גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנודות במצב הרוח של המשקיעים

ישראל מתמהמהת ועלולה להפסיד את מקומה בתחום המתפתח של הקנאביס

שדה קנאביס./צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב \
שדה קנאביס./צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב \

זה לא ממש מפתיע שלמדד העוקב אחר מניות החברות המובילות בעולם בתחום הקנאביס ישנן תנודות חריפות במצב הרוח. וזה לא בגלל החומר הפעיל אלא, בעיקר מאחר שהתחום נמצא בחיתוליו. החברות מתומחרות ביתר בהתייחס לפוטנציאל בטווח הקצר ובחסר בהתייחס לפוטנציאל בטווח הארוך. כל התפתחות וכל פרסום מסיטים את שיווי המשקל בין המשקיעים לטווח הקצר והארוך ומזיזים את השוק. המשקיעים בתחום צריכים לדעת שזהו תחום שיש בו הרבה סיכוי, אבל גם סיכון לא מבוטל. משקיעים חכמים יתמקדו בחברות הפועלות במדינות שבהן התחום חוקי ושמהן ניתן להרחיב ולפתח את הפעילות ככל שהלגליזציה מתרחבת.

להלן ריכוז של חלק מהתופעות שגרמו לתנודות בשוק בחודשים האחרונים. נתחיל בשליליות שבהן.

המעמד החוקי. מאחר שהשוק והרגולציה אינם אחידים, נוצרת אי ודאות שגורמת לכך שדווקא האזורים החוקיים מהווים מגנט ומאפשרים לגורמים מחוץ לחוק לקנות מוצרים באופן חוקי ולמכור אותם היכן שאסור, תמורת רווח נאה ופרסום שלילי למוצר.

אלכוהול, סיגריות וקנאביס. הוא האם ניתן להתייחס לקנאביס כמו שאנו מתייחסים לסיגריות ולאלכוהול? התשובה לכך אינה פשוטה והדבר המייצר לחץ שלילי על המדדים בתחום. קנאביס מורכב יותר לאישור מאלכוהול וסיגריות, עקב השונות הרבה בחומרים הפעילים המצויים בצמח. בניגוד לאלכוהול וסיגריות, בהם קל יחסית לשלוט בתכולה ויש בהם חומר פעיל אחד, שצריך לתת מידע על ריכוזו והשפעתו, בקנאביס זה מסובך. קנאביס יש למעלה ממאה קאנבינואידים, יש מאות זנים הנבדלים באיזונים שונים של המרכיבים השונים. יש מאות מוצרים שמכילים את המוצרים הפעילים במינונים שונים. לאור אלו, קשה מאוד לייצר רגולציה ברורה וגורפת.

בנוסף, ישנן גם תופעות חיוביות בתחום הקנאביס. 

חנות קנאביס בקנדה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שינוי תודעתי. השינוי ביחס לקנאביס החל לפני כמה שנים. צריכת קנאביס והשיח על הקנאביס עברו מתחום "מוקצה", מחוץ לחוק, לתחום לגיטימי - הן לשימוש פנאי וודאי על רקע אישור רכיבי קנאביס כחלק מהתוויות רפואיות עבור מחלות שנמצא מזה מספר שנים במרבית מדינות המערב.

המקרה הקנדי. הפוטנציאל הגדול ביותר בטווח הקרוב הוא התפתחות המכירות בקנדה. החוק המאשר לגליזציה אושר ונמצא בשלבי התקנת התקנות שיסדירו את התנהלות השוק. תחילת המכירות צפויה בספטמבר ובינתיים החברות כבר נערכות הן מבחינת הכנת תשתית הייצור והן מבחינת השיווק. בהיבט הזה בלטה הקיץ Aurora Cannabis, שערכה מבצע ענק להגרלת כרטיסים להופעות במהלך הקיץ, תמורת הצטרפות לרשימת הדיוור של החברה. כך החברה נערכת ליום שהחקיקה תושלם והמרוץ להגדלת המכירות יחל.

האינדיקציה הכי מעניינת בנוגע למה שצפוי בקנדה, מגיעה ממדינת קולורדו. קולרדו אמנם הרבה יותר קטנה, כ-5.6 מליון תושבים לעומת למעלה מ-30 מיליון בקנדה, אבל בקולרדו הקנאביס אושר בחוק לשימוש כללי כבר ב-2014. ב-2017, המכירות של קאנביס לשימוש פנאי הסתכמו בכ-1.1 מיליארד דולר, קצת יותר מפי 3 ביחס לשלוש השנים שעברו מאז שהשוק הוסדר. על-פי הפרסום, יש בקולרדו 533 חנויות לממכר קנאביס, בערך כמספר סניפי סטארבקס ומקדונלד'ס יחדיו, וזאת כשמותר לתושבים לגדל עד 12 צמחים בביתם לתצרוכת עצמית. גם בקליפורניה יש התפתחויות חיוביות, לאחר שקנאביס לשימוש פנאי הפך לחוקי החל מינואר 2018.

הסיפור של פואבלו, קולרדו, מתמצת חלק חשוב מהסיפור - עיירת פריפריה מנומנמת, שבעבר אוכלסה על ידי פועלי תעשיית המתכת עד שזו דעכה. חיים שם כ-110 אלף תושבים, קצת יותר גדולה מחדרה, ובזכות הקנאביס היא קמה לתחייה. הלגליזציה אפשרה פיתוח של כ-200 חוות גידול, מתקני הפקה וייצור של שלל מוצרי המשך, חנויות מתמחות, תיירות מתמחה וכו'.

ובישראל אישור היצוא עדיין מעוכב על-ידי השר המשרד לביטחון פנים, גלעד ארדן, שוועדה במשרדו עדיין צריכה להגיש את המצלוצתיה בעניין ייצוא קנאביס.

צריך לזכור שהעולם לא מחכה לישראל. תעשייה חקלאית בסיסית, שיכולה לתמוך דווקא בפעילות כלכלית בפריפריה של ישראל, הולכת ומתפתחת בעולם וההזדמנויות שעדיין פתוחות בפנינו נחטפות על-ידי חוות גידול ומתקני ייצור, שמוקמים בכל מקום שבו יש רגולטור חרוץ ודינמי. לא חסרות חברות ויזמים היודעים לנצל את ההזדמנות הגלומה בשוק בהתהוות.

■ הכותבת היא יו"רית IBI ניהול תיקים

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד