גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחשוב על רווח לטווח ארוך: הערך המוסף של השקעות IMPACT

תחת הקטגוריה של השקעות IMPACT נכנסות חברות שפועלות בתחומים שיש להם השפעה חברתית משמעותית - אספקת מים נקיים, אנרגיה מתחדשת, דיור בר השגה ● "בכל התחומים הללו ורבים אחרים השקעות שכאלו הן מאוד כלכליות. הן מעניקות תשואה טובה יותר מהמדדים המקבילים ומהוות אינדיקציה טובה לאיכות הניהול"

אנרגיות מתחדשות. השקעה עם רווח כללי וחברתי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אנרגיות מתחדשות. השקעה עם רווח כללי וחברתי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI

בסוף החודש שעבר פורסם באתרים הכלכליים נתון מעניין שייתכן שחמק מעיני משקיעים רבים. בעוד שמדד תל אביב 35 הניב בחמש השנים האחרונות תשואה של 29% (בשלוש השנים האחרונות 8.5% ובשנה האחרונה 14.8%), היה מדד אחד, לא הכי פופולרי, שהניב למשקיעים בו תשואה של 57% בחמש השנים האחרונות (בשלוש שנים 51% ובשנה אחרונה 16%). מדובר במדד "תל אביב מעלה", שמרכז השקעות אחראיות. 

"בהשקעות אחראיות הכוונה היא להשקעה בחברות שרואות לנגד עיניהן את הטווח הבינוני והארוך ולא רק את הטווח הקצר. חברות עבורן קיימות היא ערך ולכן לצד השיקולים של רווח כלכלי ותשואה ברבעון הקרוב, הן שמות דגש גם על השקעות העשויות להקטין את הרווחיות כיום אבל להגדיל משמעותית את הרווחיות העתידית", מסבירה אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי, בבית ההשקעות IBI. מדובר בחברות, שלצד הפיתוח העסקי שלהן, לנגד עיניהן עומדים גם שיקולים של קיימות, זכויות עובדים, שמירה על האקלים, סוגיות שכל מי שרוצות להימנע מהסתבכות עתידית חייבות לנהל ", מוסיף מומו מהדב, מנכ"ל מעלה, העמותה לקידום האחריות החברתית של עסקים בישראל. מדד תל אביב מעלה מקבץ יחד חברות שמנהלות את השפעתן החברתית, הסביבתית והתאגידית ואינן משאירות את אלה ליד המקרה ובכך משלבות בין הצלחה כלכלית גדולה לאחריות חברתית.

תחת קורת הגג של השקעות חברתיות, מתפתח בשנים האחרונות ענף השקעות נוסף, שנקרא השקעות אימפקט (Impact Investing). מדובר בהשקעות שמכוונות לתת מענה עסקי כלכלי לבעיות חברתיות ספציפיות - לעשות את השינוי - כגון ייצור מכוניות חשמליות שמפחיתות את זיהום האוויר, מדפסות תלת מימד מתקדמות לשיפור תשתיות וטכנולוגיות להפחתת פסולת מוצקה. הצורך במענה על צרכים אלו יוצר גם הזדמנויות השקעה רבות, בהן טמונות אפשרויות רבות לרווח. "השקעות חברתיות והשקעות אימפקט בעצם לוקחות בחשבון שורת רווח כפולה: גם כלכלי וגם חברתי, וממש לא באות אחד על חשבון השני", מסביר מהדב.

אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי, בבית ההשקעות IBI/צילום: אילן בשור

"במבחן התוצאה, השקעות אחראיות והשקעות אימפקט הן מאוד כלכליות. הן מעניקות תשואה יותר טובה מכל המדדים המקבילים", אומרת אלקלעי. לדבריה, אחריות חברתית של חברות היא גם אינדיקציה טובה לאיכות הניהול, שבתורו, מעיד על פוטנציאל השווי הכלכלי. "מנכ"ל שמסתכל רק על הטווח הקצר, השנה הקרובה והבונוס שהוא ייקח הביתה, לא יצליח להביא תשואה גבוהה לאורך זמן; מנכ"ל שצופה אל העתיד, מפתח את החברה, מביט גם על מה שקורה מסביב ולוקח בחשבון עוד פרמטרים, הוא מנכ"ל שיצליח להרים את החברה שלו לאורך זמן", היא מסבירה.

הכירו את שלושת הקריטריונים לעולם טוב וריווחי יותר

מדד מעלה הוא כמובן לא היחיד להשקעות חברתיות. קיימות דוגמאות רבות אחרות בעולם, בעיקר בארה"ב כמו S&P 500 Fossil Fuel, שכוללת חברות ממדד S&P 500 שפועלות לפי ערכי הקיימות הסביבתית, Women In Leedership, שמשקיעה בחברות שמובלות על ידי נשים, קרן TIAA-CREF, שמשקיעה במקבץ רחב של חברות שמפתחות פרויקטים חברתיים וסביבתיים ועוד. כדי להבין מדוע השקעות חברתיות והשקעות אימפקט זוכות בשנים האחרונות לתשואה גבוהה, צריך להכיר את הדרך שבה נכנסות חברות למדדים הללו בארץ ובעולם. בראש ובראשונה, כמו בכל מדד כלכלי שמחפש להשיא תשואה למשקיעים שלו, הן נבחנות לפי שורת הביצועים הכלכליים שלהן. לאחר סינון החברות המוצלחות ביותר מבחינה כלכלית, נערך להן סינון נוסף על פי קריטריונים שנקראים ESG - Environment (סביבה), Society (חברה) ו-Governance (ממשל תאגידי). הקריטריון של סביבה שם דגש על קיימות ועל האופן שבו חברות שומרות על איכות הסביבה; הקריטריון של חברה שם דגש על זכויות עובדים, התנהלות מול הלקוחות והקשר עם הקהילה שבה פועלת החברה; ולבסוף, הקריטריון של ממשל תאגידי בוחן את הנהגת הארגון, שכר הבכירים, הזכויות של מחזיקי המניות ועוד.

אחוז החברות במדד S&P500 המדווחות לפי קריטריוני ESG/מקור: www.ga-institute.com

מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת Journal of Sustainable Finance & Investment על ידי חוקרים גרמניים מ-Deutsche Asset & Wealth Management (חברת בת של דויטשה בנק לניהול השקעות) ואוניברסיטת המבורג, מעניק אינדיקציה לפוטנציאל הכלכלי הגלום בהשקעות אחראיות והשקעות אימפקט. המחקר סקר 2,200 מחקרים קודמים שנערכו בעשורים האחרונים שבחנו את הקשר בין הצטיינות של חברות במדדים של ESG לביצועים הכלכליים שלהן. הממצאים, עשויים היו להישמע מפתיעים בעבר, אך כיום כבר אינם כאלה - בלמעלה מ-47% מהמקרים שנבחנו נמצא קשר חיובי בין פעילות החברה בקריטריונים של ESG לביצועים הכלכליים שלה. במילים אחרות: ככל שחברות שמרו יותר על הסביבה, התחשבו בצרכי הארגון והעובדים ופעלו למען ממשל תאגידי (הגבלת שכר הבכירים, למשל), כך גם הביצועים הכלכליים שלהן היו טובים יותר. רק ב-10% מהמקרים שנסקרו נמצא קשר שלילי לפיו חברות שלאורך זמן שיפרו את הפעולות שלהם בקריטריונים של ESG, רשמו ירידה בביצועים הכלכליים שלהן.

היכן תוכלו לנהל תיקי אימפקט עם ערך חברתי?

התחום של השקעות אחראיות והשקעות אימפקט הפך אופנתי בישראל בשנה האחרונה, כאשר השחקן המרכזי בו ומי שמוביל את השוק הוא בית ההשקעות IBI. "התחלנו לפעול בנושא של השקעות חברתיות והשקעות אימפקט בשנת 2016, ובשנה וחצי האחרונה אנו מנהלים תיקי השקעות אחראיות כאלו עבור הלקוחות שלנו", מספר ליאור אוזן, מנהל תיקי השקעות אימפקט ב-IBI.

כיצד להשקיע בחברות איכותיות שגם עושות טוב לעולם >>

"כשהכנסנו לארץ את הנושא של השקעות אימפקט סחירות, יצרנו שיתוף פעולה עם חברת 'Greeneye', שפעילה בזירה למעלה מעשור ויש לה גישה למאגרי מידע גלובליים עם אנליזה מפורטת ל-4,000 חברות בעולם לפי הפרמטרים של השקעות חברתיות אחראיות", מסבירה אלקלעי. "יש לנו כיום כמות אינפורמציה אינסופית, אבל מסוננת היטב, שמראה לנו בדיוק איפה החברות מדורגות בפרמטרים של סביבה, ממשל תאגידי וקריטריונים חברתיים נוספים", היא מוסיפה. "כשאנחנו בונים את תמהיל ההשקעה בתיק כזה, אז בשלב הראשון אנחנו עושים את הפיזור הרגיל של תיק השקעות - חלוקה לפי רמות סיכון, פיזור גיאוגרפי, סקטוריאלי, מטבעי ועוד. ואז, בכל אזור גיאוגרפי, בכל תחום, בכל מטבע, אנחנו מוצאים את החברות המצטיינות בתחומים של זכויות אדם, סביבה ועוד", מתאר אוזן את התהליך. "במקרים מסוימים מגיעות המלצות גם מ-‘Greeneye, לחברות שמצטיינות מבחינת האחריות החברתית שלהן ואז הן נבחנות במישור הפוטנציאל הכלכלי. בכל מקרה החברות עוברות את שני המסננים, גם האחריות החברתית וגם הכלכלית".

אחוז הנכסים המנוהלים תחת השקעות אחראיות מתוך סך הנכסים הגלובאלי/מקור: www.ussif.org

תיקי האימפקט הם חלק מסדרת התיקים המנוהלים של בית ההשקעות IBI, שמיועדים לאלו שיש להם לפחות 800 אלף או מיליון שקל פנויים להשקעה ומחפשים מנהל תיקים שישקיע עבורם את הכספים. "אפשר לנהל את תיקי האימפקט בכל רמות הסיכון המקובלות בשוק, בכל חשיפה אפשרית - מחשיפה מלאה לאג"ח ועד לחשיפה מלאה למניות, וכמובן כל קומבינציה אפשרית באמצע", מסביר אוזן. מדובר בתיק מנוהל שדומה מבחינת הניהול לכל תיק מנוהל אחר, לרבות נזילות יחסית ויתרונות מיסוי. "בנוסף לכך", הוא מציין, "אנחנו מעבירים למשקיעים בדוחות הרבעוניים גם נספח שמתמקד בצד של ההשקעות האחראיות. אנחנו מסווגים ללקוח את פילוח ההחזקות שלו גם לפי היעדים החברתיים של האו"ם - כמו מיגור העוני, שוויון מגדרי, סיום הרעב, המלחמה בהתחממות הגלובלית ועוד".

לפני סיום מהדב מוסיף כי לשוק ההשקעות האחראיות והשקעות האימפקט שני אתגרים עיקריים שיש להתגבר עליהם על מנת שייצמח. "ראשית, המשקיעים צריכים להפנים שיש בו סינון כפול - קודם כל לפי איכות ניהול וביצועים כלכליים ורק אז בתחום הערכי; האתגר השני נובע מכך שישראל היא שוק קטן, לכן לאחר הסינון הכפול, יש מעט מאוד חברות שנכנסות למדד". בעולם, כמובן, ההזדמנויות מרובות, כשקרוב ל-30% מסך ההשקעות העולמיות הן השקעות האחראיות, כך לפי נתוני סוכנות המידע Thompson- Reuters. "לאחרונה ערכנו כנס מקצועי בנושא השקעות אחראיות, ביחד עם IBI, שפועלים רבות בתחום כשמטרת הכנס היתה לחשוף אנשים לנושא".

תיקי השקעות ייחודיים הם אמצעי לגיוון השקעות ולהשגת מטרות קונקרטיות >>

בשורה התחתונה, התחום של השקעות אחראיות והשקעות אימפקט, כפי שניתן לראות, מציב אפשרות לרווח כפול: גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה ערכית. הוא מאפשר לנו להשקיע כסף ולהשיא תשואה באופן שמקדם ערכים חברתיים חשובים ושומר על הסביבה, וכפי שניתן לראות, יש לו גם פוטנציאל כלכלי גבוה יותר מהרבה מסלולי השקעה מוכרים ופופולריים יותר, שלא שמים דגש על ההיבט הערכי.

האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לאי.בי.אי בית השקעות בע"מ ו/או חברות קשורות לה עשויה להיות אחזקה ישירה/עקיפה במוצרים המוזכרים בכתבה

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"