גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה בבנק הפועלים: שרי אריסון תמכור את מניותיה בבנק

אפרת פלד תעזוב את דירקטוריון הבנק ביחד עם נציגים נוספים של הקבוצה ● בכך הפועלים יהפוך לבנק ללא גרעין שליטה ● אריסון תחל בתהליך מכירת המניות השוות מעל 7 מיליארד שקל בשנה הקרובה ● בנק ישראל העמיד 7 שנים להשלמת המכירה ● איך ייראה הפועלים ביום שאחרי, מי צפוי לרכוש את המניות, ומה יהיה חלקה של אריסון במכירה?

חודש אחרי שנפטרה מהחזקתה בשיכון ובינוי הנמצאת תחת חקירה סבוכה בחשד לשוחד (חקירה שגם שרי אריסון עצמה זומנה אליה), אריסון מתכוונת להיפטר מהחזקתה השנייה המרכזית בישראל: השליטה בבנק הפועלים . בהודעה שהפתיעה את שוק ההון ואפילו את הנהלת הבנק בראשות אריק פינטו, הודיעה הבוקר (ג') קבוצת אריסון המחזיקה בגרעין השליטה בבנק הגדול בישראל, כי היא צפויה להתחיל בשנה הקרובה בתהליך מכירת המניות בבורסה, שיביאו לכך שהבנק יהפוך לבנק ללא גרעין שליטה.

כאמור, אריסון צפויה לצאת בתוך פחות משנה מהחזקותיה המרכזיות בישראל, ולהישאר רק עם תעשיות מלח, מיזם המים מיה והפעילות הפילנטרופית. גם בכסף שמתפנה לאריסון כתוצאה מימושים, ספק אם תעשה השקעות עסקיות מהותיות בישראל.

במסגרת הסיכום עם בנק ישראל על תהליך הפיכת בנק הפועלים לבנק ללא גרעין שליטה, סוכם כי באופן מיידית יתפטרו שלושת הדירקטורים המהווים את נציגיה של אריסון בדירקטוריון ובראשם אפרת פלד, מנכ"לית קבוצת אריסון (על הדומיננטיות של פלד בבנק הפועלים ראו מסגרת). בנוסף לפלד יתפטרו גם עידו שטרן ומאיר ויצ'נר, ובדירקטוריון הבנק יישארו 7 דירקטורים בלבד.

היום (בעיתוי מקרי) הגיעו אריסון ופלד למטה בנק הפועלים להרמת כוסית לרגל ראש השנה, וזו הפעם האחרונה ככל הנראה שהן ישתתפו באירוע שכזה. מהן, אם כן, הסיבות להחלטה של אריסון למכור את החזקותיה, מה התהליך הצפוי ומה השלכותיו. 

מפיטורי 900 עובדי בנק הפועלים / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר

למה אריסון מוותרת על פרמיית שליטה

ההודעה היום של קבוצת אריסון אמנם הפתיעה את שוק ההון, אבל היא לא באמת מפתיעה. בקבוצת אריסון ניסו מזה מספר שנים למכור לפחות חלק מהחזקותיהם בבנק, אלא שהמשימה למציאת רוכש שירצה להיכנס לגרעין שליטה התבררה כמסובכת יותר מהנראה לעין. 

אריסון לא רוותה נחת מהחזקתה בבנק הגדול בישראל. אמנם מבחינה פיננסית היא הניבה לה תשואה סבירה לאורך השנים, אבל במקביל לכך הסתבך הבנק בשורה של פרשות: מההשקעות הכושלות במכשירים הקשורים למשבר הסאב פריים שהסבו לבנק הפסד של מעל מיליארד דולר, ועד לפרשות מביכות כמו התלונה נגד הטרדה מינית כנגד המנכ"ל לשעבר ציון קינן, והסתבכות הבנק באשראי ללווים גדולים רבים. והפרשה האחרונה: החקירה ההולכת ומסתבכת של הבנק בארה"ב בחשד שסייע ללקוחותיו האמריקאים להעלים מס.

בקבוצת אריסון הצליחו סוף-סוף לגבש עסקה לפני שנה למכירת מחצית מגרעין השליטה בבנק לקבוצת משקיעים מצפון אמריקה, אך גם עסקה זו התפוצצה לאור מחלוקות שהתגלו בין הצדדים. אריסון הבינה שקשה לעניין משקיעים ברכישת בנק בישראל הכרוכה בעול רב מצד הרגולציה, ומנגד מעניקה השפעה מוגבלת על בעל השליטה בבנק. התהליך קשה במיוחד בבנק הפועלים, עליו מרחפת חקירה של הרשויות בארה"ב בחשד כי סייע ללקוחות אמריקאים להעלים מס. חקירה זו כבר גבתה מהבנק יותר מ-1.5 מיליארד שקל (הפרשות חשבונאיות והוצאות משפטיות), וכלל לא ברור באיזה סכום היא תסתיים.

נראה כי אריסון הרימה ידיים, לא רצתה להמתין יותר, ורצתה בעיקר להיפטר מהחשיפה הציבורית. לכן בחרה באפשרות של מכירת המניות בבורסה, כאשר בכך היא מוותרת על פרמיית השליטה (המוערכת בממוצע ב-20%), והיא צפויה למכור את המניות במחיר שוק.  

בקבוצת אריסון הדגישו היום כי הם פנו לבנק ישראל כבר לפני מספר חודשים, לאחר שהתפוצצה העסקה עם המשקיעים מצפון אמריקה, בבקשה להתניע תהליך אישור של מכירת המניות בבורסה - אישור שהתקבל הבוקר.

בכך מדגישים בקבוצה שההחלטה להיפרד מהבנק אינה קשורה לחקירה המתנהלת בשיכון ובינוי, ושבמסגרתה באחרונה זומנו אריסון ופלד להיחקר במשטרה, והחשש שהתלווה לכך שאם הן יסתבכו בפרשה הדבר ישפיע על היתר השליטה של הקבוצה בבנק. 

היום מסרה אריסון: "הייתה לי הזכות להיות בעלת השליטה בבנק במהלך 21 השנים האחרונות. אני מאמינה בבנק הפועלים ומשוכנעת כי הבנק, מעמודי התווך של המשק הישראלי, ימשיך לצמוח, לגדול ולשרת נאמנה את כלל לקוחותיו". 

כך יפוזר גרעין השליטה בבנק הפועלים

אורך-הרוח שנתן בנק ישראל למכירה

על רקע כוונת אריסון לפזר את גרעין השליטה, איבדה היום נכון לשעות הצהריים מניית הבנק 2.5% משוויה. הירידה נובעת מחשש המשקיעים ללחץ הצפוי על מחיר המניה כתוצאה ממכירת המניות. אריסון מחזיקה ב-20% ממניות הבנק השוות כ-7.2 מיליארד שקל, והיא מחויבת לרדת להחזקה של פחות מ-5%.

את המניות צפויים לקלוט מוסדיים ישראלים וזרים (למשקיעים זרים לא מעט החזקות בבנק). כיום רק אלטשולר שחם הוא בעל עניין בבנק הפועלים עם החזקה של 5%, כך שיש עוד "בשר" מבחינת המוסדיים לרכוש את המניות מבלי להיחשב בעלי עניין. זאת ועוד, בנק ישראל מאפשר למוסדיים תחת אישור מיוחד גם להגיע להחזקה של 7.5% ממניות כל בנק. 

לאור היקף מימוש המניות הגדול הצפוי, נראה כי בנק ישראל גילה גישה סבלנית למדי לקבוצת, ואפשר לה תקופה של עד 7 שנים למכור את המניות. לפי המתווה שנקבע עם המפקחת על הבנקים ד"ר חדווה בר, על קבוצת אריסון להתחיל בתהליך מכירת המניות בתוך שנה. מרגע שיחל בתהליך תיתנן לקבוצה 4 שנים להשלימו, עם אופציה להאריך את התקופה בשנתיים נוספות.

לשם השוואה, בשנת 2013 לקבוצת ברונפמן-שראן ניתנו שנתיים להיפטר ממניותיהם בבנק דיסקונט במסגרת הפיכת הבנק לבנק ללא גרעין שליטה. משך הזמן הארוך שניתן לאריסון נובע ככל הנראה מהיקף המימוש הגדול הצפוי, ונועד למנוע לחץ מאסיבי מדי על מחיר המניה.

מנגד, אם משווים לתהליך פיזור גרעין השליטה בדיסקונט הרי שבמקרה של אריסון ישנה הקשחה של תנאי אחר - בעוד בדיסקונט לדירקטורים מטעם בעלי השליטה ניתנה שנה לעזוב את תפקידם מרגע שהחל התהליך, הפעם מחויבים נציגי אריסון לעזוב מיידית, עוד לפני שהחל תהליך מכירת המניות. הסיבה היא חשש להיחשפותם למידע פנים שישפיע על תזמון מכירת המניות.

עזיבתם המיידית של הדירקטורים משאירה את דירקטוריון הבנק הגדול בישראל עם 7 דירקטורים בלבד. כאשר יעבור הבנק לבנק ללא גרעין שליטה, ישתנה תהליך מינוי הדירקטורים, ותיכנס לתמונה הועדה למינוי דירקטורים של בנק ישראל בראשות השופט בדימוס משה גל. סביר כי על הוועדה יופעל לחץ לארגן רשימת מועמדים לדירקטוריון בהקדם, והפעם גם סביר שנראה לא מעט מועמדים לתפקיד דירקטור בבנק הגדול בישראל (תפקיד הטומן בחובו שכר נאה). יחד עם זאת, הליך המינוי נחשב לבירוקרטי לאור בדיקת הקשרים הסבוכה בין המועמדים לבנק, בדיקה שהופכת מסורבלת יותר כאשר מדובר בבנק גדול דוגמת בנק הפועלים.

"אריסון מגיעה פעם בשנתיים להקמת כוסית"

מנכ"ל בנק הפועלים, אריק פינטו, שצפוי להיות אחד המרוויחים המרכזיים מהמהלך, קיים היום שיחה עם עיתונאים על רקע האירועים ובה הדגיש כי לתהליך לא צפויה להיות השפעה על התנהלות הבנק. "עודד ערן, היו"ר, ימשיך בתפקידו באישור המפקחת, והנהלת הבנק תמשיך בהרכבה הנוכחי", אמר פינטו.  

פינטו הודה כי הופתע מהודעת אריסון, וככל הידוע הנהלת הבנק לא שותפה בתהליך שקיימה קבוצת אריסון בחודשים האחרונים: "ההודעה הנוכחית הפתיעה אותי, העניין אמנם היה באוויר, אז אני לא מופתע לגמרי, אבל הבוקר הופתעתי מההודעה", הוא אמר.

פינטו הדגיש בדבריו את אמונו בעוצמת בנק הפועלים ואמר: "כיום הדבר המרכזי שמעיב על הבנק הוא החקירה בארה"ב. אני עושה ימים כלילות בכדי לסיים את החקירה הזו בהקדם". לדבריו עזיבתה הצפויה של קבוצת אריסון לא אמורה להשפיע על החלטות אסטרטגיות כגון מתווה מכירת ישראכרט או מדיניות הדיבידנד של הבנק: "שרי אריסון לא השפיעה על התנהלות הבנק, היא הגיעה אולי פעם בשנתיים להרמת כוסית. כל החלטה שעשיתי ושאני עושה מונעת מטובת הבנק ומכלל בעלי מניותיו, שהרי כבר היום 80% מהמניות מוחזקות על ידי הציבור", אמר פינטו. 

באשר להחלטה לפזר את מניות גרעין השליטה בבורסה תוך ויתור על פרמיית שליטה אמר פינטו: "מדובר בשיקולים שקשורים לקבוצת אריסון. אני מכיר את הבנק והעוצמות שלו. יחד עם זאת, יש להודות שהתקופה לא קלה: בהיבטים רגולטוריים וחקיקה יש סוג של אי וודאות ורפורמות שונות על הפרק". 

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט ואנבידיה עושה היסטוריה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

תיקון והתנצלות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה