גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קישטה Airbnb, אובר וביטקוין: ניו יורק רוצה אולדסקול

בזמן שערים אחרות עושות הכל כדי שחברות הטכנולוגיה יבואו אליהן, דווקא העיר הגדולה בארה"ב נוקטת גישה שונה לחלוטין ● ניו יורק לא מהססת להגביל את אובר, להילחם ב-Airbnb, לפקח על הבלוקצ'יין, לאסור קורקינטים חשמליים ואפילו לבלום סטארט-אפ של מלונות כלבים ● זו לא טכנופוביה, אלא דרישה מהיזמים להתאים את עצמם לעיר - ולא להפך

ניו יורק / צילום:  Shutterstock  א.ס.א.פ קרייטיב
ניו יורק / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

אי שם בשנות התשעים אביו של יבגני "ג'ין" פרידמן הוריש לו 60 מדליוני מוניות בניו יורק. עד לאותו הרגע ג'ין לא גילה שום עניין בעסקי המוניות של אביו, אבל החוש היזמי שפעם בתוכו הצליח להפוך את החברה המשפחתית הקטנה לאימפריית תחבורה ציבורית.

פרידמן פשוט לא הפסיק לקנות מדליונים, אותן לוחיות מתכת עם מספר סידורי שניתנות בידי העירייה ומותיר למונית לפעול. בשיאו היו לו 800 כאלה, והכנסה שנתית של 120 מיליון דולר. לכל מדליון הוא נתן שם והיה סיפור, שהוא התגאה לשלוף מהזיכרון בראיונות. הוא הפך לתופעה תרבותית, וקיבל מהרחוב תואר אצולה - מלך המוניות (The Taxi King).

המדליונים האלו לא היו זולים: העירייה הגבילה את מספר המוניות בעיר ל-13,587 בעוד הביקוש להן רק עלה, כך שהמחירים הגיעו ליותר ממיליון דולר ללוחית בודדת. אז פרידמן גייס חוב, והרבה. הבנקים שמחו לתת לו את כל האשראי שהוא רק היה צריך כי הם חשבו שזה נכס בטוח, מטיל זהב. אבל אז, ב-2011, אובר הגיעה לניו יורק.

זה לקח קצת יותר משנתיים עד שמפעילי המוניות בניו יורק נפגעו ברצינות מאפליקציית שיתוף הנסיעות. אבל ברגע שזה התחיל, זו הייתה צלילה קשה. שיטת המכסות והמדליונים נמחתה לגמרי, ואת הרחובות הציפו נהגים חדשים מאובר, ליפט או ויה. מ-13 אלף מוניות מורשות, יש היום 80 אלף כלי רכב שמעניקים שירותי הסעה. מחירי המדליונים צללו לשפל של כ-160 אלף דולר, וכל מי שהשקיע בהם ספג מפלה. את המוניות של ה"מלך" עיקלו, והוא נאלץ למכור נכסים ולהכריז על פשיטת רגל.

ג'ין פרידמן הפך בעיני רבים לדוגמה לטייקון מוניות שנפל בגלל כלכלה שיתופית בריאה. אלא שמסביבו היו אלפי נהגים אלמונים, שהנפילה שלהם הייתה יותר מכלכלית. בשבעת החודשים האחרונים שישה נהגי מוניות התאבדו בניו יורק לאחר שנכנסו לחובות, ובארגון הנהגים מציינים את התחרות עם חברות שיתוף הנסיעות כגורם שדחף אותם לתהום. ראש העיר דה בלאזיו כינה את המקרים "טרגדיה אנושית", והבטיח לתקן.

המאבק הזה הסתיים ממש החודש, כשניו יורק העבירה חקיקה ראשונה מסוגה שמחייבת לשלם שכר מינימום לנהגים - גם של אובר וליפט - וקבעה מכסת רישיונות לשנה הקרובה. היו ערים אחרות שנכנסו למאבק כזה או אחר עם חברות שיתוף הנסיעות, ומדינות כמו ישראל שבהן המודל שלהן אינו חוקי, אך עדיין לא הייתה עיר כל כך גדולה שביצעה רגולציה כל כך מהותית. ניו יורק הכריזה בפני העולם: רוצים לשבש? תעשו את זה בתנאים שלנו.

פעלתנות רגולטורית יוצאת דופן

זו אינה הפעם הראשונה שניו יורק מתייצבת מול חברות הטכנולוגיה. העיר הייתה הראשונה לשים מעצורים על הדפסת כלי נשק במדפסות תלת-ממד, עוד ב-2013. רק שנה מאוחר יותר, והרבה לפני טרפת הקריפטו, העבירה מועצת העיר שורת חוקים ותקנות בנוגע לביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים, שנגעו למסחר, מיסוי וגיוס מימון. המהלך הזה הפך אותה לאחד האזורים העוינים ביותר לתחום.

במהלך השנה שעברה החליטו בעיר להעניק הגנות משפטיות להמוני העובדים העצמאיים בעסקים כמו אובר, ליפט, Airbnb ו-Fiverr, שאינם זוכים להכרה כעובדים מן המניין. בתקנה שזכתה לכינוי "פרילנס זה לא בחינם" (Freelance Isn’t Free) קיבלו העובדים הגנות משפטיות כדי להבטיח קיום חוזים ותשלומים. אתר העירייה אף מסביר כי "סטארט-אפים בניו יורק צריכים להיזהר במיוחד, משום שניו יורק חוקרת באגרסיביות את הנושא".

עיריית ניו יורק אפילו בלמה השנה סטארט-אפ מתוק לכאורה בשם Dog Parker, שהציב מלונות מחוץ לחנויות כדי שבעלי כלבים יוכלו להשאיר אותם שם בזמן הקניות. היא הורתה לו לפנות את כל המלונות שהציבה על המדרכות, כיוון שהן רכוש ציבורי, או שתעשה זאת במקומה. המיזם, שב"ניו יורק טיימס" כינו "מבריק", נלחם בתקנות המקומיות וכבר איים לקחת את עסקיו למקום אחר.

זוהי פעלתנות רגולטורית יוצאת דופן בעולם שרובו נלהב מכל גילוי של חדשנות או שיבוש טכנולוגי. מציאות שבה ערים מתחרות על אירוח חברות טק ומתחנפות אליהן, מתגאות בחממות טכנולוגיות ומוותרות על מסים. ניו יורק בטוחה בעצמה מספיק כדי לשגר לחברות הללו מסר הפוך: אתם צריכים אותנו יותר ממה שאנחנו צריכים אתכן.

בעד המלונות או האזרח הקטן?

לא מעט השוואות נערכו בין סצנת ההייטק בניו יורק לזו שבעמק הסיליקון, בעיקר סביב השאלה היכן כדאי לפתוח משרדים . אלא שניו יורק לא רוצה להיות עמק הסיליקון. במקום זאת היא מטפחת תדמית של מטרופולין מכיל, רב-גוני והטרוגני. היא בהחלט פועלת לעודד חדשנות, אבל לא במטרה לשבור דברים, אלא בדרך שתגן על מרקם החיים. זה קול שונה וכמעט מתריס, שחושף את הבעייתיות מאחורי ההילה של עמק הסיליקון, את ראיית המנהרה שלו ואת הנטייה לתעדף גברים לבנים ועשירים. לא במקרה ניו יורק היא המקום עם שיעור היזמיות הגבוה בעולם.

המאבק מול Airbnb, חברה הרבה יותר אהודה מאובר, הוא דוגמה טובה לכך. מועצת העיר העבירה הצעת חוק שתאלץ כל עסק, כולל Airbnb, למסור את הנתונים על המארחים מדי חודש. הנתונים, כך אומרים בעירייה, יאפשרו לה לאתר שחקנים לא טובים שהופכים דירות לחדרי מלון לטווח ארוך, ומוציאים אותן מהשוק.

מה לא עשו ב-Airbnb כדי למנוע מהחוק הזה לעבור. הם ארגנו הפגנות ועצומות, יצאו בקמפיין פרסומי וקידמו בפייסבוק מודעות בתשלום. החברה אפילו מימנה תביעה אזרחית נגד העירייה, כל זאת בטענה שניו יורק מחרבת את פרנסתו של האזרח הפשוט ומייצגת את האינטרסים של המלונות. במועצת העיר לא השתכנעו: 45 הצביעו בעד ההצעה, אפס התנגדו. "חברי המועצה הם לא יותר מאשר נערי שירות עבור רשתות המלונות הגדולות", הגיב בייאוש אחראי יחסי הציבור של Airbnb במסיבת עיתונאים.

אפשר להבין מדוע פלטפורמת השכרת הדירות מגיבה בבהלה. ניו יורק היא מגנט תיירים, ואחד השוקים הגדולים של החברה עם יותר מ-50 אלף הצעות להתארח. מחקרים מעריכים שלפחות חצי מההצעות האלה אינן חוקיות בעיר, ומחקר מאוניברסיטת מק'גיל אף מצא כי שני שליש מההכנסות Airbnb בניו יורק ב-2017 הגיעו מדירות שעברו על תקנות ההשכרה - לדוגמה, השכרת דירה לתקופת זמן קצרה מחודש כאשר המארח אינו נמצא בה.

מצד שני, אפשר גם להבין מדוע בניו יורק כל כך לחוצים. הם מתקשים לאכוף את התקנות שנועדו להגן על שוק הדיור האגרסיבי בעיר, למתן את עיוותי המחירים ודירות הרפאים. מחקרים שהזמינה העירייה אף טוענים ש-Airbnb אחראית לעלייה של 9% בשכר הדירה מאז שהגיעה לעיר. בשכונת וויליאמסבורג לבדה השוכרים, לטענת ניו יורק, משלמים בגללה 100 דולר יותר מדי חודש.

המדרכות צפופות מספיק גם ככה

במקרים כמו של אובר ו-Airbnb, ניו יורק ניהלה קרב מאסף. סטארט-אפ חדש כבש את התושבים והעירייה ניסתה להסדיר את פעילותו, לעתים בניגוד לדעת הקהל. מאז אימצה העיר גישה פרו-אקטיבית חדשה.

הדוגמה הטובה ביותר לכך היא סערת הקורקינטים החשמליים. השיגעון החדש שכבש את החוף המערבי בסערה קיבל תגובות מעורבות - חלק התלהבו, חלק גילו סלידה. אלא שניו יורק לא הייתה אפילו מוכנה לשמוע על האפשרות שהקורקינטים יגיעו גם אליה: הצפיפות הגבוהה על המדרכות, כמו גם היעדר יכולת לפקח מי ישתמש בכלים הללו ואיך, העמיד את העירייה על הרגליים האחוריות. היא הודיעה מראש שקורקינטים חשמליים הם לא חוקיים בעיר, ושאין כל כוונה לשנות את ההגדרה. מי שבכל זאת יבחר לנסוע צפוי לספוג קנס של 500 דולר, והקורקינט שלו יוחרם לעד.

חברות הקורקינטים, כמו Bird ו-Lime, הבינו את המסר: כניסה לניו יורק דורשת תהליך ארוך ומורכב יותר של בחינה ומשא ומתן. במקום להציף את הרחובות במאות כלים ולראות איך העירייה מתמודדת, הן ערכו אירועי הדגמה ושכרו לוביסטים שידברו בשמם במסדרונות המועצה. זה מאמץ ייחודי ששום עיר אחרת בארה"ב או בעולם לא זכתה לו, אבל זו השקעה הגיונית: ניו יורק היא עיר עצומה ושטוחה, עם שבילי אופניים מוגבלים ומרחקים משמעותיים בין תחנות הרכבת התחתית.

וזו בעצם מהות הסיפור. למרות כל המגבלות, חברות ההייטק לא רוצות לוותר על ניו יורק. היא שוק חשוב ומכריע מדי, שיכול להניב הכנסות משמעותיות למי שיחזיק במוצר מנצח שגם עומד בדרישות הרגולציה. יש בה אוכלוסיות חזקות, תיירות ענפה, נטייה לאמץ חדשנות ויכולת להפוך מוצרים טכנולוגיים לתופעות תרבות. העיר יודעת את כל זה, וכך היא יכולה לבסס דומיננטיות רגולטורית, שמגדירה סטנדרטים חדשים ליחסים שבין חברות הטכנולוגיה לכלל התושבים.

במציאות כזו, ההנפקות המתוכננות של אובר, ליפט ו-Airbnb חשובות מתמיד. שלושתן חברות ששוות עשרות מיליארדי דולרים, כל אחת, לפחות על הנייר, ויש להן יכולות גיוס הון מפעימות. אלא שכולן פועלות בסביבה של חוסר ודאות רגולטורית, שרק תגבר אם ערים נוספות יאמצו את הגישה הניו יורקית. הנפקה, במצב כזה, תאותת למשקיעים שהן חברות בוגרות ולגיטימיות, שיכולות לשחק לפי הכללים, גם כשהם קשוחים. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן