גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים הגדולים הקטינו השנה חשיפה לעסקים הקטנים

חמשת הבנקים הגדולים רשמו במחצית הראשונה של 2018 רווח של 4.85 מיליארד שקל ● הסיבות לשיפור ברווחיות: גידול בשוק האשראי, המשך ריסון בהוצאות ועלייה בעמלות

דוחות שנתיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דוחות שנתיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

חמשת הבנקים הגדולים הרוויחו במחצית הראשונה של השנה 4.85 מיליארד שקל, עלייה של פחות מ-3% לעומת המחצית המקבילה. אלא שנתון זה מעוות, שכן הוא כולל את ההפרשה הדרמטית של מזרחי טפחות בגין החקירה בארה"ב.

בנטרול אותו אירוע חריג, סוגרים הבנקים מחצית שנה חזקה של צמיחה שהושגה בזכות גידול בתיק האשראי, מדד מחירים גבוה יחסית (בעיקר ברבעון השני) והמשך ריסון בהוצאות. התוצאה של המהלכים הללו היא שיפור ברווחיות הבנקים. בנטרול מזרחי טפחות, עמדה התשואה על ההון הממוצעת של הבנקים על מעל 9% במחצית הראשונה של השנה בדומה למחצית המקבילה ב-2017.

עננת חקירת הרשויות בארה"ב בנושא סיוע הבנקים להעלמת מס של לקוחותיהם, יצרה הבדל בולט בין הבנקים שמתמודדים עימה (פועלים ומזרחי טפחות) ליתר הבנקים. אם בעבר פועלים ומזרחי טפחות כיכבו בצמרת הבנקים הרווחיים ביותר, הרי שההפרשות שביצעו בגין החקירה הביאו לכך שהם הציגו את התשואה הנמוכה מבין הבנקים. לעומת זאת, לאומי שסיים עם החקירה הזו לפני יותר משלוש שנים, כבר חזר לשגרה והציג את התשואה הגבוהה במחצית - 9.9%, ודיסקונט שנחשב בעבר לבנק בעל רווחיות חלשה הגיע למקום השני עם תשואה נאה של 9.6% במחצית הראשונה של השנה.
הרבעון השני היה חזק במיוחד בבנקים (אם מנטרלים למזרחי טפחות את ההפרשה בגין החקירה, גם הוא היה נהנה מרבעון שיא), כשבאופן נדיר כל הבנקים הצליחו לרשום תשואה דו-ספרתית על ההון, וזאת כמעט ללא רווחים חד פעמיים.

תוצאות הבנקים למחצית הראשונה של שנת 2018

תיק האשראי במחצית הראשונה של השנה גדל בבנקים בקרוב ל-3% ל-971 מיליארד שקל, אולם הסוגיה המעניינת היא התמורות והמגמות במגזרים השונים של הבנקים. הנתונים המרכזיים לפניכם:

1. הבנקים מקטינים חשיפה לעסקים קטנים

מגזר העסקים הקטנים היה מחוזר למדי ע"י הבנקים בשנים האחרונות. בין 2011 ל-2017 זינק היקף האשראי לעסקים קטנים בבנק ביותר מ-50%. זוהרו של האשראי ללווים הגדולים ירד, והבנקים חיפשו מקורות הכנסה חדשים וגילו את העסקים הקטנים. אלא שנראה שבאחרונה חל שינוי במגמה, תוך שונות בין הבנקים.

בבנק הפועלים ובבנק לאומי החליטו להוריד רגל מהגז ולצמצם חשיפה למגזר זה. תיק האשראי לעסקים קטנים ירד בקרוב ל-2% בפועלים וב-2.2% בלאומי מתחילת השנה. הסיבה לכך היא שהבנקים ספגו עלייה בהפרשות להפסדי אשראי במגזר זה. בלאומי נרשמו אשתקד הפרשות בהיקף של 273 מיליון שקל, ובמחצית הראשונה של 2018 הן הגיעו ל-135 מיליון שקל. בבנק הפועלים היקף ההפרשות להפסדי אשראי במגזר העסקים הקטנים עמד על מעל חצי מיליארד שקל אשתקד, ובמחצית הראשונה של השנה הגיע ל-162 מיליון שקל.

נראה כי הבנקים לא היו מספיק בררנים במתן האשראי. מדובר בתחום עם סיכון גבוה - חלק לא מבוטל מהעסקים הקטנים לא שורדים את השנתיים הראשונות לקיומם, והתוצאה משתקפת היטב בדוחות הבנקים.

על רקע העלייה בסיכון במגזר זה, נראה כי שני הבנקים הגדולים החליטו "לחשב מסלול מחדש", לשפר את תהליכי החיתום והגבייה, ובינתיים לעצור את הצמיחה בפעילות זו. יחד עם זאת, לפי הערכות לקראת סוף השנה הם צפויים לשוב ולצמוח במגזר זה, אם כי במתינות לעומת שנים עברו.

לעומת זאת, הבנקים הבינוניים ממשיכים בצמיחתם במגזר זה. במזרחי טפחות צמח האשראי לעסקים קטנים ביותר מ-6% מתחילת השנה, ובבינלאומי הצמיחה הגיעה ל-7%. בינתיים ההפרשות להפסדי אשראי במגזר זה אינם גבוהים בבנקים הבינוניים. השאלה היא אם מדובר בעניין של זמן עד שהבנקים הללו ייחשפו להפסדים וישנו גם הם מדיניות, או שאולי לבנקים הבינוניים יכולת התמחות טובה יותר במתן אשראי לעסקים קטנים, והיכרות טובה יותר עימם.

הבנקים הגדולים מקטינים חשיפה לעסקים קטנים

2. משכנתאות אטרקטיביות יותר מאשראי צרכני

אחרי שנתיים של דשדוש, נראה כי שוק המשכנתאות חוזר לפעילות ערה. תחום זה היה אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של הבנקים במחצית הראשונה. סך התיק של חמשת הבנקים הגדולים צמח מתחילת השנה ב-3.1% ל-333 מיליארד שקל. הצמיחה בלטה במיוחד דיסקונט שהתיק שלו גדל בקרוב ל-6%, מה שמשקף שיעור צמיחה שנתי דו-ספרתי. צמיחת המשכנתאות בולטת גם בפועלים שאחרי שנים בהן התמקד במתן משכנתא ללקוחות הבנק, החל להיות אגרסיבי יותר ולפנות גם ללקוחות בנקים אחרים ולהגדיל נתח שוק.

הגאות בשוק נשענת על כך ששוק הדיור נותר חזק, וכן מקבל רוח גבית מתוכנית "מחיר למשתכן". למעשה זוכי הפרויקט מסוף 2016 לקחו רק בחודשים האחרונים משכנתא. חלקם של רוכשי מחיר למשתכן בשוק המשכנתאות מוערך ב-10%, והצפי הוא להכפלתו ל-20% בתוך שנה, כך שהנתונים החזקים בשוק המשכנתאות צפויים להימשך גם בחודשים הבאים.

הבנקים מצידם מפגינים נכונות ורעב לתת משכנתאות. הסיבה לכך היא שנוצר פער ברמת הסיכון בין האשראי הצרכני למשכנתאות לטובת ההלוואות לדיור. האשראי הצרכני הפך מסוכן יותר, על רקע הקלות בהליכי פשיטת רגל, שמקשות על הבנקים בגביית החוב. לעומת זאת במשכנתאות, היקף ההפסדים של הבנקים נותר אפסי, והבנקים מסיטים משאבים מצמיחה באשראי צרכני לטובת משכנתאות. התוצאה היא שמצד אחד אמנם הביקושים עולים, אבל הריבית בשוק זה נותרת יציבה, שכן התחרות בין הבנקים נותרה גבוהה.
עוד נציין כי אחרי שהבנקים ספגו הפרשות כבדות יחסית להפסדי אשראי באשראי הצרכני, הם הצליחו לבלום את הגידול החד הזה. ברוב הבנקים היקף ההפרשה נותר דומה לזה שבתקופה המקבילה ב-2017. הסיבה לכך היא שיפור בתהליכי הגבייה והתמתנות הצמיחה של התחום. ועדיין, היקף ההפרשות להפסדי אשראי במגזר האשראי הצרכני אינו מבוטל ועמד על 602 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2018.

3. הכנסות המימון צומחות (עוד לפני עליית הריבית)

אחד הגורמים המרכזיים המהווים רוח גבית לתוצאות הבנקים הוא העלייה בהכנסות המימון - תחום הפעילות המרכזי שלהם. הכנסות אלה צמחו בקרוב ל-8% במחצית הראשונה של 2018 ל-15.1 מיליארד שקל.

העלייה נובעת מצמיחת תיק האשראי וממדד המחירים הגבוה, אך לא רק. לא סתם הגדילו הבנקים את החשיפה לאשראי הצרכני בשנים האחרונות. המרווח הפיננסי באשראי זה נחשב גבוה יותר מאשר במגזר העסקי. בנוסף, עליית ריבית המשכנתאות בשנים האחרונות (שנבלמה בינתיים) משפרת גם היא את הכנסות הבנקים. התוצאה היא שלמרות שריבית בנק ישראל לא השתנתה, ותיק האשראי צמח בצורה מתונה - הכנסות המימון של הבנקים צומחות בשיעור נאה.

השבוע רמז בנק ישראל כי הריבית במשק עשויה לעלות בקרוב. נזכיר, כאשר ריבית בנק ישראל תתחיל לעלות, הדבר ישפר עוד יותר את המרווח הפיננסי של הבנקים ואת הכנסות המימון. אמנם בתרחיש כזה ישנו גם צפי שההפרשות להפסדי אשראי יגדלו, כי עול החוב יהפוך כבד יותר על הלווים. אולם בשורה התחתונה, אם ברמת הריבית הנוכחית מצליחים הבנקים לייצר תשואה על ההון של כ-9% בממוצע, הרי שבריבית גבוהה יותר הם עשויים להגיע גם לתשואה דו-ספרתית.

4. ותודה לכרטיסי האשראי ולפעילות בני"ע

אחרי מספר שנים של קיפאון, במחצית הראשונה של השנה הצליחו מרבית הבנקים להגדיל את הכנסותיהם מעמלות. סך הכנסות הבנקים מעמלות עלו במחצית הראשונה ב-2.6% ל-6.6 מיליארד שקל.

העלייה בהכנסות נובעת משני מוקדים מרכזיים: גידול בהכנסות מפעילות בכרטיסי אשראי, הנובעת מהמשך הגידול בשימוש בכרטיסים על חשבון אמצעי תשלום אחרים. הכנסות אלה צמחו בבנקים בממוצע ב-5%-8%.

צמיחה נוספת נרשמה בהכנסות מעמלות ני"ע. על רקע גידול בפעילות בבורסה, רשמו עמלות אלה עלייה של 3%-4% בממוצע, למעט בנק הפועלים שרשם ירידה בהכנסות מעמלות בתחום זה של קרוב ל-4%. את הצמיחה הזו מיתנו העמלות מפעילות עו"ש, שממשיכות להישחק, אם כי במתינות, לעומת השחיקה שהייתה בשנים האחרונות.

5. היעילות בבנקים משתפרת (אבל השכר לא יורד)

אחד המהלכים המרכזיים של הבנקים בשנים האחרונים, שסייע בשיפור הרווחיות, היה תוכניות ההתייעלות האגרסיביות. אלפי עובדים יצאו לפרישה מוקדמת לאורך השנים האחרונות, ואת פירות ההתייעלות מתחילים הבנקים לראות כאשר יחס היעילות שלו (שיעור ההוצאות מתוך ההכנסות) נמצא במגמת השיפור ומתחת לרף ה-70%.

ולמרות זאת, מרבית הבנקים לא מצליחים עדיין להביא לירידה משמעותית בהוצאות השכר, אלא במקרה הטוב לריסון. במקביל לכך, ההכנסות עולות ולכן יחס היעילות משתפר.
הוצאות השכר בבנקים עלו ב-2.6% במחצית הראשונה של השנה ל-8 מיליארד שקל. הסיבה לכך היא בעיקר הוצאות חד פעמיות: הבנק הבינלאומי ספג הוצאות חד פעמיות של 69 מיליון שקל בין היתר בגין תוכנית פרישה לעובדים בבנק אוצר החייל. במזרחי טפחות נרשם זינוק של 8% הנובע מהסכם השכר החדש, שכלל תוספות שכר. כמו כן, השיפור בתוצאות מאלץ את הבנקים לבצע הפרשות גבוהות יותר לבונוס העתידי שישולם לעובדים, שגובהו מתבסס על שיעור הרווחית.
במהלך השנה הקרובה ייתחמו הסכמי שכר חדשים בפועלים, לאומי ודיסקונט, ובהנהלות הבנקים יחפשו דרכים יצירתיות להסכם שיביא להמשך ריסון ההוצאות אם לא להפחתתן. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות