גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הנאמנות ממשיכות לפדות, למרות חודש חזק בתשואות

באוגוסט רשם השוק פדיונות מצרפיים של כ-116 מיליון שקל ● בשוק קרנות הסל נמשכה המגמה השלילית, ונפדו ממנו כ-240 מיליון שקל ● למדריך קרנות נאמנות

אורי בן דב מאי.בי.אי / צילומים: איל יצהר
אורי בן דב מאי.בי.אי / צילומים: איל יצהר

אוגוסט היה חודש מצוין למשקיעים בקרנות הנאמנות, כמו גם למשקיעים בשוק הגמל, בהובלת הנסיקה במדד המניות המוביל בבורסה בתל-אביב. בשוק קרנות הנאמנות מדובר בחודש שהשיא תשואות חיוביות בכל האפיקים המרכזיים, להוציא אג"ח חו"ל חשוף מט"ח.

בשקלול נתוני חברות ניהול קרנות הנאמנות שהגיעו לידינו עולה כי באוגוסט רשם השוק פדיונות מצרפיים של כ-116 מיליון שקל, בשל פדיונות בקרנות המסורתיות למול גיוסים בקרנות הכספיות ובקרנות המחקות.

מתחילת השנה שוק קרנות הנאמנות פדה קצת פחות ממיליארד שקל, כך שנכון לסוף אוגוסט נוהלו באמצעותו קצת יותר מ-243 מיליארד שקל - כרבע מיליארד שקל יותר ממה שנוהל בקרנות הנאמנות בסוף 2017.

כיצד זה ששוק קרנות הנאמנות גדל בנכסיו במקביל לפדיונות? זאת הודות לתשואות החיוביות שרשמו הקרנות בכללותן. 

הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות - אוגוסט 2018

גיוסים בחו"ל פדיונות באג"ח כללי

על כל פנים, באוגוסט נמשכה השונות הגבוהה בגיוסים בין הקטגוריות השונות. כך, כוכבת הגיוסים גם החודש הייתה קטגוריית מניות חו"ל, שגייסה כחצי מיליארד שקל, וחיזקה את מעמדה כקטגוריה המגייסת מתחילת השנה, עם גיוסים מצטברים של מעל 3.8 מיליארד שקל בשמונה חודשים.

מהצד השני גם החודש הקרנות הפודות ביותר היו קרנות אג"ח כללי, עם פדיון מצרפי בסדר גודל של 1.1 מיליארד שקל, ופדיון מצטבר של קרוב ל-8 מיליארד שקל מתחילת שנה. עם זאת, אמר ל"גלובס" גורם בשוק הקרנות, נראה שקצב הפדיונות פחת משמעותית במחצית השנייה של החודש, עם השיפור בתשואות הקרנות.

עוד ציינו בשוק כי קטגוריות נוספות שרשמו החודש גיוסים משמעותיים היו קרנות אג"ח חו"ל, קרנות כספיות מט"ח וקרנות אג"ח מדינה צמוד מדד. בנוסף, כך מספרים בשוק, החודש חל היפוך בקרנות מניות בארץ, אשר גייסו כ-50 מיליון שקל לאחר שחודש קודם הקרנות המנייתיות בישראל היו מהקטגוריות הפודות ביותר, עם פדיון של כ-400 מיליון שקל אז.

ונחזור לתשואות: "ניתוח התשואות בתעשיית הקרנות לפי קטגוריות מראה כי חודש אוגוסט ייצר תשואה חיובית לרוב המוחלט של המשקיעים. בנוסף חלק גדול מהקטגוריות עברו לטריטוריה חיובית מתחילת השנה, בזכות העליות במדדי המניות והאג"ח הקונצרניות במחצית השנייה של חודש אוגוסט", כדברי גורם בשוק, שמזכיר כי "אוגוסט נפתח עם החששות מפני תרחיש של קריסת הלירה הטורקית והשפעתה על כלכלות אירופה, אולם בפועל נראה כי לשוק ההון היו תוכניות אחרות".

ומה לגבי מבנה שוק ניהול קרנות הנאמנות בהסתכלות על חברות הניהול? ספטמבר יהיה החודש האחרון שבו מבנה תעשיית הקרנות נראה כפי שהוא נראה בשנים האחרונות, עם המיזוג הצפוי של תעשיית הקרנות עם תעשיית תעודות הסל, שיושלם בסוף השנה.

מדובר בתיקון 28, שהופך את התעודות לקרנות סל, ושייכנס לתוקף מעשי ב-3 באוקטובר, ולמעשה יהפוך את כל תעודות הסל לקרנות סל או קרנות מחקות תחת הגדרה של קרן נאמנות.

ובינתיים, מי במצטיינות? מתחילת השנה הגיוסים הגדולים ביותר נרשמו בחברת הקרנות של אי.בי.אי, שבניהול אורי בן דב; מיטב דש, שבניהול רפי ניב; תמיר פישמן, שרושמת צמיחה אדירה; מגדל קרנות נאמנות, שהשבוע שגיא שטיין סיים לנהל אותה לטובת תפקיד מנכ"ל מגדל שוקי הון; והראל פיא, בניהול ירון דייגי.

כולן רשמו מתחילת השנה גיוסים בהיקף של יותר ממיליארד שקל כל אחת. עוד במגייסות המצטיינות נמצאות מודלים, קסם של אקסלנס וסיגמא, שגייסו מתחילת השנה כחצי מיליארד שקל כל אחת.

ומה לגבי מפת הגיוסים באוגוסט? המגייסים הבולטים בחודש החולף הם מגדל שוקי הון, מיטב דש, תמיר פישמן, מודלים וקסם (אקסלנס) - שנראה שיצאה לדרך חדשה וטובה מאז שעברה לניהול חברת תעודות הסל של הבית, שבניהול אבנר חדד. קודם לכניסתו של חדד לשוק הקרנות, אקסלנס רשמה ירידה חדה בתוצאותיה ובנכסיה, מגמה שעצרה והתהפכה מוקדם יותר השנה. 

שוק תעודות הסל באוגוסט 2018

זינוק בנכסי תמיר פישמן

עם זאת, הפעם נתמקד בחברה קטנה יחסית: את השנה החלה תמיר פישמן קרנות נאמנות עם נכסים בהיקף של 790 מיליון שקל בלבד, כשכיום היא חוצה לראשונה את רף 2 מיליארד שקל (ועוד 4 מיליון שקל), כך שמתחילת השנה היא קפצה פי 2.5. מי שנהנה מזה יותר מכל הוא מנכ"ל החברה, טמיר שפירא, שמציין עתה שנה בתפקידו, לאחר שהגיע אליה באוגוסט שעבר מחברת הקרנות אילים.

אגב, באוגוסט תמיר פישמן עקפה את אילים בהיקפי הנכסים, וזאת בעיצומה של קריסה אדירה, ללא תקדים, בנכסי אילים, שבאמצע 2017 ניהלה נכסים בהיקף של כ-11 מיליארד שקל. כיום אילים כבר מנהלת פחות מרף 2 מיליארד שקל - מדובר בצניחה אדירה בנכסים המנוהלים, שזקני השוק לא זוכרים כמותה. למזלה של אילים, ושל בעל השליטה בה, אמיר איל, היא באה לאחר נסיקה חדה ומהירה בנכסיה, כך שהוא עדיין מנהל פי כמה יותר ממה שקנה בעבר.

אפרופו אילים ופדיונות. רשימת הפודים הגדולים מתחילת השנה כוללת את איילון קרנות נאמנות שבבעלות נעם ברורמן ושכבר לא שייכת (בשום צורה שהיא) לחברת הביטוח איילון, את אלומות, את פסגות, את אילים כאמור, ואת ילין לפידות, שפדה מתחילת השנה יותר מ-2.5 מיליארד שקל, ומציג מתחילת השנה קושי בכמה מפעילויות הליבה שלו.

עוד נציין כי באוגוסט היו רק חמישה גופים שפדו מעל לרבע מיליארד שקל כל אחד: סיגמא, אילים, אנליסט, איילון ואלומות, שפדתה כ-420 מיליון שקל.

עד שיושלם תיקון 28 תעודות הסל הן שוק "נפרד" שמנוהל על ידי ארבע חברות ניהול: קסם שמבית אקסלנס, תכלית שמבית מיטב דש, פסגות והראל. מנתוני איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר, שהתעודות מאוגדות במסגרתו, עולה כי באוגוסט נמשכה המגמה השלילית ששוק זה חווה, כשנפדו ממנו כ-240 מיליון שקל. כך, מתחילת 2018 נפדו כ-7.2 מיליארד שקל מתעודות הסל, מהן סך של כ-3 מיליארד שקל שנפדה מתעודות על מניות בארץ ועוד 3.5 מיליארד שקל נפדו מתעודות על מניות בחו"ל.

נכון לסוף אוגוסט מנוהלים בתעודות הסל נכסים בהיקף של כ-95.5 מיליארד שקל, וזאת לעומת שיא של כ-122 מיליארד שקל, שנרשם בפברואר 2015. עוד נציין כי באוגוסט נרשמו גיוסים רק תכלית של מיטב דש ופסגות סל כשמתחילת השנה מדובר בגיוסים רק בהראל סל.

עוד כתבות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך