גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה מסביב לעולם: גורל ארה"ב אינו כגורל דרום אמריקה

לא, האינפלציה לא חוזרת - לא במידה שדיירי שנות ה-70 וה-80 של המאה ה-20 זוכרים, לא בדמוקרטיות העשירות ● אבל היא חוזרת בהחלט בזירה ותיקה וזכורה לרע — אמריקה הלטינית ● "אינפלציה טובה" נרשמה בשבוע שעבר בארה״ב, ואנחת רווחה נפלטה מן הבנק המרכזי

 נשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי ונשיא ברזיל מישל טמר / צילום: רויטרס Adriano
נשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי ונשיא ברזיל מישל טמר / צילום: רויטרס Adriano

בני 50 ומטה יתקשו לכלול אינפלציה באוטוביוגרפיה שלהם: לא בארץ, לא בארה״ב, לא במערב אירופה. היא פחות או יותר עברה מן העולם במחצית הראשונה של שנות ה-80. כמובן, ישראלים שגדלו בברית המועצות לשעבר, או באמריקה הלטינית, זוכרים אותה מזוויות אחרות.

אי אפשר לפי שעה להגיד עליה שהיא ״חוזרת״, בוודאי לא במובן גלובלי, בוודאי לא במהדורת 1980, אלא אם כן תשאלו דרום-אמריקאים, טורקים ואיראנים. אבל בשבוע שעבר ציינה ארה״ב מלאות שני אחוזים לאינפלציה שלה (על יסוד מדד המחירים ללא מזון ואנרגיה). לרמה הזו ייחל הבנק המרכזי, הפדרל ריזרב, מאז המיתון הגדול של 2008. היא הושגה לפני שש שנים, אבל רק לזמן קצרצר.

קצת אינפלציה טובה לבריאות המשק. היא מאפשרת שימוש בכלים מוניטריים. אפשר להעלות ריבית, כדי לצנן התלהבות מופרזת. אפשר לעודד חיסכון פרטי, מפני שבהיעדר ריבית מי רוצה לשמור את הכסף בבנק. קצת אינפלציה מדרבנת העלאה בשכר, ויכולה להפחית את עול החובות הפרטיים.

לאיש לא היה מושג מה לעשות

קצת אינפלציה היא כמובן ההיפך מדפלציה, זאת אומרת ירידת מחירים. זה היה הסיוט שהילך אימים על הדמוקרטיות התעשייתיות לאחר 2008. הן חששו שייעשה בהן מעשה יפן. שם, התפקעות איומה של בועת הנדל״ן בסוף שנות ה-80 התחילה סחרחורת דפלציונית, שיפן שילמה עליה מחיר כבד, ולא נחלצה ממנה לחלוטין עד עצם היום הזה.

דפלציה ציינה את הימים הקודרים ביותר של השפל הכלכלי הגדול, בתחילת שנות ה-30. ב-1932 ירד מדד המחירים בארה״ב ב-10.2%, ולאיש לא היה מושג ממשי מה לעשות, חוץ מאשר לחכות. בסופו של דבר, רק מלחמת העולם השנייה סיימה את עידן הדפלציה.

כשיש דפלציה, אנשים אינם רוכשים מוצרי צריכה, מפני שהם מחכים לירידה נוספת במחירים. הם מחכים לה, מפני שבדפלציה יורדים לא רק המחירים. גם השכר יורד. התוצאה היא מעגל קסמים, או בעצם מעגל כשפים, שאיש עדיין לא פיתח נוסחת יציאה משכנעת ממנו. היפנים השתעשעו בריבית שלילית, הפחיתו מסים, כתבו צ'קים לאזרחיהם, קפצו משמחה למראה נתוני הרבעון הבא שהחזיק מעמד עד תחילת הרבעון שאחריו.

חוסר ההצלחה לדגדג את שני האחוזים מילא את כלכלני הבנק המרכזי בוושינגטון בדאגה. הם חששו שמודלים קלאסיים חדלו להסביר את התנהגות המשק. ממה נפשך, אבטלה נמוכה מאוד וצמיחה סדירה (אם גם מתונה), היו צריכות להניב לחצים אינפלציוניים כלשהם. השכר והמחירים היו צריכים לעלות. אנחת רווחה נשמעה אפוא בשבוע שעבר.

רופאי אליל ניסו לרפא במכה

אינפלציה דו-ספרתית לא התארחה בטרקליני ארה״ב מאז נשיאותו של ג׳ימי קרטר, בסוף שנות ה-70. היא הייתה אז הגבוהה ביותר בתולדות הרפובליקה, בסביבות 13%. התרופה הייתה מרה: הבנק המרכזי העלה את הריבית קצרת המועד עד 20% במהלך 1980 ו-1981, רמה שלא נראתה עד אז - ומאז. זה עבד להפליא. כלכלת אמריקה נכנסה אל תקופת גאות ללא אינפלציה.

כלכלות אחרות היו בנות מזל פחות. רופאי אליל ניסו לרפא את האינפלציה במכה אחת או שתיים. אבל היציאה מן האינפלציה הייתה אטית ורבת תהפוכות.

באמריקה הלטינית נרשמו השיעורים הגבוהים ביותר של אינפלציה, לפחות מאז זו שהרסה מטבעות מרכז אירופיים באמצע שנות ה-20 של המאה שעברה. גנרלים חוללו הפיכות צבאיות כדי לשים לה קץ, הפקידו פרופסורים שמרנים על תיקון הכלכלה, וחגגו ניצחונות קצרי מועד. ב-1990, לאחר הגנרלים, האינפלציה בברזיל הגיעה אל שיאה הגרוטסקי, 7,000% בשנה.

שרי כלכלה החליפו מטבעות, השמיטו אפסים, והודיעו על הדברת האינפלציה. לברזיל היה מלכתחילה הריאל, אחר כך הקרוזיירו, אחר כך הנובו קרוזיירו, לפני שהקרוזיירו הישן חזר, לפני שהוא הוחלף לשלוש שנים בקרוזאדו, לפני שהוא הוחלף לשנתיים ופחות בקרוזאדו נובו, לפני שהקרוזיירו הואיל לחזור לשלוש שנים, לפני שהוחלף לשנה אחת בקרוזיירו ריאל, לפני שהריאל חזר ב-1994 והוא מוסיף לעמוד על כנו. ישראל החליפה רק פעמיים.

ארגנטינה מגישה: 199% אינפלציה

האומנם ברזיל הצליחה ״לסחוטאת האינפלציה מן המערכת״, כפי שנהגה להגיד מרגרט תאצ׳ר בבריטניה? הסטטיסטיקה של 23 השנה האחרונות מאשרת את ההצלחה. אבל המחיר גבוה מאוד. הריבית הממוצעת שבנקים בברזיל מטילים על הלוואות ללקוחותיהם היא כנראה הגבוהה ביותר בעולם: 53%. "וול סטריט ג׳ורנל" סיפר אתמול (שבת) על סוחר נדל״ן ברזיליאני, שנאלץ להסתלק מן המערכת הבנקאית לאחר שהריבית על כרטיס האשראי שלו הגיעה ל-630%.

בשנה שבה ברזיל רשמה 7,000%, ארגנטינה רשמה אינפלציה של 20,262.8%, על פי החישוב מעורר ההערצה של tradingeconomics.com; לא לגמרי ברור מאיפה באו שמונה העשיריות. על פי האתר הזה, האינפלציה הממוצעת בארגנטינה ב-75 השנה האחרונות הייתה 199% בשנה. אבל בעשר השנים האחרונות היא לא עלתה על 40% בשנה. עד 2014 היא הייתה יציבה, בסביבות 10%, ומאז היא עולה ויורדת בגבולות של 20% עד 40%. האינפלציה השנתית בחודש יולי עמדה על 31%.

ארגנטינה שבה אל המקום הטראגי שבו חזרה והתייצבה ברבע האחרון של המאה ה-20 ובשנים הראשונות של המאה ה-21. איתני הטבע עושים יד אחת עם חוסר משמעת פיסקלית, עם מורשת של ריכוזיות ושל שחיתות ועם ביש מזל. המטבע של ארגנטינה איבד השנה חצי מערכו, וביום חמישי שעבר נאלץ הבנק המרכזי להעלות את הריבית ל-60% כדי להגן על הפסו. ארגנטינה מפצירה בקרן המטבע הבינלאומית לזרז חבילת הצלה של 50 מיליארד דולר. אם תצא אל הפועל, זו תהיה החבילה הגדולה ביותר בתולדות הקרן.

בדרך אל המיליון הראשון

אי אפשר כמובן לדבר על אינפלציה באמריקה הלטינית, או באיזשהו מקום אחר עלי אדמות, מבלי להזכיר את ונצואלה. ״סוציאליזם של המאה ה-21״ מבית מדרשו של הדמגוג הפופוליסטי אוגו צ׳אווס הרס את הארץ בעלת עתודות הנפט הגדולות ביותר בעולם. לא זו בלבד ששלושה מיליון ונצואלים נמלטו מארצם, אלא שהאינפלציה בחודש שעבר עמדה על 81,000% (לפי מקור אחר: 32,714%) וקרן המטבע חוזה יותר ממיליון עד סוף השנה.

צ׳אווס מת לפני חמש שנים ויותר. יורשיו הלא-פופולריים מנסים עכשיו למצוא חלופה לשפיות הדעת. בעוד שמוכי אינפלציה במקומות אחרים ניסו להיצמד לדולר, מאקוודור עד זימבאבווה, ונצואלה מנסה להשתחרר ממנו לטובת מטבע שיהיה מבוסס על נפט ועל דמויי ביטקוין.

אמריקה הלטינית מתנדנדת בחצי המאה האחרונה בין תרופות אליל לעודף אמון בשוק החופשי לעודף אי-אמון בו. היא הספיקה להיות מעבדה לניסויים שפעם קראו ״מוניטריסטים״, ואחר כך קראו ״ניאו-ליברליים״ (גידוף חמור בעגת השמאל); והיא הייתה מקור השראה של פופוליזם נבוב, שהוריד ארצות עשירות מנכסיהן.

מקסיקו עתה זה בחרה רדיקל שמאלי לנשיא, בפעם הראשונה בתולדותיה. ברזיל עומדת לבחור נשיא בחודש הבא, והבחירה עשויה להיות בין סוציאליסט לאיש הימין הקיצוני. ימיה של ממשלת ימין מתונה בארגנטינה מתקצרים והולכים. בקיצור, המעבדה פתוחה לניסויים נוספים בכמה מן הארצות הגדולות בעולם. שווה להתבונן. 

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד