גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה חוקרים משבטים מוח של ניאנדרטלים ומה הקשר לאוטיזם

פרופ' אליסון מוטרי, שבונה רקמות מוח מתאים של שלדי ניאנדרטלים, מנסה לפענח את ההבדלים בין מוחו של האדם הקדמון ולבין מוחו של האדם המודרני ● בראיון ל"גלובס", הוא מסביר מה אפשר ללמוד מהשוני בין המוחות על התפתחות אוטיזם ולמידה ● האם ניתן יהיה להשיב בקרוב ניאנדרטלים מהכחדה לצורכי ניסוי? כנראה שלא, אבל השאלות האתיות על מעמדם רלוונטיות גם לניסויים שמתרחשים היום

פרופ' אליסון מוטרי/ צילומים: באדיבות פרופ' אליסון מוטרי
פרופ' אליסון מוטרי/ צילומים: באדיבות פרופ' אליסון מוטרי

בספר "ימי מטילדה" מאת אביבית משמרי, שעלילתו מתרחשת בעתיד הקרוב בישראל, חוקרים הצליחו לשבט אדם ניאנדרטלי מדנ"א של שלד מאחד הניאנדרטליים הקדומים. מחוץ לעלילת הספר, יש חוקרים הטוענים שכבר היום הדבר עשוי להיות אפשרי מבחינה עקרונית, כפי שמשבטים בעלי חיים, אבל השאלה האמיתית היא בשביל מה לעשות זאת, ואם ניאנדרטלים ישובטו, כיצד ייראו חייהם בינינו ומה יהיה מעמדם - כשל בעלי חיים או כשל בני אדם, והאם ייעודם יהיה ניסויים בלבד?

פרופ' אליסון מוטרי, ראש התוכנית לתאי גזע במכון לרפואה גנומית בבית הספר לרפואה בסן דייגו, מרגיע. "היום, למרות כל הטכנולוגיה שבידינו, אי-אפשר לשבט אדם ניאנדרטלי שלם", הוא אומר בשיחה עם "גלובס". " אף שבעבר דובר על 'פענוח הגנום הניאנדרטלי', איש לא מצא ולא פענח גנום מלא של אדם קדמון. החומר הגנטי פשוט לא משתמר באיכות מספקת בממצאים העתיקים. הפקנו רצפים חלקיים מאוד מכל אחד מהממצאים, והם אינם משתלבים לגנום שלם. עד שלא יהיה לנו קוד מקור שלם מספיק, לא ניתן יהיה לשחזר תא ניאנדרטלי וכמובן לא אדם קדמון שלם, לא משנה כמה טובה תהיה טכנולוגיית העריכה הגנטית והשיבוט שלנו. זה נכון גם לגבי פרויקט השבת הממותה. בכלל, אני מאמין שלא נראה בעתיד הקרוב 'פארקי יורה' מלאים בחיות שהוחזרו מהכחדה. אם יימצא חומר גנטי שלם ושמור בצורה מעולה, אז באמת ייפתח הדיון הזה מחדש. למדתי בביולוגיה אף פעם לא לומר שמשהו הוא בלתי אפשרי".

רקמת מוח של ניאנדרטל / צילומים: באדיבות פרופ' אליסון מוטרי

פרופ' מוטרי עובד היום עם פרופ' סוונטה פאבו, המנהל את מכון מקס פלאנק לאנתרופולוגיה אבולוציונית, על יצירת "מוח ניאנדרטלי קטן". הם עושים זאת באמצעות שילוב של גנים שנלקחו משלדי ניאנדרטלים בתאי גזע אנושיים והרביית התאים האלה במעבדה.

מה בעצם אתם עושים בפרויקט המוח הניאנדרטלי?

"זיהינו גנים מסוימים שהם שונים אצל האדם הניאנדרטלי והאדם המודרני, ההומו ספיאנס. אנחנו מנסים לבחון מה קורה כאשר משלבים את הגנים הללו בתאי גזע של בני אדם, במקום הגנים המקבילים להם, הנמצאים רק אצל בני אדם. אנחנו מרבים את תאי הגזע הללו עד שייצרו אברוני מוח. אלה לא מוחות שלמים, כמובן, אולם אנחנו כן מצליחים ליצור צברי תאי עצב שמדברים זה עם זה ויוצרים ביניהם קשרים.

"בחרנו להתחיל בגן בשם Nova1, שיש בו הבדלים מהותיים בין בני אדם לניאנדרטלים. בחרנו בו משום שהוא אחראי על בקרה של כ-100 גנים אחרים, ולכן אנחנו חושבים שההבדל בגן הזה הוא מהותי להבדלים בין המוחות שלנו. המטרה שלנו היא לשאול מה באמת מיוחד במוח של בני אדם.

"באברוני המוח שבנינו עד עכשיו, אנחנו רואים הבדלים בין אלה שצמחו מתא אנושי לבין אלה שעברו 'ניאנדרטליזציה'. אצל בני האדם מתפתח אברון בצורת כדור יד סימטרי. במוח שמכיל גן Nova1 ניאנדרטלי, נוצר מבנה עם קיפולים יותר דומה לפופקורן. בין התאים יש פחות חיבורים ונוצרות פחות רשתות לתקשורת בין התאים".

האם מוח שעבר "ניאנדרטליזציה" דומה למוח של קוף גדול יותר מאשר למוח אדם?

"הוא ייחודי ולא לגמרי דומה - לא לזה ולא לזה, אבל בין השניים הוא באמת דומה יותר למוח של קוף ממשפחת קופי האדם".

האם יש דרך כלשהי לדעת אם כך באמת נראה מוח ניאנדרטלי?

"אין לנו דרך אחרת לדעת איך נראתה רקמת מוח ניאנדרטלי. אנחנו יודעים כיצד נראתה הגולגולת ומסיקים מכך. על בסיס זה, אומרים שגודל המוח שלהם היה דומה לשלנו, אבל יותר מאורך. אם המוח של בני האדם הוא כמו כדורגל, המוח הניאנדרטלי הוא כמו כדור פוטבול.

"אני קורא לעיסוק שלי 'נוירו-ארכיאולוגיה'. כמו הארכיאולוג הקלאסי, גם לי יש מעט מאוד מידע ואני בונה, או יותר נכון מדמיין, באמצעותו תרחישים מורכבים, ואז מנסה להוכיח או להפריך אותם באמצעות מידע חדש שאני אוסף".

מה היא מטרת המחקר שלכם?

"התחלתי בבניית אברוני מוח ככלי לחקר המוח האוטיסטי. המחשבה היא שאולי נוכל באמצעות חקר האבולוציה של המוח האנושי להבין מה בדיוק מאפשר את יכולות השפה והתקשורת הגבוהות של בני האדם, ואולי אצל אוטיסטים התפתח בצורה אחרת. ואכן, באברונים שעברו 'ניאנדרטליזציה' במעבדה יש דמיון כלשהו לאברוני מודל של מוח עם גנים של אוטיזם, כפי שאנחנו מפתחים אותו במעבדה.

"אנחנו חושבים שאם נוכל לזהות את הרכיבים הקריטיים להתפתחות הייחודית של המוח האנושי, יהיה לנו קל יותר לטפל בשיבושים שמתרחשים. לדעתי, אנשים לא מעריכים מספיק את הבנת האבולוציה של האדם ככלי למחקר רפואי".

אני מניחה שאוטיסטים ירגישו לא בנוח עם הרעיון שהם דומים לניאנדרטלים.

"אין ספק שאנשים עם אוטיזם אינם דומים לניאנדרטלים, אולם אם האוטיזם נובע מא-נורמליות כלשהי באחד הגנים שמלכתחילה נתנו לנו יתרון על פני הניאנדרטלים, זה מעניין. מוח ניאנדרטלי הוא לא בהכרח רע. אנחנו חושבים שהיו לו גם יתרונות רבים. בני האדם הרוויחו יתרונות באבולוציה שלהם והפסידו תכונות אחרות. למשל, העובדה שאנחנו הולכים זקוף מאוד מקשה עלינו בלידה ומגבירה את שיעור הסיבוכים בלידות לעומת מינים אחרים. הרווחנו דבר אחד ואיבדנו אחר".

מה הלאה מבחינת המחקר שלכם?

"למחקר ההמשך יש שני כיוונים עיקריים. האחד הוא להוסיף חתיכות נוספות של הגנום הניאנדרטלי לאברוני המוח שלנו. השני הוא לאתגר את האברונים הללו ללמידה ולראות במה שונה הלמידה שלהם לעומת אברונים של בני אדם".

איך מלמדים את האברונים?

"רשתות הנוירונים, כמו אלה של תינוקות שרק נולדו, משתנות לפי פידבק. כרגע אנחנו יודעים לרשום מידע מהתאים הללו ומשתמשים במידע הזה כדי להוליך רובוט. הכוונה היא שכאשר התא מפריש חומר מסוים, אנחנו משדרים זאת למחשב שאומר לרובוט 'תזיז את רגל ימין'. המטרה כרגע, ועוד לא הצלחנו בה, היא 'לסגור את הלופ', כלומר אם הרובוט נתקל בקיר, להחזיר חזרה מסר לתאים הללו, שישנה את פעילותם כך שהם ישנו את התגובה שלהם באופן שיגרום לרובוט ללכת בכיוון אחר".

בסופו של דבר יהיו לאברונים הללו, האנושים ואולי גם אלה עם הגנים הניאנדרטליים, תכונות חיים?

"כן. עולות כאן שאלות אתיות רבות. האם האברונים יוכלו אי פעם להיות מודעים לקיומם? הרי בכל זאת מדובר בחתיכות מוח. ואם אינם מודעים, האם זה אומר שאינם חיים? הרי גם תינוק בן יומו לא בהכרח מודע לעצמו, אבל יש לו פוטנציאל להיות אנושי, אז יש לו גם זכויות. האם העובדה שהמוחון הזה הוא יציר מלאכותי של מעבדה פירושה שתמיד נתייחס אליו כאל מוצר מלאכותי? גם אם באמת יהיו להם יכולות למידה? אלה שאלות קשות".

בכולנו יש גנים ניאנדרטליים

שאלות מהסוג הזה בדיוק מעסיקות את פרופ' ורדית רביצקי, מומחית לביואתיקה של תחום הגנטיקה והפריון מהמחלקה לרפואה חברתית ומניעתית באוניברסיטת מונטריאול. רביצקי, שייעצה למשמרי בכתיבת "ימי מטילדה", מדגישה שהשאלות שעולות בספר לגבי מעמדם האפשרי של ניאנדרטלים משובטים, שהם כרגע בגדר מדע בדיוני, שופכות אור מעניין על סוגיות אתיות הכרוכות בתרחישים יותר מוכרים, כמו הפריית מבחנה, עריכה גנטית, בינה מלאכותית ועוד. הן רלוונטיות אפילו לאורגנואידים המוחיים שמייצר פרופ' מוטרי במעבדתו.

במונחים היסטוריים, בני האדם הניאנדרטלים חיו יחסית לא מזמן, מלפני כ-200-300 אלף שנה. היכחדותם החלה לפני כ-40 אלף שנה. הם חיו במשך תקופה במקביל לבני האדם המודרניים, ולכולנו יש גנים שהגיעו מניאנדרטלים, אחרי ששני המינים כבר היו קיימים ומבודלים. כלומר, הדבר מעיד על כך ששני המינים הללו יכלו להתרבות זה עם זה, ואף עשו זאת.

מחקרים מהעת האחרונה מרמזים שהניאנדרטלים היו גם דומים לנו במראה, יותר מכפי שחשבנו בעבר. למעשה, על פי חלק מהמחקרים, אם היינו פוגשים את הניאנדרטל ברחוב, לבוש בבגדים מודרניים, כנראה לא היינו מזהים מיד שמדובר בניאנדרטל.

לגבי יכולות התקשורת שלהם, קשה לדעת עד כמה הן היו מפותחות. מחקרים כמו אלה של מוטרי וסאבו מרמזים שהם לא יכלו לתקשר כמו בני האדם המודרניים, אולם ממצאים ארכיאולוגיים מעידים שהם חיו בקהילות, לבשו בגדים, הכינו תכשיטים, השתמשו בכלים וצדו בקבוצות באופן מתואם. ייתכן שהם גם ציירו על קירות המערות. יש גם עדות לכך שהם קברו את מתיהם.

אם כך, נראה שאם אכן היינו יכולים להשיבם היינו יכולים להתייחס אליהם כאל חיות מעבדה, אף שקשה לצפות את התנהגותו של ההומו ספיאנס הגאוותן.

ניסוי בבני אדם או בבעלי חיים?

"הולדת ניאנדרטל משובט יכולה הייתה ליפול תחת הגדרה של 'ניסוי בבני אדם' או תחת הגדרה של 'ניסוי בבעלי חיים'", אומרת פרופ' רביצקי, "והכללים של הניסויים הללו הם שונים לגמרי. בניסוי בבני אדם כללי האתיקה נועדו להגן על המשתתף ויש לשאוף לקבל הסכמה מדעת. בניסוי שאינו בבני אדם, הסוגיה היא ה תועלת הניסוי ואם היא מצדיקה את הסבל הפוטנציאלי של בעל החיים.

"כאשר חושבים על שיבוט של אדם ניאנדרטלי, ההצדקה יכולה להיות הסקרנות של בני האדם המודרניים או הרצון שלנו להועיל לבריאותנו. עד היום לא הובאו לכדי קיום בני אדם בניסוי מתוך סקרנות, ולא כדי להועיל לבריאותם של בני אדם אחרים (לפחות לא באופן רשמי). לכן שאלה מרכזית תהיה מעמדם של הניאנרטלים כבני אדם".

פרופ' רביצקי מציינת שכאשר תינוקת המבחנה הראשונה נולדה, הייתה זו דוגמה ייחודית יחסית של הולדה מתוך ניסוי. איש לא שאל את לואיז ג'וי בראון, ילדת המבחנה הראשונה בעולם, אם היא מעוניינת להיוולד לתוך תרחיש שיחייב להמשיך לחקור אותה ולבדוק אותה במשך כל חייה.

לפחות במקרה הזה, הוריה קיבלו הסכמה עבורה. אם ייוולדו אי פעם ניאנדרטלים משובטים, הם ייוולדו ללא הורים ויהיו באפוטרופסות המדינה מלכתחילה. אין דוגמה לאדם כזה שנולד במסגרת ניסוי, נכון?

"נכון. אין מולידים היום ילדים ללא הורים. במקרה של הולדה מזרע שאל אדם מת, לרוב יהיה לפחות הורה אחד או סבים המתפקדים כהורים. לא הולידו עד היום בני אדם לשם קיומם כניסוי".

הולדתו של אדם ללא הורים שכנראה גם לא יוכל לתפקד בחברה האנושית מעלה שוב שאלות לגבי מעמדו המשפטי. "הסוגיה הזאת זורקת אותנו לספרות האתיקה, ששואלת 'מה נותן לאדם מעמד משפטי?' כאשר אדם מגיע למצב של 'צמח' בשל פגיעה מוחית, הוא חסר את היכולות הקוגניטיביות שמקנים לאדם בוגר את המעמד המשפטי שלו כישות משפטית, אבל הוא עדיין נחשב אדם. עדיין יש לו אישיות, Personhood, בעיני החוק ובעיני המוסר.

"אצל הניאנדרטלים, מבחינה גנטית הם לא בני אדם, וזה מה שהופך את השאלה הזאת למעניינת ברמה האתית. אנחנו מקנים לעצמנו בני האדם זכויות יתר על פני החיות, מתוך התייחסות אמורפית למודעות העצמית שלנו, לקוגניציה העדיפה שלנו. אולם אחר כך אנחנו מרחיבים את הזכויות הללו לכל מי שהוא גנטית אדם (אולי חוץ מעוברים בשלבים מוקדמים מאוד), גם אם אין לו היכולות הללו. לכן השאלה התיאורטית של מעמד הניאנדרטל תלויה בשאלה למה אנחנו נותנים כאן קדימות בהכרעה למי מגיעות זכויות אדם - לגנטיקה או ליכולות.

"כבר היום אנחנו יודעים שיש בעלי חיים שמתקשרים ביניהם, שיכולים לחוש כאב באופן פיזי ואמוציונלי. פרות חוות חרדה לפני שחיטה ומצוקה רגשית כשמפרידים אותן מהעגל. אין בעצם בעולם האמיתי הבחנה חד-משמעית בין מי שהוא אדם לבין שהוא לא אדם, אבל בחוק ובחשיבה המוסרית יש. השאלה התיאורטית על מעמד האדם הניאנדרטל בוחנת את הסוגיה הזאת בקיצון שלה. איך אנחנו מארגנים את העולם המוסרי שלנו סביב זה?"

לדברי פרופ' רביצקי, הסוגיה הזאת עולה גם לגבי כימרות - חיות שהונדס לתוכן דנ"א אנושי. אם תהונדס כמות גדולה של דנ"א אנושי לתוך עכבר או חזיר, מאיזה שלב לא נוכל עוד לומר כי אין מדובר באדם? האם מותר לקצור מחזיר כזה כליה שהונדסה להיות דומה יותר לכליה של בני אדם, כאשר גם המוח שלו דומה יותר לזה של בן אדם מאשר של חזיר לא מהונדס?

אם נוכל להבין את השפה שלהם, האם נהיה חייבים להקשיב להם? להתחשב ברצון שלהם?

"זו אכן סוגיה שעולה לגבי קופים שלמדו שפת סימנים, חיים במתחמי מחקר וחייהם הם ניסוי מתמשך. ההיגיון שלי ושל חבריי האתיקנים יגרוס לרוב שצריך לתת כמה שיותר זכויות ולהקשיב כמה שיותר, שמא היכולות הן גבוהות ממה שחשבנו".

ואם הם יאמרו, "אני לא רוצה עוד להשתתף בניסוי"?

"זכויות האדם של משתתפי ניסויים רפואיים הן להפסיק את הניסוי. אם ניתן להם זכויות אדם, הם יוכלו להפסיק את ההשתתפות שלהם בניסוי ואז נשאלת השאלה מה יהיה איתם. אמנם יש בעולם אנשים לא כשירים לחיות בחברה והחברה אחראית עליהם, אבל אם מייצרים מראש אדם שלא כשיר לחיות בחברה, חייבים לשאול את השאלה אם הניסוי לא יחזיק מעמד מאיזושהי סיבה, מה יהיה עליו?"

אז יש בכל זאת סיבה טובה כלשהי לעשות את זה?

"אני בטוחה שיהיה מה ללמוד מהניסוי. המדע לרוב מתקדם בשאלות 'למה לא', ולא 'למה כן', ואם התפיסה תהיה שהמשתתפים בניסוי לא יסבלו באופן בלתי נסבל, אז המדע כנראה יתקדם לכל מקום שאליו הוא יכול להתקדם. אני לא חושבת שהבאה לידי קיום היא לא מוסרית בהגדרה, אבל השאלה היא איזה מין קיום, והאם יש בו סבל. אם נתנהג אליהם בכבוד, אין בעיקרון סיבה שיסבלו, אבל אם מביאים יצור לידי קיום ואז כולאים אותו בבידוד כשהוא רוצה חופש וחברה - אז כן, יש בעיה מוסרית".

פרופ' רביצקי מוסיפה שהסוגיה של הולדה מתוך השתתפות בניסוי רלוונטית היום מאוד לטיפולים החדשים בעריכה גנטית, שכבר נכנסים בימים אלה לניסויים בבני אדם, או יותר נכון בעוברים. "זו הפעם הראשונה שאנחנו עורכים גנים שימשיכו לעבור לדורות הבאים, ולכן אנחנו כופים על דורות על גבי דורות קדימה השתתפות בניסוי ללא הסכמה. מדהים אותי שלא כל כך מתייחסים לכך".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה תרכוש את דסי הישראלית

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות