גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנייה חכמה ברשת: כך תעשו את זה בצורה נכונה ואחראית

רובנו רוכשים היום מוצרים ושירותים ברשת, אבל לפני ביצוע הפעולה חשוב לשים לב למספר דברים ● איך תחשבו את העלות האמיתית של המוצר? כיצד תגנו על עצמכם אם תרצו להחזיר אותו? ומה כדאי לבדוק לפני ההזמנה?

הכתבה בשיתוף PayPal

בין אם מדובר ב-Black Friday, ב-Cyber Monday, ביום הרווקים הסיני או אפילו בסתם יום רגיל ולא של סייל, עולם ה-E-Commerce הולך ופורח בשנים האחרונות. על פי מחקר בינלאומי חדש של ענקית התשלומים PayPal, היקף הרכישות של הישראליים ברשת צפוי להגיע לכ-17 מיליארד שקלים עד סוף שנת 2018, עלייה של 20% בהשוואה לשנה שעברה, ועוד עתיד לצמוח ל-22 מיליארד שקלים עד שנת 2020.

כשמבצעים רכישות ברשת כדאי לעשות זאת נכון ולהכיר את כל השירותים שיכולים להגן עליכם. אז כיצד תקנו ברשת בצורה חכמה? הכתבה הבאה תסייע לכם בכך.

שימו לב לכל העלויות והזמנים

פעמים רבות אנחנו רוצים להזמין מוצר מאתר מסוים ומתלהבים מהמחיר הנמוך שלו. מה שאנחנו נוטים לשכוח זה שלמחיר הזה מצטרפים גם עלות המשלוח ואם מחירו מעל ל-75 דולר, אז גם תוספת מע"מ, שלרוב נגבית כאשר המוצר מגיע לדואר או לפתח דלתכם באמצעות שליח, ולא במעמד הקנייה. יש מקרים שבהם אתרים שולחים את המוצרים באמצעות שירותי שילוח מסוימים, המשיתים על הלקוח עמלה נוספת בעת קבלת המוצר. רבים מתפתים להזמין מוצר בעלות זולה מאתר מסוים ורק לאחר מכן מגלים שיחד עם העלויות הנוספות (משלוח, מע"מ ולעיתים גם מכס ועמלות נוספות), המחיר כבר כלל לא משתלם. בסקר נוסף בנושא רכישה מקוונת, שנערך עבור PayPal באמצעות מכון רושינק, השיבו 20% מהנשאלים כי הופתעו לגלות עלויות נוספות על המחיר שפורסם באתר, כמו למשל מכס.

לכן, כשאתם מתעניינים בהזמנת מוצר ברשת, שימו לב לכלל העלויות. מהן דמי המשלוח? האם המוצר עולה מעל 75 דולר, כיצד המוצר נשלח לישראל והאם תחול עליו עלות שילוח נוספת, האם המחיר הסופי שתשלמו באתר כולל גם את המסים. ניתן להיעזר לשם כך בהנחיות אתר רשות המסים.

זאת ועוד, חשוב לבדוק גם את זמני המשלוח. מכירים את כל אותם אנשים שהזמינו תחפושת לפורים ברשת וקיבלו אותה בפסח? באותו הסקר של PayPal העידו 22% מהנשאלים כי הזמינו מוצר למטרה או לאירוע מסוימים, אך קיבלו אותו באיחור, כך שלא היה להם צורך בו.

לכל אתר מוכר יש טווח שבו הוא מבטיח את קבלת המוצר בהתאם לסוג המשלוח שבחרתם. צריך לקחת בחשבון את זמני המשלוח (בעיקר סביב תקופות עמוסות כמו חגים - שימו לב גם לחגים הנוצריים והסינים) וכן לאופציות המשלוח ולמהירויות השונות. יש אתרים שיאפשרו לכם לקבל את המוצר תוך ימים בודדים במשלוח אקספרס ויש כאלה שבהם המשלוח יכול להתעכב גם מעל ל-30 יום, ואפילו יותר. שימו לב לזמני המשלוח המקסימליים וחישבו - האם הם מתאימים לכם.

שימו לב לעלויות המשלוח ולתנאי האחריות בעת הקנייה אונליין/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לבסוף, למרות שיותר ויותר חנויות שולחות מגוון רחב וחדש של מוצרים לישראל, יש עדיין מוצרים שלא ניתן להכניס לארץ בלי אישור של גורמים רגולטורים, כמו מכון התקנים, משרד התקשורת ועוד. כך, לדוגמה, לקוחות רבים שהזמינו ברשת כיסאות בטיחות לילדים, גילו שאלה נתקעו במחסני המכס עד שיומצא למכון התקנים אישור לגביהם. זאת מאחר שהכיסאות הללו החזיקו בתקן בטיחות אמריקאי, השונה מהתקן המקומי. לכן, חשוב לוודא שהמוצר שאתם מזמינים מותר לייבוא לישראל, על מנת שלא תגלו שהרשויות בארץ מסרבות לשחרר לכם אותו עד שתספקו את האישורים המתאימים.

מה עושים אם המוצר מתקלקל בעת תקופת האחריות?

אחד הדברים שמרתיעים ישראלים רבים מקניית מוצרים ברשת הוא שאלת האחריות. מרבית המוצרים שאנחנו רוכשים ברשת מגיעים עם אחריות לפרק זמן שיכול לנוע בין חודש לשנה, ואף לעיתים שנתיים, תלוי במוצר. בנוסף, ניתן לבטח אותם מפני תקלות עתידיות. אולם מאחר והאחריות עליהם אינה מקומית, אנו נאלץ לשלוח את המוצר על חשבוננו, לחו"ל, מה שייקר את התהליך משמעותית. למרות זאת, חשוב לציין כי אתרים בינלאומיים רבים, גם ישראלים, מציעים כחלק מהאחריות שהם מספקים למוצרים, משלוח חינם לשם תיקון. לעיתים מדובר בשירות הרבה יותר יעיל ומהיר מאשר לקחת את המוצר עצמו פיזית למעבדה בישראל, להמתין שעות רבות בתור ואז לאסוף אותו פעם נוספת אחרי כמה ימים. בשורה התחתונה, כל מה שצריך לעשות הוא לבדוק את מדיניות האתר בנוגע לאחריות ולוודא כי במקרה של תקלה שמכוסה באחריות, ניתן יהיה לשלוח אותו לתיקון בחינם.

קיראו את מדיניות ההחזרות של האתר

לכל אתר שאתם רוכשים ממנו, יש מדיניות החזרות. היא מגדירה בדיוק תוך כמה זמן ניתן להחזיר מוצר שרכשתם, מאילו סיבות ובאיזו דרך. חשוב לקרוא את מדיניות ההחזרות. יש אתרים שיאפשרו לכם לעשות זאת כל עוד המוצר תקין, כמעט מכל סיבה שהיא, ורק יבקשו שתשלמו את עלות המשלוח. יש כאלה שאפילו יציעו לכם להחזיר את המוצר ללא עלות. אתרים אחרים יגבילו את הסיבות שבגינן מותר לכם להחזיר את המוצר.

בסקר המדובר שערכה PayPal, עלה כי חצי מהישראלים העידו כי בשנה האחרונה חוו תחושות של תסכול בעת רכישת מוצר ברשת; 32% מהנשאלים סיפרו כי תכננו לקנות מוצר מסוים, אך גילו שהמוכר לא שולח אותו לישראל בשלב התשלום; 31% לא חישבו נכון את המידה באתר והזמינו פריט לבוש לא מתאים. במקרה כזה, עמדו אותם אנשים בפני דילמה - האם להחזיר את המוצר או לא, והאם בכלל מותר להם לעשות זאת. לרוב, במצבים שכאלה, ניתן ליצור קשר עם המוכר או האתר ולהחזיר את המוצר בהתאם למדיניות שלו או בכפוף לשירותיות שהוא מפגין.

חשוב לשים לב כי יתכן שהאתר שאליו אתם מחזירים את המוצר לא יישא בעלות המשלוח והיא תחול עליכם. בדיוק עבור מצבים כאלה קיים שירות "יש דרך חזרה" של PayPal, שמאפשר לכם לקבל את עלות המשלוח של החזרת המוצר כל עוד עמדתם בתנאי מדיניות ההחזרות של האתר. איך זה עובד? קודם כל, יש להפעיל את השירות בחשבון ה-PayPal שלכם ולהקפיד לשלם על המוצר אך ורק באמצעות PayPal. לאחר שביצעתם את ההחזרה, עליכם להיכנס לחשבון ה- PayPal שלכם ולשלוח את טופס החזרת המוצר, אחרי שהטופס ייבדק, הכסף יועבר לחשבונכם. השירות מוגבל לעד 120 שקל למשלוח ועד ל-12 החזרות בשנה. "אנחנו ב-PayPal שותפים לכל תהליך הקניה, גם לאחר קבלת החבילה. מבחינתנו - לא מספיק ליידע את הקונים בכל הזכויות שעומדות לצדם, אלא גם לצייד אותם בשירותים פשוטים וחינמיים, שיאפשרו להם לקנות במינימום דאגות", אומר אפי דהן, מנהל אזור מזרח אירופה, המזרח התיכון ואפריקה ב-PayPal.

כדי להימנע מהחזרות שמקורן בטעויות שלכם, כדאי לבדוק בקפדנות את הדברים לפני שאתם מזמינים: לערוך השוואה בין אתרים ולבחון את המחירים השונים. למדוד את עצמכם ולהבין את המידות באתר (שמשתנות לפי אזור גאוגרפי); לקרוא על האתר שאתם מזמינים ממנו, על המוכר ועל המוצר ולהכיר את מדיניות המשלוחים. ובכל מקרה, חשוב לזכור כי ניתן להחזיר את המוצר, גם אם טעיתם, בכפוף למדיניות ההחזרות של האתר ולהגנות שמספקים לכם שירותים כמו זה של PayPal, שהוזכר.

כמובן, שקיימים מצבים מצערים שבהם ההחזרה היא דווקא באשמת המוכר. מקרים שבהם המוצר שנשלח פגום, לא תואם את המתואר באתר, מזוייף ועוד. בסיטואציה כזו חשוב לפעול מהר. יש אתרים שבהם ניתן להחזיר את המוצר רק בתוך שבועיים, בעוד שאחרים יעניקו מסגרת זמן ארוכה יותר. אם אתם סבורים כי האשמה במוכר ולא בכם, תעדו את הבעיה. כך, תוכלו בהמשך לפנות למוכר, או לאתר שממנו נקנה המוצר או לצד שלישי שמספק לכם הגנה ולהציג בפניהם את הבעיה.

גם במקרה זה, מי שרוכשים באמצעות חשבון ה-PayPal שלהם יזכו להגנה נרחבת של 180 יום על החזרת מוצרים. ניתן גם לפתוח בחשבון ה-PayPal שלכם תלונה על מחלוקת (Dispute) בדרישה להחזרת המוצר וקבלת החזר מלא במסגרת תוכנית הגנת הקונה של החברה, שחלה לא רק על מוצרים פיזיים, אלא גם על כרטיסי טיסה, משחקי ספורט, הופעות ועוד.

בסופו של דבר, עולם הקניות ברשת הולך ומתרחב ובזכות שירותים מתקדמים ניתן ליהנות מהקנייה המקוונת והגנות בדיוק כמו אלו שהיינו זוכים להן בחנות בישראל. רק צריך לדעת איך לעשות את זה נכון - ותתחדשו!

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?