבוגר הם בעלי פוטנציאל להתמיינות לסוגים רבים של תאים סופיים, וחלק יכולים להתמיין לסוגים מעטים.

זוכי פרס נובל לשנת 2012, פרופ' שיניה ימאנקה וג'ון גורדון, גם מצאו שניתן לקחת תאים ממוינים מאדם בוגר ולהשיבם למצב של תאי גזע עובריים, כך שיוכלו להתמיין לתאי רקמה אחרת. משמעות הדבר היא שבמקרה של פגיעה ברקמה מסוימת (לדוגמה, לאדם אין זרעונים, או לבו נפגע בהתקף לב), ניתן לקחת תאים השייכים לו מבחינה גנטית (ולפיכך אינם אמורים לעורר תגובה חיסונית), להשיב אותם למצב של תאי גזע ולמיין אותם חזרה כך שייצרו את הרקמה שנפגעה. כל אדם, כל עוד הוא חי, הוא למעשה מאגר בלתי נדלה של תאים לחידוש איבריו שלו. ימאנקה הראה שהוא אכן יכול ליצור עכבר שלם מתא בוגר שהונדס כך.

שואפים לתהליך דומה להשתלות מוח עצם

אז מה תוקע את החזון והיכן הוא אותו "עצמי" צעיר ומחודש שייווצר מהתאים שלנו? דקל מנסה לשפוך אור על כמה מהבעיות. "אחת השאלות שאנחנו שואלים את עצמנו היא באיזה תא הכי נכון להשתמש - בתא גזע או בתא יותר ממוין (תא מקדים). כמו כן, הושקע מאמץ מחקרי אדיר בבדיקת השאלה אם עדיף להשתמש בתאים שמלכתחילה בונים אותו איבר בעת התפתחותו או שתורמים לשיקום שלו בחיים הבוגרים, או שעדיף לנסות לבצע מניפולציות על תא שנוח לעבוד איתו או שקל להשיג אותו.

"תאי רקמה לרוב מתמיינים לאותה רקמה בעוד שלתאים זרים קשה ליצור את הרקמה. לדעתי, לא ניתן יהיה ליצור מהם את הרקמה, אם כי יכולות להיות להם השפעות אחרות, חלקן מיטיבות, למשל הפרשה של חומרים מועילים בסביבת הנזק.

"אז אנחנו מחפשים תאים שגדלו באותה רקמה, מכירים את הסביבה, הם מדברים אותה שפה, אולם לא תמיד קל לזהות או להפיק אותם. הדבר תלוי באיזה איבר מדובר. במערכת הדם, למשל, ההיררכיה מאוד ברורה: אפשר לזהות בקלות איזה תא הוא תא גזע, לאיזה תא ביניים הוא מתמיין, וכיצד הוא מאבד גמישות בהדרגה.

"לעומת זאת, בתאי כליה, ובאיברים מוצקים אחרים, יש יותר גמישות, כלומר, תאים רבים יותר יכולים להתנהג כתאי גזע. ישנם תאים בוגרים שיושבים ברקמה ופתאום מתעוררים, לרוב בעקבות נזק לרקמה, ומתחילים להתנהג כמו תאי גזע. יש לנו אפילו ויכוח אם ניתן לגרום לכל תא כליה להתנהג כך, או רק לכמה מסוימים.

"אנחנו, חוקרי הכליות, כבר מיפינו חלק מהסימנים שגורמים לתאים הללו להפוך לתאי גזע בעת נזק. נניח שאנחנו רוצים לשכנע אותם לעשות זאת במעבדה. יש לזהות את התאים הנכונים, להפיק אותם מהרקמה, להרבות אותם, להחזיר אותם למקום הנכון ואז לראות שהם אכן משחזרים חלקים מן האיבר".

חוקרים כמו דקל שואבים אופטימיות מתחום השתלת מח העצם. בטיפול כזה, מתחילים עם מטופל שמערכת החיסון שלו לא קיימת, כי היא נהרסה על ידי מחלה או כי הושמדה במכוון לצורך טיפול בסרטן. במקום מערכת החיסון הקיימת משתילים תאי גזע שתפקידם לשקם את מערכת החיסון. כאשר הטיפול מצליח, התאים הללו מתרבים בתוך הגוף עד גבול מסוים ונקלטים כחלק מהגוף. "זו בעצם דוגמה לטיפול אידיאלי, שבו אנחנו בכלל לא ממיינים את תאי הגזע ולא נרבה אותם ולא נבנה מהם איברים במעבדה, אלא כל זה קורה בתוך הגוף". עם זאת, מערכת החיסון אינה רקמה מוצקה, ולכן יש מגבלה למה שניתן ללמוד מהם לגבי איברים אחרים.

מה המגבלה בהתרבות התאים?

דקל: "אנחנו צריכים כמות מאוד גדולה של תאים, על מנת להחליף כמות מאוד גדולה של תאים פגועים, סדר גודל של מאות מיליונים של תאים. אם כן צריך להתחיל מכמות קטנה של תאים במעבדה, ולגרום לחלוקה שלהם שב ושוב, תוך שהם שומרים על הזהות שלהם. אנחנו מצליחים להגיע למספרים גבוהים בתאים הכליתיים, אם כי יתכן שזה אפילו לא מספיק לשיקום כליה של בן אדם ונזדקק אפילו למספרים גבוהים מאלו".

מסתפקים בשיקום איברים

אילו איברים כבר ניתן להשתיל? לדברי החוקרים לא משתילים היום איברים שלמים אלא רק רקמות חלקיות.

"בתחום שלנו, תחום המוח, יש שתי גישות", אומר משורר. חברות כגון בריינסטורם סל הישראלית מביאות לאזור הפגיעה תאי גזע לא ספציפיים, אחרי שהעבירו אותם תהליך התרבות ואולי גם התמיינות חלקית במעבדה, במטרה שיפרישו כל מיני חומרים מועילים לאזור הנזק ואז יסתלקו, אחרי שעשו את עבודתם.

"לעומת זאת, בוצע ניסוי בחולי פרקינסון שבו השתילו לתוך המוח תאי מוח בתרחיף. הכוונה היא שהם יישארו שם ויתפקדו כמו שתאי הרקמה תפקדו לפני שנפגעו. הם בעצם לא משתלבים ברקמה הקיימת, אלא מהווים מעין מערכת לשחרור תרופה. במקרה של פרקינסון, במקום שנזליף למוח דופמין, הכוונה היא להזריק תאים שבעצם יהוו משאבת דופמין לא מתכלה".

דקל: "הצעד הבא הוא ליצור יחסי גומלין בין התאים הללו לבין רקמה קיימת, על ידי השתלתם, לדוגמה, לרקמה צלקתית באיבר (נניח כבד או לב). החיות של התאים החדשים עשויה למנוע את המשך התהליך הצלקתי. כולנו חולמים על הנדסת רקמות, אבל אם ניתן לאיבר אפילו עוד 5% תפקוד, התוצאה יכולה להיות מאוד משמעותית. בתחום הכליות הצלחנו להגיע למצב של השתלבות והשפעה על התאים הקיימים".

התאים שלקחת מאדם בוגר, החזרת למצב של תאים עובריים ואז שוב מיינת - הם באמת בדיוק כמו תא בוגר?

משורר: "זו שאלה טובה מאוד ואנחנו לא יכולים באמת להניח שהם זהים לגמרי בלי להשוות ביניהם. ישנו מחקר מהזמן האחרון שמראה שהתאים הללו יכולים אמנם לחזור להיות תאים עובריים, אבל לא יכולים בהכרח להתמיין שוב ממש עד תא בוגר אלא רק עוברים חלק מהדרך. אם זה המצב, מדובר בחסם משמעותי לשימוש בהם ברפואה. מי יודע, אולי הם יכולים להתבגר בתוך הגוף".

מה הצעד הבא מבחינתכם כרגע?

צחור: "אנחנו רוצים לעודד תהליכי ריפוי שממילא קורים באיבר, ללמד את האיבר לרפא את עצמו טוב יותר, וללמוד איך עושים את זה על ידי איתור תאי הגזע באיבר ושפעול שלהם, בלי להפיק אותם מהגוף. כבר היום אנחנו יכולים להזריק חומר לתוך לב שעבר התקף לב (מדובר בניסוי בחיות - ג"ו), ולגרום לתאים בלב המקיפים את הצלקת לחזור להיות תאי גזע. התאים מתעוררים, נכנסים לתוך הצלקת ובהדרגה, בתוך חודש, הם חוזרים ומתמיינים לתאי לב מתפקדים. זה קורה ברקמת לב, שידועה ככזו שאינה מתחדשת".

דקל: "גם אצלנו תאי רקמת הכליה שאנחנו משלבים בכליה לא רק מתמיינים אלא יוצרים יחסי גומלין עם הרקמה הקיימת ומעודדים מערכות שיקום פנימיות של האיבר עצמו האחראיות לתפקודו".

צחור: "שואלים אותי, למה לא הצלחתם עד כה? והתשובה שלי כרגע היא שכנראה צריך קוקטייל של חומרים, לא חומר יחיד. כנראה התא צריך כמה סיגנלים כדי לדחוף את התא לכיוון הנכון".

במעבדה של משורר מייצרים רקמות מוח בגודל קטן ועם פונקציונליות מוגבלת, אך עדיין מספיקה כדי לבחון תרופות באופן שלדעת החוקרים טוב יותר מבדיקתן בעכברים, או לפחות מספק מידע נוסף. "אפשר לעשות זאת גם לתאים של אדם מסוים, ליצור מיני-מוח אישי שלו כדי לבחון תרופות על מוח עם סינדרום גנטי זהה לשלו, לדוגמה", אומר משורר. גם צחור עושה זאת בתחתום הלב. הוא בוחן רקמות לב קטנות בצלוחית, שהונדסו מתוך תאים שנלקחו מחולים עם הפרעת קצב לב ייחודית".

האפשרות של יצירת איבר שלם עדיין רחוקה מאוד?

דקל: "בכליה בוגרת יש 20 סוגים שונים של תאים, וכדי ליצור איבר צריך להדפיס אותם בארכיטקטורה מסוימת ולשלב בתוכם את מערכת כלי הדם. אני מעריך שניצור תחילה 'מיני כליה' להשתלה שתהיה קצת יותר דומה לכליה מאשר רקמת תאי הכליה שעליה אנחנו עובדים היום".

לפעמים מערכת החיסון תוקפת גם תא של הגוף

מה הסיכונים בהזרקת חומר שגורם לתאים בגוף לעבור תהליך חזרה למצב עוברי ואז להתמיין מחדש? האם אנחנו עלולים לגדל איברים נוספים שכלל לא רצינו?

דקל: "התחדשות תאים תמיד מעלה שאלות שקשורות בסרטן, ובצדק. צריך לחדש איבר בלי שמנגנון ההתחדשות ייצא משליטה".

צחור: "עד כה, כשעשינו את הניסויים שלנו, לא קיבלנו לב נוסף או לב עם צורה מוזרה או לב עם גידול שפיר או ממאיר. קיבלנו לב בצורת לב. נראה שכיוון שהתאים משופעלים כשהם כבר בתוך הלב, הם נשמעים לתוכנית המקורית של הגוף".

דקל מזהיר, עם זאת, שניסוי שנערך בהזרקה של תאי גזע מרקמת שומן לעין הוביל להתעוורות של חלק מהמטופלות. "במקרה הזה, האישור ניתן בקלות יתר, כי מדובר בתאים אוטולוגיים, כלומר מאותו אדם, אז יש איזו שהיא תחושה שלא יכול לקרות לגוף כלום, משום שמערכת החיסון לא תוקפת תא עצמי. ובכן, כנראה שגם עבור תאים אוטולוגיים המצב קצת יותר מורכב. תלוי אילו תאים ומה עושים איתם. אולי כדאי לבדוק את זה קודם בעכבר, גם אם לא מכריחים אותך?

"הרגולציה פשוט לא יודעת לעכל את זה. מצד אחד, אני לא אומר שצריך לרוץ לאשר את הניסויים האלה, אבל כן כדאי לזכור שגם לתרופות יש תופעות לוואי. לעומת זאת, בהשתלה ניסיונית של תאי כליה בוגרים בבעלי חיים לא ראינו מעולם סרטן".

צחור: "חשוב לזכור שהמערכת החיסונית כן תוקפת לעיתים תאי עצמי, למשל בלב יש פעילות חזקה של מערכת החיסון נגד תאים מים. כך שגם את היתרון החיסוני - שהגיוני להניח - יש להוכיח".

שני גברים וילד

אחד התחומים המעניינים ביישום מחקר תאי הגזע הוא פוריות. לדוגמה, בגבר ללא זרע או באישה ללא ביציות ניתן מבחינה תיאורטית להשיב תא עור לשלב העוברי ולמיין אותם לתא זרע ולתא ביצית.

גם יש אפשרות תיאורטית לקחת תא עור מגבר, להחזיר אותו למצבו העוברי - ולהפוך אותו לתא ביצית. תא העור מכיל כרומוזום Y אחד וכרומוזום X אחד. כאשר הוא יתמיין לזרע, התא יתפצל. החצי עם כרומוזום Y יוכל להפוך לחצי מגבר עתידי והחצי עם כרומוזום x יוכל להפוך לחלק מאישה עתידית.

אם נצליח למחוק מהתא כמה חתימות גנטיות המעידות שהוא תא זכר ולא תא נקבה, ואז נעביר אותו את התהליכים המשפיעים על תא עוברי להתמיין לתא ביצית, ולא לתא זרע, הרי ששוב נקבל חלוקה לחצי. המחצית עם כרומוזום Y לא תהיה ביצית מוצלחת, אבל לגבי המחצית עם כרומוזום X - אי אפשר לשלול זאת. התוצאה היא ששני גברים יוכלו להביא ילד לעולם המשויכים גנטית לשניהם, ללא גנטיקה של צד שלישי.

אותם גברים יצטרכו עדיין למצוא רחם שיישא את העובר, אבל עם התפתחות תחום הנדסת הרקמות, אולי יהיה אפשר גם את הרחם לבנות בעתיד באופן מלאכותי. 

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד