גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הגיעה ישראל לרשימת המדינות שלא נלחמות בהעלמות מס

מעל ל-90 מדינות אישרו כבר את התקן המאפשר החלפת מידע על חשבונות פיננסים של לקוחות, ואילו בישראל ועדת הכספים טרם אישרה את תיקוני החקיקה הנדרשים לצורך יישומו ● "גלובס" מנתח את הסיבות ואת ההשלכות של העיכוב באישור התקן

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני / צילום: איל יצהר
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני / צילום: איל יצהר

מדינת ישראל היא אחת מ-8 המדינות שאמורות ליישם את תקן ה-CRS, לדיווח והחלפת מידע בחשבונות פיננסים, אך טרם עשתה זאת. זאת לעומת מעל ל-90 מדינות שהתחייבו לעשות זאת וכבר עשו זאת - כך עולה מהסקירה השבועית שפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר.

המדינות שעדיין לא אישרו את התקן

מלבד ישראל נמצאות ברשימה המפוקפקת הזו, נכון לסוף 2017: רוסיה, ארובה, דומיניקה, קטאר, סן מרטן, טרינדד וטובגו. הסיבה לכך שהתקן עדיין לא נכנס לתוקף, הוא שוועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני טרם אישרה את שינויי החקיקה המתחייבים מהליך זה. מהו התקן, מה מעקב את אישורו ומה ההשלכות של זה. התשובות לפניכם:

מה זה CRS?

מדובר בתקן שפותח על-ידי מדינות ה-OECD לאיסוף מידע של חשבונות פיננסיים של תושבים זרים לצורך חילופי מידע בין מדינות, כחלק מהמלחמה בהעלמות מס ובהלבנות הון. האיסוף אמור להתבצע באופן אוטומטי אחת לשנה. תקן זה מגדיר, בין היתר, את הליך הבדיקה וזיהוי החשבונות ואת הליך העברת המידע.

אחידות התקן אמורה לאפשר העברת מידע באופן יעיל עם מדינות רבות בו-זמנית. יחד עם זאת, לא מספיק לאמץ את התקן, ועל כל מדינה לחתום על הסכם נפרד עם כל מדינה עימה היא רוצה להחליף את המידע.

למה צריך תקן CRS?

כחלק מתהליך הגלובליזציה, בוטלו מגבלות על תנועות הון ונהיה קל יותר למשקיעים לבצע השקעות מחוץ למדינתם. התוצאה היא שגם נהיה קל יותר להתחמק ממס, בין היתר על-ידי ביצוע השקעות במקלטי מס. "רוב מדינות העולם סובלות מתופעת ההתחמקות ממס ומנסות להילחם בה. אחד הכלים היעילים ביותר למלחמה בתופעה האמורה הוא שיתוף-פעולה בין רשויות המס, לרבות באמצעות חילופי מידע ביניהן", נכתב היום בסקירה של האוצר.

מה הם לוחות הזמנים?

כבר לפני יותר מ-4 שנים אישר פורום ה-G20 את התקן. מאוחר יותר באותה שנה, התחייבה ישראל ליישם את התקן. שר האוצר דאז יאיר לפיד התחייב בעת אישור הכללים שישראל תתחיל להחליף מידע החל מ-2018, אבל נכון להיום ישראל היא המדינה היחידה ב-OECD ואחת הבודדות בעולם שלא סיימה את הליכי החקיקה ליישום התקן.

נכון להיום, מעל 100 מדינות התחייבו ליישם את התקן, קרוב למחצית מהן בחרו להתחיל להחליף מידע בספטמבר 2017, והשאר דחו זאת לספטמבר 2018. ישראל נמנית עם הקבוצה השנייה שבחרה ביישום מאוחר של התקן, אולם חודש ספטמבר הגיע, וטרם נעשו כל ההכנות לכך. "לא נצליח לעמוד בהתחייבות שבספטמבר 2018 יוחלף מידע", הודתה באחרונה פרידה ישראלי המשנה לממונה על הכנסות המדינה שמרכזת את הנושא במדינה.

מדוע התקן עדיין לא נכנס לתוקף בישראל?

בכדי שהתקן ייכנס לתוקף, קיים צורך בביצוע שינויים בחקיקה. יש לבצע שינויים בתשתית החוקית, כך שיתאפשר חילופי מידע אוטומטיים.

ביוני אשתקד הגיש האוצר לוועדת הכספים את השינויים הנדרשים, שיאפשרו את תהליך איסוף המידע מהגופים הפיננסים לרשויות המס, אלא שעד כה התקנות טרם אושרו.

עיקרי השינוי בחוק כוללים הטלת חובה על מוסדות פיננסים, בעיקר בנקים, לערוך בדיקות ללקוחותיהם לצורך קביעת תושבותם לצורכי מס ולהעביר את מידע בדבר לקוחותיו לרשות המסים בישראל, לצורך העברתו למדינה הרלוונטית. רשות המסים תשמש במידע רק לצורך העברתו למדינה הזרה. עוד נקבע כי יוטל קנס על בנק שלא יבצע זיהוי כראוי של הלקוחות או לא יעביר את המידע כנדרש.

מדוע ועדת הכספים לא מאשרת את התקנות?

מסקירת האוצר היום עולה כי נכון להיום, קיימה ועדת הכספים 3 דיונים בתקנות וטרם אישרה אותן. לפי הערכות, יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, לא ממהר לאשר את שינויי החקיקה עד שהמדינה תחוקק את חוק הגמ"חים, החוק שאמור לתת הכשר למערכת בנקאות הצללים שפועלת בעיקר במגזר החרדי.

החשש הוא שהכנסת תקן ה-CRS תביא להעברת מידע על חלק מחשבונות הגמ"ח לרשויות בחו"ל, וגפני מבקש להגן עליהם. לפי הערכות, אחת היוזמות שהועלתה הייתה אף להעביר את הפיקוח עליהן למשרד הדתות.

פעילות גמילות חסדים מצויה בבסיס התרבותי והדתי של החברה החרדי. גמ"חים בהיקפי פעילות שונים פועלים בקהילות יהודיות בעולם ובישראל. בדוח בראשות עו"ד אבי ליכט לרגולציה על נותני מטבע שפורסם בפברואר 2015 הוערך כי בגמ"ח מגלגלים מיליארדי שקלים בשנה.

"רוב הגמ"חים עובדים לצורכי שמיים, למרות שחלקם כן פועלים למטרות רווח" אומר גורם ממשלתי בכיר. "המתן בסתר העומד בבסיס הגמ"ח הוא מצד אחד מצווה יהודית ראשונה במעלה, אך מהצד השני הוא מעורר בעיות קשות. אנחנו יודעים שהגמ"חים הם כלי להעלמת מסים והלבנת הון, כי אין מעקב אחרי הכסף. אנשים נותנים תרומה ומושכים את הסכום מהצד השני שיכול להיות בכלל ממדינה אחרת", הוא מוסיף.

מה המשמעות מבחינת הבנקים?

לא רק גפני אינו נלהב מהתהליכים הצפויים בעקבות כניסת ה-CRS, גם בבנקים נרתעים מכך, שכן שוב מעבירים אליהם את האחריות להיות מעין רגולטור ולפקח על לקוחותיהם.

מדובר ב"תיק" עבורם: זהו הליך מורכב הדורש זיהוי של כל הלקוחות שהם גם בעלי אזרחות זרה, ואז ניפוי של הלקוחות הרלוונטיים מתוכם. לאורך העשור האחרון חלה עלייה משמעותית בשיעור בעלי דרכון זר - בעיקר דרכון אירופי - שלכאורה גם מידע אודות חשבונותיהם אמור לעבור לרשות המסים. אלא שהבנקים אמורים לבצע תהליך של סינון באמצעות דיאלוג עם הלקוחות ולהעביר מידע רק על לקוחות פעילים הן בישראל והן במדינה זרה.

תהליך הסינון נחשב למורכב, שכן הלקוחות לא ממהרים לשתף פעולה ולא מבינים את משמעותו, מה שעלול לאלץ את הבנק להטיל סנקציות כגון הקפאת החשבון. הבנקים כבר חוו את התהליך הזה בעת יישום ה-FATCA - תקנות אמריקאיות המחייבות העברת מידע פיננסי על לקוחות בעלי אזרחות אמריקאית. הפעם מדובר באוכלוסייה בהיקף רחב יותר של לפחות כמה מאות אלפי אזרחים בעלי אזרחות זרה.

מה יהיה?

בתאריך היעד של ספטמבר, ישראל כבר לא תעמוד. אנחנו חתומים על אמנה בינלאומית ולא מקיימים אותה", מסביר בכיר המעורב בנושא. "זה אומר שאנחנו מדינה שלא מסוגלת לעמוד בהתחייבויות שלה. זה מביך וזו פגיעה במעמד הבינלאומי של מדינת ישראל. מעבר לכך תהיה גם פגיעה ממשית בתפקוד של רשות המסים ובמאבק שלה בהון השחור - הרשות לא תוכל לקבל מידע מרשויות מסים אחרות על מעלימי מס ישראלים, כי מי שלא משתף מידע לא יכול גם לקבל מידע".

יחד עם זאת, גורמים המעורבים בתהליך אופטימיים יותר ומעריכים כי התקנות יעברו בוועדת הכספים עד סוף השנה, וכי הצדדים קרובים לגבש פשרה ולפיה ייקבע רף מסוים של דיווח לרשויות בהתאם להיקף הכספים בחשבון. היעדר רף יביא לדיווח של כ-800 אלף עד מיליון לקוחות בכלל המערכת, בעוד קביעת רב - כמו למשל ביישום כללי FATCA שעמד על 50 אלף דולר - יצמצם את רשימת החשבונות ל-250 אלף. 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר