גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הנאמנות ממשיכות לפדות, למרות חודש חזק בתשואות

באוגוסט רשם השוק פדיונות מצרפיים של כ-116 מיליון שקל ● בשוק קרנות הסל נמשכה המגמה השלילית, ונפדו ממנו כ-240 מיליון שקל ● למדריך קרנות נאמנות

אורי בן דב מאי.בי.אי / צילומים: איל יצהר
אורי בן דב מאי.בי.אי / צילומים: איל יצהר

אוגוסט היה חודש מצוין למשקיעים בקרנות הנאמנות, כמו גם למשקיעים בשוק הגמל, בהובלת הנסיקה במדד המניות המוביל בבורסה בתל-אביב. בשוק קרנות הנאמנות מדובר בחודש שהשיא תשואות חיוביות בכל האפיקים המרכזיים, להוציא אג"ח חו"ל חשוף מט"ח.

בשקלול נתוני חברות ניהול קרנות הנאמנות שהגיעו לידינו עולה כי באוגוסט רשם השוק פדיונות מצרפיים של כ-116 מיליון שקל, בשל פדיונות בקרנות המסורתיות למול גיוסים בקרנות הכספיות ובקרנות המחקות.

מתחילת השנה שוק קרנות הנאמנות פדה קצת פחות ממיליארד שקל, כך שנכון לסוף אוגוסט נוהלו באמצעותו קצת יותר מ-243 מיליארד שקל - כרבע מיליארד שקל יותר ממה שנוהל בקרנות הנאמנות בסוף 2017.

כיצד זה ששוק קרנות הנאמנות גדל בנכסיו במקביל לפדיונות? זאת הודות לתשואות החיוביות שרשמו הקרנות בכללותן. 

הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות - אוגוסט 2018

גיוסים בחו"ל פדיונות באג"ח כללי

על כל פנים, באוגוסט נמשכה השונות הגבוהה בגיוסים בין הקטגוריות השונות. כך, כוכבת הגיוסים גם החודש הייתה קטגוריית מניות חו"ל, שגייסה כחצי מיליארד שקל, וחיזקה את מעמדה כקטגוריה המגייסת מתחילת השנה, עם גיוסים מצטברים של מעל 3.8 מיליארד שקל בשמונה חודשים.

מהצד השני גם החודש הקרנות הפודות ביותר היו קרנות אג"ח כללי, עם פדיון מצרפי בסדר גודל של 1.1 מיליארד שקל, ופדיון מצטבר של קרוב ל-8 מיליארד שקל מתחילת שנה. עם זאת, אמר ל"גלובס" גורם בשוק הקרנות, נראה שקצב הפדיונות פחת משמעותית במחצית השנייה של החודש, עם השיפור בתשואות הקרנות.

עוד ציינו בשוק כי קטגוריות נוספות שרשמו החודש גיוסים משמעותיים היו קרנות אג"ח חו"ל, קרנות כספיות מט"ח וקרנות אג"ח מדינה צמוד מדד. בנוסף, כך מספרים בשוק, החודש חל היפוך בקרנות מניות בארץ, אשר גייסו כ-50 מיליון שקל לאחר שחודש קודם הקרנות המנייתיות בישראל היו מהקטגוריות הפודות ביותר, עם פדיון של כ-400 מיליון שקל אז.

ונחזור לתשואות: "ניתוח התשואות בתעשיית הקרנות לפי קטגוריות מראה כי חודש אוגוסט ייצר תשואה חיובית לרוב המוחלט של המשקיעים. בנוסף חלק גדול מהקטגוריות עברו לטריטוריה חיובית מתחילת השנה, בזכות העליות במדדי המניות והאג"ח הקונצרניות במחצית השנייה של חודש אוגוסט", כדברי גורם בשוק, שמזכיר כי "אוגוסט נפתח עם החששות מפני תרחיש של קריסת הלירה הטורקית והשפעתה על כלכלות אירופה, אולם בפועל נראה כי לשוק ההון היו תוכניות אחרות".

ומה לגבי מבנה שוק ניהול קרנות הנאמנות בהסתכלות על חברות הניהול? ספטמבר יהיה החודש האחרון שבו מבנה תעשיית הקרנות נראה כפי שהוא נראה בשנים האחרונות, עם המיזוג הצפוי של תעשיית הקרנות עם תעשיית תעודות הסל, שיושלם בסוף השנה.

מדובר בתיקון 28, שהופך את התעודות לקרנות סל, ושייכנס לתוקף מעשי ב-3 באוקטובר, ולמעשה יהפוך את כל תעודות הסל לקרנות סל או קרנות מחקות תחת הגדרה של קרן נאמנות.

ובינתיים, מי במצטיינות? מתחילת השנה הגיוסים הגדולים ביותר נרשמו בחברת הקרנות של אי.בי.אי, שבניהול אורי בן דב; מיטב דש, שבניהול רפי ניב; תמיר פישמן, שרושמת צמיחה אדירה; מגדל קרנות נאמנות, שהשבוע שגיא שטיין סיים לנהל אותה לטובת תפקיד מנכ"ל מגדל שוקי הון; והראל פיא, בניהול ירון דייגי.

כולן רשמו מתחילת השנה גיוסים בהיקף של יותר ממיליארד שקל כל אחת. עוד במגייסות המצטיינות נמצאות מודלים, קסם של אקסלנס וסיגמא, שגייסו מתחילת השנה כחצי מיליארד שקל כל אחת.

ומה לגבי מפת הגיוסים באוגוסט? המגייסים הבולטים בחודש החולף הם מגדל שוקי הון, מיטב דש, תמיר פישמן, מודלים וקסם (אקסלנס) - שנראה שיצאה לדרך חדשה וטובה מאז שעברה לניהול חברת תעודות הסל של הבית, שבניהול אבנר חדד. קודם לכניסתו של חדד לשוק הקרנות, אקסלנס רשמה ירידה חדה בתוצאותיה ובנכסיה, מגמה שעצרה והתהפכה מוקדם יותר השנה. 

שוק תעודות הסל באוגוסט 2018

זינוק בנכסי תמיר פישמן

עם זאת, הפעם נתמקד בחברה קטנה יחסית: את השנה החלה תמיר פישמן קרנות נאמנות עם נכסים בהיקף של 790 מיליון שקל בלבד, כשכיום היא חוצה לראשונה את רף 2 מיליארד שקל (ועוד 4 מיליון שקל), כך שמתחילת השנה היא קפצה פי 2.5. מי שנהנה מזה יותר מכל הוא מנכ"ל החברה, טמיר שפירא, שמציין עתה שנה בתפקידו, לאחר שהגיע אליה באוגוסט שעבר מחברת הקרנות אילים.

אגב, באוגוסט תמיר פישמן עקפה את אילים בהיקפי הנכסים, וזאת בעיצומה של קריסה אדירה, ללא תקדים, בנכסי אילים, שבאמצע 2017 ניהלה נכסים בהיקף של כ-11 מיליארד שקל. כיום אילים כבר מנהלת פחות מרף 2 מיליארד שקל - מדובר בצניחה אדירה בנכסים המנוהלים, שזקני השוק לא זוכרים כמותה. למזלה של אילים, ושל בעל השליטה בה, אמיר איל, היא באה לאחר נסיקה חדה ומהירה בנכסיה, כך שהוא עדיין מנהל פי כמה יותר ממה שקנה בעבר.

אפרופו אילים ופדיונות. רשימת הפודים הגדולים מתחילת השנה כוללת את איילון קרנות נאמנות שבבעלות נעם ברורמן ושכבר לא שייכת (בשום צורה שהיא) לחברת הביטוח איילון, את אלומות, את פסגות, את אילים כאמור, ואת ילין לפידות, שפדה מתחילת השנה יותר מ-2.5 מיליארד שקל, ומציג מתחילת השנה קושי בכמה מפעילויות הליבה שלו.

עוד נציין כי באוגוסט היו רק חמישה גופים שפדו מעל לרבע מיליארד שקל כל אחד: סיגמא, אילים, אנליסט, איילון ואלומות, שפדתה כ-420 מיליון שקל.

עד שיושלם תיקון 28 תעודות הסל הן שוק "נפרד" שמנוהל על ידי ארבע חברות ניהול: קסם שמבית אקסלנס, תכלית שמבית מיטב דש, פסגות והראל. מנתוני איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר, שהתעודות מאוגדות במסגרתו, עולה כי באוגוסט נמשכה המגמה השלילית ששוק זה חווה, כשנפדו ממנו כ-240 מיליון שקל. כך, מתחילת 2018 נפדו כ-7.2 מיליארד שקל מתעודות הסל, מהן סך של כ-3 מיליארד שקל שנפדה מתעודות על מניות בארץ ועוד 3.5 מיליארד שקל נפדו מתעודות על מניות בחו"ל.

נכון לסוף אוגוסט מנוהלים בתעודות הסל נכסים בהיקף של כ-95.5 מיליארד שקל, וזאת לעומת שיא של כ-122 מיליארד שקל, שנרשם בפברואר 2015. עוד נציין כי באוגוסט נרשמו גיוסים רק תכלית של מיטב דש ופסגות סל כשמתחילת השנה מדובר בגיוסים רק בהראל סל.

עוד כתבות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל