גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | פספסתם - המחוז הצרפתי שהישראלים לא מכירים

מחוז הדורדון-פריגו בדרום-מערב צרפת יחסית פחות מוכר ומתויר מאשר פרובנס או מנורמנדי, אבל מה שיש לו להציע אינו נופל מהם בשום צורה

הכפר Beynac et Cazenac / צילום: : Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
הכפר Beynac et Cazenac / צילום: : Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

איפה הוא היה עד היום, ואיך הצלחתי להחמיץ אותו אחרי לא מעט ביקורים בצרפת? זו השאלה שניקרה בי במהלך טיול מרתק במחוז הדורדון (Dordogne), בדרום-מערב המדינה. הוא משתרע על בערך רבע משטחה של ישראל, אבל העובדה השולית הזו לא גרמה לו לעלות על מפת התיירות הישראלית, וזאת אף שצרפת היא אחד היעדים הפופולריים בתיירות הישראלית לאירופה. ישראלים מרבים לטייל בפריז, בעמק הלואר, בפרובנס, בנורמנדי ובריביירה, אבל בדורדון - לא ממש. איזו החמצה!

הכפר Beynac et Cazenac / צילום: : Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

חבל פריגו (Perigord, שמו העתיק של הדורדון), מתחלק לארבעה גוונים: פריגו השחור - בזכות פטריות הכמהין, הלבן - בגלל האבן של הבתים, הארגמני - בשל היינות והירוק - משום היערות וכרי האחו. התמקדתי בעיקר בירוק ובשחור.

אוהבי טבע וטיולים ימצאו בכל המחוז מסלולי הליכה, דיווש, גלישת מצוקים; ואם נפלתם במקרה על חמסין, יש פארקי מים, הפלגות בנהרות ושחייה בהם. במערות נטיפים, מערות האדם הקדמון, מוזיאונים לתולדות מכרות זהב ואלכימיה יהיה צל ואולי גם מזגן. לצד כל אלה יש גם בתי קפה בעיירות קטנות, גנים ופארקים, שווקים מעוררי תיאבון וכל זה על קצה המזלג.

במחוז שלוש ערים מרכזיות - פריגו, סרלה וברז'רק. ביניהן מאות עיירות וכאלף ומאה טירות. שכיח למצוא פה אנשים, אפילו כאלה שחיים בגפם שירשו או קנו טירה מהאגדות וגרים בה.

גיליתי עוד צורת חיים שהיא הומאז' למסורת המקומית: רבים גרים ב"המלט" (Hamlet, אין

קשר לגיבור השייקספירי). בצרפתית קוראים לזה "פטיט המו" (Petit Hameau). חוות יחידים חקלאית-משפחתית, אופציה לגור עם המשפחה המורחבת קרוב לטבע, במקום שהוא לא עיר או כפר, שמחייב חיי קהילה או לפחות להיות חבר בכנסייה המקומית. בריטים רבים עושים רילוקיישן לאזור הזה, כאילו אנגלים וצרפתים לא היו אויבים במלחמת מאה השנים. במחיר של דירה קטנה וצפופה בלונדון או בפריז אפשר לרכוש וילה או אפילו אחוזה של ממש, על עשרות דונמים. אלה כוללים לא פעם יער פרטי ופיסת נחל או כמו ב"צימר" שהתארחנו בו, גן ירק עם בריכה ואיכות חיים מעוררת קנאה ירוקה. רבים מאותם בריטים חוששים כעת לגורל השקעתם בעקבות הברקזיט, ותוהים איך תשפיע העובדה שהם כבר לא יהיו אזרחי אירופה ולא יוכלו להתגורר בצרפת בלי ויזה.

לא רק בריטים בוחרים באפשרות הזו, הצימר הנחמד שלנתי בו (לפרטים, ראו במסגרת בהמשך) שייך לישראלית בשם רותם בר, מושבניקית לשעבר שגרה בברנטום (Brantome ) כבר שלוש שנים עם בעלה אורי, שהוא חקלאי, לולן ורפתן בדימוס. חוץ מזה היא גם הייתה המדריכה שלי לתרבות, קולינריה והבנת ניואנסים הדרושים להתאקלמות, כמו למשל לדעת שבצרפתית מדוברת המילה ברט משמעה סיכה והמילה סלט זו חסה.

רותם סיגלה אותי גם למנטליות המקומית האיטית והנינוחה, שצועדת על קיבתה. ארוחת הצהריים מוגשת במסעדות בין השעות 12.00 - 14.00, וזהו. אחר כך אין עם מי לדבר עד שעות הערב. מומלץ לתפוס שולחן בתחילת המשמרת, דהיינו 12.00, ולארוחת בוקר להסתפק בקפה וקרואסון במקום בבוקר ישראלי של "בופה עשיר".

בקלילות בלתי נסבלת במונחים ישראליים נסענו מרחק של כ-40 ק"מ רק כדי לקנות גבינות כבשים משובחות וגבינה בסגנון באסקי במנזר נשים בשם אשורניאק (E´chourgnac), שמצטיין בהכנתן. בימי הביניים מנזרים היו בעלי אדמות משקים ופיתחו תצרוכת עצמית משובחת שממנה התעשרו מאוד. סמכתי על הבחירות של רותם בר, שבין היתר אוחזת גם בתעודה של גבנית מדופלמת ומנהלת מחלבה.

ונציה של הדורדון

נקודת המוצא שלי לטיול "כוכב" הייתה הצימר של רותם ליד ברנטום, בפריגו הירוק. כל הרובע העתיק שלה הוא אי בתוך נהר הדרון ולכן היא מכונה "ונציה של הדורדון". בעבר היא הייתה תחנת מעבר בדרכם של העולים לרגל לסנטיאגו דה קומפוסטלה שבצפון ספרד, היום היא שער לשמורות הטבע המרהיבות של הדורדון ולחיים הטובים בטעם צרפתי מיושן - עם הרבה יין, גבינות וגסטרונומיה עתירת כולסטרול.

ברנטום היא יעד נחשק לירח דבש וצילומי חתן-כלה על רקע פלגי מים ותעלות, בהם שטים ברווזים בזקיפות קומה, ומדי פעם מתיישבים בגינות גזומות למשעי. שלושה גשרים, מנזר עתיק עם כנסייה שעליה מתנוסס מגדל הפעמונים מהמאה ה-11 מהראשונים בצרפת, הם סממני היכר, שנראים למרחוק ונשמעים היטב שלוש פעמים ביום. הנזירים הבנדיקטינים הקימו בברנטום מנזר וחיו במערות חצובות בסלעים, בדומה לשוכני המערות הפרהיסטוריים, שגם הם עשו בשעתם את האזור לביתם. בחודשי הקיץ מתקיימים במנזר, במגדל הפעמונים ובכנסייה גם סיורים ליליים, תערוכת אמנות, הקרנת סרטים וקונצרטים.

ביולי-אוגוסט מתקיימת תחרות היתולית בנהר בברנטום מדי שישי בערב, אטרקציה שמאות תיירים באים לצפות בה: כאשר שתי נבחרות בלבוש אחיד, אחת בכחול והשנייה באדום מתחרות ביניהן מי יצליח להפיל למים את מלך הסירה הנגדית של הקבוצה היריבה. הקהל שואג ומוחא כפיים. כעבור שעה מסתיים הקרב ביריות של גז צבעוני בכחול ואדום, וכולם ממשיכים יחד לקנות גלידה בטעם סיגליות או פואה גרא שהאזור מצטיין בו.

המחוז משופע בגנים מרהיבים בסגנון צרפתי, אנגלי ופראי. ככה קוראים לגינות נטולות גאומטריה וסימטריה, לפעמים עם חורבה שמוסיפה טאץ', בריכת מים או נחל שבמקרה עובר בסביבה. הגנים השקטים (Les Jardins Tranquilles) הם אואזיס ששייך לזוג בנקאים אנגלים, כיום פנסיונרים, שמגננים בעצמם מאות עצים, פרחים, מזרקות, פינות מוצלות, גן יפני ואווירה שלקוחה מציור של קלוד מונה.

ליד קטע מנהר הדרון (Dronne) שעובר במקום, יש כסאות ושולחנות פיקניק שמזמינים כרית, שמיכה וספר עב כרס. בין הפרחים שתולים רמקולים שמנעימים קלאסיקה בנגינת צ'מבלו מפתיעה. כרטיס הכניסה עולה 7 יורו בלבד, והוא מקנה גם שתייה וחופש להיות בלי וויי-פיי יום שלם, שזה חלק מהמנטליות של "סלואו לייף".

32 מסעדות על 2,500 תושבים

מדי שישי בבוקר מתעוררים לחיים הרחובות והכיכרות שליד הנהר עם שוק תוצרת מקומית כהלכתו, שמתקיים בעיירה מזה מאות בשנים. בדוכנים מוכרים את "היהלומים" של האזור, הלוא הם פטריות הכמהין השחורות המפורסמות, פטריות אזוריות בשם סאפ, כבד אווז, גבינות משובחות, אגוזים ושמן המופק מהם, קוויאר לסוגיו, גידולים אורגניים של סיידר, דבש וביצים ודגי פורל ששחו עד לא מזמן בנהר שלמרגלותינו.

בין הקונים בשוק גם שפים טרודים מאחת מ-32 המסעדות בעיירה, בהחלט כמות מפתיעה לכ-2,500 תושבים בלבד. אחרי ששבענו מטעימות בשוק, שישי בעשר בבוקר זה הזמן להתייצב בלשכת התיירות העירונית לסיור מודרך (באנגלית) ואפילו חינמי, וללמוד על מבנים מימי הביניים והרנסאנס.

המדריך החביב פבריס דובאסון הצביע על דלתות נמוכות במיוחד, ושמטרתן הייתה ליצור בידוד מהקור בחורף (ולא כמו שחשבתי, שהתושבים היו גמדים בזמנו). נכנסנו לכל מיני סמטאות ועל לא מעט מהבתים היה שלט "למכירה", מה שגרם לי קצת לתחושת רפאים, כמו שקורה בהרבה עיירות כעת, שננטשות כי האוכלוסייה הזדקנה.

אם קיבולת הטירות שלכם היא רק לאחת, סעו מרחק 10 ק"מ מברנטום לעיירה בורדיי (Bourdeilles). זוהי טירה-מבצר מימי הביניים וארמון מתקופת הרנסאנס ובו יותר מ-700 פריטי ריהוט שנאספו מהאזור. שווה ביקור במיוחד בזכות התצפית מהגג על הגנים ונהר הדרון. בית הקפה למרגלות הטירה הוא מלכודת תיירים, אבל המיקום נפלא. מומלץ לחצות את הגשר ולהציץ על הבית הכחול הפינתי. כיום זה מלון בוטיק שיקי, אבל במאה ה-16 הוא שימש כבורדל למלחים שעגנו בעיר. ראיתי את החדר של המאדאם שהשקיף לרחוב מחלון עגול, כמו בספינה.

בורדיי / צילום: : Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

כפרים עתיקים ושווקים ליליים

העיר סרלה (Sarlat) נמצאת בפריגו השחור, והיא הפכה למושג בזכות האבן הצהבהבה שלה, שממנה נעשית כל הבנייה המסורתית באזור. יש הרבה מה לראות בה, אבל לי היה קשה ליהנות ממנה, כשנחילי אנשים מצטופפים בה, לא רק בימי השוק הידוע בשבת. גם התושבים מתלוננים על מה שקורה בה בקיץ, ואשתקד התקיימו אפילו הפגנות מחאה נגד תיירות לא מבוקרת ברחבי אירופה. סרלה ראויה לפרק בפני עצמו וכאן קצרה היריעה.

כפרים עתיקים - לצרפתים יש ספרון שמגדיר את 25 הכפרים היפים שראויים להיכלל בקטגוריה העתיקה, ביניהם Saint-Jean-de-cole, שיש לו אישור רשמי ושלט בכניסה. אני דגמתי את הכפר הימי-ביניימי Saint Leon Sur Vezere, על שפת נהר הווזר עם גלריות אמנות ובתים שהם לוקיישן לסרט צרפתי רומנטי. שווה לתזמן הגעה בצהריים כדי לאכול במסעדת נהר, לראות אנשים שוחים או קופצים לנהר מראש הצוק.

העיר פריגו (Perigord) - בירת פריגו הלבן, שיש בה מרכז מימי הביניים ששווה ביקור, במיוחד בימי רביעי בערב, אז מתקיים בה שוק אוכל לילי עם מגוון הופעות רחוב. אני אזכור אותה בזכות סלט פריגו, שנראה לי טעים מתמונה בתפריט, אבל התקשיתי לסיים את המנה, שכללה מרכיבים כמו חזה ברווז מיובש, קורקבנים מבושלים ומומלחים, ביצה קשה, קרוטונים וגם קצת ירקות.

מערות, נטיפים וסוסים

מערת-הנטיפים בווילאר (Villars) כוללת "חדרים" מרשימים עם נטיפים פאליים למראה, בוהקים כאולם נשפים בארמון, אבל פרסומה בא לה בזכות שני ציורי קיר, שמתוארכים כבני 19,000 שנה. האמת שרק עם פנס של המדריכה ודמיון חזותי עשיר ניתן להבחין שמדובר בביזון שמולו אדם פרונטלי מגושם ומוזר, אבל בקרב חוקרים זהו תיעוד נדיר ומשמעותי של אמנות האדם הקדמון.

מלודי בעלת הגנים השקטים/ צילום: :גילי מצא

הדוגמה המופלאה (והמפורסמת ביותר לז'אנר הקדמוני היא מערת לאסקו ,(Lascaux)שנחשבת ל"קפלה הסיסטינית" של הציור הפרהיסטורי. המערה המקורית סגורה לקהל הרחב כדי לשמר את הציורים הנדירים, ורק מדענים מורשים להיכנס אליה במספרים קטנים, וגם זה בהמתנה של חודשים רבים מראש. הציבור הרחב יכול לבקר במערה סמוכה, שבה שחזור מדויק של המערה המקורית, על ציורי הביזונים, הסוסים, הצבאים ועוד, שמדגימים עד כמה מפותחים ומיומנים היו אלה שאנחנו מכנים בשם הקבוצתי "האדם הקדמון". גם לכאן צריך להזמין מקום מראש (אתר: www.lascaux.fr/en).

עוד דרך להתוודע לאבותינו הקדמונים היא לטפס לצוק שנקרא לה רוק סנט כריסטוף - La Roque Saint Christope. יש שביל מוסדר ואפשר להסדיר את הנשימה מול מצגת עם הדמיה ותערוכה מעניינת. הנוף שווה את המאמץ.

אוהבי סוסים ישמחו לראות את היחס המכבד שיש פה לבעלי החיים האציליים. סוסים מלחכים עשב במרחבים ולא במכלאות, יש מבחר של טיולי סוסים, ומרגשת מכולן היא חוות "לורנס איש ערב" של לורנס פרסבל בכפר מרייל (Mareuil). בחווה כ-30 סוסים שננטשו ועברו התעללות. עליהם היא מרביצה את משנתה, תוך כדי בראנץ' בסגנון פייב אוקלוק אנגלי, עם סקונס, מאפינס ועוגות ביתיות ומרקחות שהיא מכינה בעצמה. אלה מלווים את ההרצאה שלה על ידידו הטוב של האדם, הסוס.

לורנס פרסבל הלוחשת לסוסים/ צילום: :גילי מצא

למדנו ממנה על הפסיכולוגיה ושפת הגוף של החיות הללו, שמתברר שיש להן מנעד של 13 רגשות, ובאמצעותם לורנס מלמדת אנשים בקורסים והשתלמויות פרקי מנהיגות ואסרטיביות. בתום הטעימה המרתקת הזו (אפשרי בצרפתית או באנגלית), לורנס לקחה אותנו לחוויה שבעיניה מקבילה לשחייה עם דולפינים - לראות את העדר ובעיקר להרגיש, להתקרב וללטף את הסוסים נטולי הרסן, החופשיים והמאושרים. חוויה בלתי נשכחת.

עוד בסביבה

טיול במכונית דה שוו ענתיקה:
Dordogne 2CV יוצא לדרך מהרובע העתיק בברנטום, טיול שהוא דז'ה וו לשנות ה-60 העליזות וחוויה מומלצת. במקור הרכב הזה שדווקא יושב טוב על הכביש שימש להובלת ביצים טריות בין הכפרים. הדגמים הראשונים היו מלפני מלחמת העולם הראשונה. היום דה שוו במצב טוב הוא רכב אספנות שמחירו עולה על זה של מכונית חדשה ולכן סטפן לגראן לא מאפשר לנהוג, אלא רק לשבת לידו.

נסענו ברכב האיטי הזה עם גג נפתח ואנשים הציצו בסקרנות וחייכו כשחלפנו על פניהם. עברנו על פני כפר עתיק, טירה ושוק, אבל הכי נהניתי כשעצרנו באחוזה קטנה ומשופצת באמצע שום מקום, עם תחנת קמח ופלג מים שלידו צמחו אירוסים לבנים וצהובים. אם רוצים, הטיול יכול להסתיים בפיקניק, להשלמת התמונה.

40 אירו לשעה לשלושה אנשים, המסלול נקבע בתאום מראש. Dordogne 2CV,

טל' 0688594490, אינטרנט:

www.dordogne2cv.com

פסטיבלים ואירועים:
בקיץ יש מגוון גדול של אירועים, אבל גם בחודשים אחרים יש מה לעשות. מומלץ להתעדכן באתר: www.perigord-dronne-belle.fr/informations-pratiques/agenda-des-manifestations/8/

מידע מעשי
איך להגיע:
חברת הלואו קוסט איזי ג'ט החלה לטוס ישירות מישראל לבורדו בחודש אפריל והקו ימשיך לפעול עד פברואר 2019. הטיסה אורכת כ-4 שעות. אייר פראנס טסה דרך פריז לבורדו וטורקיש איירליינס עושה חניית ביניים באיסטנבול, מה שמייקר וגם מאריך את הטיול. מספטמבר המחירים באיזי ג'ט יורדים, אפשר למצוא טיסות גם בכ-50 יורו.

רכב: כמעט בלתי אפשרי להתנהל במחוז בלי מכונית. רצוי לבצע את ההזמנה מהארץ, ושהרכב יחכה לכם בשדה התעופה בבורדו.

לינה: הצימר של רותם ואורי בר - Rotem and Uri Place, מספיק קרוב לעיר ברנטום ומספיק רחוק משני השכנים היחידים בסביבה. לצימר יש כניסה נפרדת, והוא מתאים לזוג עם עד שלושה ילדים, או שני זוגות. רותם עוזרת בתכנון הטיול בהתכתבות במייל לפני ההגעה ובונה מסלול על סמך העדפות אישיות ומשך השהייה.

ארוחת בוקר: בתוספת עשרה אירו (באגט, קרואסונים, גבינות, ריבה ביתית ועוד). ויש אופציה גם לצהריים, 25 אירו. לפרטים - barotem62@gmail.com, טל' 0033788104054

ברנטום: מומלץ להירשם מראש בלשכת התיירות של העיר לסיור במנזר המיוחד. הסיור מוגבל בכמות המשתתפים, לכן מומלץ לשריין מקום לסיור, וגם לשיט המודרך ולסיור החינם באנגלית בשישי בבוקר. אפשר לקבל במקום גם מפות טופוגרפיות עם מסלולי הליכה.

www.perigord-dronne-belle.fr

contact@perigord-dronne-belle.fr

חוות הסוסים של לורנס: laurence.perceval@orange.fr, טל' 00330676828510

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן