גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות המימון החוץ-בנקאיות גילו את קבוצות הרכישה החרדיות

הבנקים כבר יודעים: הרגולציה הכבדה באישור מימון לקבוצת רכישה, צמצום בפעילות של קבוצות רכישה חילוניות לצד פריחה בקרנות מימון חוץ-בנקאיות, הביאו לנהירה של קבוצות רכישה חרדיות למימון חוץ-בנקאי ● התוצאה: פרויקטים שהיו תקועים שנים בגלל היעדר מימון - יוצאים כעת לדרך

שכונה בבנייה של קבוצת רכישה חרדית בירושלים / צילום: רפי קוץ
שכונה בבנייה של קבוצת רכישה חרדית בירושלים / צילום: רפי קוץ

אין זה סוד ששוק קבוצות הרכישה התכווץ בשנים האחרונות, והותיר אחריו ואקום בשוק המימון החוץ-בנקאי ובקרב הקרנות שחיבבו במיוחד לממן קבוצות רכישה. מי שכן נותרו בענף הן הקבוצות הגדולות, שפעילות בעיקר בתל-אביב ובשכנותיה, ושוק נוסף של קבוצות רכישה חרדיות, שהיו בשוק עוד לפני פריחתן של קבוצות הרכישה במגזר הכללי, וכנראה גם יישארו אחריו.

במגזר החרדי נהוג להתגורר בקהילות הומוגניות, ולכן רכישת הדירה בדרך של גיבוש קבוצת רכישה, בדרך כלל תחת שם של רב שמגדיר את סוג הקהילה המתגבשת, היא פתרון מצוין עבור מגזר זה.

קרנות המימון החוץ-בנקאיות שזוכות גם הן לפריחה בשנים האחרונות, נותרו כמעט ללא פרנסה כשמספר קבוצות הרכישה החילוניות הלכה ופחתה, עד שהגיעו מארגני הקבוצות החרדים. בשנה האחרונה הן זיהו את הצורך של קבוצות רכישה חרדיות במימון, בעיקר על רקע הקשיים הרגולטוריים לקבל מימון מהבנקים, ונכנסו בכל הכוח למימון הענף.

אל תחום הקרנות החוץ-בנקאיות שמצוי כאמור בפריחה, נכנסו בשנים האחרונות בעלי תפקידים בכירים מהעולם הפיננסי, בין היתר מנכ"ל בנק ירושלים לשעבר אורי פז ומנהלת סקטור הנדל"ן בבנק לשעבר איילת רוסק שהקימו את "מכלול" הממומן על ידי כלל ביטוח, ומעניק מימון בעיקר לפרויקטים של התחדשות עירונית.

קרן נוספת שמעניקה מימון חוץ-בנקאי גם כן לפרויקטים של התחדשות עירונית היא "יסודות" שהוקמה על ידי דוד ברוך, לשעבר מנכ"ל אקסלנס ובנק ירושלים, יעקב סיסו לשעבר משנה למנכ"ל בנק ירושלים ואסתי פרידמן מייסדת ומנכ"לית כלל מימון לשעבר. חברת ברקת, בבעלות משותפת של רוני בירם וד"ר גיל דויטש, מייסדי בית ההשקעות אקסלנס נשואה ועדי גזית, קרן אקספו שהוקמה על ידי אבי דויטש, לשעבר בכיר באקסלנס נשואה, ושמעון הייבלום, לשעבר סמנכ"ל בנק משכן ומנכ"ל סולל בונה.

"נוצר ואקום שהקרנות זיהו"

"הכשל הגדול בהרבה קבוצות רכישה בכל המגזרים היה נושא המימון", אומר אברהם להב, קבלן רשום ומארגן קבוצות רכישה ותיק במגזר החרדי. "ברגע שקיים פער בין תקציב הפרויקט בדוח האפס לבין העלויות בפועל, יש בעיות. הרבה פעמים הפערים נבעו בגלל מארגנים לא מקצועיים, שלא ידעו לאמוד נכון את העלויות האמיתיות של הפרויקט, מה שהביא לכך שבנקים לא רוצים לממן קבוצות רכישה כאשר הרגישו שלא עומד גורם משמעותי מאחורי הקבוצה. כתוצאה מכך נוצר ואקום שהקרנות זיהו והחלו לממן קבוצות רכישה".

להב מוסיף כי, "פתאום קבוצות רכישה שהיו תקועות במשך שנים, הצליחו להביא מימון והתחילו לבנות. בניגוד לבנקים, הקרנות לא מחויבות לרגולציה, מעניין אותן יכולת ההחזר של חבר הקבוצה, ושעבוד טוב להלוואה.

"בשכונת אחיסמך בלוד, אחרי שנים של קשיים בתכנון השכונה החרדית, התוכנית אושרה סטטוטורית בשנת 2015 והפרויקטים יכלו לצאת לדרך, אלא שמאז קבוצות רבות נתקלו בקשיים לקבל מימון. מדובר בקבוצות רכישה ענקיות של מאות דירות. היום, נמצאות בבנייה באחיסמך למעלה מ-1,000 יחידות דיור בקבוצות רכישה, כולן באמצעות קרנות חוץ-בנקאיות, קבוצה של 800 יחידות דיור למשל נבנית היום באמצעות תדהר ובמימון של ילין לפידות. קבוצות נוספות נמצאות בשלבים של היתרים וגם הן ממומנות בקרנות, כך שעד סוף 2018 יהיו בביצוע באחיסמך 2,000 יחידות דיור באמצעות קבוצות רכישה, כולן על ידי גורמים חוץ-בנקאיים".

אחיסמך / צילום: תמר מצפי

הריבית גבוהה משמעותית

אחת השאלות המתבקשות, נוגעת לסוגיית הריבית, שמשמעותית גבוהה יותר בקרנות, מאשר בבנקים.

במקרה של קבוצות רכישה, מי שנושא בנטל ההחזר של הריבית הגבוהה הם חברי הקבוצה ולא המארגנים. "קבוצת רכישה של 250 אנשים, ייקח במקרה הטוב בבנק לאשר במשך 8-10 חודשים בגלל הרגולציה", אומר להב. "בקרן חוץ-בנקאית התהליך ייקח 3-4 חודשים. הפער הזה של חצי שנה שווה הרבה כסף, כי בינתיים הרוכש משלם שכר דירה. לכן עדיין שווה לרוכש לשלם את הריבית לקרן, ולצאת לדרך יותר מהר. גם עלויות הביצוע עלו בהרבה יותר מתשומות הבנייה. שנה של איחור בביצוע זה גם שכירות וגם עוד 2-3 אחוז בעלויות הביצוע. זה לבד מכסה את הריבית בפי 3".

משה הרשלר (32), אב לשלושה, הוא מנהל ישיבה בעיסוקו העיקרי, וגם מנהל קבוצת נטוורקינג בנדל"ן החרדי, "הזירה".

הרשלר רכש דירה בפרויקט קאנטרי רמות בקבוצת רכישה בשכונת רמות בירושלים, ונכנס לגור בה לפני חודש. "לפני שלוש שנים ביקשנו מימון מהבנק, ולבנק לקח שנה לאשר 156 חברים בקבוצה", מספר הרשלר. "אחרי שנה פתאום האישור שניתן לחברים הראשונים כבר לא היה בתוקף, וצריך היה להתחיל מההתחלה. אז הלכנו לקרן ותוך שלושה חודשים קיבלנו מימון.

"הרגולטור פשוט הוקיע מתוכו את קבוצות הרכישה, ושם להן מקלות בגלגלים. הזמן הוא כסף, ובקבוצות רכישה זמן הוא אפילו יותר מכסף. כשיש לך 156 שותפים, שלכל אחד דעה משלו, אתה צריך לבנות ומהר. כי כל יום שלא בונים, הדעה יכולה להתחלף. לכם צריך להיות שותפים כמה שפחות זמן".

"מספיק שאחד לא מתאים"

מלבד הפער בזמן שלוקח לאשר קבוצת רכישה של עשרות או מאות חברים בין בנק לבין קרן חוץ-בנקאית, קיימת גם מגבלות הרגולציה. הכנסה במגזר החרדי, אינה תמיד מוכרת על ידי הבנקים לצורך קבלת מימון, שבעוד בקרנות המצב הוא שונה. "יש הבדל בין לבדוק יזם אחד שמבקש מימון, לבין לבדוק את כל היחידים בקבוצת רכישה שהם במקרה הזה היזם", אומר עדי גזית, מבעלי קרן המימון ברקת. "על פי הוראות בנק ישראל, אם נוטל האשראי הם יחידים, הם צריכים לעבור בדיקה פרטנית ומטבע הדברים אנשים הם לא שווים במצבם הפיננסי. מספיק שאחד לא מתאים - הבנק יעצור את הבדיקה. אנחנו עובדים בלי ביורוקרטיה מסורבלת וזה אפשר לעבוד בגמישות ויצירתיות בהתאם לצרכים של חברי הקבוצה החרדים מבלי לפגוע בבטוחות האשראי.

"אם מגיע אלינו חבר קבוצה חרדי, אנחנו מסתכלים על יכולות האשראי שלו. על פי הוראות בנק ישראל ההכנסה היחידה שניתן להכיר בה זה תלוש שכר קבוע. יכול להיות לאדם במגזר חרדי, עם הכנסות קבועות אחרות, אם זה תשלום מהכולל, תשלום מהמשפחה, או כל הכנסה קבועה אחרת, הבדיקה שלנו היא פיננסית. ברור שזוג עם שבעה ילדים לא מתקיים מ-3,000 שקל בחודש, ויש למשפחה מקורות הכנסה נוספים שהבנקים לא מכירים בהם ואנחנו כן מכירים אם ההכנסה היא עקבית.

רוני בירם ועדי גזית / צילום: אלי דסה

"אנחנו כן בוחנים את הפרויקט עצמו ואת דוח האפס שלו, ואם הוא לא עובר את הבנק הוא לא יעבור גם אותנו, אבל בנושא היכולת הפיננסית של חברי הקבוצה יש אצלנו גמישות. לפעמים חבר קבוצה הוא גבולי ביכולת שלו. הבנק יעצור את הבדיקה וכנראה יבקש להחליף את חבר הקבוצה בחבר אחר. אנחנו ננסה כן להביא אותו למצב שיגיע לדירה. נבקש ממנו לחפש ערב, למצוא אולי אבא שתומך, אולי לווה נוסף, אולי להוריד את היקף המימון באמצעות הון נוסף שיצליח להביא, למשל 50 אלף שקל מהמשפחה, וכך ההלוואה תקטן".

עו"ד דודו ג'והן, ממשרד יעקב וינרוט, מייצג מספר רב של קבוצות רכישה מהמגזר החרדי, חלקן קבוצות שנקלעו לקשיים בשל כשלים בניהול הקבוצה, וג'והן מחפש את הדרכים להוציא אותן מהבוץ.

"הבנקים הכבידו מאוד ברגולציה ובתהליך החיתום, ובקרנות הצליחו למלא את החלל. קבוצת רכישה שארגנה רוני הנדסה בחריש ונקלעה לקשיים, יצאה עכשיו לדרך עם מימון מילין לפידות. קבוצות אחרות שהיו תקועות בחריש ובבית שמש יצאו לדרך באמצעות מימון מקרן טריא. בקבוצות רכישה הבנקים מתחילים להחתים את הלווה הראשון והאישור שלו בתוקף לחצי שנה. עד שמגיעים לאחרון, האישור של הראשון כבר פקע, ואז מתחילים מחדש. יש מארגנים שמורטים שערות כי בדיוק בגלל זה הם מבינים שהם רודפים אחרי הזנב של עצמם.

"הבנק בודק יכולת החזר לפי כללים שנכונים לכלל הציבור. הכנסה שאמורה להיות על פי כמה נפשות במשפחה. לפי הכללים של הבנק משפחה עם 8 נפשות צריכה להרוויח 15 או 20 אלף שקל לנטו, מספרי שלא מציאותיים במגזר החרדי שחי ברמת חיים אחרת. מרשים לעצמם לגור עם 3-4 ילדים בחדר, מעבירים בגדים מילד אחד לאחר, ואת הדברים האלה המערכת הבנקאית לא מביאה בחשבון, וגם לא מכירה בהכנסות ייחודיות למגזר החרדי".

"הבנקים חייבים לשנות תקליט"

"עד היום מימנו מעל 200 מיליון שקל פרויקטים של קבוצות רכישה חרדיות בבית שמש, ביתר עילית, גבעת זאב ירושלים, ואנחנו בוחנים פרויקטים נוספים, אומר גזית.

"בסך הכל 20% מהיקפי הפרויקטים שאנחנו מממנים הם במגזר החרדי והנתון הולך ועולה. הערך המוסף שלנו לעומת הבנק הוא המהירות והגמישות, ולכן הריבית שמשלמים לנו היא קצת יותר גבוהה מהבנק. אבל לקבוצת הרכישה יש תוך חודש חודשיים כסף על השולחן, מה שבבנק יכול לקחת 10 חודשים וגם שנה, הפער הזה של מינימום חצי שנה, שווה הרבה כסף של תשלום שכר דירה".

לדברי ג'והן, "הגמישות של הקרנות הביאה גם את הבנקים להיות גמישים יותר כדי לא לאבד נתח שוק גדול כזה. בנק מזרחי עכשיו העמיד הלוואת גישור לשלוש עמותות חרדיות בבית שמש, בסך 20 מיליון שקל כל אחת, רק כנגד השעבוד על הקרקע, עוד לפני החיתום של כל חברי הקבוצה. זה דבר שלא היה בעבר. תוך כדי תהליך החיתום התקדמנו כבר עם הבנייה, מה שמקצר 8 חודשים בבניית הפרויקט. זה מראה שהבנקים מבינים היום שהקרנות האלה מחייבות אותם גם לשנות תקליט".

"תביא לי דירה במחיר טוב, ולא אסלה תלויה"

הדרישות של הציבור החרדי בנוגע לפרויקט המגורים הן דרישות סטנדרטיות והומוגניות, דבר שבמקרה של קבוצות רכישה מהווה יתרון.

"הם באים בהרבה יותר צניעות ודרישות מהמגזר הכללי", אומר גזית. "הסטנדרט של הבנייה שהם דורשים הוא פשוט, מה שמאוד מוזיל את עלויות ההקמה. נכון שיש להם פחות הון עצמי, אבל מוסר התשלומים של החרדים גבוה לאין שיעור מהציבור הכללי. כמעט ולא קיימים חובות בגין דירות שחרדים לא מחזיקים משתי סיבות, האחת שהם רוכשים דירות זולות ולא קופצים מעל הפופיק, והשנייה - שגם כשיש בעיה ונוצר חוב, יש ערבות הדדית הקהילה עוזרת אחד לשני, בין היתר במה שאנחנו מכירים כגמ"חים. אין אח ורע לכך שבשנת 2018 קיימות הלוואות בלי ריבית. אדם צריך הלוואה של 100 אלף שקל, ונותנים לו את הסכום בלי שום ביטחונות".

גזית מוסיף כי "גם כשיש סכסוכים בתוך הקבוצה, בדרך כלל הם לא מגיעים בתי משפט. יש רב שמשמש גם כבורר, שאחראי על הקבוצה ברמה האנושית והוא אובייקטיבי לחלוטין. כשפונים אליו בסכסוך, הוא מקבל החלטה וחוסך זמן יקר והרבה כסף. אם למשל, בדקנו לווים בקבוצה, ושלושה חברים לא ניתן לממן וצריך להחליף אותם, הקבוצה הולכת לרב והוא מוצא את הפתרון. החילוניים הולכים לבית משפט ושם הפרויקט מתעכב שנים".

לדברי להב, המגזר החרדי מתאפיין בקהילות הומוגניות של חסידים, ליטאים, וקבוצות שונות בתוך קהילות אלה. "זאת הסיבה שקבוצות הרכישה מצליחות במגזר החרדי יותר מאשר במגזר הכללי, כי את המגזר החרדי מעניינת קודם כל סוג הקהילה, בעוד במגזר החילוני מרכבים אחרים מעניינים כמו מחיר מפרט טכני וכדומה, אך החברים לא בהכרח מכירים זה את זה".

הרשלר מסכים: "הכי חשוב לי לדעת מראש עם מי אני הולך לגור", הוא אומר. "וזה יש בקבוצת רכישה. דבר שני שחשוב לחרדים זה המחיר. חרדים זה מגזר יותר עני ולכן הוא חייב לעשות הכל כדי להוזיל את עלויות המגורים. אם עלות למ"ר בנייה במגזר הכללי יכלה להגיע ל-8,000 שקל למ"ר בפרויקט סטנדרטי, במגזר חרדי זה יכול להיות 4,000 שקל למ"ר. וזה באמצעות ויתור על חניות תת קרקעיות כי המגזר החרדי לא משתמש הרבה ברכב פרטי.

"בנוסף, ישראלי ממוצע רוצה דברים שחרדי יכול לוותר עליהם כמו מיזוג מרכזי, שזה כבר משהו סטנדרטי שהחילוני רוצה במפרט. אותו דבר לגבי חימום רצפתי או בית חכם או בנייה ירוקה. החרדי אומר אל תביא לי ריצוף 80 על 80, תביא לי 60 על 60, אל תביא לי אסלה נסתרת - תביא אסלה רגילה. חיפוי בניין לא מעניין, ובטח שאין צורך בלובי כפול.

