גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממדעי החיים לטכנולוגיות מזון: קרן השקעות חדשה לרות אלון

אלון, לשעבר שותפה בכירה בקרן הון הסיכון פיטנגו, מדברת לראשונה על מדסטרה, קרן הון סיכון ייעודית לפוד-טק שהקימה עם אילנית קבסה-כהן ● הקרן תתמקד במזון חדש, תזונה מותאמת אישית, מידע לתעשיית המזון ומזון בר-קיימא

אילנית קבסה-כהן (יושבת) ורות אלון צילום: איל יצהר
אילנית קבסה-כהן (יושבת) ורות אלון צילום: איל יצהר

במשך שנתיים הסכימה רות אלון, לשעבר שותפה בכירה לתחום מדעי החיים בקרן הון הסיכון פיטנגו, לחשוף רק את שם המיזם החדש שלה, מדסטרדה. במה יעסוק? את זה לא אמרה. מה"מד" שבשם אפשר היה להבין שהיא ממשיכה לפעול בתחום הרפואי, אבל כעת מתברר שלא רק. "מד זה המשך הקשר עם העולם הרפואי, אבל גם מדיטרניאן, כלומר אזור הים התיכון", היא אומרת בראיון ל"גלובס". "ידוע שהדיאטה הים-תיכונית היא הבריאה ביותר. לגבי ה"סטרדה" - "זה כמו אוטוסטרדה, כי המטרה שלנו היא להתקדם מהר".

מדטסרדה היא קרן הון סיכון בתחום ה-Food Tech, טכנולוגיות מזון חדשות. היא תפעל כקרן הון סיכון קלאסית, ומעוניינת לגייס "סכום שיאפשר לנו להשקיע עם כל קרן אחרת בתחום". זו תהיה קרן הון סיכון ייעודית לפוד-טק, הראשונה בישראל, לאחר שצמחו כאן כמה פעילויות השקעה ומנטורינג. המובילות הן חממת The Kitchen בחסות שטראוס אלפא, זרוע החדשנות של שטראוס; Copia Agro and Food שגייסה 50 מיליון דולר להשקעה בחקלאות ובמזון; וקבוצת טרנדליינס המשקיעה בבריאות, חקלאות ומזון. בישראל יש לא מעט חברות הפעילות בתחום הפוד-טק.

מדוע עברת מתחום הבריאות למזון? האם הצעד הזה נעשה בהשפעת התקופה הקשה שעוברת על תחום המכשור הרפואי, שבו התמחתה פיטנגו?

אלון: "לא, זה בעיקר הרצון לעשות משהו חדש, אבל בתוך שימוש ביכולות הקיימות שלי ובמה שלמדתי, כי בכל זאת צברתי המון שנים של ניסיון וחבל לזרוק את זה. אנחנו יודעים היום שטיפול בחולי הוא רק חלק קטן מהסיפור של חיים בריאים, ועם השקעה נכונה בשלב המניעה, כולל בתזונה נכונה, אפשר לדחות התחלה של מחלה ולשמור על הבריאות לזמן רב יותר. אחרי שנים של עיסוק בחולי, רציתי לעסוק גם בצד הזה".

אם כך, תתמקדו בעיקר במזון בעל סגולות בריאותיות או בתחומים נוספים?

"אנחנו מתמקדים בארבעה תחומים, ולא כולם משפיעים ישירות על הבריאות. תחום אחד הוא מזון חדש, הכולל בתוכו מזון נקי מרכיבי מזיקים; מזון עם השפעה חיובית ספציפית (Functional Food) שאינו ניתן במרשם רפואי ומזון עם טעמים חדשים, חלבונים מהצמח וחלבונים מהחי שגדלים במעבדה ללא פגיעה בבעלי חיים. כאשר רוצים לשווק מזון חדש ולהצהיר שיש לו ערך בריאותי, צריך לערוך ניסויים קליניים, אבל הם לא דומים בהיקפם או בעלותם לניסויים הנדרשים בתרופות או במכשור רפואי או במזון רפואי".

מזון חדש, אגב, לא בהכרח כולל רכיבים חדשים ברמה הכימית. "קטניות מונבטות, למשל, הן מוצר חדש על המדף, אף שאנשים הנביטו קטניות מאז ומתמיד", מסבירה אלון. "גם הבאת רכיב נפוץ במדינה אחת למדינה שהוא אינו נפוץ בה נחשבת הבאת מזון חדש, בהנחה שמעבדים אותו באופן המתאים בשיטות הייצור ובטעם למדינה".

התחום השני שהקרן תעסוק בו הוא תזונה מותאמת אישית. "בתחום הזה אנחנו משתמשים בידע מהעולם הרפואי על מה שקורה בכל גוף באופן ייחודי - מבחינת גנטיקה, סביבה, מיקרוביום - כדי להמליץ לכל מטופל מה כדאי לו לאכול על מנת לשפר את בריאותו ואת הרגשתו", אומרת אלון.

לישראל יש יתרונות בתחום הזה בזכות המידע הרפואי שנצבר בקופות החולים, הפתיחות שלהן לשתף פעולה עם חברות סטארט-אפ והאוכלוסייה המגוונת. בין החברות שפועלות כאן אפשר למנות את DayTwo ו-Nutrino.

התחום השלישי שבו תשקיע הקרן הוא מידע ואנליסטיקה לתעשיית המזון, לאורך כל שרשרת המזון - מאופטימיזציה של פעולת המכונות במפעלים ועד איסוף מידע על צרכנים. כיום, חברות המזון כמעט שלא יודעות עליהם דבר, מאחר שכ-50% מהמזון נצרך מחוץ לבית. "דוגמה לחברה שעשתה אקזיט בתחום הזה היא וייסבירגר, שמרכיבה על ברזי בירה במסעדות ופאבים שבבים שאוספים מידע כמו קצב צריכה ושעות צריכה חזקות. אפשר לחבר את זה למידע לגבי הצרכן", אומרת אלון ומוסיפה כי מדובר בתעשייה מסורתית שעדיין לא עברה את מהפכת המידע באופן מלא, וחברות מהסוג הזה יכולות לחולל בה שינוי דרמטי".

וייסבירגר נרכשה על ידי יצרנית הבירה Anheuser-Busch ב-80 מיליון דולר, 8 שנים אחרי שנוסדה.

התחום הרביעי שמעניין את הקרן הוא מזון בר קיימא. "המזון הוא קריטי בסוגיית הקיימות", אומרת אלון, "בין שמדובר באריזות מתכלות ובין שבניהול תוצרי לוואי, מפעלים ירוקים ועוד". 

היצרנים-הקטנים-אחראים

"רוב החדשנות מתרחשת בחברות הקטנות"

שותפתה של אלון במיזם היא אילנית קבסה-כהן, המביאה עמה ניסיון בתעשיית המזון הקלאסית ובעולם החדשנות במזון. "אני מגיעה לקרן אחרי 20 שנה בתחום של מוצרי מזון לצרכן", אומרת קבסה-כהן. "בשבע השנים האחרונות הייתי מנהלת תחום החדשנות, הסטארט-אפים והעסקים הדיגיטליים באסם-נסטלה, וחברת צוות החדשנות הדיגיטלית בנסטלה העולמית. הייתי מנהלת החדשנות הראשונה באסם. הובלנו תהליכים של זיהוי טריטוריות עסקיות חדשות, מחקרי צרכן ומחקר עסקי, פיתוח טכנולוגי, תפעול והבאה לשוק.

"כיום יש בנסטלה 18 פיילוטים של סטארט-אפים ישראליים. הבנתי שטכנולוגיות חדשות הן בעצם העתיד של תעשיית המזון, האתגר הבא והמרגש. רציתי לעסוק בהן במשרה מלאה. רוב החדשנות בעולם המזון מתרחשת בחברות הקטנות. החברות הגדולות צומחות רק ב-2% בשנה".

אלון: "חברות גדולות הן לא תמיד המקום הטבעי להיווצרות של חדשנות, והתהליך שבו אנשים יוצאים מהן כדי לנהל מיזמים מעט מסוכנים יותר הוא טבעי. השילוב בין המומחיות שלי בבריאות והון סיכון למומחיות של אילנית בעולם המזון וחדשנות מזון יצרו כאן שילוב מנצח".

קבסה-כהן: "תעשיית המזון היא אחת התעשיות הגדולות בעולם. היא מגלגלת 8 מיליארד דולר, בעוד שהפארמה מגלגלת 2 מיליארד דולר והמכשור הרפואי כ-1 מיליארד דולר - וגם הן תעשיות ענק, אבל כדי להשיג מתח רווחים משמעותי בתעשייה הזאת דרוש ייחוד, ולרוב הייחוד הזה הוא נתמך טכנולוגית.

"יש כמה מגמות על בתעשייה, ובהן ציפייה לשקיפות, כלומר, שכל אדם יידע בדיוק מה יש במזון שלו וכיצד הוא יוצר; ציפייה לקבל מזון מותאם לצרכים ולהעדפות שלך בכל מקום וזמן שבהם נוח לך לקבל אותו; מזון שאינו מזיק לבריאות ואף תורם לה; ערוצי הפצה משתנים - התעשייה בחרדות עזות מ'אמזוניזציה' של ערוצי ההפצה, כלומר מההזמנה הישירה דרך האינטרנט. קיימות היא גם מגמה משמעותית, וכך גם הדיגיטציה של התעשייה". 

אם אנשים רוצים מזון "נקי" ולא מעובד, מדוע התעשייה צומחת ולא הולכת אחורה - לגינון בבית או לרכישת פירות וירקות מהחקלאי ואכילתם כמו שהם?

אלון: "בכל זאת אנחנו במאה ה-21, ולצרכנים אין סבלנות והם מעוניינים במזון לא מעובד אבל כן מוכן וזמין למאכל מיד. גם אם בסופו של דבר אני רוצה צלחת ירקות, החדשנות יכולה להיות בכך שאני מקבלת אותם בזמן ובמקום הנכונים, תוך שמירה על הטריות, בייצור ושינוע שאינם פוגעים בסביבה, וכן הלאה".

חלק מהחדשנות מתרחש כבר בשלב החקלאות. האם תעסקו גם בתחום הזה?

קבסה-כהן: "חקלאות ומזון הם כמובן תחומים משיקים. אנחנו לא נשקיע בחידושים שקשורים לאופן שבו עושים חקלאות אלא למוצר הסופי - איסוף מידע לחקלאי, השבחת יבול וכדומה. כאשר החידוש בחקלאות מתבטא במוצר הסופי, יש על מה לדבר, אבל בעיקרון זה לא התחום שלנו". 

קרנות פוד-טק בולטות בעולם

"ישראל פתוחה לחידוש בטעמים"

ישראל היא חדשנית בכל התחומים, וגם בתחום הפוד-טק, אומרת אלון. "זו לא הפתעה, בהתחשב במקום המשמעותי כל כך שיש לאוכל בתרבות שלנו, ובייחוד בתרבות האוכל שלנו שהיא פתוחה מאוד לחידוש בטעמים ובמרכיבים".

קבסה-כהן: "גם באיטליה, למשל, אוכל הוא מרכזי בתרבות, אולם באיטליה הדגש הוא על מסורת ומתכונים שעוברים מדור לדור במדויק. לעומת זאת בישראל, אם אני מבקשת מתכון, אקבל אותו במונחים של 'כמה שאת מרגישה' ו'תוסיפי עד שטעים', ואז גם אשנה אותו כדי להוסיף את הטאץ' האישי שלי. השפים הישראלים ידועים במקוריות שלהם בכל העולם, וזה לא מפתיע. תעשיית המזון כאן מפוארת ביחס לגודל השוק. נסטלה ופפסיקו לא נמצאות פה בגלל שוק של 8 מיליון איש, אלא בגלל החדשנות".

אלון: "הישראלים התמחו במזונות 'ללא' בגלל הצורך בכשרות. יש לנו מדורי דורות מזון ללא בשר ומזון ללא חלב וכן מזון ללא בשר וללא חלב. יש מי שקורא לו 'פרווה' ויש מי שקורא לו 'טבעוני'. בפסח אנחנו אוכלים כשר לפסח או 'ללא גלוטן'".

קבסה-כהן: "טבעול הישראלית הייתה הראשונה שייצרה דמוי-בשר מן הצמח. זה היה פוד-טק עוד לפני שהמונח היה קיים. המותג הזה היה אחד הדברים שמשכו את נסטלה לרכוש את אסם, שהייתה הבעלים של טבעול".

אלון: "בתחום החלבון המשובט במעבדה, ישראל מובילה בשל ההתמחות המקומית בתאי גזע, וגם מסיבות של כשרות. ישנה טענה שבשר חזיר שגדל במעבדה עשוי להיות כשר. זה עדיין נמצא בוויכוח".

ומה בנוגע לחסרונות של ישראל? לדברי אלון החיסרון העיקרי הוא נושא השיווק. "אני לא מצפה שהמוצר של הסטארט-אפ הישראלי ישווק מכאן לכל העולם. שיווק מזון הוא יקר. אבל אנשים כמו אילנית כן יודעים לתכנן אסטרטגיית שיווק, כך שתתאים גם לחברה גדולה", היא אומרת.

שיתוף-פעולה עם אוניברסיטת קורנל

המודל הפיננסי של מדסטרדה הוא של קרן קלאסית - מוגבלת בזמן, מתוגמלת בדמי ניהול ועם רכיב בהצלחות. "ערכנו מחקר על 600-700 חברות פוד-טק שקמו בעשור האחרון וחלקן נמכרו, לאו דווקא בסכומי עתק, וראינו שזה מודל עסקי הגיוני", אומרת אלון. "חברות המזון הגדולות, כמו חברות מדעי החיים בעבר, לא בהכרח רוצות לראות הכנסות ויציבות בחברה לפני שהן רוכשות אותה, אלא טכנולוגיה מבטיחה או אפילו פלטפורמה טכנולוגית מעניינת".

לאילו משקיעים אתן פונות?

אלון: "למשקיע הפרטי והמשפחתי, לחברות מזון גדולות, לקרנות פרייבט אקוויטי שיש להן מנדט להשקיע בקרן הון סיכון. לתחושתי, פחות יתאימו לנו גופים מוסדיים גדולים, כי הטרנד הוא חדש יחסית, והוא מעניין אוכלוסייה יותר צעירה ולא ממוסדת. זה נכון גם למוסדיים בחו"ל וגם למוסדיים ישראליים, אם כי, כמובן, אם מישהו מתעניין - אז בשמחה".

יש לכן קשר עם חממות וגופי ההשקעה שכבר פעילים בארץ?

קבסה-כהן: "בהחלט, הקשרים טובים. אלה קבוצות חלוציות שהקימו כאן תעשייה חדשה".

אלון: "אי-אפשר להצליח לבד. חייבים אקו-סיסטם כדי שישראל תוכל לתפקד כמרכז".

הקרן עדיין לא סיימה לגייס הון ועדיין לא ביצעה השקעה, אך בימים אלה היא עושה את הצעד המעשי הראשון ומכריזה על הסכם שיתוף-פעולה עם אוניברסיטת קורנל.

"אנחנו חייבות לייצר יכולת ייחודית, כדי להראות שאנחנו יודעות מה אנחנו עושות ויש לנו מה להציע בעולם הזה", אומרת אלון. "קורנל היא אחת האוניברסיטאות הטובות בעולם בתחום המזון והחקלאות. ההסכם מגדיר שאנחנו ניחשף לפיתוחים חדשים וליישומיים של האוניברסיטה, וניתן להם מנטורינג להתפתחות עסקית. המטרה היא להשקיע בסופו של דבר בחלק מהמיזמים הללו. אנחנו נהיה גשר בין המדענים שלהם למדענים מישראל, והם ייתנו לנו ייעוץ הן בפיתוח הטכנולוגיות שלנו והן בחדירה לשוק האמריקאי". 

עוד כתבות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר