גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוללים לידכם כביש? העליון יכריע אם מגיע לכם פיצוי

ביהמ"ש העליון יצטרך לתת רשות ערעור בבקשה של תושבים בשכונת לב המושבה בנס-ציונה על ירידת ערך בשל כביש שמתוכנן ליד ביתם ● הדיירים טענו כי הכביש הביא לירידה של כ-18% בערך הדירות

שכונת לב המושבה בנס ציונה / צילום: איל יצהר
שכונת לב המושבה בנס ציונה / צילום: איל יצהר

שאלת פיצוי לדיירים המתגוררים בגבולה המזרחי של שכונת "לב המושבה" בנס-ציונה, בסמוך לכביש 423, תגיע בקרוב לבית המשפט העליון, אחרי 12 שנה בערכאות השונות. 

הדיירים מתגוררים בדירות שנבנו על-ידי חברת א. דורי, שלאחר שקרסה נרכשה לפני כשנתיים על-ידי קבוצת לוזון. א. דורי מסרה לוועדה המקומית כתב שיפוי למקרה של תביעות מצד הדיירים, והחתימה את הדיירים על כתבי ויתור מפני תביעות עתידיות הקשורות להקמת הכביש.

לאחר הקמת הדירות, פורסמה למתן תוקף תוכנית מתאר מחוזית (תמ"מ) 21/3, ובה סומן תוואי כביש 423. בעלי הדירות הנמצאות בסמוך לתוואי הכביש, הגישו עוד בשנת 2006 תביעה לקבלת פיצוי מכוח סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. התושבים, המיוצגים על-ידי עו"ד שחר הררי, טענו, בין השאר, כי הכביש הארצי שסומן יביא להפחתת ערך הדירות.

הדיירים תמכו את טענותיהם בחוות דעת שמאית של השמאי ארז כהן, שבה נטען כי הפגיעה היא בסדר גודל של בין 12% ל-18% משווי הדירות. לפי הנטען, הפגיעה בשווי הדירות נובעת בין היתר מעליית הרעש באזור לאחר השלמת הכביש (בין 20 ל-30 דציבלים יותר מהמצב הקודם) ובפגיעה בנוף הפתוח הנשקף מבתיהם, אשר יכלול כעת כביש ארצי. לפי חוות הדעת, שווי דירותיהם של הדיירים נע בין 1.1 מיליון שקל ל-1.3 מיליון שקל (נכון למועד הקובע).

תביעות התושבים נדחו על-ידי הוועדה המקומית, שקבעה כי התוכנית שמכוחה הוגשה התביעה אינה מסוימת דיה לצורך הגשת תביעת פיצויים מכוח סעיף 197. גם ערר שהגישו התושבים נדחה על-ידי ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה של מחוז מרכז. התושבים ערערו לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית המשפט לעניינים מינהליים.

השופטת זהבה בוסתן, שדנה בערעור, קבעה כי ממזרח לדירות המערערים משתרעת רצועה בת 100 מטר, המכילה קווי מתח גבוה, קווי מתח עליון ומסילת ברזל המשמשת את רכבת ישראל. ברצועה זו תוכנן כאמור בתמ"מ 21/3, "לראשונה" תוואי כביש 423.

השופטת בוסתן כתבה כי המחלוקת הנטושה בין הצדדים נוגעת לשאלה האם סימונו של הכביש בתמ"מ 21/3 מסוים דיו כדי לבסס תביעה לפי סעיף 197 לחוק. על שאלה זו השיבה השופטת בוסתן באופן חיובי, תוך שהיא קובעת באופן עקרוני, כי תוואי כביש 423 שנקבע בתמ"מ, הגם שהוא בקנה מידה 1:50,000, מסוים דיו כדי לקבוע כי מקרקעי המערערים, הסמוכים לדרך 423 המסומנת בתמ"מ, נפגעו בעקבות אישורה.

משאלה הם פני הדברים, הורתה השופטת בוסתן על העברת התביעה לשמאי המכריע שמואל רוזנברג. בכל הקשור לשאלת השיפוי של הוועדה המקומית (ככל וזו תידרש לפצות את הדיירים), קבע בית המשפט כי שאלה זו צריכה להיפתר במסגרת היחסים שבין א. דורי לוועדה המקומית נס-ציונה.

לוזון והוועדה המקומית פונים לעליון

קבוצת לוזון (שנכנסה כאמור בנעליה של א. דורי) והוועדה המקומית, המיוצגות על-ידי עורכות הדין אורית שקד-שנקמן ומירב קנזי-נאמן (בהתאמה), לא אמרו נואש, והגישו בקשת רשות ערעור על פסק הדין העקרוני של השופטת בוסתן.

במקביל, הגישו השתיים בקשה לסעד זמני, וביקשו לעכב את ביצוע פסק הדין של המחוזי, קרי, את הדיון בפני השמאי המכריע.

בית המשפט העליון (השופט עוזי פוגלמן) קבע לאחרונה כי בקשת רשות הערעור מצדיקה קבלת תשובה מטעם הדיירים. עם זאת, השופט פוגלמן דחה את הבקשות לסעד זמני, וציין כי קבוצת לוזון והוועדה המקומית לא הניחו תשתית ראייתית לתמיכה בטענותיהן כי המשך הדיון לפני השמאי רוזנברג עלול לגרום למי מהן נזק בלתי הפיך.

בקשת רשות הערעור מעלה כמה שאלות עקרוניות. ראשית, בנוגע לשאלת כתבי השיפוי ולעובדה, שחוק התכנון והבנייה קובע חובת שיפוי על "תוכנית דרך" בלבד (בשונה מתמ"מ). בנוסף, יידרש בית המשפט לטענה כי הדיירים, בחתימתם על כתבי ויתור, ויתרו הלכה למעשה על זכותם לתבוע פיצויים מכוח סעיף 197.

"התושבים ייאלצו לגור מול כביש ארצי"

עו"ד שחר הררי המייצג את הדיירים מסר בתגובה: "לצערי הוועדה המקומית של נס-ציונה יחד עם קבוצות לוזון, עושים כל שביכולתם כדי לדחות את הפיצוי שמגיע לאותם תושבים שייאלצו לגור מול כביש ארצי. אנחנו שמחים שכבוד השופטת בוסתן הבינה כי מדובר בתיק שונה מיתר התיקים שנדונו בפניה".

עו"ד מירב קנזי-נאמן ממשרד הררי-טויסטר, המייצגת את הוועדה המקומית נס-ציונה, מסרה בתגובה: "ועדת הערר מצאה ובצדק, כי הגם שכביש 423 סומן בתוכנית מתאר מחוזית (תמ"מ) 21/3, תוכנית זו אינה מסוימת דיה כדי לבסס פגיעה לפי סעיף 197 לחוק למקרקעין הגובלים, וכי את הפגיעה הנטענת יש לבחון לפי התוכנית המפורטת לסלילת הכביש (מח/174), הקובעת בין היתר אמצעי מיגון אקוסטי. בית המשפט המחוזי שגה כאשר הפך קביעה מקצועית זו ולכן הוועדה המקומית הגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.

"בית המשפט העליון קבע כי בקשת רשות הערעור מצריכה תשובה ומכאן כי מצא טעם בטענות הוועדה המקומית. ההחלטה שלא לעכב את מינוי השמאי המכריע מבוססת אך ורק על הנימוק לפיו הדיון בפניו לא יסב נזק בלתי הפיך. לא ניתן ללמוד מהחלטה זו על סיכויי בקשת רשות הערעור, לגביה בית המשפט העליון טרם הכריע". 

תגובת קבוצת עמוס לוזון יזמות ואנרגיה בע"מ, באמצעות באי-כוחה, עו"ד הדר טל ועו"ד אורית שקד שנקמן ממשרד ש. פרידמן ושות': "הפרשה עוסקת בקבוצה של דיירים, שבתחילת העשור הקודם רכשו בנס ציונה דירות מחברת א. דורי (שכיום שמה קבוצת עמוס לוזון יזמות ואנרגיה בע"מ). בעת רכישת הדירות חתמו כולם על הצהרה בדבר ידיעה על סלילה צפויה של כביש 423 ממזרח לשכונה, ועל התחייבות שלא לתבוע ירידת ערך מהוועדה המקומית בשל כביש צפוי זה.

"בניגוד להתחייבות זו תבעו הרוכשים את הוועדה המקומית זאת לאחר שאושרה תכנית המתאר המחוזית 21/3 אשר התוותה באופן כללי את תוואי הכביש, וא. דורי צורפה להליך. תביעת הדיירים נדחתה. ועדת הערר לפיצויים דחתה את הערר שהגישו הדיירים בשל נימוק מקדמי-מקצועי לפיו תכנית מתאר מחוזית היא ברמת רזולוציה נמוכה ולא ניתן לגזור ממה את מיקום הכביש, ולכן אינה יכולה להוות בסיס לתביעת נזק. ועדת הערר לא דנה בכל יתר הטענות.

"בית המשפט המחוזי ביטל את החלטת ועדת הערר והורה להעביר את בירור התביעה לשמאי מכריע. בכך טעה בית המשפט המחוזי טעות כפולה: ראשית משהתערב בהחלטה נכונה מקצועית של וועדת הערר, שנית "משדילג" על הטענות המשפטיות העיקריות בהליך, לא דן בהן בעצמו וגם לא השיב את הדיון בהן לוועדת הערר.

בשל כך הוגשה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון אשר מצא כי היא מצריכה תשובה. הערעור תלוי ועומד וממתין להכרעה. החלטת הביניים שלא לעכב את מינוי השמאי המכריע מבוססת על הנימוק לפיו דיון בפני שמאי לא יסב נזק ויכול להיעשות במקביל לבירור העניינים המשפטיים. ממילא לא ניתן ללמוד מהחלטת ביניים זו על סיכויי הערעור עצמו".

כביש 423: 62 מיליון שקל רק לשלב הראשון

כביש 423 הוא פרויקט של נתיבי ישראל, החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ (נתיבי ישראל). הכביש עתיד לחבר את כביש 431 לכביש 40, ממחלף נס-ציונה ועד כביש מאסף נס-ציונה מרכז. שלב א' של הכביש, ממחלף נס-ציונה על כביש 431 ועד החיבור לנס-ציונה לרחוב מרגולין בעיר (כביש 4313), ובו הושקעו 62 מיליון שקל, הושלם וכבר נפתח לתנועת כלי רכב.

בסוף חודש אפריל השנה, אושר קטע ב' של הכביש 423, כביש העוקף המזרחי של נס-ציונה, שצפוי בסופו של דבר, לשרת את תושבי נס-ציונה ורחובות וכן, את תושבי הסביבה, כולל תושבי שכונות סביוני נצר, לב המושבה ועוד.

לאחר השלמתו של קטע ב' של הכביש (הנמצא בביצוע), יחל קטע ג', הנמצא נכון לחודש יוני השנה, לקראת סיום התכנון ומיועד לביצוע במהלך שנת 2019.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים