גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הרפורמה, ביטוחי הבריאות הם עדיין בוננזה לחברות

היקף הפרמיות על ביטוחי הבריאות ממשיך לזנק וסוכני הביטוח נהנים מעמלה של 18% ממכירתם ● הצרכנים חייבים להבין שגורלם בידם, ולהפסיק להיות תלותיים ברגולציה שתבוא להציל אותם

דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: איל יצהר
דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: איל יצהר

1. הצרכנים זורקים לשווא 3.6 מיליארד שקל בשנה על כפל ביטוחים

לפני כחודשיים, במהלך ישיבה של ועדת הכספים, חשף אסף מיכאלי, סגן בכיר לממונה על רשות שוק ההון באוצר, נתונים שאיש בענף הביטוח לא ממש הופתע מהם: למעלה מ-40% מהישראלים מחזיקים פוליסות כפולות. מדובר ב-6.5 מיליון מקרים של כפילויות, והכסף שלמעשה נזרק לשווא וזורם לחברות הביטוח ולסוכני הביטוח נאמד בכ-3.6 מיליארד שקל בשנה.

הסכומים האדירים "מבוזבזים" על ידי חלק גדול מהישראלים בגלל צרכנות לא נבונה, חוסר ידע בתחום שהוא די מורכב או בגלל שאולי פשוט משטים בהם. נכון שבחלק מסוגי הפוליסות יש צידוק לכפילויות, אבל אלו מייצגים את המיעוט. רוב הכפילויות הן פשוט זריקת כסף לפח, אבל במקרה של ענף הביטוח, מישהו אוסף את הכסף הזה מהפח.

מיכאלי אף הציג באותה ישיבה את פילוח כפל הביטוחים בישראל: 28% מהכפילויות הינן בגין ביטוח חיים, 22% בגין ביטוח תאונות אישיות, 14% בגין ניתוחים מהשקל הראשון, 13% בגין ביטוח תרופות, 10% בגין ביטוח סיעודי, 8% בגין ביטוח ייעוץ ובדיקות ו-5% בגין ביטוח מחלות קשות.

מהפילוח אפשר לראות שמי שמככב בכפילויות הוא תחום ביטוחי הבריאות. זה לא מפתיע: מחלת כפל ביטוחים היא בעיקר תולדה של הפסיכולוגיה שמניעה את הצרכנים: עם בריאות לא מתעסקים, עם בריאות לא משחקים ולכן צריך את הכיסויים הביטוחיים המקסימליים לכל צרה שלא תבוא. אפשר להבין בהחלט את הפסיכולוגיה הזו, אבל תכף נראה עד כמה ענף הביטוח, הן חברות הביטוח והן סוכני הביטוח, מרוויחים ממנה הון עתק.

הצמיחה המסחררת של תשלומי הפרמיות בביטוחי הבריאות

2. מנוע הצמיחה של ביטוחי הבריאות: הפרטיים מסבסדים את הקבוצתיים

ביטוחי הבריאות הם אחד ממנועי הצמיחה הבולטים של חברות הביטוח ובכל שנה, באמצעות הדוח השנתי של רשות שוק ההון והביטוח, אפשר לראות את הצמיחה המסחררת בענף.

ב-2017 הפרמיות במגוון הביטוחים הפרטיים חצה לראשונה את רף ה-10 מיליארד שקל. סך הכל אנחנו רואים צמיחה של 7.5% בפרמיות ב-2017, כשבמהלך העשור האחרון הן קפצו בכ-120% ומ-2003 מדובר בקפיצה של קרוב ל-300%. את שוק ביטוחי הבריאות מובילה כבר שנים רבות חברת הראל עם כ-40% נתח שוק.

גם בביטוחי הבריאות, כמו בכל תחום צריכה אחר, מי שמאוגד - הביטוחים הקבוצתיים של ועדי העובדים לדוגמה - מקבל מחירים יותר טובים וזולים, ומי שלא מאוגד - הביטוחים הפרטיים - נאלץ לסבסד זאת. חברות הביטוח מציעות, לפעמים באמצעות מתווכים, לעובדים המאוגדים ביטוחים במחירים מוזלים ולרוב בלי חיתום, כלומר בלי צורך בהצהרות בריאות וכדומה.

על הביטוחים הקבוצתיים חברות הביטוח כמעט לא מרוויחות, אבל על הביטוחים הפרטיים הן גורפות רווחים אדירים. הדומיננטיים ביותר בתחום ההוצאות הרפואיות כיום הם הביטוחים הפרטיים שמחזיקים 65% מהשוק, לעומת 35% שמחזיקים הביטוחים הקבוצתיים.  

3. רווחים אדירים של מיליארדים לחברות הביטוח וגם לסוכני הביטוח

את הרווחים של חברות הביטוח מביטוחי הבריאות הפרטיים ניתן לראות דרך מושג שנקרא שיעור הנזקים (loss ratio): מושג מענף הביטוח שפירושו היחס שבין תביעות ששולמו בפועל לבין דמי הביטוח ששולמו.

מדובר ביחס בין מה שאתם מצליחים להוציא מחברות הביטוח לבין התשלומים שאתם מעבירים להן. בקיצור, זה מה שאתם מנצלים מתוך הביטוח שרכשתם. ככל שהיחס הזה גבוה יותר, ניצלתם את הביטוח יותר והשארתם בידי חברות הביטוח רווח יותר נמוך.

שימו לב ליחסים הללו: בביטוחים קבוצתיים בתחום ההוצאות הרפאיות ב-2017 עמד היחס הזה על 95%, די דומה לשיעור הניצול בביטוחים המשלימים בקופות החולים. המשמעות היא שהצרכנים מנצלים כמעט עד תום את הביטוחים המשלימים של קופות החולים והקבוצתיים של חברות הביטוח.

אבל מה קורה בביטוחים הפרטיים? בתחום ההוצאות הרפואיות עומד היחס הזה על 44% בלבד. כלומר, 56% מהפרמיות שאתם משלמים לחברות הביטוח נותרות כרווח גולמי בחברות. בתחום התאונות האישיות, תחום שצומח מאוד בשנים האחרונות, עומד היחס הזה על 42%. אגב, היחסים האלה מטפסים אט אט עם השנים וזה משקף בעיקר שני גורמים: יש לחץ מסוים להוריד את המחירים בעקבות הרפורמה בביטוחי הבריאות ויש גם עלייה במודעות הצרכנית לזכויות המוקנות בפוליסות.

עכשיו נותר לתרגם אחוזים אלו לכסף, וזאת הבוננזה הגדולה של ביטוחי הבריאות הפרטיים: בתחום ההוצאות הרפואיות השאירו הצרכנים אצל חברות הביטוח רווח לפני הוצאות של כ-1.3 מיליארד שקל ואילו בענף תאונות האישיות נותר רווח של כ-920 מיליון שקל ובסך הכל רווח אדיר של כ-2.2 מיליארד שקל. אתם מבינים עכשיו למה חברות הביטוח וסוכני הביטוח משקיעים מאמצים אדירים בשיווק פוליסות ביטוח בריאות פרטיים.

4. העמלה הגבוהה: המוטיבציה של סוכני הביטוח למכור מוצרי בריאות

כמה מרוויחים סוכני הביטוח על שיווק פוליסות בריאות? קטע קצר בדוחות השנתיים של הראל, החברה הדומיננטית בענף, ממחישים כמה עמלות זורמות לסוכנים. "ההפצה והשיווק של פוליסות הפרט של הקבוצה בתחום ביטוח בריאות נעשית ברובה באמצעות סוכני וסוכנויות הביטוח המוכרים את מוצרי הקבוצה, בין היתר, באמצעים דיגיטליים. הביטוחים הקבוצתיים נמכרים באמצעות סוכני וסוכנויות ביטוח ובאופן ישיר מול הארגונים הרלוונטיים... תשלום עמלות בביטוחי בריאות מתפרס לאורך חיי הפוליסה, אלא אם נבע הסדר אחר. עמלות אלו, משולמות, במקרים מסוימים, מקדמות לתקופות שונות. כמו כן, החברות בקבוצה עורכת מעת לעת מבצעי שיווק במסגרתם מקבלים הסוכנים, בכפוף לעמידה ביעדים, תשלום כספי או הטבות בשוות כסף (מדובר בטיולים לחו"ל וכד' - א.צ)". וכעת לשיעורי העמלות: "בשנת 2017 עמד שיעור העמלות הממוצע מהפרמיות בתחום ביטוחי הבריאות על כ-18% מסך הפרמיות לעומת שיעור של 18.1% בשנת 2016 ו-16.2% בשנת 2015.

הנה כי כן: סוכני הביטוח מקבלים עמלה של 18%, עמלה מאוד נדיבה, על הביטוחים שהם מוכרים לכם ולכן זה אך טבעי שהם יעשו כל מאמץ מכירתי. אם הפרמיות הכוללות בענף הביטוח מגיעות לכ-10 מיליארד שקל והעמלה היא 18%, אתם כבר יכולים לעשות את החשבון: קרוב ל-2 מיליארד שקל בעמלות, רק מביטוחי בריאות ורק בשנה בודדת.

5. הכלים לרשות הצרכנים: יש אפשרות להוזיל את העלויות

המספרים המדהימים של ביטוחי הבריאות הפרטיים הם מראה טובה לעיוותים במערכת הבריאות. ברור שהמוצרים האלה לגיטימיים ועונים על צרכים מסוימים, אבל הסחרור בצמיחתם משקף את הצמיחה הלא מבוקרת של הרפואה הפרטית שבאה בדרך כלל על חשבון הרפואה הציבורית. רופאים מבינים את הפוטנציאל הגדול מבחינתם לרווח במסגרת הביטוחים וזה בהחלט פוגע ברפואה הציבורית.

בתחילת 2016 הוציאה לדרך דורית סלינגר, הממונה היוצאת על רשות שוק ההון והביטוח, רפורמה משמעותית בענף הבריאות והנהיגה פוליסות ניתוחים אחידות. המטרות של סלינגר היו חיוביות: ללחוץ את מחירי הביטוחים הפרטיים למטה, למתן את הרווחיות האדירה בתחום, לפשט את המוצרים כך שניתן יהיה להשוות ביניהם ולצמצם את כפל הביטוחים.

לזכותה של סלינגר ייאמר שמדובר במוצרי ביטוח טובים יותר ואף זולים, כשהחיסרון הגדול שלהם הוא האפשרות של חברות הביטוח להעלות את המחירים מדי שנתיים באישור הפיקוח. המספרים של 2017 מוכיחים שהרפורמה מתקשה, לפחות עד עתה, לעמוד ביעדיה.

סלינגר עשתה את שלה, אבל הצרכנים חייבים להבין שגורלם בידם, תרתי משמע. עליהם להפסיק להיות תלותיים ברגולציה שתבוא להציל אותם. במקרה של ביטוחי הבריאות, הרגולציה נותנת להם כלים לקבל מוצרים יותר זולים וגם כלים לבדוק זאת - בין אם ב"הר ביטוח" - בדיקות של כפל ביטוחים - ובין אם זה במחשבוני ביטוחי בריאות. לא צריך להתפתות לכל הצעה שמגיעה לכם עם טקטיקות של הפחדה בנושא הבריאות שלכם. 

עוד כתבות

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"