גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נערכים לעידן הסייבר: הנחיות להעמדה לדין בגין חדירה למחשב

בעקבות ריבוי עבירות הסייבר בשנים האחרונות מפרסם פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, כללים המפרטים את האופן שבו על הפרקליט להעריך את הראיות לביצועה של עבירת "חדירה לחומר מחשב", את השיקולים להעמדה לדין, את היחס בין עבירה זו לבין עבירות אחרות, וכן את שיקולי הענישה בגין הרשעה בעבירה זו

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: איל יצהר

לפני חודשיים הותרה לפרסום פרשת סייבר מהחמורות בתולדות ישראל: נחשף כי עובד של חברת הסייבר הישראלית NSO שעמד בפני פיטורים גנב ממחשבי החברה את תוכנת "פגאסוס" והציע אותה למכירה בדארקנט. תוכנת פגאסוס היא כלי עוצמתי שמי שמחזיק בו יכול להגיע לכל אדם בעולם, לצותת לו ולצלם אותו בלי ידיעתו. נפילתה של התוכנה לידי גורמים לא מוסמכים יכולה הייתה להוות פגיעה חמורה בביטחון המדינה, אך הקטסטרופה נמנעה, ובמקום זאת העובד נתפס, והוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות מחשב ועבירות נגד ביטחון המדינה על-ידי מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה.

הפרשה הזאת הפכה להיות אחת מיני פרשות סייבר רבות שטופלו ומטופלות בפרקליטות בעת האחרונה, וביתר דיוק: במחלקה החדשה שלה - מחלקת הסייבר. בין היתר, נחשפנו לפרשת "מאגר אגרון", שבמסגרתה הורשע שלום ביליק, עובד משרד הרווחה לשעבר, בגניבת מאגר מידע שכלל את פרטי מרשם האוכלוסין (מאגר "אגרון"), שהופץ לאחר מכן באינטרנט; בפרשת "ההאקר מאשקלון" שהורשע בעבירות רבות של סחיטה באיומים, עבירות מחשב, הלבנת הון ועוד לאחר שהתקשר לחברות תעופה, בתי ספר, מוסדות יהודיים ומוסדות נוספים, ואיים עליהם כי מעשי טרור ורצח עתידים להתרחש בהם.

מחלקת הסייבר בראשות עו"ד חיים ויסמונסקי הוקמה לפני כשלוש שנים על-ידי פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, והיא אמונה על טיפול בתיקי הסייבר המורכבים הנחקרים בידי המשטרה ובידי רשויות אכיפה נוספות. על רקע התגברותן של פרשות סייבר בשנים האחרונות, ריבויים של מקרי חדירה לחומר מחשב (תופעת ההאקרים) והצורך לרענן ולדאוג כי החקיקה תיתן פתרונות נכונים לעידן המודרני-הטכנולוגי-האינטרנטי, פרסם הבוקר (ג') פרקליט המדינה הנחיה חדשה בעניין מדיניות התביעה בהעמדה לדין, בניהול תיקים ובטיעון לעונש בעבירה של "חדירה לחומר מחשב".

ההנחיה גובשה כחלק מהיערכותה של פרקליטות המדינה וכלל רשויות האכיפה לעידן הסייבר, והיא מפרטת את האופן שבו על הפרקליט להעריך את הראיות לביצועה של העבירה, את השיקולים להעמדה לדין, את היחס בין עבירה זו לבין עבירות אחרות, וכן את שיקולי הענישה בגין הרשעה בעבירה זו. 

 החדירה ועונשה

חדירה גם ללא פריצה

בהנחיה, שכותרתה "מדיניות העמדה לדין וענישה בעבירה של חדירה לחומר מחשב" יוצר פרקליט המדינה מדרג בחומרת המעשים לצורך שקילת הענישה, וקובע, בין היתר, כי קיים צורך בתגובה עונשית מחמירה שתהלום את הנזק. זאת, כפי שצוין בהנחיה, בהתחשב בפוטנציאל הפגיעה כתוצאה מעבירות מחשב, בשים לב לתלות של הציבור בשימוש במחשבים, לרבות טלפונים חכמים, ובמידע.

עבירת החדירה לחומר מחשב היא עבירת הליבה של חוק המחשבים, והפכה - עם השימוש הגובר במחשבים בעידן הסייבר - לשגורה יותר ויותר בשנים האחרונות. העונש המקסימלי שנקבע לעבירת החדירה לחומר מחשב בחוק המחשבים עומד על 3 שנות מאסר, ובנסיבת המחמירות שלה - חדירה למחשבי לשם ביצוע עבירה אחרת (שאינה עבירה על חוק המחשבים) - 5 שנות מאסר.

לפני כשלוש שנים ניתח בית המשפט העליון את עבירת החדירה לחומר מחשב, בפרשה המכונה "פרשת ניר עזרא", שבמסגרתה נקבע כי יש לפרש את היסוד ההתנהגותי של "חדירה" באופן רחב הכולל כל גישה או כניסה אל מידע הנמצא במחשב וזאת בכל דרך שהיא, הן בהפעלה, הן בהתחברות (לרבות התחברות מרחוק) והן בהתקשרות אל המחשב.

ההנחיה החדשה של פרקליט המדינה מאמצת במלואה את הקביעה של ביהמ"ש העליון בפרשה, ולפיה, כלשון ההנחיה, "אין לדרוש התגברות על מנעול או מכשול טכנולוגי, כגון סיסמה או הצפנה, כתנאי להתקיימות יסוד החדירה שבעבירה". עם זאת, קיימת חומרה יתרה בביצוע עבירה של חדירה לחומר מחשב בדרך של התגברות על מנעול טכנולוגי - הדבר רלוונטי לעניין העונש שיוטל על מבצע העבירה ולעתים עשוי להיות רלוונטי גם בשלב בחינת העניין הציבורי בהעמדה לדין.

עוד נקבע, כי העבירה אינה מוגבלת רק למקרים שבהם נעשתה חדירה למידע המבוטא בשפת הקוד של המחשב (שפה קריאת מחשב בלבד) והיא מתקיימת גם במקרים שבהם אדם חדר לקבצי מסמכים ולמידע דיגיטלי הקריא בשפת בני-האדם.

חדירה בנסיבות מחמירות

ההנחיה מפרטת את שיקולי מדיניות ההעמדה לדין בעבירה של "חדירה לחומר מחשב", ובין היתר מציינת כנסיבות לחומרה (כל נסיבה שמתקיימת תגביר את הנטייה להעמיד את החשוד לדין) מצבים שבהם נעשתה חדירה כדי לעבור עבירה אחרת וכן ביצוען בפועל של עבירות נוספות בעקבות ביצוע ה"חדירה לחומר מחשב"; גרימת נזק, ישיר או עקיף, בעקבות החדירה לחומר המחשב, לרבות נזק למוניטין, נזק למידע, פגיעה בביטחון הלאומי, פגיעה בתשתיות חיונית, פגיעה בפרטיות, אובדן לקוחות של תאגיד שנחדר שלא כדין, הוצאות לתיקון פרצת האבטחה, ירידת שער המניה של חברה בורסאית שנחדרה, וכן כוונה או פוטנציאל ממשי להביא לאחד מאלה; חדירה למחשב שתכליתה הייתה, או שהביאה בפועל, לפגיעה בצנעת הפרט, כדוגמת חשיפתן של תמונות אינטימיות או חשיפת עבר מיני.

נסיבה נוספת לחומרה, הנה הפקת רווח כלכלי כתוצאה מהחדירה או כוונה להפקת רווח, בין אם הרווח הגיע לידי החשוד ובין אם הגיע לידי אחר. "מובן כי ככל שהרווח הכלכלי שהופק או שהייתה כוונה להפיקו היו גבוהים יותר, יגבר משקלה של נסיבה זו", נכתב בהנחיה.

גם ריבוי מחשבים שנחדרו, או חדירה חוזרת ונשנית לאותו מחשב במועדים שונים יילקחו בחשבון בעת הקביעה אם מדובר בנסיבות לחומרה. עוד יילקחו בחשבון רמת התחכום של ביצוע העבירה והתגברות על מנעולים טכנולוגיים. כמו כן יילקחו בחשבון מקרים שבהם החדירה לחומר מחשב כללה גם פעולת התחזות של החודר כבעל המחשב או המידע הנחדר, כדוגמת חדירה לחשבון דוא"ל של אדם ללא ידיעתו או הסכמתו ושליחת תכתובות בשמו.

שלושה מתחמי ענישה

בהנחיה מצוינים גם שיקולי מדיניות הענישה המחולקים לשלוש קטגוריות של מתחמי ענישה: האחת, קטגוריית "המקרים החמורים ביותר", שבהם חלקו העליון של המתחם יתקרב לעונש המקסימום בגין העבירה; השנייה, קטגוריית "מקרי הביניים", שתצדיק ככלל הטלת מאסר בפועל; השלישית, קטגוריית "המקרים הקלים", שבהיעדר נסיבות אחרות לחומרה, רף הענישה בעניינם עשוי לנוע בין מאסר מותנה לבין מספר חודשי מאסר בפועל.

בקטגוריית המקרים החמורים ביותר ייכללו, בין היתר, מקרים שבהם חדירה למחשב שהינו חלק מ"מערכת ממוחשבת חיונית" של בנקים וחברות אשראי, גופים של ביטחוניים ומאגרי מידע הכוללים למעלה מיליון רשומות; או חדירה במטרה לפגוע בביטחון המדינה או חדירה על-ידי גורם הפועל מטעם מדינה זרה. זאת, אף אם לא הוכחה מטרה לפגיעה בביטחון המדינה; וכן חדירה למאגרי מידע הכוללים מעל למיליון רשומות של מידע אישי.

בקטגוריית מקרי הביניים ייכללו, בין היתר, מקרים בהם שנעשתה חדירה למחשבים של משרדי הממשלה ומוסדות המדינה, שאינם "תשתית לאומית קריטית" ושאינם של גופים ביטחוניים, חדירה למטרות ריגול עסקי, לחשבונות בנק או לחשבונות המאפשרים ביצוע העברות כספיות, כדוגמת ארנקים אלקטרוניים למיניהם וחדירה למטרת השגה של מידע פרטי בהיקף ניכר או השגה של מידע פרטי ורגיש, כגון מידע אינטימי, מידע על עברו המיני של אדם או מידע הנוגע לענייניו של קטין.

בנוסף ייכללו בקטגוריה של מקרי הביניים מקרי חדירה למאגרי מידע הכוללים מעל ל-10,000 רשומות של מידע אישי ומתחת למיליון רשומות, וכן חדירה לחומר מחשב הנגרמת בעקבות חבירה מאורגנת של שני חשודים או יותר.

לפי ההנחיה, יש להיוועץ במחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה בכל הנוגע לסוגיות המתעוררות במסגרת טיפול בתיקים בעבירה של "חדירה לחומר מחשב". בפועל ההתייעצות הזו מתקיימת מזה תקופה, וכמעט בכל תיק סייבר מהשנים האחרונות הייתה מעורבת מחלקת הסייבר, בין אם כמובילה ובין אם כגורם מייעץ.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?