"ככה מוזילים עלויות, כי בבסיס החרדי רוצה דירה למגורים. 3 חדרים למשל זה להיט במגזר החרדי, כי הם הוזילו ככה את הדירה ב-150 אלף שקל, ואז קל יותר לקנות אותה. במגזר הכללי אין למוצר הזה כמעט ביקוש.

"מה שעושים בקבוצת רכישה חרדית שאין אצל קבלנים שבונים למגזר החרדי, זה בנייה מודולרית. החרדים אוהבים להשאיר אופציה להרחיב בעתיד את הדירה בחדר נוסף. קבלן, משיקולים כלכליים לא יבנה פרויקט שלא מנוצלות בו זכויות הבנייה, אבל קבוצת רכישה יכולה להחליט שכן. ואם לרוכש אין מספיק כסף לדירת 4 חדרים, אז הוא יבנה לעצמו 3 חדרים עם אפשרות להרחיב בעתיד ויקנה דירה זולה יותר".

עוד כתבות

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

הסדר חוב חדש לנוחי דנקנר: יעביר לבנקים מיליונים במזומן ויפרד מנכס בירושלים

דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי שקרסה, לא הצליח לעמוד בתנאיו של השלב הראשון ● בהסדר החוב החדש, ישלם 5 מיליון שקל במזומן, וישעבד את זכויותיו על נכסים שירש מאביו, יצחק דנקנר ז"ל

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

סמי סגול, בעל השליטה לשעבר בכתר / צילום: יח''צ

ההכנסה הפסיבית של התעשיין הוותיק: מאחורי האקזיט הנדל"ני של סמי סגול

כמו משפחת ורטהיימר לפניו, גם סגול שמר בידיו נכסי נדל"ן פרטיים, המושכרים לפעילות התעשייתית שמכר שנים קודם לכן ● כעת הוא מוכר אותם ביותר מחצי מיליארד שקל לוילאר

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

יו"ר הפד תחת חקירה: המאבק בין טראמפ לפאוול מסלים לקראת בחירות האמצע

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לחקור את יו"ר הפד בנוגע לשיפוץ מטה הבנק ● בתגובה, הנגיד האשים את הנשיא בלחצים בשל סירובו להאיץ את קצב הורדת הריבית ● המהלך מגיע ברקע בחירות האמצע שאמורות להתקיים בהמשך השנה, כשנושא יוקר המחיה עומד במרכזן

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

נפילה של 80% בזרימת הכספים למסלולי S&P 500

מכמעט 30 מיליארד שקל ל־6 מיליארד: האם טרנד ה-S&P 500 חלף?

בשנה האחרונה אכזבו מסלולי ה-S&P 500 עם תשואת חסר גדולה מול השוק הישראלי ● התוצאה: כסף חדש הפסיק לזרום ● ובכל זאת, יש הבדל גדול בין התנהגות החוסכים בגמל ובפנסיה - מה הסיבה לכך, והאם דווקא עכשיו כדאי להגדיל חשיפה למדד המניות המוכר בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

7.3 מיליארד שקל ''היטלים חלוטים'' נצברו בקרן העושר מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז / צילום: Shutterstock

הכנסות "קרן העושר" ממיסוי רווחי יתר: 8.8 מיליארד שקל

עד ה-31 לדצמבר 2025 נצברו בקרן לאזרחי ישראל, המוכרת כ"קרן העושר", סך של כ-8.8 מיליארד שקל מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז ● שותפויות הגז המקומיות משלמות מספר סוגי מסים למדינה על הכנסותיהן והפקת הגז: תמלוגים, מס חברות, ומס רווחי היתר ממשאבי טבע ("מס ששינסקי") ● רשות המיסים מעבירה את כספי ההיטלים הנגבים לחשכ"ל, שמעבירם לקרן לאזרחי ישראל אחת לרבעון

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

הדמיית מלון LUMINA / צילום: יח''צ ברקליס

ההשקעה החדשה של קבוצת ברקליס בים המלח

קבוצת ברקליס בשליטת מוטי גרין נכנסת לזירת תיירות המרפא העולמית: תשקיע כ–350 מיליון שקל בהקמת ריזורט לונג'ביטי (אריכות ימים) ורפואה מונעת בים המלח, שייקרא LUMINA ● מיהם שרי הממשלה שהגיעו לאירוע הפרישה של ינקי קוינט, והמינוי החדש בסוכנות ארלו דיגיטל של קבוצת ראובני פרידן ● אירועים ומינויים