גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דיסוננס בין הנצחיות של העץ והמהירות שבה הוא נעלם"

פקיד היערות הארצי ד"ר ארז ברקאי, מודה שיש עלייה במספר העצים שנכרתים בישראל אבל מבטיח: "קודם כל נלחמים על העץ ורק אם אין שום היתכנות לשמר אותו במסגרת התכנון, אז אנחנו הולכים לפיצוי נופי"

ד“ר ארז ברקאי / צילום: גיא נרדי
ד“ר ארז ברקאי / צילום: גיא נרדי

ד"ר ארז ברקאי נושא בתפקיד פקיד היערות הארצי של משרד החקלאות. את הכשרתו הוא רכש במגמת אקולוגיה במחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן גוריון, שם חקר במסגרת עבודת הדוקטורט שלו את הקשר בין התנהגות, התמחות אקולוגית ויחסי גומלין בחברת זחלי ארינמל (סוג של חרק מעופף).

אין להקל ראש בתפקידו הנוכחי של ברקאי, שיש לו משמעות גדולה בנושא העצים, אך גם קשר הדוק לעולם התכנון והבנייה. בשנים האחרונות הפכו העצים לגורם שמפריע, מעכב ואף מייקר באופן משמעותי פרויקטים שלהתחדשות עירונית. ולד"ר ברקאי חשוב להבהיר שמשרד החקלאות פועל במרץ להגן על העצים הוותיקים.

הפגישה עם ברקאי נערכת בחצר הפנימית הזעירה של המתנ"ס היהודי ערבי בשכונת עג'מי ביפו, ליד עץ פיקוס שדרות ענק. ברקאי מספר שתוכנית בנייה שקודמה ע"י עיריית ת"א-יפו ביקשה להוריד את העץ לטובת הרחבת חדר הכושר, ורק התערבות של משרד החקלאות הצליחה לשמר אותו: "הרשות המקומית לא יכולה לדון בתוכניות פיתוח כשיש עץ שקוטר הגזע שלו הוא מעל 70 ס"מ, ולכן, במסגרת הבקשה להיתר, זה עבר אלינו.

"אנחנו חשבנו שהערכיות שהאגרונום הסוקר נתן לעץ היתה לא נכונה. הציון שהוא נתן לעץ הוא 9 מתוך 20. יעני, העץ שווה פחות מחצי. בעינינו, העץ הזה מאד ערכי. זה הנוף של האזור. אנחנו נתנו לעץ ציון 17. בסופו של דבר שלחנו את המתכנן לעשות תכנון מחדש".

במקרה הזה משרד החקלאות הצליח להציל את העץ, אבל בתקופה האחרונה אנו שומעים על עוד ועוד מקרים של עצים בודדים, וגם של שדרות וחורשות, שייאלצו להיכרת לטובת פיתוח. הציבור לא נותר אדיש וברשתות החברתיות באינטרנט יש שיח עירני בנושא.

ד"ר ברקאי: "בעיני, יש שני תהליכים מקבילים. יש עלייה במספר העצים שנכרתים במדינת ישראל וזה קשור לכך שהממשלה הציבה יעדים לאומיים ליחידות דיור. אבל, זה קשור גם לתשתיות. מיזמי הרוחב הלאומיים. גם זה ערך. צריך לתת לאזרחים מקום לגור, צריך לתת להם חשמל, איך להסתובב. הדבר השני שקרה, הוא ההתעוררות של התנועה הסביבתית. המודעות הולכת וגדלה".

חוק התכנון והבניה קובע שהרשות העירונית צריכה להודיע 14 יום מראש על כוונתה לכרות את העץ, אבל, ההודעות האלה מתפרסמות באתרי אינטרנט ולא באמת חשופות ונגישות לציבור. מה דעתך בעניין?

"אין ספק שאופן הפרסום הקיים לא טוב. קובץ האקסל שנמצא באתר האינטרנט של פקיד היערות לא מספיק ברור ואינטואיטיבי לציבור. הלוואי והייתי יכול להגיע למצב שעל כל עץ ייתלה שלט. אחד מהמהלכים המתוכננים במסגרת ייעול הרגולציה הוא גם סוגיית הפרסום".

בימים אלה מתקיים מאבק ציבורי על שימור עצי פיקוס וושינגטוניה בני למעלה מ-70, בשדרות ירושלים ביפו, שאמורים להיכרת לטובת הקמת תוואי נסיעה לרכבת הקלה. תוכל להתייחס לכך?

"במקרה של הרכבת הקלה, פקידי היערות המקומיים לא מטפלים בבעיות כריתה של נת"ע. הכל מטופל אך ורק אצלנו, בגלל שזה פרויקט לאומי שמתפרס על 22 רשויות.

"האם אנחנו יכולים עכשיו להזיז תוואי שלם של הרכבת ולחזור לשולחן התכנונים, 5 שנים אחורה? לדעתי לא. לפרויקט כמו הרכבת הקלה יש משמעות אדירה על התחבורה במדינת ישראל, על איכות הסביבה והאוויר, ואני חושב שהמחיר שאנחנו משלמים הוא סביר ביחס לתוצר העתידי שנקבל.

"אנחנו מנהלים מלחמת חורמה מול עיריית ת"א ונת"ע כדי לוודא שהתוצר הסופי יהיה יותר איכותי. במסגרת זאת, אנחנו מקבלים מנת"ע 4 מיליון שקל לטובת מחקר על פיקוס ללא פירות. כדי שנוכל לטעת פיקוסים ברחובות הערים, שהולכים להיהרס. ההעתקה של עץ פיקוס גדול, כמו בשדרות ירושלים, עולה חצי מיליון שקל. הפיצוי הנופי של כל עץ כזה הוא 50-30 אלף שקל. אנחנו יצרנו מנגנון אחר. ביקשנו שלא ישלמו פיצוי נופי, אבל שישלמו יותר, כדי שהמפרטים של העצים החדשים שיינטעו יהיו המתקדמים ביותר".

מתי?

"בעתיד. כשיגיע שלב הפיתוח".

מאבק מתוקשר אחר מהתקופה האחרונה הוא זה של עצי השיקמה הענקיים בכיכר המדינה. תוכל לספר על חלקכם בעניין?

"אנחנו קיבלנו את התוכניות של כיכר המדינה לפני כשנתיים והזדעזענו. הגשנו התנגדות לתוכנית כי עיריית ת"א הגישה תוכנית בלי סקר עצים ובלי חוות דעת של פקיד יערות. הם מיהרו אלינו להסדיר את זה ואז הציעו דבר מזעזע נוסף - כריתה של כל העצים, או העתקה כפולה (כלומר, להעביר למקום זמני ואז להחזיר). אנחנו התנגדנו כי העתקה כפולה היא גזר דין מוות לעץ. זה שטח פרטי שיש עליו זכויות בינוי. בסופו של דבר, נקבע שהעצים יועתקו בתחום התוכנית וישולבו בפיתוח הנופי".

תוכל אולי להרחיב קצת בתחום הפיצוי הנופי? בסופו של דבר זה מה שבעיקר מעניין יזמים.

"התכנון היום לא משמר עצים. המתכננים והאדריכלים רואים תא שטח ורוצים תחילה ליישר אותו ורק אז לשבור את הראש. זו גישה מאוד לא בריאה ולא נכונה. בנוסף, אנחנו, בראייתנו, התכנון צריך להיות משמר. קודם כל נלחמים על העץ ורק אם רואים שאין שום היתכנות לשמר אותו במסגרת התכנון, אז אנחנו הולכים לפיצוי נופי".

איך מתנהלת האכיפה? בסופו של דבר אנשים כורתים עצים, הרשויות לא תמיד מצליחות לטפל בריבוי מקרי כריתת העצים.

"נכון שאם אדם ירצה להוריד עץ הוא יוכל. בסופו של דבר, אם מישהו ירצה לנהוג במהירות של 150 קמ"ש, לא בהכרח יתפסו אותו. אני מסתמך הרבה מאוד על האזרחים ואני שמח מאוד שאנשים מדווחים לנו על אירועים. אנחנו לא יכולים להשגיח בשבע עיניים על כל עץ ועץ. אנחנו פותחים מאות חקירות בשנה בגין כריתות לא חוקיות. יש דיסוננס מאד גדול בין הנצחיות של העץ ומהירות שבה הוא נעלם. שלא לדבר על הזמן שבה לוקח למצות את הדין עם האשמים בכריתה. זו הסיבה שלדעתי אנשים חושבים שאין פיקוח".

יש ביקורת ציבורית על כך שלפקידי יערות רבים אין שום השכלה בתחום העצים. מי הם פקידי היערות?

"בכל עיר שבה פקיד היערות הוא ראש אגף שפ"ע (שיפור פני עיר), אז מתחתיו יש אגרונום והוא זה שבודק את כל בקשות הכריתה".

יש עצים רבים שיש להם, בנוסף למשמעות הבוטנית, גם משמעות נופית ותרבותית. האם תואר בחקלאות הוא הכשרה מספקת להגנה על עצים?

"אנחנו קובעים שפקיד יערות יכול להיות אגרונום, אדריכל נוף, הנדסאי נוף, או מנהל אגף שפ"ע, או מנהל מחלקת איכות סביבה, שמתלווה אליו אגרונום שמסייע לו".

איזה כלים יש להם לקבוע איכות של עץ?

"החוק קובע איזה שיקולים פקיד היערות צריך לשקול בבואו לאשר כריתה של עץ. מבחינה אקולוגית, סביבתית, נופית והיסטורית".

ומאיפה האגרונום יודע על המורשת ההיסטורית של העצים?

"אין מישהו שיודע על ההיסטוריה של כל עץ. צריך להכיר את המקום. צריך להבין את תכלית הבקשה. התרומה הסביבתית של עץ היא הדבר הראשון שאנחנו צריכים לבחון".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות