גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנט צודק: בישראל יש קרטל אוניברסיטאי שפוחד מתחרות

האוניברסיטאות הוותיקות, שהתחייבותן לפנסיה תקציבית עומדת על כ-25 מיליארד שקל, הן האחרונות שיכולות להתלונן על מינהל לא תקין באישור הפקולטה לרפואה באריאל

"לצערי, ההתנהלות של ראשי האוניברסיטאות היא של קרטל. קבוצה סגורה שמקבלת 10 מיליארד שקל בשנה ורגילה לקבוע לעצמה ולמנוע תחרות. כך מנעו במשך שנים קבלת דוקטורט במרכז הבינתחומי עד שאישרנו; כך מנעו את הפיכת אריאל לאוניברסיטה, עד שגדעון סער אישר; וכך עתה. ימי הקרטל נגמרו"

(שר החינוך נפתלי בנט, לפני כחודש, אחרי עוד ניסיון לשנות את ההחלטה על פתיחת פקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל)

1.

האבחנה החריפה והמדויקת של בנט על קרטליזם בשוק ההשכלה הגבוהה לא הכתה גלים, משום מה. מה שכן הכה גלים, באופן לא מפתיע, היו הטענות של ראשי הקרטל, כפי שהגדיר אותם בנט, ואני מסכים איתו לחלוטין. בחודשים האחרונים פתחו ראשי אותו קרטל (כלומר, ראשי האוניברסיטאות הוותיקות) בקמפיין תקשורתי, בערוצי התקשורת המסונפים להם, המנסה לצייר את ההחלטה לפתוח פקולטה לרפואה באריאל כ"הליך לא תקין". לא מדובר חלילה בעניין של "ימין או שמאל", הוסיפו, אלא רק בדאגה עמוקה ובלתי מתפשרת על הליכי מינהל תקין.

אין ספק, למי שהחליט ללכת לקמפיין תחת הכותרת "זה לא ימין או שמאל, זה רק הליכים תקינים", יש חוש הומור מאוד מפותח. ודאי שזה עניין של ימין ושמאל, בדיוק כפי שהמאבק במתווה הגז היה של ימין ושמאל (מאבק שהשמאל נכשל בו כישלון חרוץ. המתווה מאוד מוצלח). הבעיה של ראשי קרטל האוניברסיטאות הוותיקות הוא קודם כול אריאל, כי אם הם היו מודאגים מהליכי מינהל תקין הם היו כבר כותבים מזמן מכתבים זועמים על חריגות השכר באוניברסיטאות שלהם, על פשיטת הרגל המעשית של האוניברסיטה העברית ועל תוכנית החילוץ של המדינה, על תנאי הפנסיה התקציבית ועל ההתחייבויות הענקיות שהם דאגו לנפח במשך שנים ארוכות. כל זה לא מדאיג אותם, להם מותר הכול - לצפצף על החוק, לצפצף על המינהל התקין, לצפצף על כספי ציבור. עד שזה מגיע לאוניברסיטת אריאל: פתאום הפקולטה לרפואה שם היא הבעיה החמורה מכול. איזו צביעות. מיליארדי שקלים ויותר נזרקים לשווא על שכר לא מידתי, על פנסיות תקציביות לא מידתיות, אבל מה שמדאיג את ראשי הקרטל הוא שיש להם תחרות. פתאום כל מליצי היושר של הכלכלה הקפיטליסטית, שמרביצים בתלמידים שלהם את התורה הזאת בפקולטות לכלכלה, לא מסוגלים לקבל את תוצאות התחרות כשזה נוגע להם.

2.

לפני עשרה ימים נחנכה הפקולטה לרפואה בטקס חגיגי בהשתתפות שלדון ומרים אדלסון שסייעו בהקמתה, בנט, הנשיא ראובן ריבלין ועוד. בנט חזר פחות או יותר על המסר שבו פתחתי: "זה היה כמו טיפול שורש כשעשרות מנסים לעצור את רופא השיניים מלעשות את זה. היו הרבה אנשים שניסו למנוע את זה, יש קרטל אוניברסיטאי במדינת ישראל, ניסו לעצור אותנו".

בקרב המאסף ניסו שלושה פרופסורים - מונא מארון, יוסי שיין וישעיהו טלמון (מאוניברסיטאות חיפה, ת"א והטכניון) לסכל את פתיחת הפקולטה במשלוח מכתבים שהופצו כמובן לתקשורת מיד, עם אותן סיסמאות: "ההחלטה התקבלה בהליכים מואצים ולא תקינים. ההכרעות התקבלו ללא דיון אקדמי ומקצועי ממצה ובניגוד לנהלים מקובלים. מקורן של החלטות אלו במניעים הנובעים לדעתנו משיקולים זרים ופוגעים בערכים ובצרכים של ההשכלה הגבוהה במדינה". מעניין: כששלטון מפא"י הקים קרטלים אוניברסיטאיים - זה היה בסדר ולא משיקולים זרים. כשבנט מנסה להקים להם תחרות, גם אם לתחרות קוראים אוניברסיטת אריאל שמזוהה עם הימין ועם אדלסון - פתאום זה שיקולים זרים. הכול פוליטי והכול עטוף תמיד בסיסמאות של "ערכים", "דמוקרטיה", "צרכים" ועוד מילים יפות וריקות מתוכן.

3.

עד כמה זה עניין של תחרות ולא של מינהל תקין, אפשר היה ללמוד מדוח המבקר על הכשרת רופאים בישראל שפורסם במאי השנה. הכשרת הרופאים הרופאים עד קבלת תואר "מומחה" מתבצעת בשלושה שלבים: לימודי רפואה, סטאז' והתמחות. שתי מערכות ציבוריות נפרדות עוסקות בהכשרת רופאי העתיד: האחת, מחלקות בתי החולים שבהן מתבצע חלק ניכר מההכשרה (מה שקרוי "שדות קליניים"), והשנייה - הפקולטות לרפואה באוניברסיטאות, הכפופות למועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב הפועלת במסגרתה, ומתקצבת את לימודי הרפואה. לימודי הרפואה בארץ מתקיימים בחמש אוניברסיטאות וכן בבתי חולים כלליים ממשלתיים, בבתי החולים הפסיכיאטריים, בבתי החולים של קופת חולים כללית ובבתי החולים הציבוריים. היחסים והממשקים שבין בתי החולים והפקולטות נקבעים באמצעות הסדרים שונים, שהמבקר מותח עליהם ביקורת. לפי המבקר, ב-2015 הנפיק משרד הבריאות 1,259 רישיונות חדשים לרופאים, 540 מהם (43%) ישראלים בוגרי אוניברסטיאות בחו"ל. בשנת 2015-2016 למדו רפואה בישראל כ-3,800 סטודנטים. במקביל אלפי סטודנטים ישראלים למדו רפואה בחו"ל.

התלונות הרווחות בשוק הבריאות הן שיש מחסור ב"שדות קליניים", כלומר במקומות הכשרה. בדוח המבקר מתוארת דוגמה להשפעת ההחלטה על הקמת פקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל: החשש של אוניברסיטת ת"א הוא שבשל שיתופי פעולה שתיצור אריאל עם בתי חולים במרכז הארץ לאיתור שדות קליניים ייפגע המאגר הקיים שלה. המבקר מצטט פרוטוקול של ישיבת פורום הדיקאנים של הפקולטות לרפואה מדצמבר 2016, שבו נכתב: "פרופ' גרוסמן, דיקאן הפקולטה לרפואה בת"א, נקלע למצב קשה ובודק איך למזער את הנזק העלול להיגרם לפקולטה בת"א". התיאור הזה מתאים בדיוק למצב של "תחרות" בין הפקולטות, שזה בסך הכול בריא. אמנם המבקר מותח ביקורת על כך שהשילוב של מצוקה במקומות להכשרה קלינית, תחרות בעייתית, יצירת הסכמים כובלים והיעדר אסדרה פותח פתח ל"שוק פרוע", הפעלת לחצים, קביעת התניות, העלאת דרישות והצעת תשלומים שאינם מאוזנים, ובלבד שניתן יהיה להבטיח את ההכשרה הקלינית - אבל זו בעיה אחרת, בעיה של הרגולטור של שוק הבריאות, ושמו משרד הבריאות. זה לא צריך למנוע מהתחרות להתקיים, כלומר, להגדיל את מספר הפקולטות לרפואה.

