גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מושך את המשקיעים המוסדיים לעולם הפרייבט אקוויטי?

המציאות בשוק ההון דוחפת לאחרונה גופים מוסדיים להגדיל השקעות באפיקים האלטרנטיביים הלא סחירים ● שתי חלופות אטרקטיביות במיוחד הן קרנות פרייבט אקוויטי והשקעה בנדל"ן מניב ● על היתרונות ועל החסרונות בהשקעות מסוג זה

מה מושך את המוסדיים לעולם הפרייבט אקוויטי? / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מה מושך את המוסדיים לעולם הפרייבט אקוויטי? / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

במדור שפורסם בחודש שעבר הצגנו חלק מהאפיקים שאליהם הגופים המוסדיים, שמקבלים הפקדות חודשיות שוטפות ניכרות מן הציבור, מנתבים את הכספים לטווח ארוך, כאלטרנטיבה לשוק הסחיר.

מדובר בהשקעה בנכסים לא סחירים, כדוגמת הלוואות פרטיות, שעל אודותיהן פירטנו בכתבה הקודמת, וקרנות השקעה פרייבט אקוויטי (PE) ונדל"ן ריאלי, שנעסוק בהן היום.

הריבית הנמוכה והתשואות הנמוכות לפדיון בשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני הסחיר ייצרו קרקע פורייה להגדלת ההקצאה של הגופים המוסדיים לתחום קרנות ההשקעה והנדל"ן הריאלי. הגופים המוסדיים בישראל גילו בשנים האחרונות עניין גובר בתחומים הללו, תוך הגדלה ניכרת בכוח האדם וביצוע תהליך בדיקה רציני ומקצועי של מוצרי ההשקעה הללו.

השקעת מוסדיים בקרנות נדל"ן וקרנות השקעה

מהי קרן פרייבט אקוויטי?

קרן פרייבט אקוויטי היא קרן השקעות פרטית, שהוקמה במטרה לרכוש חברות או נכסים שיש להם פוטנציאל השבחה, או נמצאים במצוקה, במגמה לשפר את רווחיותן, ואז לממש את ההשקעה בהן.

מאחורי השם פרייבט אקוויטי מסתתרים סוגים שונים מאוד של קרנות השקעה, הנבדלות בגודל החברות שבהן הן משקיעות, בשלב מחזור החיים של החברות שאליהן הן נכנסו, בסוג הנכסים ובאופי ההשקעה.

הגוף שמקים את הקרן הוא השותף הכללי (GP - General Partner). הוא מגייס משקיעים, שהופכים לשותפים מוגבלים (LP - Limited Partner), ולכן המבנה המשפטי של הקרנות הוא בדרך כלל של שותפות מוגבלת, מתוחמת בזמן חיים מסוים.

ישנם מספר מונחים שכדאי להכיר בעולם ה-PE.

• דמי ניהול - תשלום מה-LP ל-GP תמורת ניהול הקרן. מחושב לרוב שנתית, ומשולם רבעונית.

• דמי הצלחה (Carried Interest) - החלק של ה-GP מרווחי הקרן.

• Hurdle Rate - התשואה השנתית שעל מנהלי הקרן להשיא למשקיעים לפני שהם גובים דמי הצלחה.

• J-Curve - עקומת התשואה הבסיסית של קרן PE. בתחילת חיי הקרן, בדרך כלל העקומה שלילית, מאחר שהגוף המשקיע בקרן (LP) משלם דמי ניהול, וזאת עוד בטרם הצליח השותף הכללי (GP) להשביח את ערך החברות או את הנכסים שרכש.

• תקופת ההשקעות - משך הזמן שבו מנהלי הקרן מבצעים השקעות חדשות. המקובל הוא חמש שנים. לאחר תקופה זו מנהלי הקרן רשאים לבצע השקעות המשך בלבד בפורטפוליו הקיים שאותו בנו.

• תקופת הקרן (משך החיים של הקרן) - הממוצע בתעשייה הוא עשר שנים (לפני אפשרות של הארכות).

• Co-Investments - השקעה של ה-LP, לצד הקרן, בחברה/נכס מסוים, מעבר להשקעה של ה-LP בקרן עצמה.

השקעות בצמיחה ובהון סיכון

ישנם כמה סוגים של קרנות פרייבט אקוויטי.

קרנות Buyout) BO) - קרנות שלרוב רוכשות נתח שליטה בחברה מבעלים קיימים. במהלך תקופת ההחזקה תנסה הקרן להשביח את החברה, ולאחר מכן תמכור אותה או תנפיק אותה.

קרנות Growth - קרנות המשקיעות בחברות בשלבי צמיחה, לרוב חברות טכנולוגיה.

קרנות Special Situations/Turnaround - קרנות המתמחות בהשבחת חברות הנמצאות בקשיים ניכרים, שלא לומר הידרדרות.

קרנות Venture Capital) VC) - קרנות הון סיכון המשקיעות לרוב בחברות הייטק בשלבים ראשוניים. בקרנות מסוג זה ישנה J-Curve עמוקה, הנובעת מאופי חברות הפורטפוליו.

קרנות Secondary (שניונית) - קרנות הרוכשות זכויות בקרנות אחרות משותפים מוגבלים (LP) עושות גם עסקאות שניוניות ברמת הנכסים. יעד התשואה השנתי ברוטו שהמשקיעים מצפים לקבל בקרנות פרייבט אקוויטי מסוגים אלו נע לרוב בין 15% ל-25%, והוא תלוי, כמובן, ברמות המחירים של הנכסים שבהם הקרנות משקיעות, ומושפע גם מן הריבית המקובלת בשוק, ומיכולת הגוף המנהל - השותף הכללי (GP).

קרנות העוסקות בעסקאות חוב, כדוגמת קרנות Distressed, תשתיות, ומזאנין.

עבור גופים מוסדיים נרשמה הגדלה משמעותית בהשקעה בקרנות המתמחות בהשקעה בתשתיות, הן בחוב והן באקוויטי, בהשקעה במתקני התפלה, מתקנים סולאריים לייצור חשמל, פרויקטי גז כדוגמת תמר ולוויתן, כבישי אגרה ועוד.

יעד התשואה השנתי ברוטו בקרנות מסוג זה משתנה כתלות בסיכון החוב, ונע בממוצע בין 6% ל-18%.

לרוב, חלק מקרנות ההשקעה נוטלות בעת רכישת חברה/פרויקט/נכס, חוב נוסף מעבר להשקעה מכספי הקרן, ובדרך זו הן מתמנפות בשיעור של כ-50%-60% על ההשקעה. המטרה העיקרית בנטילת החוב היא השאת תשואה עודפת באמצעות המינוף, קרי IRR שיהיה גבוה יותר מאשר היא יכולה להשיג ללא נטילת חוב, שכן עלות החוב אמורה להיות נמוכה בהרבה מהתשואה הצפויה.

ההחזרים גבוהים, וגם דמי הניהול

היתרונות בהשקעה בקרנות פרייבט אקוויטי, מנקודת ראותם של הגופים המוסדיים, הם החזרים גבוהים צפויים (אבל, כמובן, לא מובטחים) ביחס לשוק הסחיר, צמצום התלות בהתנהגות השוק הסחיר ויצירת פיזור וחשיפה לחברות פרטיות בשלבי חיים שונים שלהן.

מנגד, החסרונות בהשקעה בקרנות מסוג זה הם משך חיים ארוך למימוש, חוסר נזילות למשך זמן ארוך יחסית, תזרים מזומנים שלילי בשנים הראשונות (J-CURVE שלילית) של הקרן, ודמי ניהול והצלחה גבוהים בהשוואה לדמי הניהול המקובלים בשוק הסחיר - של קרנות הנאמנות ותעודות הסל.

בהקשר זה חשוב להזכיר, כי דמי הניהול המשולמים לקרנות ההשקעה מסווגים כדמי ניהול שרשות שוק ההון הגבילה אותם, לפני כארבע שנים, לשיעור שאינו עולה על 0.25% בשנה. דמי הניהול האלה הם דמי הניהול שמשלם החוסך בגוף המוסדי מעבר לדמי הניהול הרגילים.

המרכיב השנתי הזה מוגדר "הוצאות ישירות", ואי אפשר לדעת מראש מה יהיה גובהו, למעט המגבלה של 0.25%, שכן הוא תלוי בהחלטה של הגוף המוסדי עד כמה הוא משקיע בהשקעות מסוג זה.

חשוב להדגיש, שהגוף המוסדי לא נהנה מדמי הניהול האלה, והם הולכים ישירות לקרנות ההשקעה ולמומחים שמלווים את התהליך מבחינה משפטית, מיסויית, או מכל בחינה אחרת.

החשיפה עלתה כ-5% בעשור

היקף החשיפה לקרנות השקעה פרטיות לסוגיהן (פרייבט אקוויטי, תשתיות, הון סיכון וכד’) בקרב המוסדיים הישראלים עלה בצורה משמעותית בשנים האחרונות - מפחות מ-1% לפני כעשור לרמה של כ-5.7% מסך הנכסים שמנהלים המוסדיים בישראל. עם זאת, שיעור ההחזקה בקרנות ההשקעה בישראל נמוך ביחס לשיעור ההחזקה של גופים מוסדיים בארה"ב ובאירופה, שם ההחזקה בקרנות השקעה PE עומדת על כ-10% מהיקף הנכסים.

נוסף על קרנות ההשקעה, אפיק השקעה לא סחיר נוסף שאליו נכנסו המשקיעים המוסדיים בשנים האחרונות הוא נדל"ן ריאלי מניב, בעיקר באמצעות השקעה ישירה, או בשיתוף של גוף מקומי/קרן המתמחה בתחום ומנהלת פורטפוליו של נכסים עם ותק. הרכישות לרוב מתמקדות בבנייני משרדים, מרכזים מסחריים, מרכזים לוגיסטיים ומגורים בסגנון מולטי פמילי. מרבית הרכישות מתבצעות כיום בארה"ב וחלקן הקטן יותר באירופה ובישראל.

בתחום המשרדים והמרכזים המסחריים, בחלק גדול מהמקרים נעשות עסקאות שבהן שיעורי התפוסה נמוכים יחסית, וישנו צפי להגדלתם, ועקב כך להגדלה של ההכנסה השוטפת מאותו נכס.

בתחום המגורים, מרבית העסקאות הן רכישה של נכסים מניבים שאינם מנוהלים היטב, ויש בהן יכולת השבחה לאחר שיפוץ, תוך העלאת שכר הדירה, ויעד תשואה של כ-8%-12% לאחר מינוף של כ-60% על אותם נכסים.

השקעה בנדל"ן ריאלי מצד הגופים המוסדיים מצריכה מחלקה עם אנשי צוות המיועדים לתחום זה, שעיקר עבודתם הוא בחינת הפרויקטים, הכרה של השותף המקומי, אם קיים, בחינת אבני הדרך ליצירת ערך בנכס, הכרת הרגולציה ובחינה לעומק של ההיבטים המשפטיים והמיסויים, בסיוע של משרדי רואי חשבון ו/או עורכי דין המתמחים בכך.

היתרונות בהשקעה בנדל"ן הם התזרים היציב והקבוע, קורלציה נמוכה לשוק ההון הסחיר, תנודתיות נמוכה, רווחי הון והשגת פיזור.

החסרונות בהשקעה בנדל"ן הם משך החיים הארוך למימוש, חוסר נזילות למשך תקופה לא קצרה, ואפשרות לרישום הפסדי הון בתקופות שבהן הריבית עולה.

לסיכום, בעידן שבו התשואות לפדיון באפיק הממשלתי והמרווחים בשוק הקונצרני הסחיר נמוכים, הגופים המוסדיים מחפשים אלטרנטיבות, ושתי החלופות שמקבלות את עיקר הכספים בשנים האחרונות הן קרנות ההשקעה PE ונדל"ן ריאלי. זאת, מתוך רצון של הגופים המוסדיים להשיא תשואות עודפות לעמיתים, תוך השגת פיזור השקעתי והקטנת התלות בשוק ההון. 

■ הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות