גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם כששווי החברה עולה, מי מגן על משקיעי אירונאוטיקס?

מניית אירונאוטיקס טיפסה מתחילת חודש אוגוסט ב-25%, כך ששווי החברה טיפס ל-500 מיליון שקל, אך גם לאחר הזינוק החודשי החד, שווי השוק של החברה נמוך ב-50% מרמתו בעת הצעת המכר אשתקד

חברת אירונאוטיקס עוסקת בפיתוח, ייצור, הפעלה ושיווק של מטוסים ללא טייס, פתרונות תצפית, מערכות רחפנים וייצור מערכות אלקטרו אופטיות. כ-40% ממניות החברה נמכרו לציבור ביוני אשתקד במסגרת הצעת מכר של הקרנות ויולה, בראשית ו-KCPS לפי שווי חברה של 1.03 מיליארד שקל.

השקעה בחברות ביטחוניות נתפסת כאטרקטיבית בסביבה של עימותים ביטחוניים גלובליים אין-סופיים המייצרים פרנסה לכל העוסקים במלאכה. האטרקטיביות גדלה כאשר מדובר בהנפקה חדשה בבורסה הישראלית הכמהה לסחורה איכותית, ולפיכך הצעת המכר הגדולה יחסית של מניות אירונאוטיקס משכה עניין רב. עברה לה פחות משנה מאז ההנפקה והמניה קרסה לשווי שוק של 370 מיליון שקל לאירונאוטיקס כתוצאה מפתיחת חקירה פלילית כנגד החברה בפרשייה ביטחונית עמומה הנוגעת למכירת מטוס ללא טייס למדינה זרה, לצד הידרדרות בתוצאות העסקיות.

מניית אירונאוטיקס טיפסה מתחילת חודש אוגוסט ב-25%, כך ששווי החברה טיפס ל-500 מיליון שקל, אך גם לאחר הזינוק החודשי החד, שווי השוק של החברה נמוך ב-50% מרמתו בעת הצעת המכר אשתקד.

העלייה החודשית החדה יחסית במחיר המניה היא פועל יוצא של הצעת רכישה של חברת רפאל בתמורה לתג מחיר של 430 מיליון שקל. הצעת הרכישה האמורה נדחתה על ידי דירקטוריון אירונאוטיקס בשל המחיר הנמוך. על פי הנתונים שקיימים בידי המשקיעים מן הציבור לא ברור האם מדובר בהחלטה טובה ומתבקשת הנשענת על הערכת שווי כלכלי מפוכחת, כפי שבא לידי ביטוי במחיר המניה בשוק, או שמא מדובר בהחלטה שגויה הנשענת על אגו וחוסר קריאה נכונה של הסיטואציה המשפטית.

הפרשה האמורה נחשפה בנובמבר 2017, כחמישה חודשים בלבד אחרי הנפקת אירונאוטיקס, ומאז במשך כעשרה חודשים מתנהל המסחר במניה תחת צו איסור פרסום ומבלי שהמשקיעים מסוגלים להעריך את מצב החברה ומצבם.

לוחות הזמנים של הטיפול באירוע אינם ידועים, ודומה כי איש לא דואג לעדכן את המשקיעים מהציבור. בסיטואציה הקיימת, הגופים המוסדיים בישראל ומשקיעים פרטיים המחזיקים במניית אירונאוטיקס הינם שבויים של ביורוקרטיה משטרתית-ביטחונית.

לא ברור לי כיצד ניתן לסחור במניה של חברה שהאופק העסקי שלה עמום וחשיפתה הכלכלית לאירוע המדובר אינה ידועה. בכל זאת, המניה ממשיכה להיסחר בבורסה מדי יום, והחברה ממשיכה לפרסם הודעות שגרתיות על עסקאות, ומניותיה מחליפות ידיים כאילו היו עגבניות בדוכן בשוק הכרמל.

מקריאת הדוחות הכספיים לא ניתן להסיק האם ההאטה בקבלת הזמנות חדשות למערכות בלתי מאוישות היא פועל יוצא ישיר של הסיטואציה המשפטית בה מצויה החברה; למרות שההגבלות שהוטלו על אירונאוטיקס מתייחסות לדגם ספציפי וללקוח ספציפי, סביר להניח שמדובר בענן לא קטן מעל פעילותה בתחום. העזיבה של איתן בן אליהו את תפקיד היו"ר בחודש מאי האחרון אף מגבירה את חוסר הוודאות.

בסיטואציה הנוכחית החברה אינה מקיימת דיאלוג עם שוק ההון, לא מתקיים סיקור אנליטי של מנייתה והחברה ממלאת פיה מים מחשש לעבור על צו איסור הפרסום. הצו הזה מקשה עליה לא רק בתקשור למול שוק ההון אלא גם בפעילות עסקית. הדוגמה הגלויה היא העסקה לרכישת פעילות בארה"ב אשר נתקלה בקשיים בשל הקושי של החברה לספק נתונים רלוונטיים לרשויות בארה"ב.

שיקולי ביטחון חשובים מהזכויות הכלכליות של מחזיקי המניות?

בורסה לניירות ערך היא מקום בו נדרשת שקיפות, ובהיעדר שקיפות מינימלית - המסחר במניית החברה הוא ספקולציה פרועה.

ביטחון המדינה היא סוגיה שאין להמעיט בערכה, ואולם הזכויות הכלכליות של מחזיקי מניות אירונאוטיקס אינן בטלות בשישים, ולפיכך יש לקבוע לגורמי החקירה לוחות זמנים ברורים לסיומה.

מדינת ישראל שוקלת להנפיק בעתיד את מניות התעשייה האווירית ואולי אף את רפאל, אשר עשויות להצטרף לאלביט מערכות שהיא החברה הביטחונית הציבורית הגדולה בישראל. מציאות שבה שיקולי ביטחון לכאורה שוללים לחלוטין את המחשבה על הזכויות הכלכליות של מחזיקי המניות מן הציבור היא בעייתית.

אני בספק גדול אם משהו בלהב 433 או בגופי החקירה הרלוונטיים מתעורר בבוקר בחודשים האחרונים ושואל עצמו 'איך אני מקטין את הנזק למחזיקי המניות של אירונאוטיקס'. טוב הייתה עושה רשות ני"ע לו הייתה פועלת בנדון ככל יכולתה אל מול הגופים הרלוונטיים, על מנת להגן על המשקיעים הנבוכים. 

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי / צילום: ap, Alex Brandon

איך צינור נפט סעודי בן 45 שנה עוזר לפתור את בעיית מצרי הורמוז

עשרות שנים לפני המצור הנוכחי, סעודיה כבר בנתה פתרון - צינור יבשתי שהפך לעורק החיים היחיד של השוק העולמי ● אלא שבזמן שהורמוז חסום והנפט חוצה את רף ה־100 דולר, החזון של הממלכה עומד למבחן מול צווארי בקבוק בנמלים ואיומי כטב"מים בים האדום

אזור הפגיעה הישירה של הטיל האיראני בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

מהנדס עיריית בית שמש: "רוב מי שהיה במקלט יצא על הרגליים"

בין הריסות המבנה שספג פגיעה ישירה לבין מאות תושבים שפונו למלונות, יו"ר איגוד מהנדסי הערים גיא דוננפלד משרטט מציאות של עורף מופקר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע אכלוס מהיר של דירות ממוגנות הוא כעת צו השעה הלאומי: "לא לחכות לפחי זבל ותיבות דואר"

מחירי הדלק בגרמניה מאמירים / צילום: Reuters, Fabian Bimmer

אירופה מנסה לטפל במשבר הנפט עם סבסוד דלק, פיקוח מחירים ומענקים

ממנגנון למניעת ספקולציית מחירי מזון ועד חוקי-בזק נגד התייקרויות בתחנות דלק בגרמניה ● המלחמה באיראן נכנסה לשבוע השלישי, ואירופה מנסה להגן על תושביה מהזעזוע הכלכלי

עסקים שנפגעו בעקבות פגיעת טיל במרכז הארץ / צילום: פרטי

הנוסחה שלא סופרת את ההשקעה והצמיחה: העסקים החדשים נופלים בין הכיסאות

מתווה הפיצויים הממשלתי, המבוסס על ירידת מחזורים והחזרי הוצאות, מותיר מענה חלקי בלבד ליזמים שנטלו סיכון והשקיעו הון בהקמת עסקים חדשים ● לאורך שש שנים של טלטלות, מהקורונה ועד המערכה באיראן, נדחקים העסקים הצעירים לשוליים, כשהם סוחבים על גבם השקעות עתק ללא רשת ביטחון

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, John Locher

התחזית של אנבידיה: איך שוק שבבי ה-AI עשוי להגיע לטריליון דולר

מאחורי המספר הדרמטי שהציג אתמול מנכ"ל אנבידיה בכנס GTC, מסתתר שינוי עמוק בתעשיית ה־AI ● אנבידיה הציגה כיצד היא מנסה לשנות את הדרך שבה מאמנים רובוטים ומערכות אוטונומיות, ולהעביר את צוואר הבקבוק מפערי נתונים מהעולם האמיתי אל כוח מחשוב

מכליות במצרי הורמוז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

קריסת המשטר באיראן עשויה להיות האירוע הכלכלי הגדול של העשור

השווקים מתמחרים כעת את חסימת מצרי הורמוז עם זינוק במחירי הנפט והאינפלציה ● אבל נפילה או שינוי המשטר באיראן עשויים לפתוח את אחת הכלכלות הגדולות והמבודדות בעולם להשקעות עתק ● מי עוד במעגל המושפעים בחדות משינוי כזה במאזן האנרגיה והצמיחה הגלובלי?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

גל הביטולים נמשך: וויזאייר מאריכה את ביטולי הטיסות לישראל בשבוע נוסף

חברת התעופה ההונגרית וויזאייר מאריכה את ביטולי הטיסות לארץ עד 7 באפריל ומוותרת על השבוע הראשון של פסח ● בכך היא מצטרפת בכך לשורת חברות תעופה זרות שהאריכו את השעיית פעילותן בישראל, ובהן פליי דובאי, קבוצת לופטהנזה ואיזי ג'ט

חבילות מועמסות על מטוס מטען / צילום: Shutterstock

מחירי השינוע האווירי מזנקים, עם עלייה של עד 82%

​המשבר במצר הורמוז מכה גלים ומגיע למחירי השינוע האוויר, שרושמים זינוק חד שמגיע עד ל־82% בנתיבים מסוימים ● העלייה מיוחסת לנסיקה במחירי דלק המטוסים ולהשבתה חלקית של נמלי התעופה המרכזיים בדובאי ובדוחה

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

הנחות של 30 אלף שקל ויותר: יבואני הרכב יצאו במבצעים אגרסיביים בחסות המלחמה

בצל הלחימה, ענף הרכב הישראלי מציג מבצעים אגרסיביים ותנאי מימון משמעותיים ● החל מהנחות של עד 15% לכלי רכב חדשים ועד הטבות אבזור, עמדות טעינה וטיפולים חינם לכמה שנים ● מה כדאי לדעת לפני שמגיעים לאולמות התצוגה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

החל מהיום: 120 נוסעים על כל טיסה יוצאת

משרד התחבורה אישר הבוקר תוספת של 20 נוספים בכל טיסה שיוצאת מנתב"ג ● במשרד בוחנים לאפשר במהשך הגדלה נוספת במספר הנוסעים

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: שלומי יוסף

"המעורבות של אלביט בלחימה באיראן מהותית": מניית החברה קפצה ב-11%

אלביט הציגה את דוחותיה הכספיים לסיכום 2025 שכללו בין היתר קפיצה משמעותית בצבר ההזמנות ● המנכ"ל בצלאל מיכליס: "השוק עובר שינויים מאוד גדולים. במזרח התיכון יש מלחמה מתמשכת, והאירוע באיראן משליך מאוד על הפעילות של החברה" ● מניית החברה עלתה בחדות

גם קרנות KKR נפגעות מהמגמה / צילום: ap, Richard Drew

המשבר בקרנות החוב בארה"ב מחריף: מה הסיכוי שיגיע לת"א?

בעוד שבארה"ב שורה של ענקי השקעות הודיעו על הגבלת פדיונות בקרנות חוב פרטיות וספגו ירידה חדה במניותיהם, גורמים בארץ טוענים כי חשיפת המשקיעים המקומיים לקרנות אלה נמוכה, וכך גם החזקות המוסדיים: "התחום לא מפותח בארץ, וככלל רמות הסיכון כאן יותר נמוכות" ● ומה הסיכון לשוק האג"ח?

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

סילבן שלום פרש מהמרוץ לתפקיד יו"ר התעשייה האווירית

לאחר ביקורת ציבורית נוקבת, לנוכח עדויות של נשים על פגיעות מיניות מצידו, לגלובס נודע כי סילבן שלום החליט להסיר את מועמדתו מתפקיד יו"ר התעשייה האווירית ● בנובמבר 2024 עמיר פרץ סיים את כהונתו, ומאז החברה מתפקדת ללא יו"ר

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

בשל מחיר גז נמוך והשבתה ב"עם כלביא": ניו-מד מדווחת על ירידה ברווח

הרווח הנקי של ניו-מד עמד בשנה החולפת עמד על 343 מיליון דולר - ירידה של כ-35% לעומת שנת 2024 ● בין הסיבות לירידה: הפסדים כתוצאה מהפסקת ההפקה בתקופת "עם כלביא" והירידה שנרשמה במחירי הגז במהלך 2025

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שיכון ובינוי מדווחת: הקרקע בבעלות החברה בשדה דב נקייה מזיהום

בהודעת שיכון ובינוי נמסר כי בבדיקה שנעשתה לא נמצאו ממצאים לזיהום הקרקע בחומרי PFAS ● המשרד להגנת הסביבה הודיע לחברה "כי הוא מקבל את המלצות הסקר במלואן", וכי "אין לו דרישות נוספות"

פגיעת כטב''מ ליד נמל התעופה של דובאי / צילום: ap

המזרח התיכון גילה את המחיר הגבוה של יירוט כטב"מים. לאוקראינה יש פתרון

ארה"ב, מדינות המפרץ וישראל מחפשות פתרונות יעילים יותר ויקרים פחות ליירוט כטב"מים ● אוקראינה למודת הקרבות שלחה עשרות מומחים למזרח התיכון כדי להדגים כיצד להתגונן מכלי הטיס, ואולי גם לחתום על עסקאות

צוות Surf AI / צילום: באדיבות Surf AI

הסטארט־אפ הישראלי שעוסק באחד התחומים החמים בסייבר נחשף

Surf AI, שהוקם לפני כשנה, מפתח מערכת שמנטרת סיכונים בזמן אמת ומטפלת בהם אוטומטית ● הוא הודיע היום על גיוס של 57 מיליון דולר בסבבי סיד ו־A ● בין המשקיעים אקסל, סייברסטארטס ו־Boldstart ● החברה מתכננת להרחיב את פעילותה ולגייס עובדים בישראל ובארה"ב

נתב''ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ'

מה עומד מאחורי "הקנס הסמוי" על ביטול טיסות?

חברת התעופה מבטלת טיסות בשל המצב הביטחוני, אך הצרכנים הם אלו שסופגים את השינוי בשער המטבע ● במוקד מקרה שכזה עומדת "מלכודת שער" שמעבירה את הסיכון של תנודות המטבע אל הכיס של הצרכן ● שאלת השעה

עלי לאריג'אני / צילום: ap, Bilal Hussein

ניהל בפועל את איראן, פיקח על הגרעין: מי היה עלי לאריג'אני שחוסל?

עלי לאריג'אני שימש בפועל כאיש החזק ביותר באיראן ואף פיקח על המו"מ הגרעיני ● בשבוע שעבר הוא עוד התרברב כשצעד באופן חופשי ברחובות טהרן, אך הבוקר ישראל הודיעה על חיסולו ● איך הוא הגיע למעמדו, ולמה לא היה לו סיכוי לרשת את חמינאי?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הדילמה של הישראליות בוול סטריט: לדחות דיווחים או לשדר עסקים כרגיל?

רשות ני"ע בארה"ב הודיעה כי בגלל המלחמה יורשו מנהלים בחברות ישראליות לדחות לאפריל את הדיווח על עסקאות בניירות ערך ● אלא שחלק מהחברות יעדיפו שלא לשדר חולשה, ועשויות לוותר על ההקלה