המספרים מצדיקים זאת. לפי נתוני משרד הבריאות, נכון ל-2016, מספר הרופאים לאלף איש עומד בישראל על 3.1 לעומת 3.3 בממוצע ב-OECD. אצל האחיות המצב הרבה יותר גרוע: 5.0 לעומת 9.3 בממוצע ושיעור לימודי הרפואה למאה אלף איש עומד בישראל על 6.8% לעומת 12.1% בממוצע. הפער הזה מוסבר באלפי הסטודנטים הישראלים שלומדים בחו"ל בגלל דרישות הקבלה הגבוהות מאוד בארץ.

4.

הנה כמה מספרים על הקרטל האוניברסיטאי: מתוך תקציב של יותר מ-10 מיליארד שקל, הרוב הולך קרוב לכ-70% הולך לאוניברסיטאות, ומתוכם הרוב מוזרם לאוניברסיטאות הוותיקות: 4 מיליארד שקל לעברית, לת"א ולטכניון יחד, והשאר והשאר לבר-אילן, בן-גוריון, חיפה, מכון ויצמן ועוד. אריאל קיבלה בתשע"ח, לפי התקציב, כ-260 מיליון שקל, בקושי 3% מהתקציב הכולל של ההשכלה הגבוהה.

הפנסיות התקציביות הן, אפשר לומר, מחלה מדבקת בכל הסקטור הציבורי, וגם באוניברסיטאות היא באה על חשבון כספי המסים ומתקציב המדינה, שמממן מדי שנה את הפנסיות המנופחות. סך הכול חבות הפנסיות באוניברסיטאות מגיע לסכום אדיר של 30 מיליארד שקל.

התחייבויות הפניה התקציבית באוניברסיטאות הוותיקות

על השכר שמשולם באוניברסיטאות לאנשי הסגל הבכיר אפשר ללמוד מהטבלאות המצורפות. אין לי בעיה עם שכר גבוה; יש לי בעיה עם שכר שמגיע לרמות של 100 אלף שקל, כשבחלק מהמקרים יש לאנשי הסגל עיסוקים נוספים ומכניסים (למשל, לימודים במכללות), שבמקרים רבים באים על חשבון העבודה הציבורית (אגב, בדיוק כמו אצל הרופאים). רק לשם השוואה: עלות השכר הממוצעת באוניברסיטת אריאל לשנת 2016 היא 15,700 שקל, 30% פחות מהאוניברסיטאות הוותיקות.

שכר חמשת הבכירים באוניברסיטאות הוותיקות

5.

הבעיה בהשכלה הגבוהה איננה רק של הפקולטות לרפואה, אלא של יעילות והסטת תקציבים למקצועות פרודוקטיביים על חשבון מקצועות שאינם כאלה. בציבור נוצר הרושם שבנט, באמצעות קמפיין המתמטיקה שלו, עושה זאת על חשבון מדעי החברה והרוח. זה פשוט לא נכון. בנט עושה תיקון למצב לא בריא שראשי הקרטל העדיפו להנציח במשך שנים ארוכות. על פי כל המחקרים, בין היתר של הכלכלן הראשי באוצר, ישראל מאופיינת בשיעור גבוה של בוגרי מדעי החברה והמשפטים ואינה מאופיינת בשיעור גבוה של בוגרי מדעי המחשב, למשל, אף שתעשיית ההייטק הישראלית היא עוגן חשוב בצמיחה במשק. ישראל נמצאת במקומות גבוהים מאוד בשיעור בוגרי תואר ראשון במדעי החברה וההתנהגות וגם במשפטים בכל מדדי ההשוואה העולמיים. לעומת זאת, ישראל קרובה לממוצע בשיעור הבוגרים בלימודי המחשב. התוצאה היא שיש עודף בעורכי דין אבל מחסור בבוגרי מדעי המחשב וגם מחסור ברופאים. כמובן, התוצאה הכלכלית של המחסור גורמת לעליית שכר במקצועות הללו והם בין המתוגמלים ביותר במשק.

בעבר ציטטתי כאן את שמואל סלבין, לשעבר מנכ"ל האוצר וחבר הוועדה לתכנון ולתקצוב ההשכלה הגבוהה בישראל, שידוע כתומך ליכוד ובנימין נתניהו, מתוך ראיון ל"גלובס" (27 ביולי 2017): "המדינה חייבת לתת את מרב המשאבים הלאומיים לאשכולות מדעי הטבע, ההנדסה, מדעי החיים והרפואה, כי הם תורמים לשיפור החיים, להארכת החיים, לשיפורים הטכנולוגיים במדעי המחשב, בסלולר ועוד. לעומת זאת, מדעי החברה והרוח, ובעיקר המחלקות של מדע המדינה, סוציולוגיה והיסטוריה, לא תרמו מאומה ב-50 השנים האחרונות לאנושות בכלל ולישראל בפרט. הן הפכו למחלקות פוליטיות דלות מחשבה, מונוליטיות, לא מתקיים בהן ויכוח אקדמי אמיתי... ולכן הן דועכות ולא באים אליהן סטודנטים. לכן הכסף הציבורי הגדול לא צריך לעבור אליהן. מי שרוצה ללמד מדעי רוח מוטים לכיוון אחד - שיתכבד להקים מכון פרטי וילמד את זה שם".

זה בדיוק מה שצריך להמשיך לעשות שר החינוך בנט. לתקן את הנזקים ארוכי השנים של קרטל ההשכלה הגבוהה, שפוגע בכלכלה הישראלית ובצמיחה במשק.

6.

לגבי המחסור באחיות, אחד הקולות הבולטים בנושא הוא ד"ר מנחם חיים ברייר, סגן מנהל בית החולים מעייני הישועה בבני ברק, בית חולים קטן יחסית, שמשרת בעיקר את האוכלוסייה החרדית ומוכיח שאפשר לפעול באיזון ובשפיות כלכלית - בניגוד לגירעונות הכרוניים של שאר בתי החולים. זאת ואף זאת, הפרופיל התעסוקתי בבית החולים הוא דוגמה נהדרת לגשר בין כמה אוכלוסיות: חרדית, חילונית וגם ערבית. ככה זה כשמקפידים לדבר על המכנה המשותף, ולא על הניגודים, הסטיגמות והמיתוסים המופרכים לגבי העולם החרדי.

כדי לפתור את בעיית המחסור באחיות ובאחים מיומנים, הציע בעבר ד"ר ברייר לסבסד מתקציב המדינה לימודי סיעוד, שעולים כ-13 אלף שקל בשנה לארבע שנים (תואר ראשון). מימון כזה ל-2,000 אחיות ואחים יעלה למדינה 100 מיליון שקל לארבע שנים,25 מיליון שקל בשנה, כסף קטן במונחים תקציביים, אבל יפתור הרבה בעיות של כוח אדם. ההצעה של ברייר לסבסוד, ולו לסבסוד חלקי, היא דוגמה לפתרון המצוקה בכוח אדם בעלות כלכלית שולית, במיוחד לאור מאות המיליונים שנשפכים רק על תוכניות הבראה באוניברסיטאות ופנסיות תקציביות נדיבות. היא גם דוגמה לפתרון מצוין לצירוף עוד ועוד אנשים מהעולם החרדי והערבי למעגל התעסוקה במשק.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?