גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ חם לישראליות בארה"ב: מדד גלובס-פרומתאוס עלה ב-4.4%

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בחודש אוגוסט במגמה חיובית ● מדדי ההשוואה זינקו בחודש שעבר: ת"א-125 עלה ב-6% ומדד נאסד"ק ב-5.7% ● תת-מדד מדעי החיים ירד ב-1.8%, בעוד מדד ת"א ביומד הוסיף לערכו 0.2% ונאסד"ק ביוטכנולוגיה טיפס ב-4.8%

בריינסווי / צילום: רפי קוץ
בריינסווי / צילום: רפי קוץ

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בחודש אוגוסט במגמה חיובית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס - העוקב אחר החברות הישראליות בארה"ב - לעלייה של 4.4%. באותה תקופה מדד ת"א 125 עלה ב-6%, ומדד נאסד"ק עלה בשיעור של 5.7%.

מדד גלובס-פרומתאוס

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד ב-1.8%, בעוד שמדד ת"א ביומד הוסיף לערכו 0.2% ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיהעלה ב-4.8%.

חברת מזור רובוטיקה , המפתחת ומשווקת מערכות להנחיה רובוטית לניתוחי עמוד שדרה ומוח, בלטה לרעה בתת-המדד, לאחר שצנחה באוגוסט בשיעור של 24%. זאת לאחר פרסום הדוחות לרבעון השני של השנה, שבהם הציגה תוצאות מאכזבות וירידה של 15% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בנאסד"ק עלו בחודש אוגוסט והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לעלייה של 6.5%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה זינק בשיעור של 9% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה רשם עלייה של 2.3%.

בלטה בתת-המדד מניית חברת אבטחת המידע סייברארק, אשר זינקה ב-24% לאחר שהחברה פרסמה תוצאות כספיות לרבעון השני של השנה, ועקפה את תחזיותיה ואת תחזיות האנליסטים.

חבשה קסדה ויצאה לראלי

חברה שמושכת את תשומת הלב במדד של חודש אוגוסט היא בריינסוויי (BrainsWay), עם זינוק בשווי השוק של כ-27%. זאת, בעקבות קבלת אישור מרשות המזון והתרופות של ארה"ב (FDA) לשיווק הטיפול של החברה בהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD).

החברה נסחרת במקביל למסחר בבורסה בתל-אביב גם בארה"ב (OTC), ואחרי הזינוק המרשים הגיע שווי השוק שלה ל-383 מיליון שקל.

הפיתוח העיקרי של בריינסוויי הוא מכשיר דמוי קסדה, המאפשר הפעלה לא פולשנית של מבנים מוחיים עמוקים, שיכולים להשפיע על מגוון רחב של הפרעות עצביות ופסיכיאטריות שמקורן במוח. בפרומתאוס מציינים כי התחום שבו פועלת בריינסוויי, גירוי מגנטי לטיפול במחלות הנובעות מהמוח (Transcranial Magnetic Stimulation - TMS), הוא תחום חדשני ומבטיח. פעילות המוח תלויה בהעברה חשמלית של מידע בין העצבים, וגירוי - מגנטי או חשמלי - יכול לסייע למטופלים להיטיב את חייהם.

הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית היא מחלה נפוצה, כרונית וארוכת-טווח, שבה לאדם יש מחשבות והתנהגויות בלתי נשלטות, חוזרות ונשנות, שהאדם מרגיש את הדחף לחזור עליהן שוב ושוב. OCD מטופל בדרך כלל בתרופות, בפסיכותרפיה או בשילוב של השניים. על פי המכון הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב, כ-1% מהמבוגרים בארה"ב סובלים מ-OCD, כלומר כ-2 מיליון מבוגרים בארה"ב לבדה.

כלכלני מחלקת המחקר של פרומתאוס מוסיפים, כי על פי הערכות שונות, שוק הטיפולים בהפרעות חרדה ודיכאון העולמי יגיע ל-18.3 מיליארד דולר עד שנת 2025, והמכשיר של בריינסוויי, המענק טיפול לא פולשני ולא תרופתי - יכול לתת מענה רחב לצורך גדל זה.

אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס מסביר שאישור ה-FDA הגיע לאחר שהחברה הודיעה באוקטובר 2017 על תוצאות חיוביות בניסויים שערכה. בניסוי שנערך בארה"ב, קנדה וישראל, אצל 38% מהחולים שטופלו במכשיר של בריינסוויי נרשמה ירידה משמעותית ברמת ה-OCD, בעוד שירידה דומה נרשמה אצל רק 11% מהחולים שטופלו במכשיר הדמה.

שבח הוסיף כי האישור הנוכחי של ה-FDA מצטרף לאישור קודם שקיבלה החברה, בשנת 2013, לטיפול בהתוויה אחרת: דיכאון קליני (Major Depressive Disorder), ולדברי מנכ"ל החברה, יעקב מיכלין, האישור הנוסף רק מחזק את היכולת הטכנולוגית של המכשיר בתחומים נוספים, בכפוף להשלמת מחקרים ואישורים רגולטוריים.

"בריינסוויי לא מסתפקת בפיתוחים הנוכחיים, ומשקיעה במחקר ופיתוח עם שיתופי פעולה מרשימים", אומר שבח, ומזכיר את שיתוף הפעולה עם אוניברסיטת סטנפורד לטיפול בפוסט טראומה (PTSD) שנחתם רק ביוני האחרון.

שבח מוסיף כי האינדיקציות החיוביות של בריינסוויי באות לידי ביטוי גם בדוחות הכספיים. "את שנת 2017 החברה סיימה עם מכירות של 11.1 מיליון דולר, כאשר במהלך השנה בריינסוויי הציגה גידול יציב במכירות מרבעון לרבעון", הוא אומר.

"כך, בחציון הראשון של 2017 מכירות החברה עמדו על 4.5 מיליון דולר ובחציון הראשון של 2018 מכירות החברה כבר עמדו על 7.3 מיליון דולר, גידול של 61%".

שבח מוסיף כי הגידול בהכנסות נובע, בין היתר, במיקוד במודל של השכרת המכשיר ולא רק קנייתו. היקף המזומנים המשמשים לפעילות שוטפת הוא כ-900 אלף דולר ברבעון, בעוד שהיקף המזומנים בחברה הוא כ-15.4 מיליון דולר, כלומר לבריינסוויי יש יכולת להשלים את תוכניותיה האסטרטגיות בלי לגייס הון נוסף בטווח הזמן הקצר. שבח מציין שבריינסוויי עדיין הפסדית, אך מוסיף שהחברה צופה שתגיע לאיזון בשנה הבאה.

כדי להבין את הפוטנציאל בתחום, מצביעה מחלקת המחקר של פרומתאוס על חברה דומה שניתן להתייחס אליה כאל בנצ'מרק. מדובר בחברת Neuronetics, הפועלת גם היא בתחום הטיפול בהפרעות פסיכיאטריות באמצעות טכנולוגיית גירוי מגנטי במוח. נוירונטיקס הונפקה בנאסד"ק לפני כחודשיים, ושוויה הוערך אז בכ-326 מיליון דולר, ומאז השווי עלה ל-574 מיליון דולר. לניורונטיקס יש כ-780 מערכות מותקנות, הפועלות במודל של השכרה בלבד, בלי מודל של מכירה כפי שפועלת בריינסוויי, הצפויה להגיע ל-400 מכשירים עד סוף 2018.

מחלקת המחקר של פרומתאוס מציינת שאמנם אישור ה-FDA משך תשומת לב לחברה בחודש האחרון, אך הפוטנציאל של בריינסוויי לא נגמר כאן. להערכת כלכלני פרומתאוס, אם יתממשו תחזיות החברה לאיזון ומעבר לרווח, ולאור האפשרויות הגלומות בטכנולוגיית TMS לטיפול במחלות נפש רבות, בהחלט ניתן להעריך כי לחברה אופק של אבני דרך לצמיחה בטווח הבינוני ואף הארוך, ועובדה זו עשויה להתבטא גם במחיר השוק.

■ המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו-יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק